CSV-tiedoston avaaminen tai muokkaaminen

Tässä osassa näet yleisiä ohjeita CSV-tiedostojen käyttöön. Jos tarvitset tietoa CSV-tiedostojen käyttöön tuotteita varten, katso Tuotteiden tuominen ja vieminen. Jos kaipaat tietoa CSV-tiedostoista varastoa varten, katso Varaston vieminen tai tuominen CSV-tiedostolla.

CSV-tiedostot

CSV tarkoittaa pilkuin eroteltuja arvoja ja on tiedostomuoto (.csv) laskentataulukoille. CSV-tiedostoina voi tuoda ja viedä tietoja tuotteista, asiakkaista, varastosta, tilauksista (vain vienti) ja alennuksista (vain vienti).

Tiedostoista voi olla hyötyä monenlaisissa tilanteissa, kuten siirtyessä toiselta verkkokauppa-alustalta Shopifyhin, tuodessa asiakastililuetteloa tai ladatessa tuotteita laskentataulukkoa käyttäen.

CSV-tiedostot voivat ensin tuntua hankalilta, mutta niiden toiminnasta ja hyödyllisyydestä pääsee nopeasti jyvälle.

CSV-tiedostoissa on käytettävä UTF-8-koodausta.

CSV-tiedostossa jokainen merkintä vastaa laskentataulukon solua, jokainen rivi vastaa uutta riviä ja jokainen pilkku osoittaa, missä merkintä päättyy ja toinen alkaa.

Esimerkiksi tämän CSV-asiakastiedoston merkinnät:

näyttävät laskentataulukossa tältä:

CSV-tiedostojen tuominen Google Sheets -ohjelmaan

Kun viet CSV-tiedoston Shopifyn admin-sivulta, se avautuu .csv-muodossa tietokoneen oletusarvoiseen tekstieditoriin. Voit käyttää myös vaihtoehtoista tekstieditoria, mutta CSV-tiedostojen katseluun ja muokkaamiseen kannattaa ennemmin käyttää taulukkolaskenta­ohjelmaa.

Vaiheet:

1. Kirjaudu Google-tiliisi.

2. Klikkaa Google Sheets -sivulla Tyhjä kohdassa Luo uusi laskentataulukko.

3. Valitse Nimetön laskentataulukko -sivulla Tiedosto > Tuo...:

4. Etsi ja valitse CSV-tiedosto, jota haluat muokata.

5. Valitse Tuo tiedosto -valintaikkunassa haluamasi asetukset kohdissa Tuo sijainti, Erotintyyppi ja Muunna tekstiä luvuiksi, päivämääriksi ja kaavoiksi.

6. Klikkaa Tuo.

Voit nyt muokata CSV-tiedostoasi. Kun olet valmis, voit viedä sen Google Sheets -ohjelmasta .csv-tiedostona.

CSV-tiedostojen vieminen Google Sheets -ohjelmasta

Kun olet tarkastellut tai muokannut CSV-tiedostoa Google Sheets -ohjelmassa, voit viedä sen .csv- tiedostona tietokoneeseesi.

Vaiheet:

1. Valitse CSV-laskentataulukkosivulta Tiedosto > Lataa > Pilkuilla erotetut arvot (.csv, nykyinen taulukko).

CSV-tiedosto viedään Ladatut tiedostot -kansioon.

CSV-tiedoston muokkaaminen tekstieditorilla

Jos sinulla ei ole taulukkolaskenta­ohjelmaa CSV-tiedoston muokkaamiseen, voit käyttää tekstieditoria.

Useimmissa tietokoneissa on tekstinkäsittelyohjelma, joka avaa myös CSV-tiedostoja. Voit myös muokata ja korjata CSV-tiedoston virheitä esimerkiksi Visual Studio Code- tai Sublime Text ‑ohjelmalla.

Ota huomioon nämä, kun muotoilet CSV-tiedoston tekstieditorissa:

• Sarakkeiden otsikot on erotettava pilkuilla (esimerkiksi First Name,Last Name,Email,Company,Address1).
  • Tunnisteluettelo on asetettava lainausmerkkeihin (esimerkiksi "tag1,tag2,tag3").
  • Kirjainkoolla ei ole tunnisteissa väliä.
  • Tietueet on erotettava rivinvaihdoilla.

Lisäasetukset: Toimitusta vaativien ja verotettavia versioita sisältävien tuotteiden tuominen CSV-tiedostolla

Jos muokattavana on iso määrä tuotteita, kannattaa miettiä joukkopäivitystä. Vie tätä varten päivitettävät tuotteet .csv-tiedostoon ja muokkaa sitten taulukossa näkyviä sarakkeita:

Muokattavat tuotteen CSV-tiedoston sarakkeet
Versio vaatii toimituksen Valitse TOSI, jos versio on konkreettinen tuote. Muussa tapauksessa valitse EPÄTOSI tai jätä kohta tyhjäksi.
Verotettava versio Valitse TOSI, jos versio on verotettava. Muussa tapauksessa valitse EPÄTOSI tai jätä kohta tyhjäksi.
Version grammat

Syötä arvoksi muu kuin nolla, jos Versio vaatii toimituksen -asetus on TOSI.

Jätä kohta tyhjäksi tai syötä arvoksi nolla, jos Versio vaatii toimituksen -asetus on EPÄTOSI tai kohta on jätetty tyhjäksi.

Kun olet tehnyt .csv-tiedostoon haluamasi muutokset, tuo se kauppaasi. Muista valita kohta Korvaa nykyiset tuotteet, joilla on sama nimi.