De prestaties van je webshop verbeteren

Je webshop bestaat uit een reeks functies, zoals themacode, apps, afbeeldingen, video's, carrousels, socialmedia-feeds en analytics. Deze functies kunnen de bezoekerservaring verbeteren en de mogelijkheden van je site uitbreiden.

Elke functie die je aan je webshop toevoegt, kan echter van invloed zijn op de prestaties van je winkel. Sommige functies kunnen je site vertragen of leiden tot onverwachte gedragingen die van invloed kunnen zijn op gebruikerservaringen.

Webprestaties zijn gericht op het optimaliseren van de gebruikerservaring. Momenteel zijn webprestaties gericht op drie belangrijke gebieden die ook worden weerspiegeld in de Core Web Vitals:

• laadsnelheid, gemeten op basis van de grootste weergave met content (Largest Contentful Paint, LCP);
  • opmaakstabiliteit, gemeten op basis van de cumulatieve indelingsverschuiving (Cumulative Layout Shift, CLS);
  • responsiviteit op gebruikersinteractie, gemeten op basis van de First Input Delay (FID) en Interaction to Next Paint (INP).

Door de webprestaties te optimaliseren, wordt de kans groter dat klanten op je site blijven en converteren. Hier vind je meer informatie over waarom webprestaties belangrijk zijn.

Optimalisaties voor je webshop

Weboptimalisatie is ingebouwd in je webshop. Weboptimalisatie is ook ingebouwd in nieuwe functies. Je hoeft niets speciaals te doen om gebruik te kunnen maken van de volgende functies:

• Je webshop wordt gehost op snelle, wereldwijde servers en de bandbreedte van je winkel wordt niet beperkt. Je kunt de status van je Shopify-winkel controleren op Shopify-status.
  • Je webshop heeft een netwerk voor de bezorging van content (content delivery network, CDN) dat wordt beheerd door Cloudflare en ervoor zorgt dat je webshop snel over de hele wereld wordt geladen. Je kunt de CDN-status controleren op de Cloudflare-statuspagina.
  • Afbeeldingen worden automatisch geoptimaliseerd met behulp van afbeeldings-CDN om laadtijden snel te houden. In combinatie met de themacode kan de afbeeldings-CDN de beste afbeeldingsformaat bieden dat ook wordt verkleind en gecomprimeerd om de bestandsindelingen klein te houden.

Factoren die van invloed zijn op webprestaties

Voor Shopify-winkels zijn dit de grootste factoren die van invloed zijn op de webprestaties:

• het thema van je webshop;
  • de apps die je hebt geïnstalleerd;
  • eventuele extra code van externe partijen die je handmatig aan je winkel hebt toegevoegd, inclusief tag-managers en de tags daarin.

Concenteer je dus op het volgende om de webprestaties te verbeteren:

• Gebruik een up-to-date, geoptimaliseerd Online Store 2.0-thema. Alle Online Store 2.0-thema's van Shopify zijn gratis en geoptimaliseerd voor webprestaties. Bovendien zijn veel andere thema's van externe partijen ook geoptimaliseerd voor webprestaties. Bekijk de nieuwste prestatiegegevens voor thema's.
  • Evalueer de geïnstalleerde apps en code van externe partijen om na te gaan of ze voldoende waarde creëren om eventuele prestatieverliezen te compenseren.
  • Controleer de tag-manager om ongebruikte of laagwaardige tags te verwijderen. Hier vind je meer informatie over de best practices voor tags en tag-managers.

Testtools

Je kunt de volgende tools gebruiken om de prestaties van je webshop te onderzoeken.

Web Performance Dashboard

Het Web Performance-dashboardrapport van Shopify maakt gebruik van Core Web Vitals om te meten hoe echte gebruikers je webshop ervaren.

PageSpeed Insights

Je kunt zelf ook rapporten maken met behulp van PageSpeed Insights van Google om gedetailleerdere statistieken voor pagina's in je winkel te bekijken.

Ondersteuning krijgen voor de prestaties van je webshop

Als je een gratis thema van Shopify gebruikt, kan Shopify Support je mogelijk helpen met basis prestatieverbeteringen.

Als je een thema van externe partijen gebruikt en hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met de ontwikkelaar van het thema, webprestatie-experts van Shopify inhuren of een Shopify-partner inhuren. Hier vind je meer informatie over een Shopify-partner inhuren.

Als het prestatieprobleem afkomstig is van een app, kun je contact opnemen met de app-ontwikkelaar.

Als je met een ontwikkelingsteam of een bureau samenwerkt, kun je ook contact met hen opnemen voor verdere hulp.

Technische informatie en bronnen voor probleemoplossing

Als je een ontwikkelaar bent die de prestaties van een Shopify-webshop, -thema of -app wil verbeteren, controleer je de volgende bronnen voor elke Core Web Vital. Hier vind je meer informatie over best practices voor prestaties voor Shopify-thema's.

Laadsnelheid

Grootste weergave met content (Largest Contentful Paint, LCP) meet de laadsnelheid op basis van hoe snel het grootste element op het scherm zichtbaar wordt. Time to first byte (TTFB) en first contentful paint (FCP) zijn ondersteunende statistieken voor een beter inzicht in waar de hoofdoorzaak van het probleem vandaan komt. Je vindt meer informatie over het debuggen van veelvoorkomende oorzaken van langzaam laden in Shopify Liquid-webshops.

Visuele stabiliteit

Cumulatieve indelingsverschuiving (Cumulative Layout Shift, CLS) meet de visuele stabiliteit op basis van hoe vaak de content tijdens het laden onverwacht verschuift. Lees Cumulatieve indelingsverschuiving (Cumulative Layout Shift, CLS) optimaliseren op Shopify-sites om je te verdiepen in debuggen van de CLS.

Interactiviteit

First Input Delay (FID) meet de interactiviteit op basis van hoe lang het duurt voordat de pagina reageert op de eerste gebruikersactie, zoals het klikken op een link of een knop. Deze is vervangen door Interaction to Next Paint (INP) in de Core Web Vitals en we werken eraan om INP toe te voegen aan het Web Performance-dashboard.

Als je last hebt van slechte FID of INP, heb je waarschijnlijk te veel JavaScript in je winkel via themacode, app-code of code van externe of tag-managers. Werk aan het opschonen van de ergste vervuilers. Hier vind je meer informatie over drie manieren om de ergste JavaScript-vervuilers voor het landen van pagina's te vinden. Als je nog steeds problemen hebt met de INP, vind je meer informatie in de bronnen op web.dev.