Terminologi for domener

Et domene, eller domenenavn, er adressen (eller nettadressen) folk bruker til å besøke nettstedet ditt på Internett. Den vises i adressefeltet til nettleseren din (for eksempel Chrome, Firefox, Internet Explorer eller Safari).

Du kan kjøpe et tilpasset domenenavn via Shopify eller fra en tredjepartsregistrator for domener.

Når du kjøper et domene, kan du velge et rotdomene og opprette underdomener for nettbutikken din.

For å hjelpe deg med å forstå mer av terminologien gir vi deg noen definisjoner for vanlige domenerelaterte uttrykk.

A-oppføring

En A-oppføringt er en DNS-innstilling som gjør en sjekk om et domenenavn er tilknyttet en spesifikk IP-adresse. I dette tilfellet vil du at A-oppføringen skal peke mot Shopifys IP-adresse.

Andre uttrykk: Adresseoppføring, vertsoppføring

CNAME-oppføring

En CNAME-oppføring er en DNS-innstilling som peker underdomenene dine til et annet domenenavn. I dette tilfellet vil du at CNAME-oppføringen skal peke mot det Shopify-hostede domenet ved å bruke shops.myshopify.com Copy .

Andre uttrykk: CNAME-ressursoppføring, alias

DNS

Domenenavnsystemer (DNS) er en database med domenenavn. Hvert domene har sin egen DNS-oppføring. Den organiserer domenenavn og oversetter dem fra ord (f.eks. shopify.com) til tall (f.eks. Shopifys IP-adresse 23.227.38.32). Den gjør at du kan besøke en nettside uten å måtte huske IP-adressen. Vanligvis fungerer denne prosessen stille i bakgrunnen, men når du kobler deg til domenet ditt med Shopify-butikken din, kan det hende du må endre DNS-innstillingene.

Andre uttrykk: DNS-oppføringer, DNS-innstillinger, ressursoppføringer, DNS-filsone

Domenenavn

Et domenenavn er adressen folk bruker for å besøke nettsiden din på Internett. Den vises i adresselinjen i nettleseren og er koblet til en spesifikk IP-adresse.

Andre uttrykk: domene

Domeneleverandør

En domeneleverandør er et selskap som registrerer domenenavnet for deg. Vanligvis kjøper du et domene på abonnementsbasis, og du betaler regelmessig et beløp til domeneleverandøren for å kunne fortsette å bruke domenenavnet.

Andre uttrykk: domeneregistrator, domenevert

Videresending av e-post

Videresending av e-post er en tjeneste som lar deg sende en e-post fra det egendefinerte domenet ditt til en eksisterende e-postkonto fra Gmail, Outlook, Yahoo eller en annen leverandør. Hvis du for eksempel eier domenenavnet johns-apparel.com, kan du opprette e-postadressen info@johns-apparel.com for kundene dine. Når kunder sender e-post til info@johns-apparel.com, vil meldingene deres videresendes til din eksisterende personlige konto, for eksempel john@gmail.com.

ICANN

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) er en organisasjon som styrer og administrerer DNS (domenanavnsystemer) og andre internettprotokoller.

IP-adresser

En IP-adresse er en unik tallstreng som spesifiserer plasseringen til en datamaskin eller enhet på internett og skiller den fra andre. Den er nødvendig for at en datamaskin skal kunne kommunisere med andre over internett.

Shopifys IP-adresse er 23.227.38.32

Andre uttrykk: Internettprotokolladresse

MX-oppføring

En MX-oppføring er en DNS-innstilling som peker et domenenavn til en mailserver og brukes til å behandle e-post gjennom ditt egendefinerte domene. Du kan sette opp mer enn én MX-oppføring og legge til e-postadresser som sikkerhetskopier hvis du vil være sikker på at e-postmeldinger når deg selv når e-postserveren er nede.

Andre uttrykk: Mail Exchange-oppføring, Mail eXchanger-oppføring, mailserveroppføring

Primært domene

I Shopify er et primært domene domenenavnet som kunder ser i adressefeltet når de surfer på nettbutikken din. Du kan bruke et rotdomene eller et underdomene som primært domene, men du kan bare ha ett primært domene.

Rotdomene

Et rot-domene er domenenavnet du kjøper fra domeneleverandøren. Det inneholder ingen prefiks som f.eks. www., men har en toppnivådomene-type (TLD) som f.eks. .com, .org, eller .net. Ett eksempel på et rotdomene er shopify.com.

Andre uttrykk: basisdomene, toppnivådomene og andrenivådomene

SSL-sertifikat

Et SSL-sertifikat er en sikkerhetsprotokoll som oppretter en sikker tilkobling mellom en server og nettleser for å holde din og kundenes informasjon sikker. Når du aktiverer et SSL-sertifikat for å kryptere nettbutikkens innhold og publisere det på en trygg måte med HTTPS i stedet for HTTP. Når du aktiverer SSL, vises SSL-hengelåsikonet ved siden av nettbutikkens URL i adresselinjen.

Andre uttrykk: Secure Sockets Layer

Underkatalog

En underkatalog er en del av hovednettsiden din. Den defineres av en / i slutten av domenenavnet, for eksempel shopify.com/pricing, der /pricing er underkatalogen. En underkatalog er forskjellig fra et underdomene fordi det brukes hovedsaklig til å organisere et nettsted, mens et underdomene kan ta deg til et helt annet nettsted. Et eksempel på en underkatalog i nettbutikken din er /collections.

Underdomene

Et underdomene er et undersett av rotdomenet som vises som prefiks på rotdomenet ditt. For eksempel, in the nettadressen help.shopify.com er shopify.com rotdomenet, og help. er underdomenet. Du kan bruke underdomener til å organisere nettstedet og gjøre det lettere for besøkende å finne informasjonen de leter etter.

Toppnivå- og andrenivådomener

Et toppnivådomene (TLD) og et andrenivådomene er komponenter av rotdomenet som gir domenestrukturen et hierarki. For eksempel, i rotdomenet shopify.com er toppnivådomenet .com, og andrenivådomenet er shopify.

TXT-oppføring

En TXT-oppføring er en DNS-innstilling. Den inneholder tekstinformasjon som kan brukes av tjenester utenfor domenet ditt. Du kan for eksempel legge til en tekstoppføring som en tredjepartstjeneste har gitt deg, for å gi bekreftelse på at du eier domenet.

Andre uttrykk: Tekstoppføring

Personvern for WHOIS

WHOIS (uttales «who is») er en tjeneste du kan bruke til å slå opp informasjon om eieren av et domenenavn.

WHOIS privacy er en tjeneste som skjuler domeneinformasjonen din fra WHOIS-søk og bytter ut kontaktinformasjonen din med kontaktinformasjon fra contactprivacy.com. Dette skjuler den personlige kontaktinformasjonen din fra offentligheten. Du kan kjøpe WHOIS privacy fra domeneleverandøren mot en ekstra avgift. WHOIS privacy er inkludert når du kjøper domenet gjennom Spotify.