Migreren van Lightspeed naar Shopify

Als je Lightspeed Retail of Lightspeed eCommerce gebruikt, kun je je producten migreren naar Shopify. Je moet je eCom-winkel installeren en je gegevens exporteren vanuit Lightspeed, en dan kun je deze importeren in Shopify met behulp van de Store Importer-app.

Stap 1: je winkelgegevens exporteren vanuit Lightspeed

De eerste stap om je Lightspeed-winkel naar Shopify te migreren, is door je winkelgegevens te exporteren van Lightspeed in CSV-indeling. Er zijn vier afzonderlijke CSV-bestanden die je kunt exporteren:

Voordat je begint met je export, moet je ervoor zorgen dat je Lightspeed eCom hebt geïnstalleerd.

Productgegevens exporteren uit Lightspeed eCommerce

Je kunt productinformatie downloaden, zoals productvarianten, titel, beschrijving, afbeeldingen, prijs, collecties en tags met het CSV-bestand van Lightspeed eCommerce-producten.

Stappen:

1. Meld je aan bij je Lightspeed eCommerce-account.

Lightspeed eCommerce-voorraad

2. Klik in de zijbalk op Tools en klik vervolgens op Exports.

Lightspeed eCommerce-export

3. Klik op de pagina Exporteren op Export toevoegen.

4. Selecteer Producten in het vervolgkeuzemenu en klik vervolgens op Exporteren.

5. Klik op de pagina Exporteren op Downloaden naast de export van Voorraad.

6. Sla het CSV-bestand met Lightspeed eCommerce-producten op naar je computer wanneer je hier om wordt gevraagd.

Exporteert online klantgegevens van Lightspeed eCommerce

Je kunt informatie voor je online klanten downloaden, zoals de klantnaam, het e-mailadres en het adres met het CSV-bestand van Lightspeed eCommerce-klanten.

Stappen:

1. Klik in je zijbalk Lightspeed eCommerce op Tools en klik vervolgens op Exporteren.

2. Klik op de pagina Exporteren op Export toevoegen.

3. Selecteer Klanten in het vervolgkeuzemenu en klik vervolgens op Exporteren.

4. Klik op de pagina Exporteren op Downloaden naast de export van Klanten.

5. Sla het CSV-bestand met Lightspeed e-commerce-klanten op naar je computer wanneer je hier om wordt gevraagd.

Barcode en voorraadgegevens exporteren uit Lightspeed Retail POS

Je kunt aanvullende productgegevens downloaden, zoals de barcodes van Lightspeed-producten, collecties en productvoorraad (inclusief voorraad op meerdere locaties) met het CSV-bestand Lightspeed Retail POS-artikelen.

Als je geen barcode of voorraadgegevens nodig hebt, kun je dit bestand overslaan.

Stappen:

1. Meld je aan bij je Lightspeed Retail POS-account.

Lightspeed Retail POS-voorraad

2. Klik in de zijbalk op Voorraad en klik vervolgens op Artikel zoeken.

3. Als je meerdere locaties hebt, moet je ervoor zorgen dat je de voorraad voor al je locaties ophaalt. Klik op de werkbalk zoeken op Geavanceerd. Selecteer het selectievakje Alle locaties tonen. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Winkels de optie Alle winkels.

Lightspeed Retail POS-voorraad

4. Klik op Zoeken. Voorraad voor al je locaties wordt weergegeven in de lijst met artikelen.

5. Klik op Exporteren.

6. Sla het CSV-bestand met Lightspeed Retail POS-artikelen op naar je computer wanneer je hier om wordt gevraagd.

Retailklantgegevens exporteren uit Lightspeed Retail POS

Je kunt informatie voor je retail- en omnichannelklanten downloaden, zoals de klantnaam, het e-mailadres en het adres met het CSV-bestand van Lightspeed Retail POS-klanten.

Stappen:

1. Klik in je Lightspeed Retail POS-zijbalk op Klanten en selecteer vervolgens Klanten uit de beschikbare opties.

Lightspeed Retail POS-klanten

2. Klik op Exporteren.

3. Sla het CSV-bestand met Lightspeed Retail POS-klanten op naar je computer wanneer je hier om wordt gevraagd.

Stap 2: Je winkelgegevens importeren in Shopify

Nadat je je productgegevens hebt geëxporteerd vanuit Lightspeed, moet je je CSV-bestanden importeren in Shopify.

Een import die het CSV-bestand Lightspeed Retail POS-artikelen bevat, moet ook het CSV-bestand met Lightspeed eC-ommerceproducten bevatten. Het CSV-bestand met Lightspeed eCommerce-producten bevat verplichte informatie over productvarianten en moet worden opgenomen in je gegevensimport.

De Store Importer-app ondersteunt het importeren van producten, voorraad en klantgegevens van Lightspeed, maar je kunt geen historische bestellingen importeren. Als je zowel het kanaal onlinewinkel als het Point of Sale-kanaal hebt geïnstalleerd voor je Shopify-winkel, zijn de producten die je importeert beschikbaar voor beide kanalen.

Stappen:

1. Klik in je Shopify-beheercentrum op Apps > Store Importer.

2. Selecteer op de pagina Store Importer Lightspeed in het vervolgkeuzemenu.

Als het platform dat op de pagina Store Importer wordt vermeld, niet het platform is van je winkel, scrol je naar de onderkant van de pagina en klik je op Selecteer een ander platform. Selecteer vervolgens Lightspeed in het vervolgkeuzemenu.

1. Om je bestanden te uploaden, klik je op Bestand toevoegen en selecteer je je bestanden of sleep je bestanden naar het gebied Bestand toevoegen.

2. Klik op Doorgaan met importeren > Importeren.

Bekende beperkingen voor Lightspeed-productgegevens

De volgende kolommen verschijnen in de geëxporteerde CSV's van Lightspeed, maar worden niet geïmporteerd in Shopify omdat het standaard gegevensmodel ze niet kan ondersteunen:

• UPC
  • EAN
  • Manufact. SKU
  • Verkoper/leverancier
  • Seizoen
  • Afdeling
  • MSRP
  • Belastingklasse
  • Stock_Min
  • Stock_Alert
  • Volume
  • Colli
  • Grootte X/Y/Z
  • Size_Unit
  • Buy_Min/Max
  • US_Meta_Keywords
  • Aangepaste velden

Als je een van deze gegevens in Shopify wilt opslaan, moet je metavelden voor je winkel maken en de waarden handmatig aan de metavelden toevoegen.

Afbeeldingen van productvarianten worden gekoppeld aan het bovenliggende product.

Categorieën en subcategorieën van Lightspeed worden geïmporteerd als individuele productcollecties.

Bekende beperkingen voor Lightspeed-klantgegevens

De volgende kolommen verschijnen in de geëxporteerde CSV's van Lightspeed, maar worden niet geïmporteerd in Shopify:

• Type klant
  • Korting
  • Geboortedatum (DOB)
  • Titel
  • Gemaakt op
  • Meerdere telefoonnummers (thuis, werk, gsm, pieper, mobiel)
  • Website
  • E-mail2

Hoewel Lightspeed merchants de mogelijkheid geeft om aangepaste velden in klantprofielen te maken, worden deze niet ondersteund in het gegevensmodel van Shopify. Als je deze gegevens in Shopify wilt opslaan, moet je een loyaliteitsapp installeren die deze extra velden ondersteunt.

Klanten die alleen een bedrijf hebben vermeld en geen andere contactgegevens, worden geïmporteerd met hun bedrijfsnaam als hun voornaam.

Stap 3: Je geïmporteerde gegevens controleren en bijwerken

Als je gegevensimport is gelukt, zijn je product- en klantgegevens in het Shopify-beheercentrum beschikbaar. Als sommige van je producten of klanten niet zijn geïmporteerd, kun je deze handmatig toevoegen.

De valuta voor productprijzen wordt bepaald door de Shopify-winkelvaluta.

Stappen:

1. Controleer in het Shopify-beheercentrum je product-, voorraad- en klantgegevens om te verifiëren dat alle gegevens zijn geïmporteerd.

2. Als sommige gegevens niet zijn geïmporteerd, voeg dan ontbrekende producten of ontbrekende klantenrecords handmatig toe.

Problemen oplossen bij het importeren van gegevens

Als je fouten tegenkomt wanneer je je gegevens importeert met het CSV-bestand, bekijk dan de oplossingen voor veelvoorkomende importproblemen van product-CSV.

Probeer de volgende oplossingen als je merkt dat je gegevens niet zijn geïmporteerd zoals verwacht.

Importeren is gelukt met wijzigingen

Wanneer je import is voltooid, toont de pagina met het importoverzicht de details van je import. Controleer de berichten in het gedeelte controleren van het importoverzicht voor eventuele fouten. Je kunt je geïmporteerde gegevens handmatig bewerken door naast deze berichten op Artikelen bekijken te klikken.

Het importeren van een aantal producten of klantenrecords is mislukt

Als niet al je producten of klanten geïmporteerd zijn, kan je een product toevoegen of een klant toevoegen.

Klanten met hetzelfde e-mailadres of telefoonnummer worden niet opgenomen in een import. Als twee of meer klanten een e-mailadres of telefoonnummer delen, wordt alleen de meest recente klantvermelding geïmporteerd.

Limieten voor het aanmaken van productvarianten

Als je winkel meer dan 50.000 productvarianten heeft, kun je maximaal 1.000 productvarianten per dag aanmaken.

Voorraad op meerdere locaties kan niet worden geïmporteerd

Als je voorraad op meerdere locaties wilt importeren, moet je eerst de locaties aanmaken in Shopify. De namen in Shopify moeten exact overeenkomen met de namen in Lightspeed. Je kunt de namen van hun locaties vinden in de kolomkoppen van het CSV-bestand Retail POS-artikelen tussen de kolommen Qty en Price.

Als je voorraad van meerdere locaties probeert te importeren voordat de locaties in Shopify zijn aangemaakt, kan de voorraad niet worden geïmporteerd.

Barcodes worden ingesteld op de dertiencijferige barcodes van Lightspeed

De Store Importer stelt de barcodes van producten en varianten in op de dertiencijferige afgedrukte barcode (op basis van systeem-ID). Als je afgedrukte barcodes van acht cijfers of andere barcodes (UPC/EAN/SKU) gebruikt als je scanbare barcode, moet je deze gegevens handmatig invoeren. Importeer hiervoor eerst je productgegevens met de Store Importer-app en vervolgens kun je het veld barcodes in bulk bewerken om de juiste barcodegegevens handmatig in te voeren.

Productvarianten met exact dezelfde naam worden geïmporteerd, maar hun barcodes/voorraad worden niet geïmporteerd

Als er dubbele producten bestaan, kunnen de barcodes en voorraad niet worden afgestemd op de productvarianten. De productvarianten zijn geïmporteerd en worden tijdens de import gemarkeerd. Je moet handmatig barcodes en voorraad voor die varianten toevoegen.

Productvarianten met variabele prijzen in verkoopkanalen worden geïmporteerd met een prijs van 0

Shopify ondersteunt geen prijzen per verkoopkanaal. Producten met variabele prijzen worden geïmporteerd, maar het product blijft ongepubliceerd en is niet beschikbaar voor verkoop in een verkoopkanaal. De betreffende producten worden gemarkeerd met een foutmelding in de Store Importer-app. Klik op de link die is verstrekt om toegang te krijgen tot het product om de prijzen en beschikbaarheid te wijzigen. Als je veel fouten tegenkomt voor variabele prijzen, kun je de bulk-editor of generieke product-CSV gebruiken om meerdere bewerkingen tegelijk uit te voeren.

Klanten dupliceren

In Shopify kunnen klanten niet hetzelfde e-mailadres of telefoonnummer delen. Als twee of meer klanten hetzelfde e-mailadres of telefoonnummer hebben, wordt alleen de meest recente klantinvoer geïmporteerd en worden de andere klanten overgeslagen.

Gegevens importeren bovenaan een bestaande import

Als je denkt dat je iets in je vorige import hebt gemist, kun je je winkelgegevens weer bovenaan je huidige import importeren door te klikken op nieuwe import starten.

• Als je Shopify-winkel of vorige import al klanten bevat, worden ze bijgewerkt. De klanten worden eerst gematcht via e-mailadres en vervolgens telefoonnummer als er geen overeenkomst voor een e-mailadres is gevonden. Als er een overeenkomst wordt gevonden, wordt de bestaande record als volgt bijgewerkt:

• Statussen van btw-vrijstelling en abonnement op marketing wordt overschreven.
    • Tags, adressen en notities van de import worden toegevoegd.
    • Als de velden Voornaam, achternaam of telefoonnummer leeg zijn in de bestaande record en in de geïmporteerde klantrecord zijn opgenomen, worden ze toegevoegd.
  • Als een import producten bevat die je al in je Shopify-winkel hebt, worden de overeenkomende producten in de import overgeslagen en niet geïmporteerd. Wanneer de import is voltooid, wordt er een lijst met de overgeslagen producten weergegeven in het Importoverzicht.

Een import van winkelgegevens verwijderen

Als je niet tevreden bent met het importeren van gegevens, kun je deze verwijderen. Als je gegevensimport bijvoorbeeld veel mislukte artikelen bevat, kan het nuttig zijn om die import te verwijderen en het opnieuw te proberen. Je kunt alleen je laatste import verwijderen. Wacht tot de gegevens volledig zijn verwijderd voordat je met een nieuwe import begint.

Stappen

1. Klik op de pagina Importeren voltooid op Import verwijderen.

2. Klik in het dialoogvenster Import verwijderen op Import verwijderen.

Nadat al je geïmporteerde bestanden zijn verwijderd, klik op Nieuwe import starten om een nieuwe import te starten.

Overwegingen voor klantwachtwoorden

Omdat wachtwoorden zijn gecodeerd, kun je geen wachtwoorden van klanten migreren van een ander platform naar Shopify. Als gevolg hiervan worden alleen klantrecords gemigreerd naar Shopify in plaats van klantenaccounts.