Terminologie van domeinen

Een domein of domeinnaam is het websiteadres of de URL die mensen gebruiken om je website op internet te bezoeken. Domeinnamen worden weergegeven op de adresbalk van je webbrowser, bijvoorbeeld Chrome, Microsoft Edge, Safari, en dergelijke.

Om je te helpen een deel van de terminologie over domeinen te begrijpen, bevat de volgende lijst definities van veelgebruikte termen.

A-record

Een A-record is een DNS-instelling waarmee wordt gecontroleerd of er een specifiek IPv4-adres is gekoppeld aan een domeinnaam. In dit geval moet je A-record wijzen naar het IPv4-adres van Shopify.

Als je een extern domein gebruikt, is het IPv4-adres van Shopify 23.227.38.65. Als je een bestaand domein wilt koppelen, moet je je A-record instellen op het IPv4-adres van Shopify.

Andere termen: adresrecord, hostrecord

AAAA-record

Een AAAA-record (quad-A) is een DNS-instelling waarmee wordt gecontroleerd of er een specifiek IPv6-adres is gekoppeld aan een domeinnaam. In dit geval moet je AAAA-record wijzen naar het IPv6-adres van Shopify.

Als je een extern domein gebruikt, is het IPv6-adres van Shopify 2620:0127:f00f:5::. Als je een bestaand domein wilt koppelen, moet je je AAAA-record instellen op het IPv6-adres van Shopify.

CAA-record

Er wordt een CAA-record (Certification Authority Authorization) gebruikt om te specificeren welke certificaatautoriteiten certificaten voor een domein mogen uitgeven. Een certificaatautoriteit (CA) is een vertrouwde entiteit die elektronische documenten uitgeeft om de identiteit van een digitale entiteit op het internet te verifiëren.

CNAME-record

Een CNAME-record (canonieke naam) is een DNS-instelling die subdomeinen naar een andere domeinnaam verwijst.

Overige termen: CNAME-bronrecord, alias

DKIM-record

Shopify gebruikt de e-mailverificatie van Domain Keys Identified Mail (DKIM) om e-mails te signeren met een digitale handtekening. Hiermee kan de ontvanger controleren of er een e-mailbericht is verzonden en geautoriseerd door de eigenaar van dat domein. Als je een extern domein gebruikt, kun je door toevoegen van de Shopify DKIM-records aan je DNS-instellingen voorkomen dat e-mailmeldingen worden gemarkeerd als spam.

DMARC-record

Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance (DMARC) is een e-mailverificatierecord waarmee e-mailproviders kunnen bepalen of een bericht dat ze ontvangen vanaf dat domein mag komen. De e-mail doorgaat verificatiecontroles om aan te tonen dat deze aan de DMARC-vereisten voldoet. Als de e-mail niet voldoet aan de DMARC-vereisten, volgt de e-mailprovider de DMARC-instructies:

• p=none: onderneem geen actie, alsof er geen DMARC-record is.
  • p=quarantine: zet de e-mail in de spamfolder van de ontvanger.
  • p=reject: accepteer de e-mail helemaal niet en blokkeer de e-mail.

DNS

Een Domain Name System (DNS) is een database met domeinnamen. Elk domein heeft zijn eigen DNS-vermelding. Domain Name Systems organiseren domeinnamen en vertalen ze van woorden naar cijfers, zodat je een website kunt bezoeken zonder dat je het IP-adres hoeft te onthouden. Het IP-adres shopify.com voor is bijvoorbeeld 23.227.38.65. Meestal werkt dit proces snel op de achtergrond. Wanneer je een extern domein aan je Shopify-winkel verbindt, moet je mogelijk je DNS-instellingen wijzigen.

Je kunt de DNS-instellingen voor je myshopify.com-domeinnaam niet wijzigen. Als je records aan je domein wilt toevoegen om verbinding te maken met een service van een externe partij of als je subdomeinen wilt instellen, voeg je een aangepast domein toe.

Andere termen: DNS-records, DNS-instellingen, bronrecords, DNS-zonebestand

Domeinnaam

Een domeinnaam is het adres dat mensen gebruiken om je website op het internet te bezoeken. Domeinnamen verschijnen in de adresbalk van je webbrowser en zijn gekoppeld aan specifieke IP-adressen.

Andere termen: domein

Domeinprovider

Een domeinprovider is een bedrijf dat je domeinnaam voor je registreert. Meestal koopt je een domein op basis van een abonnement en betaalt je een vast bedrag aan je domeinprovider om je domeinnaam te blijven gebruiken.

Overige voorwaarden: domeinregistrar, domeinhost

E-mailhosting

E-mailhosting is een service waarmee je een aangepast e-mailadres kunt instellen en vervolgens kunt gebruiken om e-mailberichten te verzenden en te ontvangen. E-mailhosting wordt niet aangeboden op Shopify, maar je kunt een externe e-mailhostingservice verbinden met je aangepaste domein.

E-mail doorsturen

Het doorsturen van e-mail is een service waarmee je een e-mailbericht dat naar het ene e-mailadres is verzonden naar een ander e-mailadres kunt doorsturen. Als je een door Shopify beheerd domein hebt, kun je een onbeperkt aantal aangepaste domein-e-mailadressen instellen die worden doorgestuurd naar een e-mailaccount dat wordt gehost door een derde partij. Als je bijvoorbeeld de domeinnaam johns-apparel.com hebt, kun je het aangepaste domein-e-mailadres info@johns-apparel.com aanmaken waar klanten contact mee kunnen opnemen en het e-mailadres voor het doorsturen naar je persoonlijke account instellen john@gmail.com. Wanneer klanten een e-mailbericht naar info@johns-apparel.com sturen, wordt het e-mailbericht doorgestuurd naar je bestaande persoonlijke adres john@gmail.com.

HTTP Strict Transport Security (HSTS)

HTTP Strict Transport Security (HSTS) is een webbeveiligingsmechanisme dat ervoor zorgt dat browsers alleen verbinding maken met je webshop via een beveiligde HTTPS-verbinding. Het gebruik van een beveiligde verbinding voorkomt bepaalde soorten netwerkaanvallen en helpt de veiligheid van je informatie en die van je klanten te waarborgen. HSTS is altijd actief op je domein zolang je domein is verbonden met je Shopify-winkel.

Een HSTS-beleid kan voor een vaste tijdsduur voor een domein worden ingesteld. De standaardlengte van Shopify is 90 dagen. Als je een domein verwijdert of Shopify volledig verlaat, blijft dit beleid nog 90 dagen van kracht in jouw domein.

ICANN-

Het Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is een organisatie die Domain Name Systems en andere internetprotocollen bepaalt en beheert.

Internationaal domein

Een internationaal domein is een URL die specifiek is voor een land of regio. Je kunt internationale domeinen gebruiken om je webshop weer te geven in de talen en valuta's die specifiek zijn voor bepaalde landen of regio's. Om internationale domeinen te kunnen gebruiken, moet je het Shopify-abonnement of hoger hebben.

Overige termen: regionaal domein, regionaal subdomein

Internationale targeting

Met internationale targeting kun je de juiste versie van je winkel weergeven voor lokale klanten in een specifiek land of regio. Als je bijvoorbeeld alleen aan klanten in de Verenigde Staten verkoopt, kun je het doelland van je winkel instellen op de Verenigde Staten. Je kunt een doelregio of -land instellen voor elk van de domeinen of subdomeinen van je winkel in Google Search Console.

Overige termen: geo-targeting

IP-adres

Een IP-adres is een unieke reeks cijfers die de locatie van een computer of apparaat op internet aangeeft en deze onderscheidt van andere computers of apparaten. Een IP-adres is vereist om een computer te laten communiceren met andere apparaten via internet.

Als je een extern domein gebruikt, is het IP-adres van Shopify 23.227.38.65. Als je een bestaand domein wilt verbinden, moet je je A-record instellen op het IP-adres van Shopify.

Als je een domein koopt via Shopify, of je domein overzet naar Shopify, kan je domein een van de volgende IP-adressen hebben:

• 23.227.38.32
  • 23.227.38.36
  • 23.227.38.65 to 23.227.38.74

Je Shopify-domein kan op elk gewenst moment schakelen tussen deze IP-adressen. Je kunt je huidige IP-adres van Shopify vinden door de waarde bij Verwijst naar in de sectie A-RECORD op de pagina DNS-instellingen te bekijken.

Andere termen: Internetprotocoladres

MX-record

Een MX-record is een DNS-instelling waarmee een domeinnaam wordt verwezen naar een e-mailserver en wordt gebruikt om e-mails te verwerken via je aangepaste domein. Je kunt meerdere MX-records instellen en een back-up-e-mailadres toevoegen als je zeker wilt zijn dat e-mail bij je aankomt als de hoofd e-mailserver offline is.

Andere termen: Mail Exchange-record, Mail eXchanger-record, e-mailserver-record

Primair domein

In Shopify is je hoofddomein de domeinnaam die wordt weergegeven in de adresbalk terwijl klanten door je webshop bladeren. Je kun je hoofddomein of een subdomein gebruiken als je primaire domein, maar je kunt maar één primair domein hebben voor je webshop.

Je primaire domein is standaard de vooraf gegenereerde myshopify.com die automatisch wordt toegewezen wanneer je je aanmeldt voor Shopify. Je kunt echter het primaire domein wijzigen dat klanten gebruiken om je webshop te bezoeken. Je kunt een nieuwe .myshopify.com-domeinnaam kiezen als je een gratis merkdomein wenst dat je voor je webwinkel kunt gebruiken. Je kunt je myshopify.com-domein maar één keer wijzigen. Je kunt ook een aangepast domein kopen via Shopify of bij een externe domeinregistrar en dit verbinden met Shopify. Nadat je een aangepast domein hebt toegevoegd aan Shopify, kun je je aangepaste domein instellen als het primaire domein.

Hoofddomein

Een hoofddomein is de domeinnaam die je aanschaft bij je domeinprovider. Een hoofddomein heeft een extensie van het hoofddomein (TLD) zoals .com, .org of .net, maar het bevat geen voorvoegsel zoals www.. Een voorbeeld van een hoofddomein is shopify.com.

Andere termen: basisdomein, topleveldomein, secondleveldomein en hoofddomein.

SPF-record

Shopify maakt gebruik van SPF (Sender Policy Framework) om het e-mailadres van de afzender te verifiëren voor automatische e-mailberichten die je klanten van je ontvangen. Door koppeling van je externe domein aan de SPF-records van Shopify, wordt voorkomen dat e-mailmeldingen als spam worden gemarkeerd, wordt de via Shopify-melding uit de afzenderinformatie verwijderd en wordt het e-mailadres van de afzender in het afzenderveld weergegeven, in plaats van store@shopifyemail.com.

SSL-certificaat

Zie TLS-certificaat.

Subdirectory

Een subdirectory is een gedeelte van je hoofdwebsite. Een subdirectory wordt gedefinieerd door een / aan het einde van de domeinnaam. Bijvoorbeeld, in de URL shopify.com/pricing, is /pricing de subdirectory. Een subdirectory verschilt van een subdomein omdat deze voornamelijk wordt gebruikt voor het organiseren van je website, terwijl een subdomein je naar een geheel andere website kan brengen. Voorbeelden van subdirectory's in je webshop zijn /collections, /products en /pages.

Je kunt de naam van subdirectory's niet bewerken. Welk domein je ook gebruikt, de namen van subdirectory's blijven hetzelfde.

Subdomein

Een subdomein is een subset van je hoofddomein die je als voorvoegsel kunt toevoegen aan je hoofddomein. Het hoofddomein in de URL help.shopify.com is bijvoorbeeld shopify.com en help. is het subdomein. Je kunt subdomeinen gebruiken om je website te organiseren en het voor bezoekers makkelijker te maken om de informatie te vinden die ze zoeken. Als je het Shopify-abonnement of hoger hebt en je wilt verkopen aan klanten in meerdere landen of regio's, kun jeinternationale domeinen gebruiken om regionale subdomeinen in te stellen voor elk land of elke regio waar je een doelmarkt hebt.

Time to Live

De TTL-waarde ( time to Live ) van je domein bepaalt hoe vaak je DNS-records worden bijgewerkt. Alle DNS-records voor een domein hebben een TTL-waarde. Als een record bijvoorbeeld een TTL van 86400 seconden heeft, duurt het maximaal 24 uur. Het wijzigen van de TTL van een record bepaalt hoe lang het duurt voordat er wijzigingen plaatsvinden.

Top-level en second-level domeinen

Een top-level domein (TLD) en second-level domein zijn onderdeel van het hoofddomein die de hiërarchie in de domeinstructuur bepalen. Zo is in het hoofddomein shopify.com het top-level domein .com en het second-level domein shopify.

TLS-certificaat

Een TLS-certificaat is een beveiligingsprotocol dat een veilige verbinding tussen een server en een browser tot stand brengt, waardoor alle verbindingen met Shopify, inclusief je eigen verbindingen en de verbindingen van je klanten, veilig blijven. In het Shopify-beheercentrum kun je veilige verbindingen met je Shopify-winkel inschakelen om de content van je webshop te versleutelen en veilig te publiceren met behulp van HTTPS in plaats van HTTP. Wanneer je TLS-certificaat is geactiveerd, verschijnt er een hangslotpictogram naast de URL van je webshop in de adresbalk.

Andere termen: Transport Layer Security, Secure Sockets Layer, SSL

TXT-record

Een TXT-record is een DNS-instelling. TXT-records bevatten tekstinformatie die kan worden gebruikt door services buiten jouw domein. Je kunt bijvoorbeeld een TXT-record toevoegen dat een externe service je hebt gegeven om met hen te verifiëren dat je de eigenaar van het domein bent.

Andere termen: tekstrecord

WHOIS-privacy

WHOIS is een dienst waarmee je informatie over de eigenaar van een domeinnaam kunt opzoeken.

WHOIS privacy is een service die je domeininformatie verbergt voor WHOIS-zoekopdrachten en je contactgegevens vervangt door contactprivacy.com contactgegevens. Met WHOIS-privacy blijven je persoonlijke contactgegevens verborgen voor het publiek. Je kunt tegen extra kosten WHOIS privacy aanschaffen bij je domeinprovider. WHOIS privacy is inbegrepen wanneer je je domein aanschaft via Shopify.