Aan de slag met je winkelmigratie

Deze handleiding beschrijft hoe je je winkel naar Shopify kunt migreren vanaf een ander platform. Je kunt deze handleiding gebruiken als startpunt en als referentiebron om te verzekeren dat je geen belangrijke instellingstaken over het hoofd ziet.

Als je migreert naar een Shopify Plus-abonnement, lees dan meer over de migratieprocessen en -services die beschikbaar zijn.

Stap 1: Je basisbeheerinstellingen configureren

Voordat je producten toevoegt en je betalingen instelt, zijn er een aantal administratieve taken die je moet afhandelen:

1. Bekijk de aandachtspunten bij het migreren van je e-commercewinkel om ervoor te zorgen dat je migratie zo soepel mogelijk verloopt.
  2. Voltooi de eerste installatie zodat je winkeladres, e-mailadres en andere winkelinstellingen up-to-date zijn.
  3. Weet waar je je account kunt beheren en waar je je factuurgegevens kunt vinden.
  4. Voeg personeelsaccounts toe al je medewerkers een eigen inlogaccount hebben en alle gevoelige accountgegevens veilig blijven.

Stap 2: De inhoud en gegevens van je winkel importeren in Shopify

Migreer je content (zoals je producten en blogpagina's) en gegevens (zoals je klantentransacties) vanaf je oude platform wanneer je naar Shopify migreert. Op deze pagina verwijst de term 'gegevens' naar zowel inhoud als gegevens.

Het kan een tijdje duren om je gegevens te migreren, dus begin zo snel mogelijk een plan op te stellen. Evalueer je bestaande gegevens en beslis wat er moet worden gemigreerd. Maak een lijst van de soorten gegevens die je bijhoudt op je oude platform. Vermeld in de lijst hoeveel gegevens je van elk soort hebt. Voorbeelden van de soorten gegevens die je mogelijk wilt migreren, zijn: producten, klanten, historische bestellingen (bestellingen die zijn afgehandeld), cadeaubonnen, certificaten, winkeltegoeden, kortingscodes, blogs, pagina's (verzendbeleid, contactgegevens en andere webpagina's) en productrecensies.

Beslis op welke manier je je gegevens wilt migreren en in welke volgorde nadat je hebt besloten welke gegevens je wilt migreren. Hier zijn enkele opties die je kunt gebruiken om je gegevens te migreren:

• Kopieer en plak inhoud vanaf je oude site
  • Gebruik bestaande migratie-apps uit de Shopify App Store
  • Maak een app die de beheerders-API gebruikt (of huur een partner in om deze te maken).
  • Draag gegevens handmatig over met behulp van CSV-bestanden (hiermee kunnen alleen klanten en producten worden gemigreerd)

De opties die je kiest, zijn afhankelijk van welke ontwikkelaarsbronnen je hebt en hoeveel gegevens je moet verplaatsen. Voor grote hoeveelheden content is waarschijnlijk een app nodig. Maak echter ook gebruik van kopiëren en plakken, vooral wanneer je kleine hoeveelheden inhoud moet migreren, zoals verzendpagina's en -beleid.

De volgende tabel bevat de verschillende soorten gegevens en de migratieopties die beschikbaar zijn:

Migratieopties voor verschillende soorten gegevens
Gegevens Migratieopties
Producten CSV-bestand, Product-API, Shopify App Store
Klanten CSV-bestand, Klanten-API, Shopify App Store
Historische bestellingen Bestellings-API, Transactie-API, Shopify App Store
Cadeaubonnen, certificaten en winkeltegoeden Cadeaubon-API, Shopify App Store
Blogs Blog-API, Blogartikel-API, Shopify App Store
Pagina's (verzendbeleid, contactgegevens en andere webpagina's) Pagina-API, Shopify App Store
Productrecensies Shopify-app Productrecensies, Shopify App Store

De volgorde waarin je je gegevens over producten, klanten en historische bestellingen importeert, is belangrijk. Als je dit soort gegevens moet importeren, doe dit dan in de volgende volgorde:

1. Producten
  2. Klanten
  3. Historische bestellingen

Als je deze volgorde gebruikt, heb je in Shopify toegang tot de volledige transactiegeschiedenis van je klanten. De gemigreerde bestellingen worden ook gekoppeld aan hun bijbehorende producten en klanten.

Een app voor winkelmigratie zoeken

Migratie-apps zorgen dat het minder werk kost om je productinformatie te importeren en winkelinhoud te importeren van je huidige online winkel naar Shopify. In de Shopify App Store kun je verschillende gratis en betaalde migratie- en importeerapps vinden.

Als je een online winkel wilt migreren naar Shopify, kun je een van de migratie-apps van derden gebruiken die je kunt vinden in de Shopify App Store.

De gegevens van je winkel handmatig importeren met behulp van CSV-bestanden

Als je ervoor kiest je producten en klanten handmatig te importeren in Shopify, kun je CSV-bestanden gebruiken om gegevens te importeren in je Shopify-winkel.

Lees meer over de CSV-bestandstemplates die je moet gebruiken om je gegevens te importeren:

Stap 3: Je producten organiseren na migratie

Als je een migratie-app heeft gebruikt om je producten te importeren in Shopify, is het belangrijk om te controleren of al je productinformatie correct is geïmporteerd.

Om je producten na migratie te verifiëren:

1. Controleer je productgegevens, waaronder productbeschrijvingen, afbeeldingen, varianten en metadescriptions.

2. Maak een collectie om je producten te organiseren in categorieën, zodat je klanten ze makkelijker kunnen vinden.

Je kunt vervolgkeuzelijsten toevoegen aan en koppelingen maken naar collecties en in je webwinkel.

3. Leer je productinventaris en overdrachten goed kennen, want je moet bijhouden welke producten beschikbaar zijn in je winkel.

In de Shopify App Store kun je voorraadapps vinden die je kunnen helpen bij deze taak.

Stap 4: Je website er geweldig laten uitzien

Om je op weg te helpen, is er op de pagina Thema's van je beheerder een standaardthema ingesteld wanneer je een Shopify-account opent. Als je een ander thema voor je online winkel wilt aanpassen, moet je er een toevoegen aan je beheerder.

Om een thema voor je online winkel toe te voegen:

• Je kunt snel en eenvoudig een gratis thema toevoegen vanuit de beheerder.
  • Je kunt een betaald thema kopen in de Theme Store. Hoewel betaalde thema's moeten worden gekocht voordat je ze in je online winkel kunt publiceren, kun je een betaald thema proberen voordat je het koopt.

Een gratis thema toevoegen vanuit de beheerder

Gratis thema's worden ontwikkeld door Shopify. Hulp bij aanpassingen voor gratis thema's wordt ondersteund door Shopify.

Om een gratis thema toe te voegen vanuit de beheerder:

1. Klik in de sectie Gratis thema's onderaan de pagina op Gratis thema's verkennen. Er verschijnt een venster met alle gratis thema's.
  2. Klik op een thema om meer informatie te krijgen over de functies en om een voorbeeld van de beschikbare themastijlen te bekijken.
  3. Klik op de knop Toevoegen voor het betreffende thema. Het thema wordt toegevoegd aan de pagina Thema's in je beheerder.

Een thema toevoegen vanuit de Theme Store

Betaalde thema's worden ontwikkeld door externe ontwerpers. Hulp bij aanpassingen van thema's van externe partijen wordt gegeven door de ontwerper van het thema.

Om een thema toe te voegen vanuit de Shopify Theme Store:

1. Ga naar de Shopify Theme Store en kies een thema. Kies een gratis thema om te voorkomen dat je moet betalen als je nog in je gratis proefperiode zit.
  2. Als je een gratis thema hebt uitgekozen, klik op Thema toevoegen of Beginnen met dit thema. Als je een betaald thema hebt gekozen, klik op Thema kopen om het thema te kopen. Voor betaalde thema's is geen terugbetaling mogelijk. Om er zeker van te zijn dat het thema's voldoet aan je wensen, kun je een betaald thema uitproberen voor je deze koopt.
  3. Klik voor betaalde thema's op Kosten goedkeuren om de betaling goed te keuren. Het thema wordt toegevoegd aan de pagina Thema's in je beheerder.

Een betaald thema in je winkel proberen

Je kunt een betaald thema proberen om te zien hoe het eruitziet met je producten, merkkleuren en stijl voordat je het ook werkelijk koopt. Terwijl je een voorbeeld van een thema bekijkt, kun je aanpassingen maken met behulp van de themabewerker. Alle wijzigingen die je aanbrengt, worden opgeslagen wanneer je het thema koopt. Je kunt van maximaal 19 betaalde thema's een voorbeeld bekijken. Zo kun je verschillende thema's vergelijken voordat je er een koopt.

1. Ga naar de Shopify Theme Store en kies een betaald thema.
  2. Klik op Thema proberen. Er wordt een voorbeeld van het thema geladen voor je online winkel. In de werkbalk onderaan de pagina zie je drie knoppen:

De voorbeeldwerkbalk met drie knoppen. De knoppen hebben de naam Voorbeeld sluiten, Thema kopen en Thema aanpassen.

3. Doe een van de volgende dingen:

- Om het voorbeeld van het thema te sluiten, klik op Voorbeeld sluiten - Als je het thema wilt kopen, klik op Thema kopen - Om de thema-instellingen aan te passen met de themabewerker, klik op Thema aanpassen.

Als je er niet voor kiest om het thema te kopen, wordt het betaalde thema toch toegevoegd aan de pagina Thema's in je beheerder. Betaalde thema's die je uitprobeert, krijgen het label Proefversie van thema:

De Thema-pagina in de beheerder met twee thema's met het etiket 'Thema-test'

Stap 5: Je domein instellen

Bij het instellen van je Shopify-winkel kun je een nieuw domein kopen of kun je het domein dat aan je bestaande winkel is gekoppeld overdragen naar je nieuwe Shopify-account.

Een nieuw domein krijgen

De makkelijkste manier om een nieuw domein te krijgen, is door het bij Shopify te kopen.

Stappen:

1. Koop je domein via Shopify.
  2. Stel je Shopify-domein in als je hoofddomein, zodat dit het domein is dat je klanten zien in hun browser, in zoekresultaten en op sociale media.
  3. Schakel doorsturen van e-mail in zodat je klanten je een e-mail kunnen sturen op het adres @mycustomdomain.com.
  4. Stuur jezelf een aantal testmails om ervoor te zorgen dat je de vragen van klanten kunt ontvangen.

Een bestaand domein overzetten

Volg deze stappen om je domein naar je Shopify-winkel te laten verwijzen als je een bestaand domein hebt.

Stap 6: Je verzending instellen

Het is erg belangrijk om de verzendtarieven en -methoden correct in te stellen voordat je start. Je wilt geen klanten moeten terugbetalen voor te hoge kosten of klanten moeten e-mailen om ze te vragen meer te betalen omdat je niet genoeg heeft berekend om de verzendkosten van hun bestelling te dekken.

Klik hier voor meer informatie over het verzenden en afhandelen van bestellingen.

Je verzendingspagina instellen:

1. Voeg je verzendadres toe voor nauwkeurige verzendtarieven op basis van je locatie.

2. Maak verzendzones zodat je je producten kunt verzenden naar verschillende regio's, provincies en landen.

3. Configureer je verzendafmetingen als je door de vervoerder berekende verzendkosten gebruikt. Veel vervoerders gebruiken volumegewicht (de hoogte, breedte en diepte van een pakket) om verzendkosten te berekenen.

4. Stel verzendtarieven in voor de verzendzones die je hebt gemaakt.

5. Kies een verzendstrategie die past bij je bedrijf. Misschien vind je het handig om enkele opties te bekijken om te zien wat aan je behoeften voldoet voordat je een beslissing neemt.

6. Bekijk de fulfillmentservices en besluit of je zelf bestellingen gaat verzenden of dat iemand anders de bestellingen voor je afhandelt.

Stap 7: Je belastingen configureren

Het in rekening brengen van omzetbelasting is een belangrijk onderdeel van het runnen van je bedrijf. Afhankelijk van je locatie zijn er verschillen regels en voorschriften met betrekking tot omzetbelasting die je op je producten heft. Om er zeker van te zijn dat je winkel aan deze regels voldoet, word je aangeraden even de tijd te nemen om het proces voor het instellen van btw van Shopify te doorgronden.

Btw heffen op basis van je verzendbestemmingen

Wanneer je je verzendingspagina instelt, kun je belastingen voor verzending toepassen op je producten naargelang de belastingregels in de provincie, staat of regio van je klant. Deze worden automatisch berekend door Shopify.

Als je handmatig belastingen moet aanpassen voor een regio met unieke belastingbeperkingen of op basis van een specifieke verzameling producten, kun je dit doen met een belastingwijziging (override).

Je btw bijhouden

Wanneer je de belastinginstellingen voor je producten configureert, moet je ook nadenken over hoe je het hele jaar door je belastingen wilt bijhouden.

In de Shopify App Store kun je een aantal boehoudapps vinden als je nog niet zeker weet welk systeem je gaat gebruiken om je btw bij te houden.

Stap 8: Een betalingsprovider instellen

Je moet een betalingsprovider instellen, zodat je klanten je kunnen betalen. Met een betalingsprovider kun je op een veilige manier creditcardbetalingen accepteren. Shopify biedt zijn eigen betalingsprovider (Shopify Payments) aan, evenals een aantal ondersteunde betalingsproviders van derden.

Om een betalingsprovider in te stellen:

1. Selecteer een betalingsprovider van Shopify of een ondersteunde derde.

2. Schakel Shopify Payments of een externe betalingsprovider in het Shopify-beheercentrum in.

3. Kies hoe je betalingen wilt vastleggen en autoriseren wanneer klanten iets kopen in je winkel.

Nu dat je je betalingsproviders hebt ingesteld, moet je de betaalpagina configureren, zodat je bestellingen van klanten kunt verwerken.

Je betaalpagina instellen:

1. Bepaal hoe je klantenbestellingen wilt verwerken, zodat je een strategie heeft om de bestellingen uit te voeren.

2. Voeg het beleid van je winkel toe, zodat je klanten hiervan op de hoogte zijn voordat ze hun aankoop afronden.

3. Bewerk de instellingen voor klantinformatie van je kassa en bepaal of je e-mailadressen wilt verzamelen om klanten op de hoogte te houden van evenementen en acties.

Stap 9: Een aantal testbestellingen plaatsen

Nu je betaalinstellingen zijn geconfigureerd, zou je een aantal transacties moeten uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles werkt. Je kunt een testbestelling uitvoeren, zodat je inzicht krijgt in het proces dat je klanten moeten doorlopen wanneer ze je producten kopen. Je hebt toegang tot alle bestellingen die je klanten plaatsen via de pagina Bestellingen in het Shopify-beheercentrum.

Je kunt testbestellingen uitvoeren voor een aantal verschillende soorten transacties:

Naarmate je bestellingen aanmaakt, terugbetaalt en uitlevert, zie je de e-mails die je klanten voor elke actie ontvangen. Je kunt de templates bewerken voor deze e-mails via de pagina Meldingen in je Shopify-beheercentrum.

Stap 10: Je klanten uitnodigen om accounts te maken op je nieuwe site

Nadat je je klantgegevens hebt gemigreerd en je winkel hebt gelanceerd, kun je je klanten uitnodigen om online winkelaccounts te maken.

Als je veel klanten hebt, kun je een bestaande app uit de Shopify App Store gebruiken om je uitnodigingen te verzenden. Gebruik de Shopify-app Bulk Account Inviter als je een Shopify Plus-abonnement hebt.

Stap 11: URL-omleidingen instellen

Leid het verkeer om van je oude platform naar je nieuwe winkel.