Onlinewinkel-chat

Shopify Inbox bevat een chatfunctie voor je onlinewinkel. Je kunt berichten van je klanten lezen en beantwoorden met Shopify Inbox op je desktop of je mobiele apparaat. Je kunt ook links naar producten, afbeeldingen of kortingscodes sturen.

Onlinewinkel-chat inschakelen

Onlinewinkel-chat is inbegrepen bij Shopify Inbox, maar is standaard niet ingeschakeld.

Stappen

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Inbox > Uiterlijk.

2. Klik in het gedeelte Zichtbaarheid onlinewinkel-chat op Zichtbaar.

3. Klik op Opslaan.

Volg de bovenstaande stappen om onlinewinkel-chat uit te schakelen en selecteer niet zichtbaar. Hiermee wordt de knop voor onlinechat uit je onlinewinkel verwijderd.

Onlinewinkel-chat aanpassen

Je kunt de knop en het chatvenster zo aanpassen dat deze overeenkomt met de stijl van het thema van je onlinewinkel.

De chatknop van de onlinewinkel aanpassen

Klanten die je onlinewinkel bezoeken, kunnen op een chatknop klikken om in het browservenster een chat met je te starten. Je kunt de knopstijl en -kleur wijzigen zodat deze overeenkomen met je onlinewinkel. Dit doe je op de pagina Uiterlijk in je Shopify-beheercentrum.

Stappen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Inbox > Uiterlijk.

2. Selecteer de chatstijl van de onlinewinkel. Kies in het vervolgkeuzemenu Positie een locatie voor de chatknop.

3. Voer in het veld Kleur een hexadecimale code in, of klik in het vervolgkeuzemenu om de kleurkiezer te gebruiken om een kleur te selecteren.

4. Klik op Opslaan.

De taal voor onlinewinkel-chat aanpassen

Onlinewinkel-chat wordt in dezelfde taal als je thema weergegeven. Als je een niet-ondersteunde taal gebruikt, wordt de onlinewinkel-chat standaard ingesteld op Engels.

Begroetingen aanpassen voor onlinewinkel-chat

Wanneer een klant op de chatknop in je winkel klikt, wordt een welkomstbericht weergegeven in de koptekst van het chatvak. Als je een vervolg- of afwezigheidsbericht hebt ingesteld, wordt het bericht weergegeven nadat de klant voor het eerst iets in het chatvenster typt. Je kunt de geautomatiseerde berichten aanpassen vanaf de pagina Inbox >Opgeslagen reacties in je Shopify-beheercentrum. Raadpleeg Geautomatiseerde berichten voor meer informatie.

Chatberichten van onlinewinkel bekijken en beantwoorden

Met de Shopify Inbox-app kun je berichten van je klanten controleren en beantwoorden. De Shopify Inbox-app is beschikbaar voor iOS-, iPadOS- of Android-apparaten of door op desktop-apparaten in te loggen bij Shopify Inbox op shopifyinbox.com.

Berichten van klanten die onlinewinkel-chat gebruiken, geven geen foto of naam voor de klant weer, maar Shopify Inbox associeert elke anonieme klant met een standaard avatar en een unieke winkelbezoekernaam.

Als de klant actief in je winkel is, wordt er een "Online"-melding weergegeven naast de e-mail van de klant in de gesprekslijst. In de mobiele versie wordt de "Online"-melding ook weergeven naast de avatar van de klant in een gesprek.

Wanneer de klant je winkel verlaat, verdwijnt de "Online"-melding en wordt deze vervangen door een bericht waarin staat dat je reactie zal worden verzonden naar het e-mailadres dat de klant voor de chatsessie heeft opgegeven in het formulier.

Raadpleeg Gesprekken voor meer informatie over het bekijken en beantwoorden van chatberichten van onlinewinkels.

Formulier pre-chat

Klanten wordt gevraagd hun e-mailadres in te voeren wanneer ze je een bericht sturen vanuit de chat van je onlinewinkel. Hierdoor kunnen ze per e-mail een antwoord van je ontvangen als ze je winkel verlaten voordat je kunt reageren. Als de klant zich in je onlinewinkel bevindt, worden je chat-antwoorden naar het chatvenster gestuurd. Als de klant je onlinewinkel heeft verlaten, worden je chat-antwoorden per e-mail bezorgd. De klant kan op je e-mail reageren en de volledige gespreksgeschiedenis wordt opgeslagen in je lijst Gesprekken.

Als een klant een e-mailadres invoert dat niet overeen komt met een bestaand klantbestand, wordt een nieuw klantbestand aangemaakt.

Wanneer je reageert op een klant die je een bericht heeft gestuurd via de chat van je onlinewinkel, gebeurt één van de twee dingen:

• Als de klant zich nog steeds in je storefront bevindt , kun je het bericht van de klant bekijken en beantwoorden vanuit Shopify Inbox of de mobiele Inbox-app, en krijgt de klant je antwoord in de chat van de onlinewinkel.
  • Als de klant je storefront heeft verlaten, stuurt Inbox je antwoord naar het e-mailadres dat de klant heeft ingevoerd via een e-mailtemplate. Het omvat je winkelnaam, je nieuwe antwoord, maximaal 10 eerdere berichten in het gesprek voor context en alle bestellingen die de klant in de afgelopen veertien dagen in je winkel heeft geplaatst.

Antwoorden die per e-mail naar de klant worden verzonden, worden ook naar de chat in de onlinewinkel verzonden, dus of de klant ervoor kiest om per e-mail te antwoorden of terug te gaan naar je storefront, ze ontvangen het eerste bericht en de daaropvolgende antwoorden als één naadloos gesprek.

Ongeacht hoe de berichten aan de klant worden bezorgd, je hebt toegang tot het volledige gesprek vanuit Shopify Inbox of de mobiele Inbox-app.

Klantervaring

Wanneer een klant op de chatknop klikt en het pre-chatformulier invult, wordt er een gesprek geopend in zijn browser. De klant kan doorgaan om te surfen naar andere pagina's in je onlinewinkel en het gesprek blijft open totdat ze het sluiten. Als de klant weg van je winkel navigeert, wordt het gesprek één week opgeslagen zodat het gesprek kan worden voortgezet als ze terugkomen naar je website.

Voordat een klant hun eerste bericht heeft verzonden, wordt de klant gevraagd de naam en het e-mailadres in te voeren. Nadat de klant hun contactgegevens heeft ingevoerd, wordt er een klantrecord gemaakt of aangepast in je winkel en wordt het eerste bericht naar je verzonden zodat het gesprek kan worden voortgezet.

Zoeken op bestelling

Naast het gebruik van onlinewinkel-chat om te communiceren met merchants, kunnen klanten de status van hun bestelling volgen. Klanten kunnen de onlinewinkel-chat openen, Ik wil een update over de bestelstatus selecteren en vervolgens het bestelnummer en het e-mailadres invoeren dat aan de bestelling is gekoppeld. De klant ontvangt een antwoord in het chatvenster met de fulfillmentstatus van de bestelling, een link om de bestelling bij te houden als de bestelling is verzonden, of een link naar de bestelstatuspagina voor meer informatie. Als de klant het verkeerde e-mailadres of bestelnummer invoert, wordt er een foutmelding weergegeven.