Onlinewinkel-chat

Shopify Inbox bevat onlinewinkel-chat (ook wel 'Shopify Chat' genoemd). Je kunt de berichten van je klanten lezen en beantwoorden met Shopify Inbox op je desktopcomputer of je mobiele apparaat, en ook productlinks, afbeeldingen of kortingscodes verzenden.

Onlinewinkel-chat inschakelen

Onlinewinkel-chat is inbegrepen bij Shopify Inbox, maar is standaard niet ingeschakeld.

Stappen

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Inbox > Uiterlijk.

2. Klik in het gedeelte Zichtbaarheid onlinewinkel-chat op Zichtbaar.

3. Klik op Opslaan.

Volg de bovenstaande stappen om onlinewinkel-chat uit te schakelen en selecteer Niet zichtbaar. Hiermee wordt de knop voor onlinechat uit je onlinewinkel verwijderd.

Onlinewinkel-chat aanpassen

Je kunt de knop en het chatvenster zo aanpassen dat deze overeenkomt met de stijl van het thema van je onlinewinkel.

De chatknop van de onlinewinkel aanpassen

Klanten die je onlinewinkel bezoeken, kunnen op een chatknop klikken om in het browservenster een chat met je te starten. Je kunt de knopstijl en -kleur wijzigen zodat deze overeenkomen met je onlinewinkel. Dit doe je op de pagina Uiterlijk in je Shopify-beheercentrum.

Stappen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Inbox > Uiterlijk.

2. Selecteer de chatstijl van de onlinewinkel. Kies in het vervolgkeuzemenu Positie een locatie voor de chatknop.

3. Voer in het veld Kleur een hexadecimale code in, of klik in het vervolgkeuzemenu om de kleurkiezer te gebruiken om een kleur te selecteren.

4. Klik op Opslaan.

De taal voor onlinewinkel-chat aanpassen

Onlinewinkel-chat wordt in dezelfde taal als je thema weergegeven. Als je een niet-ondersteunde taal gebruikt, wordt de onlinewinkel-chat standaard ingesteld op Engels.

Begroetingen aanpassen voor onlinewinkel-chat

Wanneer een klant op de chatknop in je winkel klikt, wordt een welkomstbericht weergegeven in de koptekst van het chatvak. Als je een vervolg- of afwezigheidsbericht hebt ingesteld, wordt het bericht weergegeven nadat de klant voor het eerst iets in het chatvenster typt. Je kunt de geautomatiseerde berichten aanpassen vanaf de pagina Inbox > Opgeslagen reacties in je Shopify-beheercentrum. Raadpleeg Geautomatiseerde berichten voor meer informatie.

Chatberichten van onlinewinkel bekijken en beantwoorden

Je kunt berichten van klanten bekijken en beantwoorden met de Shopify Inbox-app op een iOS-, iPadOS- of Android-apparaat, of door in te loggen bij Shopify Inbox op desktop shopifyinbox.com.

Berichten van klanten die onlinewinkel-chat gebruiken, geven geen foto of naam voor de klant weer, maar Shopify Inbox associeert elke anonieme klant met een standaard avatar en een unieke winkelbezoekernaam.

Raadpleeg Gesprekken voor meer informatie over het bekijken en beantwoorden van chatberichten van onlinewinkels.

Sms-berichten en e-mail met Shopify Inbox

Klanten kunnen hun telefoonnummer of e-mailadres toevoegen als ze een vraag stellen in de onlinewinkel-chat. Zo kunnen ze een antwoord ontvangen via een sms of e-mail, en hoeven ze niet in de live chat te wachten op een antwoord. Als een klant een telefoonnummer of e-mailadres toevoegt dat niet overeenkomt met een bestaande klant, dan wordt er een nieuwe klant aangemaakt. Antwoorden worden via sms of e-mail naar de klant verstuurd, en ook via de live chat als het venster nog steeds geopend is. Deze functie is gratis voor merchants, maar klanten die sms-berichten gebruiken kunnen sms- of data-tarieven betalen.

Als de klant een e-mailadres achterlaat, wordt het antwoord van de merchant verstuurd in een e-mailsjabloon met de naam en logo van de winkel, waar mogelijk. De body van de e-mail bevat het antwoord en tot tien oude berichten uit het gesprek voor context.

Klantervaring

Wanneer een klant op de chatknop klikt, wordt een gesprek geopend in zijn/haar browser. De klant kan doorgaan om te surfen naar andere pagina's in je onlinewinkel en het gesprek blijft open totdat ze het sluiten. Als de klant weg van je winkel navigeert, wordt het gesprek voor een korte tijd opgeslagen zodat het gesprek kan worden voortgezet als ze terugkomen naar je website.

Nadat een klant zijn eerste bericht heeft verzonden, wordt de klant gevraagd zijn contactgegevens in te voeren. Als de klant zich in Canada of de VS bevindt, wordt de klant gevraagd zijn telefoonnummer in te voeren. Als de klant zich ergens anders bevindt, wordt de klant gevraagd zijn e-mailadres in te voeren. Nadat de klant zijn contactgegevens heeft ingevoerd, wordt er een klantrecord gemaakt of aangepast in je winkel en wordt het eerste bericht naar je verzonden zodat het gesprek kan worden voortgezet.

Zoeken op bestelling

Naast het gebruik van onlinewinkel-chat om te communiceren met merchants, kunnen klanten de status van hun bestelling volgen. Klanten kunnen onlinewinkel-chat openen, Ik heb een update over mijn bestelling nodig selecteren en vervolgens het bestelnummer en het e-mailadres invoeren dat aan de bestelling is gekoppeld. De klant ontvangt een antwoord in het chatvenster met de afhandelingsstatus van de bestelling, een link om de bestelling bij te houden als de bestelling is verzonden, of een link naar de bestelstatuspagina voor meer informatie. Als de klant het verkeerde e-mailadres of bestelnummer invoert, wordt er een foutmelding weergegeven.