Google-productcategorieën aanbieden

Als je informatie over productcategorieën geeft, kun je hiermee klanten op Instagram en Facebook helpen bij het bladeren en zoeken naar de producten van je winkel. Het kan de vindbaarheid van je winkel vergroten, en bijdragen aan verbetering van de resultaten van je advertenties.

Een productcategorie is een afspraak voor naamgeving waarmee je het soort artikel beschrijft dat je verkoopt. In het Shopify-beheercentrum kun je met de bulk-editor al je producten de juiste Google-productcategorie geven. De Google-productcategorie en de overige productgegevens worden gesynchroniseerd met je productcatalogus in de Meta Commerce Manager.

Als je klanten direct afrekenen op Facebook en Instagram, dan zijn productcategorieën verplicht. Productcategorieën bepalen mede hoeveel je klant aan btw moet betalen of dat een product in aanmerking komt voor een aangepast retourbeleid.

Als klanten afrekenen in je Shopify-winkel, zijn productcategorieën niet verplicht, maar aanbevolen.

Google-productcategorieën gebruiken

Wanneer je producten voor de eerste keer met Facebook worden gesynchroniseerd, worden Google-productcategorieën (GPC) automatisch ingevuld voor je producten om je op weg te helpen. Het kan zijn dat Shopify niet voor al je producten een passende GPC vindt, dus is het raadzaam om dat te controleren. Voor alle producten die nog geen GPC hebben, kun je die toevoegen met de bulk-editor voor producten op Facebook en Instagram by Meta.

Geef een zo specifiek mogelijke categorie uit de lijst met Google-productcategorieën. Voor belastingdoeleinden moeten de Google-productcategorieën minstens twee niveaus diep zijn, bijvoorbeeld Kleding en accessoires > Kleding.

Google-productcategorieën bewerken

Als automatisch een Google-productcategorie wordt toegewezen aan je producten, kun je de productgegevens bewerken met behulp van de bulk-editor op Facebook en Instagram by Meta.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen > Apps en verkoopkanalen.

2. Klik op de pagina Apps en verkoopkanalen op Facebook & Instagram.

3. Klik op Verkoopkanaal openen.

4. Klik in de sectie Productstatus van de pagina Overzicht op Alle gesynchroniseerde producten bekijken.

5. Selecteer de producten die je wilt bewerken.

6. Klik op Producten bewerken.

7. Bewerk het veld Google-productcategorie voor je producten.

8. Klik op Opslaan.

De volgende keer dat je producten worden gesynchroniseerd met je Facebook-catalogus, worden deze waarden gesynchroniseerd. Productgegevens worden gesynchroniseerd binnen 15 minuten nadat je productwijzigingen hebt opgeslagen.

Automatische categorieën voor btw in Commerce Manager

Als je geen geldige productcategorie hebt opgegeven voor de artikelen die je direct op Facebook of Instagram verkoopt met checkout, dan wijst Meta automatisch een productcategorie toe. Meta gebruikt geautomatiseerde software die de afbeeldingen, titel en andere productinformatie van een artikel bekijkt om de meest waarschijnlijke categorie te bepalen, en koppelt die productcategorie dan aan de overeenkomstige fiscale code om de btw te berekenen.

Als je product geen geldige productcategorie heeft, wijst Meta automatisch een categorie toe. Meta overschrijft nooit een door jou opgegeven categorie. Meer informatie over Automatische categorieën vind je in Commerce Manager.

Je kunt op Facebook en Instagram by Meta producten bewerken waaraan een automatische Google-productcategorie is toegewezen met behulp van een bulk-editor. De volgende keer dat je producten worden gesynchroniseerd met je Facebook-catalogus, worden deze waarden gesynchroniseerd. Productgegevens worden gesynchroniseerd binnen 15 minuten nadat je productwijzigingen hebt opgeslagen.