Terminologie van domeinen

Een domein of domeinnaam is het adres (of de URL) dat mensen gebruiken om je website op internet te bezoeken. Dit wordt weergegeven in de adresbalk van je webbrowser (bijvoorbeeld Chrome, Firefox, Internet Explorer of Safari).

Je primaire domein, je .myshopify.com-URL, ziet er standaard zo uit: your-store-name.myshopify.com. Je .myshopify.com-URL wordt gebruikt om in te loggen bij je winkel.

Je kunt je URL .myshopify.com niet wijzigen, maar je kunt wel een aangepaste domeinnaam via Shopify kopen, of van een externe domeinregister. Je kunt dat domein dan je primaire domein maken.

Wanneer je een domein koopt, kun je een hoofddomein kiezen en subdomeinen maken voor je onlinewinkel.

We hebben je definities gegeven van veelgebruikte termen over domeinen, om je te helpen veelgebruikte terminologie beter te begrijpen.

A-record

Een A-record is een DNS-instelling waarmee wordt gecontroleerd of er een specifiek IP-adres is gekoppeld aan een domeinnaam. In dit geval moet je A-record verwijzen naar het IP-adres van Shopify.

Andere termen: adresrecord, hostrecord

CNAME-record

Een CNAME-record is een DNS-instelling die je subdomeinen naar een andere domeinnaam verwijst. In dit geval wil je dat je CNAME-record verwijst naar je door Shopify gehoste domein met behulp van shops.myshopify.com Copy .

Andere termen: CNAME resource record, Alias

DNS

Een Domain Name System (DNS) is een database met domeinnamen. Elk domein heeft zijn eigen DNS-vermelding. Het organiseert domeinnamen en vertaalt deze van woorden (bijvoorbeeld shopify.com) naar getallen (het IP-adres van Shopify is bijvoorbeeld 23.227.38.65). Om een website te bezoeken zonder het IP-adres te onthouden. Normaal gesproken wordt dit proces snel op de achtergrond uitgevoerd, maar wanneer je je domein koppelt aan je Shopify-winkel, moet je mogelijk je DNS-instellingen bijwerken.

Andere termen: DNS-records, DNS-instellingen, bronrecords, DNS-zonebestand

Domeinnaam

Een domeinnaam is het adres dat mensen gebruiken om je website op het internet te bezoeken. Het verschijnt in de adresbalk van je webbrowser en is gekoppeld aan een specifiek IP-adres.

Andere termen: domein

Domeinprovider

Een domeinprovider is een bedrijf dat je domeinnaam voor je registreert. Meestal koopt je een domein op basis van een abonnement en betaalt je een vast bedrag aan je domeinprovider om je domeinnaam te blijven gebruiken.

Overige voorwaarden: domeinregistrar, domeinhost

Doorsturen van e-mail

E-mail doorsturen is een service waarmee je een e-mailadres kunt doorsturen van je aangepaste domein naar een bestaand e-mailaccount bij Gmail, Outlook, Yahoo of een andere provider. Als je bijvoorbeeld johns-apparel.com hebt, kun je het e-mailadres info@johns-apparel.com maken voor je klanten. Wanneer klanten een e-mail sturen naar info@johns-apparel.com, worden hun berichten doorgestuurd naar je huidige persoonlijke account, bijvoorbeeld john@gmail.com.

ICANN

Het Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is een organisatie die DNS (Domain Name Systems) en andere internetprotocollen bepaalt en beheert.

IP-adres

Een IP-adres is een unieke reeks cijfers die de locatie van een computer of apparaat op internet aangeeft en deze van anderen onderscheidt. Het is nodig zodat computers onderling kunnen communiceren via het internet.

Het IP-adres van Shopify is 23.227.38.65

Andere termen: Internetprotocoladres

MX-record

Een MX-record is een DNS-instelling waarmee een domeinnaam wordt verwezen naar een e-mailserver en wordt gebruikt om e-mails te verwerken via je aangepaste domein. Je kunt meer dan één MX-record instellen en een back-up-e-mailadres toevoegen als je zeker wilt zijn dat e-mail bij je aankomt als je hoofd e-mailserver offline is.

Andere termen: Mail Exchange-record, Mail eXchanger-record, e-mailserver-record

Primair domein

In Shopify is een primair domein de domeinnaam die klanten zien in hun adresbalk wanneer ze door je onlinewinkel bladeren. Je kun je primaire domein of een subdomein gebruiken als je primaire domein, maar je kunt maar één primair domein hebben.

Hoofddomein

Een hoofddomein is de domeinnaam die je aanschaft bij je domeinprovider. Deze bevat geen voorvoegsel, als www., maar heeft een extensie op het hoogste niveau (TLD) als .com, .org of .net. Een voorbeeld van een hoofddomein is shopify.com.

Andere termen: basisdomein, topleveldomein en secondleveldomein

SSL-certificaat

Een SSL-certificaat is een beveiligingsprotocol dat een veilige verbinding tussen een server en een browser tot stand brengt om de informatie van je en je klanten te beveiligen. In Shopify kun je een SSL-certificaat activeren om de content van je onlinewinkel te versleutelen en veilig te publiceren met behulp van HTTPS in plaats van HTTP. Wanneer je SSL activeert, verschijnt het SSL hangslotpictogram naast de URL van je onlinewinkel in de adresbalk.

Overige voorwaarden: Secure Sockets Layer

Subdirectory

Een subdirectory is een gedeelte van je hoofdwebsite. Het wordt gedefinieerd door een / aan het einde van de domeinnaam, bijvoorbeeld shopify.com/pricing, waarbij /pricing de subdirectory is. Een subdirectory verschilt van een subdomein omdat deze voornamelijk wordt gebruikt voor het organiseren van je website, terwijl een subdomein je naar een geheel andere website kan brengen. Een voorbeeld van een subdirectory in je onlinewinkel is /collections.

Subdomein

Een subdomein is een subset van je hoofddomein dat wordt weergegeven als voorvoegsel aan je hoofddomein. Het hoofddomein in de URL help.shopify.com is bijvoorbeeld shopify.com en help. is het subdomein. Je kunt subdomeinen gebruiken om je website te organiseren en het voor bezoekers makkelijker te maken om de informatie te vinden die ze zoeken.

Time to live

De TTL-waarde ( time to Live ) van je domein bepaalt hoe vaak je DNS-records worden bijgewerkt. Alle DNS-records voor een domein hebben een TTL-waarde. Als een record bijvoorbeeld een TTL van 86400 seconden heeft, duurt het maximaal 24 uur. Het wijzigen van de TTL van een record bepaalt hoe lang het duurt voordat er wijzigingen plaatsvinden.

Top-level en second-level domeinen

Een top-level domein (TLD) en een second-level domein zijn onderdelen van het hoofddomein die de hiërarchie in de domeinstructuur bepalen. Zo is in het hoofddomein shopify.com het top-level domein .com en het second-level domein shopify.

TXT-record

Een TXT-record is een DNS-instelling. Het bevat tekstinformatie die kan worden gebruikt door services buiten je domein. Je kunt bijvoorbeeld een tekstrecord toevoegen dat een externe service je hebt gegeven om met hen te verifiëren dat je de eigenaar van het domein bent.

Andere termen: tekstrecord

WHOIS-privacy

WHOIS (uitgesproken als "wie is") is een service die je kunt gebruiken om informatie op te zoeken over de eigenaar van een domeinnaam.

WHOIS privacy is een service die je domeininformatie verbergt voor WHOIS-zoekopdrachten en je contactgegevens vervangt door contactprivacy.com contactgegevens. Hierdoor blijft je persoonlijke contactinformatie verborgen voor het publiek. Je kunt tegen extra kosten WHOIS privacy aanschaffen bij je domeinprovider. WHOIS privacy is inbegrepen wanneer je je domein aanschaft via Shopify.