Aan de slag met je groothandel

Deze tutorial leid je door het instellen van een groothandel en het maken van een account zodat je je erbij kunt aanmelden. Er wordt ook beschreven hoe je prijslijsten en groothandelsaccounts kunt maken en hoe je je als klant bij de groothandel kunt aanmelden.

Les 1: Je groothandel maken en je aanmelden

1. Voeg het groothandelskanaal toe aan het Shopify-beheercentrum. Je groothandel wordt automatisch gemaakt wanneer het kanaal wordt toegevoegd. Deze is beveiligd met een wachtwoord. In tegenstelling tot bij de onlinewinkel kan zelfs de eigenaar van de Shopify-winkel zich er niet bij aanmelden zonder een groothandelsaccount. Een groothandelsaccount is niet hetzelfde als een online winkelaccount. Een klant kan zich niet aanmelden bij je groothandel met zijn gebruikersnaam en wachtwoord voor de onlinewinkel.

2. Maak een klantaccount en zorg ervoor dat je de volgende stappen uitvoert:

1. Voeg een geldig e-mailadres toe voor de klant. Stuur een uitnodiging voor het groothandelsaccount naar dit e-mailadres. Later, wanneer je bestellingen voor deze klant verwerkt, kun je dit e-mailadres gebruiken om hem facturen te sturen.
    2. Voeg in het gedeelte Tags een tag toe aan deze klant. In een latere stap gebruiken we deze tag om unieke prijsregels toe te passen op deze klant en anderen die deze tag hebben.
  3. Maak een prijslijst.

1. Klik in het groothandelskanaal op Prijslijst en vervolgens op Prijslijst maken.
    2. Voer een titel voor de prijslijst in.
    3. Klik op Tags toevoegen en voeg de tag die je eerder hebt gemaakt aan de prijslijst toe. Deze tag koppelt een klant aan de prijslijst.
    4. Klik op Alle producten afprijzen en voer een percentage in waarmee alle producten moeten worden afgeprijsd.
    5. Klik op Opslaan. Je klant is nu aan de prijslijst toegewezen.
  4. Als je wilt dat je groothandelsklanten zich kunnen aanmelden bij je groothandel om hun eigen bestellingen te maken, moet je hen uitnodigen.

1. Klik in het groothandelskanaal op Klanten.
    2. Selecteer je klantaccount in de tabel.
    3. Klik op Bulkacties en selecteer vervolgens Uitnodiging verzenden in de vervolgkeuzelijst.

Je ontvangt een e-mailuitnodiging voor de groothandel.

Les 2: Je als klant aanmelden bij de groothandel en een testbestelling verzenden

1. Open in je e-mailaccount de e-mail van de groothandel. Volg de instructies om een account te maken en meld je aan. Wanneer je je aanmeldt bij je groothandel, heb je toegang tot al je producten. Elk product in je groothandel word je aangeboden met het kortingspercentage dat je hebt opgegeven.

2. Maak een testbestelling en verzend deze terwijl je bent aangemeld bij je groothandel. Bij deze tutorial kunnen je groothandelsklanten alleen bestellingen verzenden.

Les 3: De groothandelsconceptbestelling controleren in het Shopify-beheercentrum

1. Open de conceptbestelling in Concepten.
  2. Klik op Artikelen reserveren om de artikelen die in de conceptbestelling worden vermeld, tijdelijk te reserveren. Bij een conceptbestelling moet er meestal heen en weer worden gecommuniceerd tussen jou en je klant. Reserveer de voorraad om ervoor te zorgen dat de producten beschikbaar zijn wanneer je klant klaar is om de daadwerkelijke aankoop te doen:
    Schermafbeelding van de pagina Prijslijst maken
  3. Klik op Verzending toevoegen en voer de groothandelsverzendkosten in. Als je geen waarde opgeeft voor de verzending, worden standaard de verzendopties van je onlinewinkel aangeboden aan je groothandelsklanten wanneer ze hun factuur controleren.
  4. Klik op Opslaan.

Les 4: De factuur naar de testklant sturen

Nadat jij en je klant tot een overeenkomst zijn gekomen over de aankoop, moet je hem een factuur sturen.

Ga als volgt te werk om een klant een groothandelsfactuur te sturen:

1. Open de testbestelling in Concepten.
  2. Klik op Factuur e-mailen.
  3. Klik op E-mail controleren.
  4. Klik op Melding versturen.

Je testklant ontvangt standaard een factuur die hem of haar opdracht geeft te betalen met de betalingsprovider die is ingesteld in het Shopify-beheercentrum. Aangezien groothandelsklanten de voorkeur kunnen hebben voor andere betalingsopties, kun je de e-mailtemplate aanpassen om hen andere betaalmethoden te bieden.

Les 5: Doen alsof er is betaald voor de bestelling

Een conceptbestelling wordt geconverteerd naar een bestelling wanneer je klant betaalt. Doe bij deze tutorial alsof je testklant de bestelling buiten Shopify om heeft betaald, bijvoorbeeld alsof hij/zij het volledige bedrag heeft betaald met een bedrijfsaccount of een bankoverschrijving.

Ga als volgt te werk om de betaling vast te leggen:

1. Open de bestelling in Concepten.
  2. Klik op Markeren als betaald.

De conceptbestelling wordt geconverteerd naar een bestelling die je kunt vervullen.

Les 6: Doen alsof je de bestelling vervult

Nu je een bestelling hebt, kun je deze vervullen zoals elke andere bestelling.

Ga als volgt te werk om een bestelling te vervullen:

1. Open de bestelling in Concepten.
  2. Klik op Doorgaan en vervul de bestelling zoals je normaal zou doen.
  3. Nadat je de bestelling hebt vervuld, klik op Vervuld.

Les 7: Tutorial opruimen

Omdat je een testbestelling hebt gemaakt en hebt gedaan alsof je ervoor bent betaald, wordt deze bestelling weergegeven in je rapporten (tenzij je deze verwijdert).

Verwijder de testbestelling om deze uit je groothandel te verwijderen.