Aan de slag met uw winkelmigratie

Deze handleiding beschrijft hoe je je winkel naar Shopify kunt migreren vanaf een ander platform. Je kunt deze handleiding gebruiken als startpunt en als referentiebron om te verzekeren dat u geen belangrijke instellingstaken over het hoofd ziet.

Als u migreert naar een Shopify Plus-abonnement, lees dan meer over de migratieprocessen en -services die beschikbaar zijn.

Stap 1: Je basisbeheerinstellingen configureren

Voordat u producten toevoegt en je betalingen instelt, zijn er een aantal administratieve taken die u moet afhandelen:

1. Bekijk de aandachtspunten bij het migreren van uw e-commercewinkel om ervoor te zorgen dat uw migratie zo soepel mogelijk verloopt.
  2. Voltooi de eerste installatie zodat uw winkeladres, e-mailadres en andere winkelinstellingen up-to-date zijn.
  3. Weet waar u uw account kunt beheren en waar u uw factuurgegevens kunt vinden.
  4. Voeg personeelsaccounts toe al uw medewerkers een eigen inlogaccount hebben en alle gevoelige accountgegevens veilig blijven.

Stap 2: De inhoud en gegevens van je winkel importeren in Shopify

Wanneer u naar Shopify migreert, moet u inhoud (zoals uw producten en blogpagina's) en gegevens (zoals uw klantentransacties) migreren vanaf uw oude platform. Op deze pagina verwijst de term 'gegevens' naar zowel inhoud als gegevens.

Het kan een tijdje duren om uw gegevens te migreren, dus begin zo snel mogelijk een plan op te stellen. Evalueer uw bestaande gegevens en beslis wat er moet worden gemigreerd. Maak een lijst van de soorten gegevens die u bijhoudt op uw oude platform. Vermeld in de lijst hoeveel gegevens u van elk soort hebt. Voorbeelden van de soorten gegevens die u mogelijk wilt migreren, zijn: producten, klanten, historische bestellingen (bestellingen die zijn afgehandeld), cadeaubonnen, certificaten, winkeltegoeden, kortingscodes, blogs, pagina's (verzendbeleid, contactgegevens en andere webpagina's) en productrecensies.

Nadat u hebt besloten welke gegevens u wilt migreren, moet u beslissen hoe u deze gegevens gaat migreren en in welke volgorde. Hier zijn enkele opties die u kunt gebruiken om uw gegevens te migreren:

• Kopieer en plak inhoud vanaf je oude site
  • Gebruik bestaande migratie-apps uit de Shopify App Store
  • Maak een app die de beheerders-API gebruikt (of huur een partner in om deze te maken).
  • Draag gegevens handmatig over met behulp van CSV-bestanden (hiermee kunnen alleen klanten en producten worden gemigreerd)

De opties die u kiest, zijn afhankelijk van welke ontwikkelaarsbronnen u hebt en hoeveel gegevens u moet verplaatsen. Als u veel inhoud moet migreren, moet u waarschijnlijk een app gebruiken. Maak echter ook gebruik van kopiëren en plakken, vooral wanneer u kleine hoeveelheden inhoud moet migreren, zoals verzendpagina's en -beleid.

De volgende tabel bevat de verschillende soorten gegevens en de migratieopties die beschikbaar zijn:

Migratieopties voor verschillende soorten gegevens
Gegevens Migratieopties
Producten CSV-bestand, Product-API, Shopify App Store
Klanten CSV-bestand, Klanten-API, Shopify App Store
Historische bestellingen Bestellings-API, Transactie-API, Shopify App Store
Cadeaubonnen, certificaten en winkeltegoeden Cadeaubon-API, Shopify App Store
Blogs Blog-API, Blogartikel-API, Shopify App Store
Pagina's (verzendbeleid, contactgegevens en andere webpagina's) Pagina-API, Shopify App Store
Productrecensies Shopify-app Productrecensies, Shopify App Store

De volgorde waarin je je gegevens over producten, klanten en historische bestellingen importeert, is belangrijk. Als u dit soort gegevens moet importeren, moet u ze in de volgende volgorde importeren:

1. Producten
  2. Klanten
  3. Historische bestellingen

Als u deze volgorde gebruikt, hebt u in Shopify toegang tot de volledige transactiegeschiedenis van uw klanten. De gemigreerde bestellingen worden ook gekoppeld aan hun bijbehorende producten en klanten.

Een app voor winkelmigratie zoeken

Migratie-apps zorgen dat het minder werk kost om je productinformatie te importeren en winkelinhoud te importeren van je huidige online winkel naar Shopify. In de Shopify App Store kunt u verschillende gratis en betaalde migratie- en importeerapps vinden.

Als u een online winkel wilt migreren naar Shopify, kunt u een van de migratie-apps van derden gebruiken die u kunt vinden in de Shopify App Store.

De gegevens van je winkel handmatig importeren met behulp van CSV-bestanden

Als u ervoor kiest uw producten en klanten handmatig te importeren in Shopify, kunt u CSV-bestanden gebruiken om gegevens te importeren in uw Shopify-winkel.

Lees meer over de CSV-bestandssjablonen die u moet gebruiken om uw gegevens te importeren:

Stap 3: Je producten organiseren na migratie

Als u een migratieapp hebt gebruikt om uw producten te importeren in Shopify, is het belangrijk om te controleren of al uw productinformatie correct is geïmporteerd.

Om je producten na migratie te verifiëren:

1. Controleer je productgegevens, waaronder productbeschrijvingen, afbeeldingen, varianten en metadescriptions.

2. Maak een collectie om je producten te organiseren in categorieën, zodat je klanten ze makkelijker kunnen vinden.

Je kunt vervolgkeuzemenu's toevoegen aan en koppelingen maken naar collecties en in je storefront.

3. Leer uw productinventaris en overdrachten goed kennen, want u moet bijhouden welke producten beschikbaar zijn in uw winkel.

In de Shopify App Store kunt u voorraadapps vinden die u kunnen helpen bij deze taak.

Stap 4: Uw website er geweldig laten uitzien

Om u op weg te helpen, is er op de pagina Thema's van uw beheerder een standaardthema ingesteld wanneer u een Shopify-account opent. Als u een ander thema voor uw online winkel wilt aanpassen, moet u er een toevoegen aan uw beheerder.

Om een thema voor uw online winkel toe te voegen:

• Je kunt snel en eenvoudig een gratis thema toevoegen vanuit de beheerder.
  • Je kunt een betaald thema kopen in de Theme Store. Hoewel betaalde thema's moeten worden gekocht voordat u ze in uw online winkel kunt publiceren, kunt u een betaald thema proberen voordat u het koopt.

Een gratis thema toevoegen vanuit de beheerder

Gratis thema's worden ontwikkeld door Shopify. Hulp bij aanpassingen voor gratis thema's wordt ondersteund door Shopify.

Om een gratis thema toe te voegen vanuit de beheerder:

1. Klik in de sectie Gratis thema's onderaan de pagina op Gratis thema's verkennen. Er verschijnt een venster met alle gratis thema's.
  2. Klik op een thema om meer informatie te krijgen over de functies en om een voorbeeld van de beschikbare themastijlen te bekijken.
  3. Klik op de knop Toevoegen voor het betreffende thema. Het thema wordt toegevoegd aan de pagina Thema's in uw beheerder.

Een thema toevoegen vanuit de Theme Store

Betaalde thema's worden ontwikkeld door externe ontwerpers. Hulp bij aanpassingen van thema's van externe partijen wordt gegeven door de ontwerper van het thema.

Om een thema toe te voegen vanuit de Shopify Theme Store:

1. Ga naar de Shopify Theme Store en kies een thema. Als u nog in je gratis proefperiode zit, kiest u een gratis thema om te voorkomen dat u moet betalen.
  2. Als u een gratis thema hebt uitgekozen, klikt u op Thema toevoegen of Beginnen met dit thema. Als u een betaald thema hebt gekozen, klikt u op Thema kopen om het thema te kopen. Voor betaalde thema's is geen terugbetaling mogelijk. Om er zeker van te zijn dat het thema's voldoet aan uw wensen, kunt u een betaald thema uitproberen voor u deze koopt.
  3. Klik voor betaalde thema's op Kosten goedkeuren om de betaling goed te keuren. Het thema wordt toegevoegd aan de pagina Thema's in je beheerder.

Een betaald thema in uw winkel proberen

U kunt een betaald thema proberen om te zien hoe het eruitziet met uw producten, merkkleuren en stijl voordat u het ook werkelijk koopt. Terwijl u een voorbeeld van een thema bekijkt, kunt u aanpassingen maken met behulp van de themabewerker. Alle wijzigingen die u aanbrengt, worden opgeslagen wanneer u het thema koopt. U kunt van maximaal 19 betaalde thema's een voorbeeld bekijken. Zo kunt u verschillende thema's vergelijken voordat u er een koopt.

1. Ga naar de Shopify Theme Store en kies een betaald thema.
  2. Klik op Thema proberen. Er wordt een voorbeeld van het thema geladen voor uw online winkel. In de werkbalk onderaan de pagina ziet u drie knoppen:

De voorbeeldwerkbalk met drie knoppen. De knoppen hebben de naam Voorbeeld sluiten, Thema kopen en Thema aanpassen.

3. Doe een van de volgende dingen:

- Om het voorbeeld van het thema te sluiten, klikt u op Voorbeeld sluiten - Als u het thema wilt kopen, klikt u op Thema kopen - Om de thema-instellingen aan te passen met de themabewerker, klikt u op Thema aanpassen.

Als u er niet voor kiest om het thema te kopen, wordt het betaalde thema toch toegevoegd aan de pagina Thema's in je beheerder. Betaalde thema's die u uitprobeert, krijgen het etiket Proefversie van thema:

De Thema-pagina in de beheerder met twee thema's met het etiket 'Thema-test'

Stap 5: Uw domein instellen

Bij het instellen van uw Shopify-winkel kunt u een nieuw domein kopen of kunt u het domein dat aan uw bestaande winkel is gekoppeld overdragen naar uw nieuwe Shopify-account.

Een nieuw domein krijgen

De makkelijkste manier om een nieuw domein te krijgen, is door het bij Shopify te kopen.

Stappen:

1. Koop uw domein via Shopify.
  2. Stel uw Shopify-domein in als uw hoofddomein, zodat dit het domein is dat uw klanten zien in hun browser, in zoekresultaten en op sociale media.
  3. Schakel doorsturen van e-mail in zodat uw klanten u een e-mail kunnen sturen op het adres @mycustomdomain.com.
  4. Stuur uzelf een aantal testmails om ervoor te zorgen dat je de vragen van klanten kunt ontvangen.

Een bestaand domein overzetten

Als u een bestaand domein hebt, volgt u deze stappen om je domein naar je Shopify-winkel te laten verwijzen.

Stap 6: Je verzending instellen

Het is erg belangrijk om de verzendtarieven en -methoden correct in te stellen voordat u start. Je wilt geen klanten moeten terugbetalen voor te hoge kosten of klanten moeten e-mailen om ze te vragen meer te betalen omdat u niet genoeg hebt berekend om de verzendkosten van hun bestelling te dekken.

Klik hier voor meer informatie over het verzenden en afhandelen van bestellingen.

Uw verzendingspagina instellen:

1. Voeg je verzendadres toe voor nauwkeurige verzendtarieven op basis van je locatie.

2. Maak verzendzones zodat u uw producten kunt verzenden naar verschillende regio's, provincies en landen.

3. Configureer uw verzendafmetingen als u door de vervoerder berekende verzendtarieven gebruikt. Veel vervoerders gebruiken volumegewicht (de hoogte, breedte en diepte van een pakket) om verzendtarieven te berekenen.

4. Stel verzendtarieven in voor de verzendzones die u hebt gemaakt.

5. Kies een verzendstrategie die past bij uw bedrijf. Misschien vindt u het handig om enkele opties te bekijken om te zien wat aan uw behoeften voldoet voordat u een beslissing neemt.

6. Bekijk de uitvoerservices en besluit of u zelf bestellingen gaat verzenden of dat iemand anders de bestellingen voor u afhandelt.

Stap 7: Uw belastingen configureren

Het in rekening brengen van omzetbelasting is een belangrijk onderdeel van het runnen van uw bedrijf. Afhankelijk van uw locatie zijn er verschillen regels en voorschriften met betrekking tot omzetbelasting die u op uw producten heft. Om er zeker van te zijn dat uw winkel aan deze regels voldoet, wordt u aangeraden even de tijd te nemen om het proces voor het instellen van btw van Shopify te doorgronden.

Btw heffen op basis van uw verzendbestemmingen

Wanneer je je verzendingspagina instelt, kunt u belastingen voor verzending toepassen op je producten naargelang de belastingregels in de provincie, staat of regio van je klant. Deze worden automatisch berekend door Shopify.

Als u handmatig belastingen moet aanpassen voor een regio met unieke belastingbeperkingen of op basis van een specifieke verzameling producten, kunt u dit doen met een belastingwijziging (override).

Uw btw bijhouden

Wanneer u de belastinginstellingen voor uw producten configureert, moet u ook nadenken over hoe u het hele jaar door uw belastingen wilt bijhouden.

In de Shopify App Store vindt u een aantal boehoudapps als u nog niet zeker weet welk systeem u gaat gebruiken om uw btw bij te houden.

Stap 8: Een betalingsprovider instellen

Je moet een betalingsprovider instellen, zodat je klanten u kunnen betalen. Met een betalingsprovider kunt u op een veilige manier creditcardbetalingen accepteren. Shopify biedt zijn eigen betalingsprovider (Shopify Payments) aan, evenals een aantal ondersteunde betalingsproviders van derden.

Om een betalingsprovider in te stellen:

1. Selecteer een betalingsprovider van Shopify of een ondersteunde derde.

2. Schakel Shopify Payments of een betalingsprovider van derden in de Shopify-beheerder in.

3. Kies hoe u betalingen wilt vastleggen en autoriseren wanneer klanten iets kopen in uw winkel.

Nu dat je je betalingsproviders hebt ingesteld, moet u de betaalpagina configureren, zodat u bestellingen van klanten kunt verwerken.

Uw betaalpagina instellen:

1. Bepaal hoe u klantenbestellingen wilt verwerken, zodat u een strategie hebt om de bestellingen uit te voeren.

2. Voeg het beleid van uw winkel toe, zodat uw klanten hiervan op de hoogte zijn voordat ze hun aankoop afronden.

3. Bewerk de instellingen voor klantinformatie van je kassa en bepaal of je e-mailadressen wilt verzamelen om klanten op de hoogte te houden van evenementen en acties.

Stap 9: Een aantal testbestellingen plaatsen

Nu uw betaalinstellingen zijn geconfigureerd, zou u een aantal transacties moeten uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles werkt. Je kunt een testbestelling uitvoeren, zodat u inzicht krijgt in het proces dat uw klanten moeten doorlopen wanneer ze uw producten kopen. Je hebt toegang tot alle bestellingen die uw klanten plaatsen via de pagina Bestellingen in de Shopify-beheerder.

Je kunt testbestellingen uitvoeren voor een aantal verschillende soorten transacties:

Naarmate u bestellingen aanmaakt, terugbetaalt en uitlevert, ziet u de e-mails die je klanten voor elke actie ontvangen. Je kunt de sjablonen bewerken voor deze e-mails via de pagina Meldingen in je Shopify-beheerder.

Stap 10: Uw klanten uitnodigen om accounts te maken op je nieuwe site

Nadat u uw klantgegevens hebt gemigreerd en uw winkel hebt gelanceerd, kunt u uw klanten uitnodigen om online winkelaccounts te maken.

Als u veel klanten hebt, kun je een bestaande app uit de Shopify App Store gebruiken om je uitnodigingen te verzenden. Als u een Shopify Plus-abonnement hebt, gebruikt u de Shopify-app Bulk Account Inviter.

Stap 11: URL-omleidingen instellen

Leid het verkeer om van je oude platform naar je nieuwe winkel.