Klantsegmenten aanmaken

Je kunt klanten met vergelijkbare kenmerken in een klantsegment groeperen. Je kunt zelf klantensegmenten bouwen door filternamen, operators en waarden te combineren in de editor op de pagina Klanten of door te klikken op de knop Segmenten aanmaken op de pagina Segmenten en de editor te gebruiken op de pagina met segmentgegevens.Het Shopify-beheercentrum bevat daarnaast enkele standaardklantsegmenten en -templates die je kunt wijzigen om ze op je behoeften af te stemmen of als uitgangspunt kunt gebruiken om een nieuw klantsegment te maken.

Voordat je begint met het maken van klantsegmenten, is het belangrijk om meer te weten te komen over de verschillende componenten van een klantsegment en de filters die worden gebruikt om klantsegmenten op te bouwen.

Klantsegmenten maken met de editor

De editor is ontworpen om je te helpen je klantensegmenten te bouwen. Wanneer je componenten aan je klantensegment toevoegt, krijg je een lijst met de beschikbare filternamen, operators en waarden die je kunt gebruiken.

Je hebt toegang tot meer hulp door op een van de volgende pictogrammen te klikken:

Klantensegment-pictogrammen voor meer hulp
Pictogram Pictogramnaam Functie
Het filterpictogram voor klantsegmenten Filters Opent lijsten met beschikbare filternamen. De lijsten zijn gecategoriseerd in Shopify-filternamen en filternamen op basis van eventuele Metavelden die je hebt en die de ondersteunde contenttypen gebruiken. Wanneer je op een filternaam klikt, wordt de code in de editor ingevoerd.
Het Templates-pictogram voor klantsegmenten Templates Opent een lijst met standaard klantensegmenten als basis voor het opbouwen van je eigen klantensegment.
Het Uitleg-pictogram voor klantsegmenten Uitleg Biedt informatie over de componenten die je gebruikt om je klantensegmenten te bouwen.

Een nieuw klantensegment maken

Bouw een nieuw klantensegment door filternamen, operators en waarden te combineren.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op Segmenten.

3. Klik op Segment aanmaken.

4. Voeg filters toe met behulp van de teksteditor of klik op het pictogram Filters en voer een van de volgende handelingen uit:

• Klik op Shopify om een Shopify-filternaam te selecteren.
    • Klik op Metavelden om een op metavelden gebaseerde filternaam te selecteren.
  5. Klik op de naam van een filter. De filternaam wordt weergegeven in de editor.

6. Klik op een operator.

7. Klik op of typ een waarde.

8. Als je nog een filter wilt toevoegen, klik je op een connector en klik je vervolgens op een andere filternaam, operator en waarde.

9. Klik op Filter toepassen om je segment te testen. De klanten die voldoen aan de criteria, worden vermeld onder de editor. Het aantal klanten dat aan de criteria voldoet, wordt boven de editor weergegeven.

10. Controleer de lijst met klanten om er zeker van te zijn dat je klantensegment werkt zoals verwacht en breng vervolgens eventuele benodigde wijzigingen aan.

11. Klik op Segment opslaan en voer een naam in voor het segment.

12. Klik op Opslaan.

Je nieuwe klantensegment wordt weergegeven in de segmentenindex.

Maak een klantensegment aan met behulp van een template

Je Shopify-beheercentrum bevat templates die je kunt gebruiken als uitgangspunt voor het bouwen van je eigen klantensegment. Je kunt een of meer templates aan je klantensegment toevoegen.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op het pictogram Templates.

3. Klik in de lijst CATEGORIEËN op het sjablonentype dat je wilt.

4. Klik op Deze template gebruiken naast de template die je wilt gebruiken. De bijbehorende filternamen, operatoren en waarden worden aan de editor toegevoegd.

5. Optioneel: Selecteer een connector en voeg vervolgens een andere template toe aan de editor.

6. Aangebrachte wijzigingen in de editor.

7. Klik op Toepassen om je segment te testen. De klanten die aan de criteria voldoen, worden onder de editor vermeld. Het aantal klanten dat aan de criteria voldoet, wordt boven de editor weergegeven.

8. Controleer de lijst met klanten om er zeker van te zijn dat je klantensegment werkt zoals verwacht en breng vervolgens eventuele benodigde wijzigingen aan.

9. Klik op Segment opslaan en voer een naam in voor het segment.

10. Klik op Opslaan.

Je kunt het nieuwe klantensegment bekijken in de segmentenindex.

Een klantensegment aanmaken met behulp van een bestaand klantensegment

Het Shopify-beheercentrum bevat standaardsegmenten die Shopify als auteur weergeven. Je kunt deze of andere segmenten die je al hebt aangemaakt gebruiken als uitgangspunt voor het bouwen van een nieuw klantensegment.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op Segmenten.

3. Klik in de segmentenindex op een bestaand klantensegment.

4. Aangebrachte wijzigingen in de editor.

5. Klik op Toepassen om je segment te testen. De klanten die aan de criteria voldoen, worden onder de editor vermeld. Het aantal klanten dat aan de criteria voldoet, wordt boven de editor weergegeven.

6. Controleer de lijst met klanten om er zeker van te zijn dat je klantensegment werkt zoals verwacht en breng vervolgens eventuele benodigde wijzigingen aan.

7. Klik op Segment opslaan.

8. Als je een nieuw klantensegment wilt maken, klik je op Opslaan als nieuw segment en voer je een nieuwe naam in.

9. Klik op Opslaan.

Je nieuwe klantensegment wordt weergegeven in de segmentenindex.

Klantsegmenten worden automatisch bijgewerkt

Nadat je een klantensegment hebt aangemaakt, worden nieuwe klanten die aan de criteria voldoen, automatisch in dat klantensegment opgenomen. Als je een klantensegment aanmaakt waarin al je klanten worden opgenomen die zich op je marketingmails hebben geabonneerd, worden nieuwe klanten die zich op je marketingmails abonneren, ook automatisch in dat klantensegment opgenomen.

Als een individuele klant aan de criteria voor meer dan één klantensegment voldoet, kan die klant in meerdere klantensegmenten worden opgenomen.

Als een bestaande klant niet meer aan de criteria voor een klantensegment voldoet, wordt die automatisch uit dat klantensegment verwijderd.