Terminologie van domeinen

Een domein of domeinnaam is het adres of de URL die mensen gebruiken om je website op internet te bezoeken. Domeinnamen verschijnen in de adresbalk van je webbrowser, zoals Chrome, Firefox, Internet Explorer of Safari.

Je primaire domein, je .myshopify.com-URL, ziet er standaard zo uit: your-store-name.myshopify.com. Je .myshopify.com-URL wordt gebruikt om in te loggen bij je winkel.

Je kunt je URL .myshopify.com niet wijzigen, maar je kunt wel een aangepaste domeinnaam via Shopify kopen, of van een externe domeinregister. Je kunt dat domein dan je primaire domein maken.

Wanneer je een domein koopt, kun je een hoofddomein kiezen en subdomeinen maken voor je onlinewinkel.

Om je te helpen een deel van de terminologie over domeinen te begrijpen, bevat de volgende lijst definities van veelgebruikte termen.

A-record

Een A-record is een DNS-instelling waarmee wordt gecontroleerd of er een specifiek IP-adres is gekoppeld aan een domeinnaam. In dit geval moet je A-record verwijzen naar het IP-adres van Shopify.

Als u een domein van een derde partij gebruikt, is het IP-adres van Shopify 23.227.38.65. Om een bestaand domein te verbinden, moet je je A-record instellen op het IP-adres van Shopify.

Andere termen: adresrecord, hostrecord

CNAME-record

Een CNAME-record is een DNS-instelling die je subdomeinen naar een andere domeinnaam verwijst. In dit geval wil je dat je CNAME-record verwijst naar je door Shopify gehoste domein met behulp van shops.myshopify.com Copy .

Overige termen: CNAME-bronrecord, alias

DNS

Een Domain Name System (DNS) is een database met domeinnamen. Elk domein heeft zijn eigen DNS-vermelding. Domain Name Systems organiseren domeinnamen en vertalen ze van woorden naar cijfers, zodat je een website kunt bezoeken zonder dat je het IP-adres hoeft te onthouden. Het IP-adres shopify.com voor is bijvoorbeeld 23.227.38.65. Meestal werkt dit proces snel op de achtergrond. Wanneer je een domein van een derde partij aan je Shopify-winkel verbindt, moet je mogelijk je DNS-instellingen wijzigen.

Andere termen: DNS-records, DNS-instellingen, bronrecords, DNS-zonebestand

Domeinnaam

Een domeinnaam is het adres dat mensen gebruiken om je website op het internet te bezoeken. Domeinnamen verschijnen in de adresbalk van je webbrowser en zijn gekoppeld aan specifieke IP-adressen.

Andere termen: domein

Domeinprovider

Een domeinprovider is een bedrijf dat je domeinnaam voor je registreert. Meestal koopt je een domein op basis van een abonnement en betaalt je een vast bedrag aan je domeinprovider om je domeinnaam te blijven gebruiken.

Overige voorwaarden: domeinregistrar, domeinhost

Doorsturen van e-mail

E-mail doorsturen is een service waarmee je een e-mailadres kunt doorsturen van je aangepaste domein naar een bestaand e-mailaccount bij Gmail, Outlook, Yahoo of een andere provider. Als je bijvoorbeeld johns-apparel.com hebt, kun je het e-mailadres info@johns-apparel.com maken voor je klanten. Wanneer klanten een e-mail sturen naar info@johns-apparel.com, worden hun berichten doorgestuurd naar je huidige persoonlijke account, bijvoorbeeld john@gmail.com.

ICANN

Het Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is een organisatie die Domain Name Systems en andere internetprotocollen bepaalt en beheert.

International domein

Een internationaal domein is een URL die specifiek is voor een land of regio. Als je aan kopers in meerdere landen wilt verkopen, kun je internationale domeinen gebruiken om je onlinewinkel weer te geven in de taal en lokale valuta die specifiek zijn voor elke regio of elk land. Om internationale domeinen te kunnen gebruiken, moet je het Shopify-abonnement of hoger hebben.

Overige termen: regionaal domein, regionaal subdomein

Internationale targeting

Met internationale targeting kun je de juiste versie van je winkel weergeven voor lokale kopers in een specifiek land of elke regio. Als je bijvoorbeeld alleen verkoopt aan kopers in de Verenigde Staten, kun je het land van je winkel instellen voor de Verenigde Staten. Je kunt een doelland of -gebied instellen voor elk van de domeinen of subdomeinen van je winkel in Zoek console van Google.

Overige termen: geo-targeting

IP-adres

Een IP-adres is een unieke reeks cijfers die de locatie van een computer of apparaat op internet aangeeft en deze onderscheidt van andere computers of apparaten. Een IP-adres is vereist om een computer te laten communiceren met andere apparaten via internet.

Als u een domein van een derde partij gebruikt, is het IP-adres van Shopify 23.227.38.65. Om een bestaand domein te verbinden, moet je je A-record instellen op het IP-adres van Shopify.

Als je een domein koopt via Shopify, of je domein overzet naar Shopify, kan je domein een van de volgende IP-adressen hebben:

• 23.227.38.32
  • 23.227.38.36
  • 23.227.38.65 to 23.227.38.74

Je Shopify-domein kan op elk moment schakelen tussen deze IP-adressen. Om je huidige Shopify IP-adres te vinden, ga je vanuit je Shopify-beheercentrum naar Onlinewinkel > Domeinen > DNS-instellingen en controleer je vervolgens het A-record-gedeelte.

Andere termen: Internetprotocoladres

MX-record

Een MX-record is een DNS-instelling waarmee een domeinnaam wordt verwezen naar een e-mailserver en wordt gebruikt om e-mails te verwerken via je aangepaste domein. Je kunt meer dan één MX-record instellen en een back-up-e-mailadres toevoegen als je zeker wilt zijn dat e-mail bij je aankomt als je hoofd e-mailserver offline is.

Andere termen: Mail Exchange-record, Mail eXchanger-record, e-mailserver-record

Primair domein

n Shopify is een hoofddomein1 de domeinnaam die wordt weergegeven in de adresbalk terwijl klanten door je onlinewinkel bladeren. Je kun je hoofddomein of een subdomein gebruiken als je primaire domein, maar je kunt maar één primair domein hebben.

Hoofddomein

Een hoofddomein is de domeinnaam die je aanschaft bij je domeinprovider. Een hoofddomein heeft een extensie van het hoofddomein (TLD) zoals .com, .org of .net, maar het bevat geen voorvoegsel zoals www.. Een voorbeeld van een hoofddomein is shopify.com.

Andere termen: basisdomein, topleveldomein en secondleveldomein

SSL-certificaat

Een SSL-certificaat is een beveiligingsprotocol dat een veilige verbinding tussen een server en een browser tot stand brengt om de informatie van je en je klanten te beveiligen. in je Shopify-beheercentrum kun je een SSL-certificaat activeren om de inhoud van je onlinewinkel te versleutelen en deze veilig te publiceren met HTTPS in plaats van HTTP. Wanneer je een SSL-certificaat activeert, verschijnt het SSL-hangslotpictogram naast de URL van je onlinewinkel in de adresbalk.

Overige voorwaarden: Secure Sockets Layer

Subdirectory

Een subdirectory is een gedeelte van je hoofdwebsite. Een subdirectory wordt gedefinieerd door een / aan het einde van de domeinnaam. Bijvoorbeeld, in de URL shopify.com/pricing, is /pricing de subdirectory. Een subdirectory verschilt van een subdomein omdat deze voornamelijk wordt gebruikt voor het organiseren van je website, terwijl een subdomein je naar een geheel andere website kan brengen. Een voorbeeld van een subdirectory in je onlinewinkel is /collections.

Subdomein

Een subdomein is een subset van je hoofddomein die je als voorvoegsel kan toevoegen aan je hoofddomein. Het hoofddomein in de URL help.shopify.com is bijvoorbeeld shopify.com en help. is het subdomein. Je kunt subdomeinen gebruiken om je website te organiseren en het voor bezoekers makkelijker te maken om de informatie te vinden die ze zoeken. Als je wilt verkopen aan kopers in meerdere landen of regio's, dan kun je internationale domeinen gebruiken om een regionaal subdomein in te stellen voor elk land of elke regio waar je een doelmarkt hebt.

Time to live

De TTL-waarde ( time to Live ) van je domein bepaalt hoe vaak je DNS-records worden bijgewerkt. Alle DNS-records voor een domein hebben een TTL-waarde. Als een record bijvoorbeeld een TTL van 86400 seconden heeft, duurt het maximaal 24 uur. Het wijzigen van de TTL van een record bepaalt hoe lang het duurt voordat er wijzigingen plaatsvinden.

Top-level en second-level domeinen

Een top-level domein (TLD) en second-level domein zijn onderdeel van het hoofddomein die de hiërarchie in de domeinstructuur bepalen. Zo is in het hoofddomein shopify.com het top-level domein .com en het second-level domein shopify.

TXT-record

Een TXT-record is een DNS-instelling. TXT-records bevatten tekstinformatie die kan worden gebruikt door services buiten jouw domein. Je kunt bijvoorbeeld een TXT-record toevoegen dat een externe service je hebt gegeven om met hen te verifiëren dat je de eigenaar van het domein bent.

Andere termen: tekstrecord

WHOIS-privacy

WHOIS is een dienst waarmee je informatie over de eigenaar van een domeinnaam kunt opzoeken.

WHOIS privacy is een service die je domeininformatie verbergt voor WHOIS-zoekopdrachten en je contactgegevens vervangt door contactprivacy.com contactgegevens. Met WHOIS-privacy blijven je persoonlijke contactgegevens verborgen voor het publiek. Je kunt tegen extra kosten WHOIS privacy aanschaffen bij je domeinprovider. WHOIS privacy is inbegrepen wanneer je je domein aanschaft via Shopify.