Det europæiske direktiv om angivelse af priser

Når du annoncerer en prisnedsættelse for de produkter, du sælger via Shopify, skal du overholde den lovgivning og de regulativer, der er gældende for din virksomhed. Denne lovgivning og disse regulativer afhænger af det område, hvor din butik er placeret, samt det område, hvor du sælger. Gennemgå denne side for at få mere at vide om noget af den lovgivning, der kan være gældende for din virksomhed, hvis du sælger til kunder i det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS).

Du kan skabe vækst i din virksomhed og nå ud til nye kunder ved at sælge dine produkter i flere forskellige retsområder. Du kan sikre, at din Shopify-butik kører uden afbrydelser, ved at overholde lovgivningen i de retsområder, hvor du driver forretning.

Det europæiske direktiv om angivelse af priser – oversigt (PID)

Hvis du sælger til kunder i EØS og annoncerer en prisnedsættelse, skal du vise den laveste pris, som du tidligere har opkrævet for et produkt i de sidste 30 dage eller mere. Den laveste pris omfatter alle tidligere nedsatte priser, der blev annonceret som et led i en kampagne, inden for perioden på 30 dage eller mere.

PID forhindrer dig i at:

• Annoncering af falske prisnedsættelser.
  • Kunstig oppustning af referenceprisen inden tilbuddet om en rabat.
  • Vildledning af kunder omkring rabattens størrelse.

PID gælder for alle salgsfremmende udsagn, som du kommer med om at reducere prisen på et produkt. Følgende er eksempler på meddelelser om prisnedsættelser:

• En procentrabat, f.eks. 20 % i rabat.
  • Et specifikt beløb, f.eks. 20 EUR i rabat.
  • En ny lavere pris, der vises sammen med en tidligere højere pris, f.eks. “nu 50 EUR, før 100 EUR”.
  • En lavere startpris, der vises sammen med en højere ny pris, der vil blive opkrævet i fremtiden, f.eks. “nu 50 EUR, kommer til at koste 100 EUR”.
  • Alle kampagneteknikker, der giver indtryk af en prisnedsættelse, f.eks. annoncering af udsalg, udsalgspriser, særlige tilbud, Black Friday-tilbud, særlige Cyber Monday-tilbud eller “Køb i dag uden at betale moms”.

Hvis du annoncerer en generel prisnedsættelse i hele din butik, f.eks. “20 % i rabat på alt”, skal du vise den laveste pris, som du tidligere har opkrævet for hvert enkelt produkt i de sidste 30 dage eller mere, på det enkelte produkts salgssted. Salgsstedet kan være produktets prismærke i din fysiske butik eller produktsiden i din webshop.

Prisnedsættelser uden kampagner

Hvis du foretager en prisnedsættelse, der ikke involverer en meddelelse, gælder PID ikke. Følgende er eksempler på prisnedsættelser, hvor PID ikke gælder:

• Prisudsving, der ikke involverer en kampagnemeddelelse om, at prisen er blevet sat ned, f.eks. ved prisjusteringer på grund af højere/lavere omkostninger.
  • Personligt tilpassede prisnedsættelser, f.eks. rabatter via et loyalitetsprogram eller en individuel rabatkode.
  • Sammenligninger med andre priser, f.eks. en producents anbefalede detailpris eller prisen hos en konkurrent.
  • Generelle markedsføringskrav om prissammenligninger eller -fordele, der ikke giver indtryk af en prisnedsættelse, f.eks. “bedste pris” eller “laveste pris”.
  • Kombinerede eller betingede tilbud, f.eks. “køb én vare, få to gratis” eller “få 30 % i rabat, når du køber tre varer”.
  • Meddelelser om “cash-back” fra tredjepartsproducenter eller -forhandlere, som ikke sælger produkter, men som lover at refundere en del af det betalte beløb til kunden.

Overvej at tjekke de nationale bestemmelser, der implementerer PID i hvert EØS-land, hvor du driver forretning. De nationale bestemmelser kan indeholde forskellige regler eller undtagelser for produkter eller prisnedsættelser. Følgende er nogle eksempler på sådanne regler eller undtagelser:

• Produkter, der taber kvalitet eller har kort udløbsdato.
  • Produkter, har været på markedet i mindre end 30 dage.
  • Prisnedsættelser, der øges uden afbrydelse som del af den samme salgskampagne, f.eks. som led i en julekampagne, hvor du starter med at give 10 % i rabat i begyndelsen af december. Rabatten øges derefter til 20 % i midten af december og endeligt til 30 % i rabat lige før jul som del af den samme kampagne.

Den nationale lovgivning kan også kræve en længere periode end 30 dage ved fastlæggelse af den tidligere laveste pris. Få flere oplysninger i Forbrugerlovgivningsdatabasen.

Brug funktionen Sammenligningspris

Hvis dit primære marked ligger i EØS, vises funktionen Sammenligningspris altid. Når du sætter et produkt på udsalg til en lavere pris, kan du bruge funktionen Sammenligningspris for at overholde PID. Du kan vise dine kunder produktets laveste pris inden for de seneste 30 dage eller mere sammenlignet med den nye nedsatte pris.

Trin:

1. Gå til Produkter i din Shopify-administrator.
  2. Klik på navnet på et produkt.
  3. I afsnittet Priser skal du indstille Sammenligningspris til produktets laveste pris inden for de sidste 30 dage eller mere.
  4. Indstil Pris på produktet til din nye udsalgspris.
  5. Klik på Gem.

Brug Shopify Markets til at styre sammenligningspriser

Hvis dit primære marked ikke er i EØS, men du bruger Shopify Markets til at sælge produkter til kunder i EØS, vil sammenligningspriser som standard være skjult for disse kunder. Du kan vælge at vise sammenligningspriser fra Shopify Markets-administratoren.

Trin:

1. Gå til Indstillinger > Markeder i Shopify-administratoren.
  2. Klik på Præferencer.
  3. Fravælg Skjul sammenligningspriser for kunder fra det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS).
  4. Klik på Gem.

Du kan også vælge at uploade sammenligningspriser for specifikke produkter og lande eller områder ved hjælp af en CSV-fil.

Brug metafelter til at vise prissammenligninger

Du kan føje metafelter til dele af din webshop for at vise den laveste pris, som du tidligere har opkrævet for produktet i mindst 30 dage, inden du annoncerer en prisnedsættelse. Du kan også bruge metafelter til at fortælle om andre prisoplysninger ud over den laveste tidligere pris, f.eks. producents anbefalede detailpris eller basisprisen. Få mere at vide om oprettelse af tilpassede definitioner af metafelter.

Fortæl om hyppige prisnedsættelser

Inden du annoncerer en prisnedsættelse, skal du vise den laveste pris, som du har opkrævet for produktet i de sidste 30 dage eller mere. Denne pris omfatter den laveste pris, der er blevet tilbudt som del af tidligere rabatter eller kampagner.

Hvis du tilbyder prisnedsættelser mere end én gang hver 30. dag, bør du overveje, hvordan du vil fortælle om den laveste tidligere pris og den almindelige salgspris. Du kan f.eks. beslutte dig for at bruge den laveste rabatpris som den pris, rabatten anvendes på, som illustreret i følgende eksempel:

• Et produkt koster 150 EUR, men i de sidste 30 dage har den laveste pris for dette produkt været 100 EUR.
  • Du beslutter derfor, at du vil tilbyde produktet til 50 % af den laveste pris, som produktet har haft i de sidste 30 dage (100 EUR).

I dette eksempel skal du f.eks. anvende rabatten på produktets laveste pris (100 EUR) for at overholde PID. Du kan ikke anvende rabatten på 50 % på den almindelige salgspris på 150 EUR uden at oplyse den laveste pris på 100 EUR.

Du kan også beslutte dig for, at du tydeligt vil forklare både den almindelige salgspris, som rabatten anvendes på, og den laveste tidligere pris. Hvis du f.eks. annoncer 50 % rabat på den almindelige salgspris, som er 150 EUR, og den laveste pris under en kampagne i de sidste 30 dage var 100 EUR, kan du tilføje beskrivende oplysninger på produktsiden. Disse oplysninger gør det nemmere for dine kunder at forstå de forskellige priser, som produktet har været solgt til i de sidste 30 dage, f.eks. “få 50 % i rabat, og betal 75 EUR i stedet for 150 EUR, som er vores almindelige salgspris. Vores laveste kampagnepris i de sidste 30 dage var 100 EUR”.

Hvis du tilbyder prisnedsættelser mere end én gang hver 30. dag, skal du undlade udelukkende at bruge funktionen Sammenligningspris, da du ikke både kan vise den almindelige salgspris og den laveste tidligere pris ved hjælp af denne funktion. Du bør i stedet overveje at redigere dit tema, så det inkluderer en meddelelse, der både viser den almindelige salgspris og den laveste tidligere pris på alle de produktsider, du giver rabat på. Få mere at vide om redigering af butikkens tema.

Producentens anbefalede detailpris eller priser hos konkurrenter

Du kan sammenligne den pris, du tilbyder, med andre eksterne priser, som f.eks. producentens anbefalede detailpris eller prisen hos en konkurrent, uden at være underlagt PID. Sammenligninger med eksterne priser er dog underlagt Direktiv 2005/29/EF – direktivet om virksomheders urimelige handelspraksis. Direktivet om virksomheders urimelige handelspraksis forbyder, at kunderne vildledes omkring pris, den måde, som prisen beregnes på, eller forekomsten af en specifik prisfordel.

Hvis du beslutter dig for at sammenligne den pris, som du tilbyder, med en ekstern pris, skal du sørge for, at sammenligningen vises på en måde, som ikke får kunderne til at tro, at det er en prisnedsættelse. Hvis den gennemsnitlige kunde opfatter en prissammenligning som en prisnedsættelse på grund af en vildledende fremstilling, kan prissammenligningen overtræde både direktivet om virksomheders urimelige handelspraksis og PID.

Hvis du bruger funktionen Sammenligningspris til at indikere en ekstern pris i stedet for en prisnedsættelse, bør du også sørge for, at sammenligningen er tydelig for kunderne, så de ikke bliver forvirrede.

Loyalitetsprogrammer og personligt tilpassede tilbud

PID har til formål at håndtere meddelelser om prisnedsættelser. PID gælder ikke for individualiserede prisnedsættelser, der tilbydes som en del af et kundeloyalitetsprogram. PID gælder heller ikke for personaliserede eller målrettede kampagner. Følgende er nogle eksempler på personaliserede kampagner, hvor direktivet ikke gælder:

• En personligt tilpasset rabatkode til fremtidig brug efter afgivelse af et køb.
  • En personlig tilpasset rabat i forbindelse med en fødselsdag eller lignende.
  • En personligt tilpasset prisnedsættelse på købstidspunktet, som ikke var annonceret i forvejen.

Ressourcer

Du kan finde specifikke oplysninger online om PID og UCPD, f.eks. følgende ressourcer: