Webshopprestaties

Het webprestatiedashboard van je webshop meet de laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit. Deze metingen geven je inzicht in hoe bezoekers je website ervaren van het moment dat ze de pagina voor het eerst laden tot verschuivingen in de opmaak die kunnen worden veroorzaakt door pop-upcontent.

In deze sectie

Hoe worden webprestaties gemeten?

Webprestaties worden gemeten op basis van de belangrijkste statistieken, genaamd Core Web Vitals.

De Core Web Vitals bevatten de volgende prestatiemetingen:

• Largest Contentful Paint (LCP): meet de laadsnelheid op basis van hoe snel het grootste element of de hoofdcontent zichtbaar wordt voor bezoekers. Een goede LCP-score wordt behaald wanneer de hoofdcontent wordt geladen binnen 2,5 seconden vanaf het begin van het laden van de pagina.
  • First Input Delay (FID): meet de interactiviteit op basis van hoe lang het duurt voordat de pagina reageert op gebruikersacties, zoals het klikken op een link of een knop. Een FID van minder dan 100 milliseconden wordt beschouwd als een goede prestatie, aangezien de pagina snel interactiever wordt.
  • Cumulatieve indelingsverschuiving (Cumulative Layout Shift – CLS): meet de visuele stabiliteit op basis van hoe vaak de content tijdens het laden onverwacht verschuift. Een CLS-score van minder dan 0,1 wordt beschouwd als een goede prestatie.

Naast de Core Web Vitals evalueert Google andere factoren zoals mobiele compatibiliteit, veilig browsen, HTTPS-beveiliging en de afwezigheid van storende interstitiëlen, zijnde pagina-elementen die een volledige weergave van de content belemmeren, zoals promotionele pop-ups of leeftijdsverificatie. Deze factoren helpen samen de prestaties en gebruikerservaring van een webpagina te evalueren.

Waarom zijn webprestaties belangrijk?

De prestaties van je webshop kunnen van invloed zijn op de winkelervaring van klanten, je conversiepercentage en de vindbaarheid van je winkel.

Ervaring en conversie

Wanneer je webshop snel laadt en de interacties soepel verlopen, biedt dat een positieve ervaring voor alle bezoekers, ongeacht hun apparaat of verbindingssnelheid. Als een site langzaam of moeilijk te navigeren is, zijn bezoekers sneller geneigd de pagina te verlaten zonder iets te kopen. Door de webprestaties van je winkel te verhogen, kun je de gebruikerservaring verbeteren en het conversiepercentage verhogen.

Vindbaarheid

Zoekmachines als Google gebruiken paginasnelheid als rankingsfactor. Als de pagina's van je webshop slecht presteren op het vlak van de Core Web Vitals, kunnen ze lager in de rankings komen, zelfs als je winkel anderszins wel is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Door de webprestaties te verbeteren, verbeter je de kansen van je winkel op een hogere ranking in zoekresultaten en om je bedrijf zichtbaarder te maken.

Webshopfuncties versus webprestaties

Je webshop bestaat uit een reeks functies, zoals themacode, apps, afbeeldingen, video's, carrousels, socialmedia-feeds en analytics. Deze functies kunnen de bezoekerservaring verbeteren en de mogelijkheden van je site uitbreiden.

Elke functie die je aan je webshop toevoegt, kan echter van invloed zijn op de Core Web Vitals van je winkel. Sommige functies kunnen je site vertragen of leiden tot onverwachte gedragingen die van invloed kunnen zijn op gebruikerservaringen.

Weeg de voordelen van een functie die je overweegt toe te voegen aan je winkel af tegen de impact die het gaat hebben op de Core Web Vitals. Het kan nodig zijn de balans te vinden tussen de gebruikerservaring en de webprestaties.

Stel jezelf de volgende vragen wanneer je functies voor je winkel overweegt:

• Wat helpt klanten om de beslissing te nemen om in de winkel te kopen?

• Bedenk of klanten liever een eenvoudige homepage willen met links naar gedetailleerde productpagina's, of dat ze juist een krachtige homepage willen waar ze snel producten kunnen bekijken en kopen.
  • Welke functionaliteit moet bovenaan de pagina staan om conversie te stimuleren?

• Zo zijn huisstijl elementen, uitgelichte afbeeldingen en een winkelwagen allemaal functies die van invloed kunnen zijn op de prestaties, maar die de conversie ook kunnen verhogen.
  • Welke functionaliteit kan later worden geladen terwijl klanten naar beneden scrollen?

• Analyses en productrecensies hoeven niet onmiddellijk geladen te worden wanneer een klant je winkel bezoekt. Mogelijk moet je thema- of app-ontwikkelaars raadplegen om te begrijpen of een functie meteen wordt geladen.

Het webprestatiedashboard verkennen

Ontdek hoe je winkel presteert op vlak van de Core Web Vitals door het webprestatiedashboard te bekijken. Dit dashboard geeft de ranking van je winkel weer voor alle drie de Core Web Vitals en biedt bruikbare inzichten voor verbetering.

Je kunt ook factoren verkennen die van invloed zijn op je webprestaties en hoe je deze kunt aanpakken.