Exemples de scripts de frais d’expédition

Les scripts d’expédition interagissent avec les frais d’expédition et peuvent en modifier le titre, la visibilité, l’ordre affichage et le montant. Ces scripts sont exécutés à chaque fois que votre client accède à la page des options d’expédition au moment du paiement.

Pour utiliser les modèles de cette page, créez un nouveau script à partir d'un modèle vierge.

Étapes :

1. Depuis votre interface administrateur Shopify, allez à Apps (Applications) > Script Editor.
  2. Cliquez sur Create script (Créer un script).
  3. Cliquez sur Shipping rates (Frais d’expédition).
  4. Sélectionnez Blank template (Modèle vierge), puis cliquez sur Create script (Créer un script).
  5. Dans la section Ruby source code (Code source Ruby), supprimez la ligne de code par défaut : Output.cart = Input.cart
  6. Copiez un script de cette page et collez-le dans la section Ruby source code (Code source Ruby).
  7. Modifiez la section Customizable Settings (Paramètres personnalisables) du script pour qu'il soit compatible avec votre boutique.
  8. Testez votre script. Pour en savoir plus, consultez Tester et déboguer les scripts Shopify.
  9. Après le test : - cliquez sur Save draft (Enregistrer le brouillon) pour enregistrer une version non publiée du script ou
    • cliquez sur Save and publish (Enregistrer et publier) pour créer et publier le script.

Ajouter un message aux noms des tarifs pour certain(e)s provinces ou pays

Utilisez ce script pour ajouter un message aux tarifs d’expédition qui apparaissent aux clients au moment du paiement.

Par exemple, vous pouvez ajouter un message aux tarifs d’expédition de l’Ontario, qui stipule Due to COVID-19 disruptions, shipping may take longer than normal.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Add Message to Rate Names for Province/Country
#
# If the cart's shipping address province/country matches
# the entered settings, all shipping rates will have the
# entered message appended to their name
#
# - 'country_code' is a 2-character abbreviation for the
# applicable country
# - 'province_code' is a list of 2-character abbreviations for
# the applicable provinces
# - 'message' is the message to append to rate names
# ================================================================
RATE_MESSAGE_FOR_PROVINCE_COUNTRY = [
  {
    country_code: "US",
    province_codes: ["NY", "WA"],
    message: "Due to COVID-19 disruptions, shipping may take longer than normal."
  },
  {
    country_code: "CA",
    province_codes: ["BC", "ON"],
    message: "Due to COVID-19 disruptions, shipping may take longer than normal."
  }
]

# ================================ Script Code (do not edit) ===============================
# ================================================================
# ProvinceSelector
#
# Finds whether the supplied province code matches the entered
# strings
# ================================================================
class ProvinceSelector
  def initialize(provinces)
    @provinces = provinces.map { |province| province.upcase.strip }
  end

def match?(province_code)
    @provinces.any? { |province| province_code.upcase.strip == province }
  end
end

# ================================================================
# AddMessageToRateForProvinceCountryCampaign
#
# If the cart's shipping address country/province matches the
# entered settings, all shipping rates will have the entered
# message appended to their name
# ================================================================
class AddMessageToRateForProvinceCountryCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    return if cart.shipping_address.nil?

address = cart.shipping_address

@campaigns.each do |campaign|
      next unless address.country_code.upcase.strip == campaign[:country_code].upcase.strip

province_selector = ProvinceSelector.new(campaign[:province_codes])

next unless province_selector.match?(address.province_code)

shipping_rates.each do |shipping_rate|
        rate_name = shipping_rate.name + ' - ' + campaign[:message]
        shipping_rate.change_name(rate_name)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  AddMessageToRateForProvinceCountryCampaign.new(RATE_MESSAGE_FOR_PROVINCE_COUNTRY),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Afficher les tarifs pour un code postal, une province ou un pays spécifique

Utilisez ce script pour indiquer aux clients d’un emplacement spécifique le tarif que vous saisissez uniquement, en masquant les autres frais d’expédition.

Par exemple, vous pouvez afficher uniquement un tarif d’expédition spécifique pour les clients en Californie, en masquant tous les autres tarifs.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Show Rate(s) for Zip/Province/Country
#
# If the cart's shipping address country/province/zip match the
# entered settings, the entered rate(s) are shown, and all other
# rates are hidden. Otherwise, the entered rate(s) are hidden.
#
# - 'country_code' is a 2-character abbreviation for the
# applicable country
# - 'province_code' is a list of 2-character abbreviations for
# the applicable provinces
# - 'zip_code_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'zip_codes' is a list of strings to identify zip codes
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - ':all' for all rates
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# - if using ':all' above, this can be set to 'nil'
# ================================================================
SHOW_RATES_FOR_ZIP_PROVINCE_COUNTRY = [
  {
    country_code: "CA",
    province_code: "BC",
    zip_code_match_type: :partial,
    zip_codes: ["V8T"],
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Apparel Rate"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ZipCodeSelector
#
# Finds whether the supplied zip code matches any of the entered
# strings.
# ================================================================
class ZipCodeSelector
  def initialize(match_type, zip_codes)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @zip_codes = zip_codes.map { |zip_code| zip_code.upcase.strip }
  end

def match?(zip_code)
    @zip_codes.any? { |zip| zip_code.to_s.upcase.strip.send(@comparator, zip) }
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names.
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names&.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    if @match_type == :all
      true
    else
      @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
    end
  end
end

# ================================================================
# ShowRatesForZipProvinceCountryCampaign
#
# If the cart's shipping address zip/province/country match the
# entered settings, the entered rate(s) are shown, and all other
# rates are hidden. Otherwise, the entered rate(s) are hidden.
# ================================================================
class ShowRatesForZipProvinceCountryCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    address = cart.shipping_address

@campaigns.each do |campaign|
      zip_code_selector = ZipCodeSelector.new(campaign[:zip_code_match_type], campaign[:zip_codes])
      rate_name_selector = RateNameSelector.new(campaign[:rate_match_type], campaign[:rate_names])

if address.nil?
        full_match = false
      else
        country_match = address.country_code.upcase.strip == campaign[:country_code].upcase.strip
        province_match = address.province_code.upcase.strip == campaign[:province_code].upcase.strip
        zip_match = zip_code_selector.match?(address.zip)
        full_match = country_match && province_match && zip_match
      end

shipping_rates.delete_if do |shipping_rate|
        rate_name_selector.match?(shipping_rate) != full_match
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  ShowRatesForZipProvinceCountryCampaign.new(SHOW_RATES_FOR_ZIP_PROVINCE_COUNTRY),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Masquer les tarifs pour un code postal, une province ou un pays spécifique

Utilisez ce script pour masquer les tarifs spécifiques pour les clients d’un emplacement spécifique.

Par exemple, vous pouvez masquer un tarif d’expédition spécifique pour les clients en Californie, en affichant tous les autres tarifs auxquels ils sont admissibles.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Hide Rate(s) for Zip/Province/Country
#
# If the cart's shipping address country/province/zip match the
# entered settings, the entered rate(s) are hidden.
#
# - 'country_code' is a 2-character abbreviation for the
# applicable country
# - 'province_code' is a list of 2-character abbreviations for
# the applicable provinces
# - 'zip_code_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'zip_codes' is a list of strings to identify zip codes
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - ':all' for all rates
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# - if using ':all' above, this can be set to 'nil'
# ================================================================
HIDE_RATES_FOR_ZIP_PROVINCE_COUNTRY = [
  {
    country_code: "CA",
    province_code: "BC",
    zip_code_match_type: :partial,
    zip_codes: ["V8T"],
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Apparel Rate"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ZipCodeSelector
#
# Finds whether the supplied zip code matches any of the entered
# strings.
# ================================================================
class ZipCodeSelector
  def initialize(match_type, zip_codes)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @zip_codes = zip_codes.map { |zip_code| zip_code.upcase.strip }
  end

def match?(zip_code)
    @zip_codes.any? { |zip| zip_code.to_s.upcase.strip.send(@comparator, zip) }
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names.
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names&.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    if @match_type == :all
      true
    else
      @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
    end
  end
end

# ================================================================
# HideRatesForZipProvinceCountryCampaign
#
# If the cart's shipping address zip/province/country match the
# entered settings, the entered rate(s) are hidden.
# ================================================================
class HideRatesForZipProvinceCountryCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    address = cart.shipping_address

return if address.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      zip_code_selector = ZipCodeSelector.new(campaign[:zip_code_match_type], campaign[:zip_codes])

country_match = address.country_code.upcase.strip == campaign[:country_code].upcase.strip
      province_match = address.province_code.upcase.strip == campaign[:province_code].upcase.strip
      zip_match = zip_code_selector.match?(address.zip)

next unless country_match && province_match && zip_match

rate_name_selector = RateNameSelector.new(campaign[:rate_match_type], campaign[:rate_names])

shipping_rates.delete_if do |shipping_rate|
        rate_name_selector.match?(shipping_rate)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  HideRatesForZipProvinceCountryCampaign.new(HIDE_RATES_FOR_ZIP_PROVINCE_COUNTRY),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Masquer les tarifs pour des produits spécifiques dans certains pays

Utilisez ce script pour masquer les tarifs pour les clients d’un emplacement spécifique à l’achat d’un certain article.

Par exemple, vous pouvez masquer un tarif d’expédition spécifique pour des clients en Californie s’ils achètent un tee-shirt.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Hide Rate(s) for Product/Country
#
# If the cart contains any "matching" items, and the shipping
# address country matches the entered country, the entered rate(s)
# are hidden.
#
# - 'product_selector_match_type' determines whether we look for
# products that do or don't match the entered selectors. Can
# be:
# - ':include' to check if the product does match
# - ':exclude' to make sure the product doesn't match
# - 'product_selector_type' determines how eligible products
# will be identified. Can be either:
# - ':tag' to find products by tag
# - ':type' to find products by type
# - ':vendor' to find products by vendor
# - ':product_id' to find products by ID
# - ':variant_id' to find products by variant ID
# - ':all' for all products
# - 'product_selectors' is a list of tags or IDs to identify
# associated products
# - 'country_codes' is a list of country code abbreviations
# - ie. United States would be `US`
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - ':all' for all rates
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# - if using ':all' above, this can be set to 'nil'
# ================================================================
HIDE_RATES_FOR_PRODUCT_AND_COUNTRY = [
  {
    product_selector_match_type: :include,
    product_selector_type: :product_id,
    product_selectors: [1234567890987, 1234567890986],
    country_codes: ["CA"],
    rate_match_type: :all,
    rate_names: nil,
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ProductSelector
#
# Finds matching products by the entered criteria.
# ================================================================
class ProductSelector
  def initialize(match_type, selector_type, selectors)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :include ? 'any?' : 'none?'
    @selector_type = selector_type
    @selectors = selectors
  end

def match?(line_item)
    if self.respond_to?(@selector_type)
      self.send(@selector_type, line_item)
    else
      raise RuntimeError.new('Invalid product selector type')
    end
  end

def tag(line_item)
    product_tags = line_item.variant.product.tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
    @selectors = @selectors.map { |selector| selector.downcase.strip }
    (@selectors & product_tags).send(@comparator)
  end

def type(line_item)
    @selectors = @selectors.map { |selector| selector.downcase.strip }
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.product.product_type.downcase.strip)
  end

def vendor(line_item)
    @selectors = @selectors.map { |selector| selector.downcase.strip }
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.product.vendor.downcase.strip)
  end

def product_id(line_item)
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.product.id)
  end

def variant_id(line_item)
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.id)
  end

def all(line_item)
    true
  end
end

# ================================================================
# CountrySelector
#
# Finds whether the supplied country code matches the entered
# string
# ================================================================
class CountrySelector
  def initialize(countries)
    @countries = countries.map { |country| country.upcase.strip }
  end

def match?(country_code)
    @countries.any? { |country| country_code.upcase.strip == country }
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names&.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    if @match_type == :all
      true
    else
      @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
    end
  end
end

# ================================================================
# HideRatesForProductCountryCampaign
#
# If the cart contains any "matching" items, and the shipping
# address country matches the entered country, the entered rate(s)
# are hidden.
# ================================================================
class HideRatesForProductCountryCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    address = cart.shipping_address

return if address.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      product_selector = ProductSelector.new(
        campaign[:product_selector_match_type],
        campaign[:product_selector_type],
        campaign[:product_selectors],
      )

country_selector = CountrySelector.new(campaign[:country_codes])
      product_match = cart.line_items.any? { |line_item| product_selector.match?(line_item) }
      country_match = country_selector.match?(address.country_code)

next unless product_match && country_match

rate_name_selector = RateNameSelector.new(
        campaign[:rate_match_type],
        campaign[:rate_names],
      )

shipping_rates.delete_if do |shipping_rate|
        rate_name_selector.match?(shipping_rate)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  HideRatesForProductCountryCampaign.new(HIDE_RATES_FOR_PRODUCT_AND_COUNTRY),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Masquer les tarifs des livraisons faites à une boîte postale

Utilisez ce script pour masquer les tarifs pour les clients dont l'adresse d’expédition est une boîte postale.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Hide Rate(s) for PO Box addresses
#
# If the shipping address contains any of the entered "PO Box"
# identifiers, the entered rate(s) are hidden.
#
# - 'po_box_triggers' is a list of possible strings for a PO
# Box address
# - 'province_codes' is a list of province/state abbreviations where
# we care about PO Boxes
# - 2 character abbreviation
# - 'country_code' is the country abbreviation to match the
# provinces above:
# - 2 character abbreviation
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - ':all' for all rates
# - 'rate_names' is a list of rates to show/hide if the above
# conditions are met
# ================================================================
HIDE_RATES_FOR_PO_BOX = [
  {
    po_box_triggers: [
      "po box", "post office", "p o box", "p.o.box", "p.o. box", "p.o box", "pobox",
      "post office box", "post box", "p. o. box", "po. box", "postal box",
    ],
    province_codes: ["BC", "AB"],
    country_code: "CA",
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Shipping Rate", "Other Shipping Rate"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ProvinceSelector
#
# Finds whether the supplied province code matches the entered
# strings.
# ================================================================
class ProvinceSelector
  def initialize(provinces)
    @provinces = provinces.map { |province| province.upcase.strip }
  end

def match?(province_code)
    @provinces.any? { |province| province_code.upcase.strip == province }
  end
end

# ================================================================
# AddressSelector
#
# Finds whether the supplied address contains any of the entered
# strings.
# ================================================================
class AddressSelector
  def initialize(triggers)
    @triggers = triggers.map { |trigger| trigger.downcase.strip }
  end

def match?(address)
    address_fields = [address.address1, address.address2].map do |line|
      line.nil? ? "" : line.downcase
    end

address_fields = address_fields.join(" ")
    @triggers.any? { |trigger| address_fields.include?(trigger) }
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names.
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    if @match_type == :all
      true
    else
      @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
    end
  end
end

# ================================================================
# HideRatesForPOBoxCampaign
#
# If the shipping address contains any of the entered "PO Box"
# identifiers, the entered rate(s) are hidden.
# ================================================================
class HideRatesForPOBoxCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    address = cart.shipping_address

return if address.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      country_match = address.country_code.upcase.strip == campaign[:country_code]
      province_match = ProvinceSelector.new(campaign[:province_codes]).match?(cart.shipping_address.province_code)
      address_match = AddressSelector.new(campaign[:po_box_triggers]).match?(cart.shipping_address)

next unless country_match && province_match && address_match

rate_name_selector = RateNameSelector.new(
        campaign[:rate_match_type],
        campaign[:rate_names],
      )

shipping_rates.delete_if do |shipping_rate|
        rate_name_selector.match?(shipping_rate)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  HideRatesForPOBoxCampaign.new(HIDE_RATES_FOR_PO_BOX),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Afficher les tarifs par balise de client

Utilisez ce script pour afficher les tarifs pour des clients spécifiques.

Par exemple, vous pouvez utiliser ce script pour offrir un tarif d’expédition spécial aux clients ayant la balise VIP.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Show Rate(s) for Customer Tag
#
# If a customer is tagged (or not, depending on the setting below)
# with the entered tag(s), the entered rate(s) will be shown, and
# all others will be hidden. Otherwise, the entered rate(s) will
# be hidden.
#
# - 'customer_tag_match_type' determines whether we look for the
# customer to be tagged with any of the entered tags or not.
# Can be:
# - ':include' to check if the customer is tagged
# - ':exclude' to make sure the customer isn't tagged
# - 'customer_tags' is a list of customer tags to trigger the
# campaign
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# ================================================================
SHOW_RATES_FOR_CUSTOMER_TAG = [
  {
    customer_tag_match_type: :include,
    customer_tags: ["customer_tag", "another_tag"],
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Shipping Rate", "Other Shipping Rate"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# CustomerTagSelector
#
# Finds whether the supplied customer has any of the entered tags.
# ================================================================
class CustomerTagSelector
  def initialize(match_type, tags)
    @comparator = match_type == :include ? 'any?' : 'none?'
    @tags = tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
  end

def match?(customer)
    customer_tags = customer.tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
    (@tags & customer_tags).send(@comparator)
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names.
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# ShowRateForCustomerTagCampaign
#
# If a customer is tagged (or not, depending on the setting below)
# with the entered tag(s), the entered rate(s) will be shown, and
# all others will be hidden. Otherwise, the entered rate(s) will
# be hidden.
# ================================================================
class ShowRateForCustomerTagCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    @campaigns.each do |campaign|
      customer_tag_selector = CustomerTagSelector.new(
        campaign[:customer_tag_match_type],
        campaign[:customer_tags]
      )

customer_match = cart.customer.nil? ? false : customer_tag_selector.match?(cart.customer)

rate_name_selector = RateNameSelector.new(
        campaign[:rate_match_type],
        campaign[:rate_names]
      )

shipping_rates.delete_if do |shipping_rate|
        rate_name_selector.match?(shipping_rate) != customer_match
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  ShowRateForCustomerTagCampaign.new(SHOW_RATES_FOR_CUSTOMER_TAG),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Réorganiser les tarifs

Utilisez ce script pour modifier la commande par défaut correspondant aux tarifs d'expédition proposés à vos clients.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# The order in which you would like your rates to display
# ================================================================
DESIRED_RATE_ORDER = [
  "Shipping Rate 1", "Shipping Rate 2", "Shipping Rate 3",
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ReorderRatesCampaign
#
# Reorders rates into the entered order
# ================================================================
class ReorderRatesCampaign
  def initialize(desired_order)
    @desired_order = desired_order.map { |item| item.downcase.strip }
  end

def run(cart, shipping_rates)
    shipping_rates.sort_by! { |rate| @desired_order.index(rate.name.downcase.strip) || Float::INFINITY }
  end
end

CAMPAIGNS = [
  ReorderRatesCampaign.new(DESIRED_RATE_ORDER),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Tarifs réduits par code de réduction

Utilisez ce script pour offrir une réduction sur les frais d’expédition si le client a utilisé un code de réduction au moment du paiement.

Par exemple, si votre client a utilisé un code offrant une réduction de 15 % sur son achat, vous pouvez réduire son tarif d’expédition choisi d'autant.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Discount Rate(s) by Discount Code(s)
#
# If one of the entered discount codes is used, the entered
# rate(s) are discounted by the entered amount
#
# - 'discount_code_match_type' determines whether the below
# strings should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'discount_codes' is a list of strings to identify discount
# codes
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# - 'discount_type' is the type of discount to provide. Can be
# either:
# - ':percent'
# - ':dollar'
# - 'discount_amount' is the percentage/dollar discount to
# apply
# - 'discount_message' is the message to show when a discount
# is applied
# ================================================================
DISCOUNTS_FOR_DISCOUNT_CODES = [
  {
    discount_code_match_type: :exact,
    discount_codes: ["TESTCODE1", "TESTCODE2"],
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Shipping Rate", "Other Shipping Rate"],
    discount_type: :percent,
    discount_amount: 100,
    discount_message: "Free Shipping with discount code"
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# DiscountCodeSelector
#
# Finds whether the supplied discount code matches any of the
# entered codes.
# ================================================================
class DiscountCodeSelector
  def initialize(match_type, discount_codes)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @discount_codes = discount_codes.map { |discount_code| discount_code.upcase.strip }
  end

def match?(discount_code)
    @discount_codes.any? { |code| discount_code.code.upcase.send(@comparator, code) }
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names.
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# DiscountApplicator
#
# Applies the entered discount to the supplied shipping rate.
# ================================================================
class DiscountApplicator
  def initialize(discount_type, discount_amount, discount_message)
    @discount_type = discount_type
    @discount_message = discount_message

@discount_amount = if discount_type == :percent
      discount_amount * 0.01
    else
      Money.new(cents: 100) * discount_amount
    end
  end

def apply(shipping_rate)
    rate_discount = if @discount_type == :percent
      shipping_rate.price * @discount_amount
    else
      @discount_amount
    end

shipping_rate.apply_discount(rate_discount, message: @discount_message)
  end
end

# ================================================================
# DiscountRatesForDiscountCodeCampaign
#
# Applies the entered discount to the entered rates if the
# any of the entered discount codes are used.
# ================================================================
class DiscountRatesForDiscountCodeCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    return if cart.discount_code.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      discount_code_selector = DiscountCodeSelector.new(campaign[:discount_code_match_type], campaign[:discount_codes])

next unless discount_code_selector.match?(cart.discount_code)

rate_name_selector = RateNameSelector.new(campaign[:rate_match_type], campaign[:rate_names])
      discount_applicator = DiscountApplicator.new(
        campaign[:discount_type],
        campaign[:discount_amount],
        campaign[:discount_message],
      )

shipping_rates.each do |shipping_rate|
        next unless rate_name_selector.match?(shipping_rate)
        discount_applicator.apply(shipping_rate)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  DiscountRatesForDiscountCodeCampaign.new(DISCOUNTS_FOR_DISCOUNT_CODES),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Tarif réduit par balise de client

Utilisez ce script pour offrir des frais d’expédition réduits aux clients ayant une balise spécifique.

Par exemple, vous pouvez offrir une réduction de 10 % sur l’expédition aux clients ayant la balise VIP .

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Discount rates based on customer tag, where:
# - 'tag_match_type' determines whether we look for the customer
# to be tagged with any of the entered tags or not. Can be:
# - ':include' to check if the customer is tagged
# - ':exclude' to make sure the customer isn't tagged
# - 'customer_tags' is a list of customer tags to qualify for
# a discount
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# - 'discount_type' is the type of discount to provide. Can be
# either:
# - ':percent'
# - ':dollar'
# - 'discount_amount' is the percentage/dollar discount to
# apply
# - 'discount_message' is the message to show when a discount
# is applied
# ================================================================
DISCOUNTS_FOR_CUSTOMER_TAG = [
  {
    tag_match_type: :include,
    customer_tags: ["customer_tag", "another_tag"],
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Shipping Rate", "Other Shipping Rate"],
    discount_type: :percent,
    discount_amount: 10,
    discount_message: "10% off shipping for tagged customers"
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# CustomerTagSelector
#
# Finds whether the supplied customer has any of the entered tags
# ================================================================
class CustomerTagSelector
  def initialize(match_type, tags)
    @comparator = match_type == :include ? 'any?' : 'none?'
    @tags = tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
  end

def match?(customer)
    customer_tags = customer.tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
    (@tags & customer_tags).send(@comparator)
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# DiscountApplicator
#
# Applies the entered discount to the supplied shipping rate
# ================================================================
class DiscountApplicator
  def initialize(discount_type, discount_amount, discount_message)
    @discount_type = discount_type
    @discount_message = discount_message

@discount_amount = if discount_type == :percent
      discount_amount * 0.01
    else
      Money.new(cents: 100) * discount_amount
    end
  end

def apply(shipping_rate)
    rate_discount = if @discount_type == :percent
      shipping_rate.price * @discount_amount
    else
      @discount_amount
    end

shipping_rate.apply_discount(rate_discount, message: @discount_message)
  end
end

# ================================================================
# DiscountRatesForCustomerTagCampaign
#
# Applies the entered discount to the entered rates if the
# customer has any of the entered tags
# ================================================================
class DiscountRatesForCustomerTagCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    return if cart.customer.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      customer_tag_selector = CustomerTagSelector.new(campaign[:tag_match_type], campaign[:customer_tags])

next unless customer_tag_selector.match?(cart.customer)

rate_name_selector = RateNameSelector.new(campaign[:rate_match_type], campaign[:rate_names])
      discount_applicator = DiscountApplicator.new(
        campaign[:discount_type],
        campaign[:discount_amount],
        campaign[:discount_message],
      )

shipping_rates.each do |shipping_rate|
        next unless rate_name_selector.match?(shipping_rate)
        discount_applicator.apply(shipping_rate)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  DiscountRatesForCustomerTagCampaign.new(DISCOUNTS_FOR_CUSTOMER_TAG),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Afficher uniquement les tarifs calculés par le transporteur

Utilisez ce script pour afficher uniquement les tarifs calculés par le transporteur. Si ceux-ci ne sont pas disponibles, vos tarifs créés manuellement s’afficheront.

# ================================================================
# Carrier Calculated Rate Fallback
#
# As long as carrier calculated rates are available, Shopify rates
# will be hidden.
# ================================================================
class CalculatedRateFallbackCampaign
  def run(shipping_rates)
    has_calculated_rates = shipping_rates.any?{ |shipping_rate| shipping_rate.source.downcase != 'shopify' }

return unless has_calculated_rates

shipping_rates.delete_if { |shipping_rate| shipping_rate.source.downcase == 'shopify' }
  end
end

CAMPAIGNS = [
  CalculatedRateFallbackCampaign.new(),

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates