Valutaomregninger og risiko

Valutaomregning foregår på transaktionstidspunktet, som f.eks. når du trækker en betaling, du udsteder en refunderinger, eller der foregår en chargeback. Den valutakurs, som bruges, er altid den kursen på transaktionstidspunktet.

Du kan se opdelingen af en transaktion i tidslinjen for en ordre.

Valutadefinitioner og -omregninger

Din butik har tre typer af valuta:

• Butiksvaluta – Valutaen for din Shopify-administrator. Det er denne valuta, du bruger til at angive priser for dine produkter og produktvarianter, og det er den valuta, der vises i dine rapporter.
  • Lokal valuta (kaldes også kunde- eller præsentationsvaluta) – Den valuta, som kunden ser i din butik, og den valuta, som kunden bruger, når han eller hun betaler for sin ordre i betalingsprocessen.
  • Udbetalingsvaluta – Den valuta, som Shopify bruger, når der indsættes penge på din bankkonto.

Risici ved valutaomregning

Vekselkurser svinger altid. Når der er en forsinkelse i behandlingen af betalinger eller tilbagebetalinger, er der en mulighed for, at du kan miste eller tjene penge på grund af valutaomregninger.

Du kan miste eller tjene penge i følgende situationer:

Automatisk omregning af vekselkurs

Når du sælger i flere valutaer, omregnes priserne i din webshop til din kundes valuta. Priserne i din butik ændres automatisk med markedsvalutakurserne. Du kan ikke angive priser for dine produkter manuelt i andre valutaer.

Bemærk: Når du behandler en ordre med flere valutaer, omregnes varelinjernes priser til din butiks valuta. Da disse beløb er omtrentlige omregninger fra din kundes valuta (og kan svinge afhængigt af vekselmarkedet), kan de afvige fra det samlede beløb, som du har opkrævet.

Dine priser omregnes ved at gange butiksprisen med vekselkursen, tilføje vekselgebyret og derefter anvende afrundingsreglen for denne valuta, hvis det er relevant. Dine omregnede priser inkluderer dine omkostninger for valutaomregning. Hvis et produkt til 10,00 USD f.eks. omregnes til euro, inkluderer den omregnede pris på 8,90 USD vekselkursen og vekselgebyret:

<br>(**Product price** x **currency conversion rate**) x (**1** + **currency conversion fee**)</br>
  <br>($10.00 USD x 0.867519) x (1 + .015) = &euro;8.81</br>

Hvis du har aktiveret afrundingsregler, rundes det samlede beløb op til 8,90 EUR.

Manuel omregninger af vekselkurs

Du kan konfigurere vekselkursen manuelt, hvis du har Shopify-abonnementet, Advanced Shopify-abonnementet eller Shopify Plus-abonnementet. Dette giver dig mulighed for at låse en fast pris for alle de valutaer, du har aktiveret, uden at skulle bekymre dig om udsving i vekselkurserne. Dine priser ændres ikke efter markedets vekselkurser.

Når du bruger manuelle vekselkurser, kan du vinde eller tabe penge. Dette afhænger af din afvigelse i forhold til de aktuelle vekselkurser på markedet.

Der opkræves et vekselgebyr for dine valutaomregninger. Hvis du vil inkludere dette gebyr i dine manuelle priser, skal du gange din pris med vekselkursen for det land, hvor din butik er placeret. En vekselkurs fra USD til EUR med et vekselgebyr på 1,5 % kan måske se således ud: 0,90867 x 1,015 = 0,9233.

Bemærk: Når du angiver manuelle vekselkurser, beregnes rabatter stadig ved hjælp af markedsvekselkursen. Hvis din kunde f.eks. anvender en rabat på 5 USD på en ordre i CAD, omregnes rabatten til CAD ved hjælp af den aktuelle markedskurs. Hvis den aktuelle markedskurs er 1,33, bliver rabatten 6,66 CAD.

Du kan aktivere manuelle vekselkurser via dine indstillinger for Shopify.

Fremgangsmåde:

1. Klik på Administrer i afsnittet Shopify Payments. 3. Klik på Rediger ud for den valuta, du vil redigere, i afsnittet Valutaer. 4. Vælg Brug en manuel pris. 5. Klik på Gem.

Afrundingsregler

Dine priser kan blive afrundet under processen med valutaomregning for at undgå inkonsekvente prisendelser. Dine omregnede priser ændrer sig efter vekselkurserne på markedet, men afrundingsregler hjælper med at holde dine priser stabile.

Afrundingsregler gælder ikke for leveringspriser og gavekort.

Du kan aktivere afrundingsregler og se eksempler på omregnede priser fra dine Shopify Payments-indstillinger.

Fremgangsmåde:

1. Klik på Administrer i afsnittet Shopify Payments. 3. Klik på Aktiver for Prisafrunding i afsnittet Valutaer. 4. Klik på den valuta, som der skal forhåndsvises, i afsnittet Aktiverede valutaer.

Tilpassede afrundingsregler

Bemærk: Tilpassede afrundingsregler er kun tilgængelige med Shopify-abonnementet, Advanced Shopify-abonnementet eller Shopify Plus-abonnementet.

Tilpassede afrundingsregler giver dig større kontrol over, hvilke tal dine omregnede priser ender på. Du kan f.eks. vælge, at alle dine priser i USD skal ende på 0,99 USD, og at alle dine priser i EUR skal ende på 0,90 EUR. Dine omregnede priser kan svinge afhængigt af valutamarkedet, men tilpassede afrundingsregler hjælper med at holde dine priser stabile.

Du kan vælge fra en liste over tilpassede afrundingsregler i dine indstillinger for Shopify Payments. Du skal have aktiveret afrundingsregler, før du kan anvende tilpassede afrundingsregler.

Fremgangsmåde:

1. Klik på Administrer i afsnittet Shopify Payments. 3. Klik på Rediger i afsnittet Valutaer ud for den valuta, du vil redigere. 4. Angiv den nye afrundingsregel og prisendelse for din omregnede pris. 5. Klik på Gem.

Betalinger, der trækkes manuelt

Når du sælger i flere valutaer, er beløbet, som du modtager som betaling, baseret på vekselkursen på det tidspunkt, hvor du debiterer trækker betalingen på kundens kreditkort. Hvis du henter betalinger manuelt, bliver din kundes kreditkort debiteret, når du behandler vedkommendes ordre – ikke når kunden afgiver sin ordre. Vekselkursen kan ændre sig i tidsrummet mellem godkendelsen og tidspunktet, hvor du trækker betalingen manuelt. Dette kan medføre en mindre forskel.

I din Shopify-administrator konverteres ordrer i forskellige valutaer til din butiksvaluta, så du nemmere kan rapportere dine salg. De konverterede værdier er kun anslåede, indtil du opkræver betaling fra kunderne for deres ordrer.

Din butiks valuta kan f.eks. være i USD, mens du sælger i USD og EUR. Din kunde afgiver en ordre på en bogreol til 90 EUR. Når kunden afgiver sin ordre, svarer 1 USD til 0,90 EUR.

Eksempel på ordre
Pris i butikkens valuta Pris i kundens valuta Anslået ordrebeløb
100 USD 90 EUR 100 USD

Et par dage senere ændrer vekselkursen sig, så 1 USD nu svarer til 0,85 EUR. Du opkræver 90 EUR fra din kundes kreditkort. Da vekselkursen har ændret sig, svarer 1 USD til 0,85 EUR. Prisen omregnes derfor til 98 USD. Du modtager 98 USD.

Eksempel på trækning af betaling for en ordre efter udsving i vekselkursen
Pris i butikkens valuta Pris i kundens valuta Trukket beløb omregnet til butikkens valuta
100 USD 90 EUR 98 USD

Refusioner

Der er ofte et tidsrum mellem det tidspunkt, hvor en kunde opretter en ordre, til kunden foretager en returnering. Det betyder, at det omregnede beløb, som du modtager for ordren, ikke svarer til det omregnede beløb, som tilbagebetaler for refunderingen. Vi anbefaler, at du refunderer det fulde beløb, som kunden betalte i sin lokale valuta. Du kan tabe eller vinde penge på grund af valutaomregningerne. Få mere at vide om tilbagebetaling af ordrer ved salg i flere valutaer.

Chargebacks

Når en kortindehaver starter en chargeback, anvendes valutaomregning baseret på vekselkursen på det tidspunkt, hvor overførslen af midlerne fandt sted – ikke vekselkursen på tidspunktet, hvor ordren blev afgivet.

Shopify omregner det beløb, der refunderes, krediterer det bestridte beløb til kortindehaveren og betaler derefter gebyret til kortindehaverens bank på dine vegne. Det tilbagebetalte beløb trækkes fra din næste udbetaling. Du opkræves ikke et vekselgebyr for denne valutaomregning.

Hvis du bestrider en chargeback, og den afgøres til din fordel, får du refunderet det bestridte beløb og chargebackgebyret baseret på den aktuelle vekselkurs.

Få mere at vide om, hvordan chargebacks behandles.

Shopify Payments og andre betalingsudbydere

Det er kun Shopify Payments, der kan behandle betalinger i din kundes lokale valuta. Hvis din kunde vælger en lokal valuta, og vælger en betalingsløsning fra en anden betalingsudbyder, omregnes den pris, som din kunde betaler, til din butiksvaluta. Det betyder, at prisen, som din kunde betaler, er højere end produktprisen i din butiksvaluta.

Der sker, hvis din butiksvaluta, f.eks. er USD, og du sælger en T-shirt til 10 USD. Din kunde vælger at få vist din butik i EUR, og prisen på T-shirten angives til 8,90 EUR. Hvis din kunde vælger at bruge en anden betalingsudbyder end Shopify Payments ved betalingen, omregnes prisen på T-shirten fra EUR til USD (f.eks. 0,132481), og kunden betaler 10,08 USD for T-shirten.

Hvis din kunde betaler ved hjælp af Shopify Payments, behandles betalingen i kundens lokale valuta. For eksempel:
(Produktpris x vekselkurs) + vekselgebyr
(10,00 USD x 0,867519) + 1,5 % = 8,81 EUR
Hvis du har aktiveret afrundingsregler, runder Shopify det samlede beløb op til 8,90 EUR.

Desuden: Hvis du vil opmuntre dine kunder til at bruge Shopify Payments, kan du bruge Shopify Scripts til at skjule andre betalingsudbydere for kunder, som vælger en udenlandsk valuta ved betaling.

Salg og afregning i forskellige valutaer og salg i flere valutaer

De fleste valutaomregninger sker mellem din kundes lokale valuta og valutaen i din butik. Hvis din butiksvaluta er en anden end din udbetalingsvaluta, foregår valutaomregningen mellem kundens lokale valuta og din udbetalingsvaluta.

Få mere at vide