Verkkotunnusten terminologia

Verkkotunnus eli verkkotunnuksen nimi on osoite tai URL-osoite, jota ihmiset käyttävät vieraillakseen verkkosivullasi internetissä. Verkkotunnuksen nimi näkyy verkkoselaimen (kuten Chrome, Firefox, Internet Explorer tai Safari) osoiterivillä.

Helpottaaksemme verkkotunnuksiin liittyvien käsitteiden ymmärtämistä, olemme koonneet yleisten verkkotunnuksiin liittyvien termien määritelmät.

Tietue

A-tietue on DNS-asetus, joka tarkistaa, onko verkkotunnukseen liitetty tietty IP-osoite. Tässä tapauksessa A-tietueesi pitää osoittaa Shopifyn IP-osoitteeseen.

Jos käytät kolmannen osapuolen verkkotunnusta, Shopifyn IP-osoite on 23.227.38.65. Jos haluat yhdistää olemassa olevaan verkkotunnukseen, sinun täytyy määrittää A-tietueesi osoittamaan Shopifyn IP-osoitteeseen.

Muut termit: osoitetietue, isäntätietue

CNAME-tietue

CNAME-tietue on DNS-asetus, joka ohjaa aliverkkotunnukset toiseen verkkotunnusnimeen. Tässä tapauksessa CNAME-tietueesi pitää osoittaa Shopifyn ylläpitämään verkkotunnukseesi, shops.myshopify.com.

Muut termit: CNAME-resurssitietue, alias

DNS

Domain Name Systems (DNS) on verkkotunnukset sisältävä tietokanta. Jokaisella verkkotunnuksella on oma DNS-merkintänsä. Verkkotunnukset sisältävä tietokanta (Domain Name Systems, DNS) ylläpitää verkkotunnuksia ja kääntää ne sanoista numeroiksi, jolloin voit käydä verkkosivustolla vaikka et muista sen IP-osoitetta. Esimerkiksi shopify.com-osoitteen IP-osoite on 23.227.38.65. Yleensä prosessi toimii nopeasti taustalla. Kun liität verkkotunnuksesi Shopify-kauppaasi, sinun täytyy ehkä muuttaa DNS-asetuksiasi.

Muut termit DNS-tietueet, DNS-asetukset, resurssitietueet, DNS-tiedostoalue

Verkkotunnus

Verkkotunnus on osoite, jota ihmiset käyttävät siirtyäkseen Internetissä olevaan sivustoosi. Verkkotunnuksen nimi näkyy verkkoselaimesi osoiterivillä ja on yhdistetty tiettyyn IP-osoitteeseen.

Muut termit: verkkotunnus

Verkkotunnuksen tarjoaja

Verkkotunnuksen tarjoaja on yritys, joka rekisteröi verkkotunnuksesi puolestasi. Tyypillisesti hankit verkkotunnuksen tilaamalla ja maksat verkkotunnuksen tarjoajalle säännöllisesti oikeudesta jatkaa verkkotunnuksesi käyttöä.

Muut termit: verkkotunnuksen rekisteröijä, verkkotunnuksen isäntä

Sähköpostin edelleenlähetys

Sähköpostin edelleenlähetys on palvelu, jonka avulla voit ohjata sähköpostisi mukautetusta verkkotunnuksestasi Gmailin, Outlookin, Yahoon tai muun palveluntarjoajan olemassa olevaan sähköpostitiliin. Jos esimerkiksi omistat verkkotunnuksen johns-apparel.com, voit luoda asiakkaitasi varten sähköpostiosoitteen info@johns-apparel.com. Kun asiakkaat lähettävät sähköpostia osoitteeseen info@johns-apparel.com, heidän viestinsä välitetään olemassa olevalle henkilökohtaiselle tilillesi, esimerkiksi john@gmail.com.

HTTP Strict Transport Security -suojaus (HSTS)

HTTP Strict Transport Security (HSTS) on verkkosuojausmekanismi, jonka avulla voidaan varmistaa, että selaimet voivat yhdistää verkkokauppaasi vain suojattua HTTPS-yhteyttä käyttämällä. Suojatun yhteyden käyttäminen estää tietyntyyppiset verkkohyökkäykset ja auttaa varmistamaan sekä omien että asiakkaidesi tietojen turvallisuuden. Niin kauan kuin verkkotunnus on yhdistetty Shopify-kauppaan, HSTS on aina aktivoituna verkkotunnuksellasi.

HSTS-käytäntö voidaan määrittää verkkotunnukselle ennalta määritetyksi ajaksi. Shopifylla jakson oletuspituus on 90 päivää. Jos poistat verkkotunnuksen tai lopetat Shopifyn käytön kokonaan, tätä käytäntöä sovelletaan verkkotunnukseesi vielä 90 päivän ajan.

ICANN

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) on organisaatio, joka hallinnoi ja ylläpitää DNS-verkkotunnuksia ja muita Internet-protokollia.

Kansainvälinen verkkotunnus

Kansainvälinen verkkotunnus on maa- tai aluekohtainen URL-osoite. Kansainvälisten verkkotunnusten avulla voit esittää verkkokauppasi tietyn maan tai alueen kielellä ja valuutassa. Voidaksesi käyttää kansainvälisiä verkkotunnuksia käytössäsi on oltava Shopify-sopimus tai sitä laajempi sopimus.

Muut termit: alueellinen verkkotunnus, alueellinen aliverkkotunnus

Kansainvälinen kohdistaminen

Kansainvälisen kohdistamisen avulla voit näyttää oikean kaupan version paikallisille asiakkaille tietyssä maassa tai tietyllä alueella. Jos esimerkiksi myyt vain Yhdysvalloissa oleville asiakkaille, voit määrittää kauppasi kohdemaaksi Yhdysvallat. Voit asettaa kohdemaan tai ‑alueen jokaiselle kaupan verkkotunnukselle tai aliverkkotunnuksille Google Search Console ‑palvelussa.

Muut termit: maantieteelliset kohdennukset

IP-osoite

IP-osoite on ainutkertainen merkkijono, joka määrittää tietokoneen tai laitteen sijainnin internetissä ja erottaa sen muista tietokoneista ja laitteista. IP-osoitetta tarvitaan, jotta tietokoneet pystyvät olemaan yhteydessä toisiinsa internetissä.

Jos käytät kolmannen osapuolen verkkotunnusta, Shopifyn IP-osoite on 23.227.38.65. Jos haluat yhdistää olemassa olevaan verkkotunnukseen, sinun täytyy määrittää A-tietueesi osoittamaan Shopifyn IP-osoitteeseen.

Jos ostat verkkotunnuksen Shopifyn kautta, tai siirrät verkkotunnukseksi Shopifyhin, verkkotunnuksellasi voi olla mikä tahansa seuraavista verkkotunnuksista:

• 23.227.38.32
  • 23.227.38.36
  • 23.227.38.65 - 23.227.38.74

Shopify-verkkotunnuksesi voi vaihdella näiden IP-osoitteiden välillä milloin tahansa. Saadaksesi tietää tämänhetkisen Shopify-IP-osoitteesi Shopify-ylläpitosi kautta, siirry sivulle Verkkokauppa > Verkkotunnukset > DNS-asetukset ja klikkaa sitten kohtaa A-tietue.

Muut termit: Internet Protocol -osoite

MX-tietue

MX-tietue on DNS-asetus, joka ohjaa verkkotunnuksen sähköpostipalvelimelle ja jota käytetään sähköpostien käsittelemiseen mukautetun toimialueen kautta. Voit määrittää useamman kuin yhden MX-tietueen ja lisätä varasähköpostiosoitteet, jos haluat varmistaa sähköpostiviestien kulun, vaikka käyttämäsi pääasiallinen sähköpostipalvelin olisi kaatunut.

Muut termit: Mail Exchange-tietue, Mail eXchanger -tietue, sähköpostipalvelintietue

Ensisijainen verkkotunnus

Shopifyssä ensisijainen verkkotunnuksesi on asiakkaille ostoksia tehdessä osoiterivillä näkyvä verkkotunnus. Voit käyttää pääverkkotunnusta tai aliverkkotunnusta ensisijaisena verkkotunnuksenasi, mutta verkkokaupallasi voi olla vain yksi ensisijainen verkkotunnus.

Ensisijainen verkkotunnus on oletusarvoisesti muotoa your-store-name.myshopify.com, kun rekisteröidyt Shopifyhin. Et voi muuttaa .myshopify.com-URL-osoitetta, mutta voit muuttaa verkkotunnuksen, jonka asiakkaat näkevät vieraillessaan verkkokaupassasi. Voit vaihtaa ensisijaisen verkkotunnuksen ostamalla mukautetun verkkotunnuksen Shopifylta tai kolmannen osapuolen verkkotunnusten rekisterinpitäjältä ja yhdistämällä sen Shopifyhin. Kun olet lisännyt mukautetun verkkotunnuksen Shopifyhin, voit määrittää mukautetun verkkotunnuksen ensisijaiseksi verkkotunnukseksesi.

Pääverkkotunnus

Pääverkkotunnus on verkkotunnuksen tarjoajalta ostamasi verkkotunnus. Pääverkkotunnuksella on aluetunnus (TLD)-etuliite, kuten .com, .org tai .net, mutta sillä ei ole etuliitettä, kuten www.. Esimerkki pääverkkotunnuksesta: shopify.com.

Muut termit: perusverkkotunnus, ylätason verkkotunnus ja toisen tason verkkotunnus

SPF-tietue

">

Shopify käyttää asiakkaiden saamissa automaattisissa sähköposti-ilmoituksissa Sender Policy Framework (SPF) -todennusta lähettäjän sähköpostiosoitteen todentamiseen. Shopifyn SPF-tietue on v=spf1 include:shops.shopify.com ~all. Shopifyn SPF-tietueen lisääminen sähköpostiisi tai DNS-asetuksiisi estää sähköposti-ilmoitusten merkitsemisen roskapostiksi, poistaa via Shopify -merkinnän lähettäjän tiedoista ja näyttää lähettäjä-kentässä osoitteen store@shopifyemail.com sijaan lähettäjän sähköpostiosoitteen.

SSL-varmenne

SSL-varmenne on tietoturvaprotokolla, joka luo turvallisen yhteyden palvelimen ja selaimen välille, jotta sinun ja asiakkaasi tiedot pysyvät turvassa. Voit aktivoida SSL-varmenteen Shopify-ylläpidosta, jotta voit salata verkkokaupan sisällön ja julkaista sen turvallisesti käyttämällä HTTPS-osoitetta HTTP-osoitteen sijaan. Kun aktivoit SSL-varmenteen, SSL-lukkosymboli ilmestyy osoiteriville verkkokauppasi URL-osoitteen viereen.

Muut termit: Secure Sockets Layer

Alihakemisto

Alihakemisto on pääsivustosi osa. Alihakemisto määritellään verkkotunnuksen lopussa olevalla /-merkillä. Esimerkiksi osoitteessa shopify.com/pricing alihakemisto on /pricing. Alihakemisto ei ole sama kuin aliverkkotunnus, koska sitä käytetään lähinnä verkkosivustosi järjestämiseen, kun taas aliverkkotunnus voi osoittaa kokonaan eri verkkosivustoon. Esimerkki verkkokaupassasi olevasta alihakemistosta on /collections.

Aliverkkotunnus

Aliverkkotunnus on pääverkkotunnuksen alaryhmä, jonka lisäät pääverkkotunnuksen etuliitteeksi. Esimerkiksi help.shopify.com-URL-osoitteessa shopify.com on pääverkkotunnus ja help. on aliverkkotunnus. Voit käyttää aliverkkotunnuksia sivuston järjestämiseen sekä siihen, että kävijät löytävät hakemansa tiedot helpommin. Jos kauppasi käytössä on Shopify-sopimus tai tätä korkeampi sopimus ja jos haluat myydä useissa maissa tai useilla alueilla sijaitseville asiakkaille, voit käyttää kansainvälisiä verkkotunnuksia määrittääksesi alueelliset aliverkkotunnukset jokaiselle maalle tai alueelle, mihin myyt.

Voimassaoloarvo (Time to Live)

Verkkotunnuksesi voimassaoloarvo (Time to Live, TTL) määrittää, kuinka usein DNS-tietueesi päivittyvät. Kaikilla verkkotunnuksen DNS-tietueilla on TTL-arvo. Jos tietueella on esimerkiksi yhteensä 86 400 sekunnin TTL-arvo, sen toteuttaminen kestää jopa 24 tuntia. Tietueen TTL-arvon muuttaminen vaikuttaa siihen, kuinka kauan myöhempien muutosten toteuttaminen kestää.

Ylätason ja toisen tason verkkotunnukset

Ylätason verkkotunnus (TLD) ja toisen tason verkkotunnus ovat pääverkkotunnuksen osia, joilla hallitaan verkkotunnuksen rakennetta. Esimerkiksi pääverkkotunnuksessa shopify.com ylätason verkkotunnus on .com ja toisen tason verkkotunnus on shopify.

TXT-tietue

TXT-tietue on DNS-asetus. TXT-tietue sisältää tekstitietoja, joita verkkotunnuksen ulkopuoliset palvelut voivat käyttää. Voit esimerkiksi lisätä tekstitietueen, jonka olet saanut kolmannen osapuolen palvelusta vahvistuksena siitä, että omistat verkkotunnuksen.

Muut termit: Tekstitietue

WHOIS-tietosuoja

WHOIS on palvelu, jonka avulla voit etsiä verkkotunnuksen omistajaa koskevia tietoja.

WHOIS-tietosuoja on palvelu, joka piilottaa verkkotunnustietosi WHOIS-hausta ja korvaa yhteystietosi contactprivacy.com-sivustossa olevilla yhteystiedoilla. WHOIS-tietosuojan avulla henkilökohtaiset yhteystietosi pysyvät piilossa yleisöltä. Voit ostaa WHOIS-tietosuojan verkkotunnuksen tarjoajalta lisämaksusta. Kun ostat verkkotunnuksesi Shopifyn kautta, WHOIS-tietosuoja sisältyy hintaan.