Terminologie van domeinen

Een domein of domeinnaam is het adres (of de URL) dat mensen gebruiken om uw website op internet te bezoeken. Dit wordt weergegeven in de adresbalk van uw webbrowser (bijvoorbeeld Chrome, Firefox, Internet Explorer of Safari).

U kunt een aangepaste domeinnaam kopen via Shopify of bij een externe domeinregistrar.

Wanneer u een domein koopt, kunt u een hoofddomein kiezen en subdomeinen maken voor uw online winkel.

We hebben u definities gegeven van veelgebruikte termen over domeinen, om u te helpen veelgebruikte terminologie beter te begrijpen.

Een record

Een A-record is een DNS-instelling waarmee wordt gecontroleerd of er een specifiek IP-adres is gekoppeld aan een domeinnaam. In dit geval moet uw A-record verwijzen naar het IP-adres van Shopify.

Andere termen: adresrecord, hostrecord

CNAME-record

Een CNAME-record is een DNS-instelling die uw subdomeinen naar een andere domeinnaam verwijst. In dit geval wilt u dat uw CNAME-record verwijst naar uw door Shopify gehoste domein met behulp van shops.myshopify.com Copy .

Andere termen: CNAME resource record, Alias

DNS

Een Domain Name System (DNS) is een database met domeinnamen. Elk domein heeft zijn eigen DNS-vermelding. Hierin worden domeinnamen georganiseerd en worden ze omgezet van woorden (bijvoorbeeld shopify.com) in getallen (bijvoorbeeld het IP-adres van Shopify 23.227.38.32) Hierdoor kunt u een website bezoeken zonder dat u het IP-adres van die website hoeft te onthouden. Normaal gesproken wordt dit proces snel op de achtergrond uitgevoerd, maar wanneer u uw domein koppelt aan uw Shopify-winkel, moet u mogelijk uw DNS-instellingen bijwerken.

Andere termen: DNS-records, DNS-instellingen, bronrecords, DNS-zonebestand

Domeinnaam

Een domeinnaam is het adres dat mensen gebruiken om uw website op het internet te bezoeken. Het verschijnt in de adresbalk van uw webbrowser en is gekoppeld aan een specifiek IP-adres.

Andere termen: domein

Domeinprovider

Een domeinprovider is een bedrijf dat uw domeinnaam voor u registreert. Meestal koopt u een domein op basis van een abonnement en betaalt u een vast bedrag aan uw domeinprovider om uw domeinnaam te blijven gebruiken.

Overige voorwaarden: domeinregistrator, domeinhost

Doorsturen van e-mail

E-mail doorsturen is een service waarmee u een e-mailadres kunt doorsturen van uw aangepaste domein naar een bestaand e-mailaccount bij Gmail, Outlook, Yahoo of een andere provider. Als u bijvoorbeeld johns-apparel.com hebt, kunt u het e-mailadres info@johns-apparel.com maken voor uw klanten. Wanneer klanten een e-mail sturen naar info@johns-apparel.com, worden hun berichten doorgestuurd naar uw huidige persoonlijke account, bijvoorbeeld john@gmail.com.

ICANN

Het Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is een organisatie die DNS (Domain Name Systems) en andere internetprotocollen bepaalt en beheert.

IP-adres

Een IP-adres is een unieke reeks cijfers die de locatie van een computer of apparaat op internet aangeeft en deze van anderen onderscheidt. Het is nodig zodat computers onderling kunnen communiceren via het internet.

Het IP-adres van Shopify is 23.227.38.32

Andere termen: Internetprotocoladres

MX-record

Een MX-record is een DNS-instelling waarmee een domeinnaam wordt verwezen naar een e-mailserver en wordt gebruikt om e-mails te verwerken via uw aangepaste domein. U kunt meer dan één MX-record instellen en een back-up-e-mailadres toevoegen als u zeker wilt zijn dat e-mail bij u aankomt als uw hoofde-mailserver offline is.

Andere termen: Mail Exchange-record, Mail eXchanger-record, e-mailserver-record

Hoofddomein

In Shopify is een primair domein de domeinnaam die klanten zien in hun adresbalk wanneer ze door uw online winkel bladeren. U kunt u hoofddomein of een subdomein gebruiken als uw primaire domein, maar u kunt maar één primair domein hebben.

Hoofddomein

Een hoofddomein is de domeinnaam die u aanschaft bij uw domeinprovider. Deze bevat geen voorvoegsel, als www., maar heeft een extensie op het hoogste niveau (TLD) als .com, .org of .net. Een voorbeeld van een hoofddomein is shopify.com.

Andere termen: basisdomein, topleveldomein en secondleveldomein

SSL-certificaat

Een SSL-certificaat is een beveiligingsprotocol dat een veilige verbinding tussen een server en een browser tot stand brengt om de informatie van uw en uw klanten te beveiligen. In Shopify kunt u een SSL-certificaat activeren om de inhoud van uw online winkel te versleutelen en veilig te publiceren met behulp van HTTPS in plaats van HTTP. Wanneer u SSL activeert, verschijnt het SSL hangslotpictogram naast de URL van uw online winkel in de adresbalk.

Overige voorwaarden: Secure Sockets Layer

Subdirectory

Een subdirectory is een gedeelte van uw hoofdwebsite. Het wordt gedefinieerd door een / aan het einde van de domeinnaam, bijvoorbeeld shopify.com/pricing, waarbij /pricing de subdirectory is. Een subdirectory verschilt van een subdomein omdat deze voornamelijk wordt gebruikt voor het organiseren van uw website, terwijl een subdomein u naar een geheel andere website kan brengen. Een voorbeeld van een subdirectory in uw online winkel is /collections.

Subdomein

Een subdomein is een subset van uw hoofddomein dat wordt weergegeven als voorvoegsel aan uw hoofddomein. Het hoofddomein in de URL help.shopify.com is bijvoorbeeld shopify.com en help. is het subdomein. U kunt subdomeinen gebruiken om uw website te organiseren en het voor bezoekers makkelijker te maken om de informatie te vinden die ze zoeken.

Top-level en second-level domeinen

Een top-level domein (TLD) en een second-level domein zijn onderdelen van het hoofddomein die de hiërarchie in de domeinstructuur bepalen. Zo is in het hoofddomein shopify.com het top-level domein .com en het second-level domein shopify.

TXT-record

Een TXT-record is een DNS-instelling. Het bevat tekstinformatie die kan worden gebruikt door services buiten uw domein. U kunt bijvoorbeeld een tekstrecord toevoegen dat een externe service u heeft gegeven om met hen te verifiëren dat u de eigenaar van het domein bent.

Andere termen: tekstrecord

WHOIS-privacy

WHOIS (uitgesproken als "wie is") is een service die u kunt gebruiken om informatie op te zoeken over de eigenaar van een domeinnaam.

WHOIS privacy is een service die uw domeininformatie verbergt voor WHOIS-zoekopdrachten en uw contactgegevens vervangt door contactprivacy.com contactgegevens. Hierdoor blijft uw persoonlijke contactinformatie verborgen voor het publiek. U kunt tegen een extra vergoeding WHOIS privacy aanschaffen bij uw domeinprovider. WHOIS privacy is inbegrepen wanneer u uw domein aanschaft via Shopify.