Een domein overzetten

Wanneer je een domein overzet, komt het beheer van het domein terecht bij Shopify, wat betekent dat je je domeininstellingen aanpast, voor je domein betaalt en je domein rechtstreeks via je Shopify-beheercentrum verlengt. Shopify biedt geen e-mailaccounts als onderdeel van de domeinservices, maar biedt wel onbeperkte accounts voor het doorsturen van e-mail voor je domeinnaam.

Als je een domein wilt overzetten naar Shopify, moet je je domein meer dan 60 dagen geleden hebben geregistreerd en toegang hebben tot je oorspronkelijke domeinprovideraccount.

Houd er rekening mee dat voor het overzetten van je domein je belangrijke bevestigings-e-mails moet controleren en beantwoorden. Het duurt tot 20 dagen vanaf het moment van initiatie tot het overzetten is voltooid. Je moet ook betalen om je domein voor nog een jaar te registreren. Als je bijvoorbeeld nog 3 maanden hebt voordat je domein verloopt en je je domein vervolgens overzet naar Shopify, voeg daar nog eens 12 maanden registratie aan toe. Dit betekent dat je je domein gedurende 15 maanden niet hoeft te verlengen.

Stap 1: het overdrachtsbeleid van je domeinprovider controleren

De meeste providers ondersteunen het overzetten van een domein. Controleer het overdrachtsbeleid van je domeinprovider voordat je met dit proces begint.

Je kunt het beste in het Helpcentrum van de domeinprovider zoeken naar transfer domain. Hier zie je het overdrachtsbeleid van een paar populaire domeinproviders:

Stap 2: je domein voorbereiden op de overdracht

Voordat je je domein naar Shopify kunt overzetten, moet je dit voorbereiden.

Stappen:

1. Meld je aan bij je extern domeinprovideraccount.
  2. Controleer of het e-mailadres dat aan je account is gekoppeld, up-to-date is. Tijdens de domeinoverdracht ontvang je e-mails op dit account die je moet beantwoorden. Als je huidige e-mailadres verbonden is met je domein, zal het tijdens de overdracht worden uitgeschakeld.
  3. Ontgrendel het domein dat je wilt overzetten. Meestal moet je hierbij de instellingen zoeken van het domein dat je wilt overzetten en vervolgens op Ontgrendelen klikken. Voor sommige domeinproviders moet je deze keuze goedkeuren door op een link in een bevestigings-e-mail te klikken.
  4. Vraag je provider om een autorisatiecode voor de overdracht. Meestal moet je hierbij de instellingen zoeken van het domein dat je wilt overzetten en vervolgens op Dit domein overdragen of Overdragen klikken.

Stap 3: je domein overzetten

Voordat je je domein overdraagt, moet dit worden ontgrendeld en moet je een autorisatiecode voor de overdracht hebben. Volg de stappen in Je domein voorbereiden op de overdracht als je nog geen autorisatiecode voor de overdracht hebt.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Online winkel > Domeinen.
  2. Als dit het eerste domein is dat je met je Shopify-winkel verbindt, klik dan op Bestaand domein verbinden > Je domein overzetten:

Je domein overzetten

Als je al een domein hebt verbonden met je Shopify-winkel, klik op Domein overdragen:

Knop Domein overdragen

3. Voer het domein in dat je naar Shopify wilt overzetten. Neem geen www. aan het begin van de domeinnaam op.

4. Klik op Volgende.

5. Klik op Domein verifiëren.

6. Als het domein klaar is voor de overdracht, zie je DOMEIN ONTGRENDELD. Klik op Volgende om door te gaan. Als je DOMEIN VERGRENDELD ziet, moet je ervoor zorgen dat je je domein hebt voorbereid op de overdracht.

7. Voer in het vak Verificatiecode de autorisatiecode of EPP-code in die je domeinprovider je hebt gegeven.

8. Klik op Volgende.

9. Klik op Kopen en overdragen.

10. Controleer het e-mailaccount dat aan je domein is gekoppeld. Afhankelijk van je domeinprovider, heb je mogelijk een e-mail ontvangen waarin je wordt gevraagd deze wijzigingen te bevestigen. Het e-mailadres varieert, maar je moet de domeinoverdracht goedkeuren door op een link te klikken, zoals Overdracht bevestigen of Overdracht goedkeuren.

Wanneer je de domeinoverdracht hebt goedgekeurd, duurt het maximaal 20 dagen totdat de overdracht is voltooid. Je ontvangt een e-mail van Shopify waarin wordt bevestigd dat je domein is overgedragen.

Veelgestelde vragen

• Komt mijn domein in aanmerking voor overdracht?
  • Waarom zie ik de foutmelding Domein niet gevonden?
  • Hoe ontgrendel ik mijn domein?
  • Hoe kom ik aan een autorisatiecode?
  • Ik heb een e-mail ontvangen over toestemmingsvoorkeuren voor gegevensgebruik. Wat betekent de e-mail?
  • Blijft mijn domein werken tijdens de overdracht?
  • Hoe weet ik wanneer mijn domeinoverdracht is geslaagd?
  • Moet ik nog steeds mijn oorspronkelijke domeinprovider gebruiken nadat ik mijn domein heb overgedragen?

Komt mijn domein in aanmerking voor overdracht?

De meeste domeinen kunnen worden overgezet naar Shopify. Sommige domeinen, zoals .ca-domeinen, komen niet in aanmerking. Als je wilt weten of je domein in aanmerking komt om te worden overgedragen, voer het domein dat je wilt overzetten, in het tekstvak Domein overdragen in en klik op Volgende. Als het domein niet wordt ondersteund, wordt dit bericht weergegeven:

Niet-ondersteund domein

Waarom zie ik de foutmelding Domein niet gevonden?

Als je domein niet wordt gevonden, zie je een melding zoals deze:

Domein niet gevonden

Je kunt alleen domeinen overdragen die je al in eigendom hebt. Als je dit domein nog niet in eigendom hebt, kun je het kopen. Controleer of de domeinnaam correct is ingevoerd en er geen www. aan het begin staat als je het domein wel in eigendom heeft.

Hoe ontgrendel ik mijn domein?

Voordat je je domein naar Shopify kunt overzetten, moet je dit ontgrendelen via je externe domeinprovider. Meestal houdt dit in dat je je aanmeldt bij je externe domeinprovideraccount, de instellingen zoekt voor het domein dat je wilt overdragen en vervolgens op Ontgrendelen klikt. Voor sommige domeinproviders moet je deze keuze goedkeuren door op een link in een bevestigings-e-mail te klikken.

Het domeinontgrendelingsproces verschilt per externe provider. Neem contact op met je externe domeinprovider als je problemen ondervindt bij het ontgrendelen van je domein. De ondersteuning van Shopify kan zich niet namens jou aanmelden bij je externe domeinaccount, zelfs als je daarvoor expliciete toestemming geeft.

Hoe kom ik aan een autorisatiecode?

Voordat je je domein naar Shopify kunt overzetten, moet je een autorisatiecode voor de overdracht van je externe domeinprovider ontvangen. Meestal houdt dit in dat je je aanmeldt bij je externe domeinprovideraccount, de instellingen zoekt voor het domein dat je wilt overdragen en vervolgens op Dit domein overdragen of Overdragen klikt.

Neem contact op met je externe domeinprovider als je problemen ondervindt bij het verkrijgen van een autorisatiecode voor de overdracht. De ondersteuning van Shopify kan zich niet namens jou aanmelden bij je externe domeinaccount, zelfs als je daarvoor expliciete toestemming geeft.

Ik heb een e-mail ontvangen over toestemmingsvoorkeuren voor gegevensgebruik. Wat betekent de e-mail?

Wanneer je je domeinoverdracht hebt voltooid, ontvang je een e-mail met de onderwerpregel Set your data use consent preferences. Ga hiermee naar de toestemmingsinstellingen voor gegevensgebruik van Tucows Inc. Tucows is het moederbedrijf van OpenSRS, de service die Shopify gebruikt om domeinen door te verkopen aan ondernemingen. Het geven van toestemming is optioneel en als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je dit op elk gewenst moment weer intrekken.

Blijft mijn domein werken tijdens de overdracht?

Je domein blijft werken tijdens het overdrachtsproces. Als je domein bijvoorbeeld eerder met Shopify was verbonden en je het domein nu overdraagt naar Shopify, merken klanten geen verschil bij het bekijken van je website met je domeinnaam.

Hoe weet ik wanneer mijn domeinoverdracht is geslaagd?

Je ontvangt een e-mail om je te laten weten of je domeinoverdracht al dan niet is geslaagd. Dit kan tot 20 dagen duren vanaf het moment dat je de overdracht hebt gestart. Als de overdracht van het domein niet is geslaagd, worden de kosten voor de verlenging van 1 jaar terugbetaald.

Moet ik nog steeds mijn oorspronkelijke domeinprovider gebruiken nadat ik mijn domein heb overgedragen?

Nee. Als de overdracht is voltooid, hoef je de externe service waarbij je het domein oorspronkelijk hebt gekocht, niet meer te gebruiken. Alle taken voor domeinbeheer kunnen worden uitgevoerd via de pagina Domeinen van je Shopify-beheercentrum.