Web Performance Dashboard en -rapporten

Verbeter de winkelervaring van klanten en de vindbaarheid van je winkel door de prestaties van je webshop te optimaliseren. Daarmee kun je ook de conversiepercentages verhogen. Via het webprestatiedashboard krijg je inzicht in de prestaties van je winkel volgens industriestandaarden voor laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit, bekend als Core Web Vitals.

De prestaties van je webshop kunnen door verschillende factoren worden beïnvloed, waaronder de volgende:

• apps
  • externe bibliotheken en services
  • analytics-bibliotheken
  • themacode
  • de hoeveelheid en grootte van afbeeldingen en video's

Door strategische aanpassingen aan te brengen in je webshop, kun je de prestatiestatistieken en ranking verbeteren.

Hier vind je meer informatie over het belang van de prestaties van je webshop.

Het webprestatiedashboard van je winkel bekijken

Je hebt de medewerkersmachtiging Rapporten nodig om het webprestatie-dashboard van je winkel te bekijken.

Stappen:

Het rapport geeft weer hoe je webshop presteert op het vlak van Core Web Vitals: laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit. Het rapport bevat informatie over desktopcomputer- en mobiele ervaringen, de distributie van ervaringen binnen bepaalde prestatierankings, en geeft weer hoe wijzigingen die je hebt aangebracht van invloed zijn op de webshopervaring, zoals app-installaties, thema-updates en nieuwe code.

Webprestatiestatistieken

Het webprestatiedashboard geeft inzichten in de prestaties van je webshop op basis van echte gebruikersgegevens van de afgelopen 28 dagen. Je winkel wordt beoordeeld op grond van de drie Core Web Vitals en wijst aan elke meting een ranking toe van 'goed', 'matig' of 'slecht'. Deze ranking weerspiegelt de top 75% van de gebruikerservaringen.

Je kunt gegevens voor verschillende apparaten bekijken met behulp van de vervolgkeuzelijst bovenaan de pagina. Kies uit 'mobiel', 'desktopcomputer' of 'alle' (de standaardoptie) om de weergave te personaliseren.

Vanwege de manier waarop de statistieken worden berekend, veranderen de statistieken mogelijk niet onmiddellijk nadat je wijzigingen in je webshop hebt aangebracht. Als je winkel nieuw is of beveiligd is met een wachtwoord, heb je mogelijk geen statistieken.

Laadsnelheid

Largest Contentful Paint (LCP) meet de laadsnelheid op basis van hoe snel het grootste element op het scherm zichtbaar wordt.

Hieronder staan de beschikbare rankings voor LCP:

LCP-rankings en -statistieken
Ranking Doelstatistiek Beschrijving
Goed Kleiner dan of gelijk aan 2500 ms De meeste gebruikers ervaren dat de pagina snel wordt geladen.
Matig Groter dan 2500 ms en kleiner dan 4000 ms Sommige gebruikers ervaren dat de pagina snel wordt geladen. Hier is ruimte voor verbetering.
Slecht Groter dan 4000 ms De meeste gebruikers ervaren dat de pagina traag wordt geladen. Er is verbetering nodig.

Interactiviteit

First Input Delay (FID) meet de interactiviteit op basis van hoe lang het duurt voordat de pagina reageert op gebruikersacties, zoals het klikken op een link of een knop.

Hieronder staan de beschikbare rankings voor FID:

FID-rankings en -statistieken
Ranking Doelstatistiek Beschrijving
Goed Kleiner dan of gelijk aan 100 ms De meeste gebruikers ervaren een goede responsiviteit op pagina's.
Matig Groter dan 100 ms en kleiner dan 300 ms Sommige gebruikers ervaren een goede responsiviteit op pagina's. Hier is ruimte voor verbetering.
Slecht Groter dan 300 ms De meeste gebruikers ervaren een trage responsiviteit op pagina's. Dit is frustrerend en er is verbetering nodig.

Visuele stabiliteit

Cumulative Layout Shift (CLS) meet de visuele stabiliteit op basis van hoe vaak de content tijdens het laden onverwacht verschuift.

Hieronder staan de beschikbare rankings voor CLS:

CLS-rankings en -statistieken
Ranking Doelstatistiek Beschrijving
Goed Kleiner dan of gelijk aan 0,1 De meeste gebruikers ervaren een stabiele opmaak wanneer de pagina wordt geladen.
Matig Groter dan 0,1 en kleiner dan 0,25 Sommige gebruikers ervaren een stabiele opmaak wanneer de pagina wordt geladen. Hier is ruimte voor verbetering.
Slecht Groter dan of gelijk aan 0,25 De meeste gebruikers ervaren een onstabiele opmaak als de pagina wordt geladen. Dit kan gebruikers irriteren en er is verbetering nodig.

Je webprestaties in de loop van de tijd

De lijngrafiek geeft weer hoe wijzigingen in je webshop, zoals app-installaties, thema-updates en nieuwe code, van invloed zijn op elke Core Web Vital. Je kunt verschillende filters aanpassen, zoals tijdbereik, datumgroepering en apparaattype om het verkeer naar je site zo goed mogelijk weer te geven.

De volgende filters zijn beschikbaar:

• apparaattype: mobiel, desktopcomputer of beide (standaard);
  • datumbereik: afgelopen 30 dagen (standaard), afgelopen 60 dagen, afgelopen 90 dagen;
  • tijdskadergroepering: dagelijks, wekelijks (standaard), maandelijks.

Als er minder verkeer naar je site is, kunnen de weergegeven schommelingen groter zijn. Als je grote schommelingen ziet, kun je misschien beter een wekelijks of maandelijks filter gebruiken.

De staafgrafiek geeft weer hoeveel paginabezoeken in elke prestatiecategorie vallen: goed, matig of slecht. Houd er rekening mee dat je geen controle hebt over bepaalde factoren, zoals het apparaat, het netwerk en de locatie van een klant. Klanten over de hele wereld bezoeken je winkel met verschillende apparaten en internetverbindingen. Dit betekent dat je winkel voor hen sneller of langzamer kan laden, afhankelijk van deze factoren. Maak je niet te veel zorgen als sommige klanten in de matige of slechte categorieën vallen, zolang de algemene statistieken maar goed zijn.

Veelgestelde vragen

Waarom heeft Shopify de Google Lighthouse-snelheidsscore verwijderd?

Google Lighthouse gebruikt gesimuleerde omgevingen voor snelheidsscores. Het is goed voor een snelle momentopname, maar weerspiegelt geen echte gebruikerservaringen. Google geeft nu prioriteit aan Core Web Vitals voor SEO-rankings. Hier vind je meer informatie van Google.

Waarom heb ik nog geen scores?

Hier zijn enkele redenen waarom je misschien nog geen score hebt voor de Core Web Vitals:

• Je winkel is beveiligd met een wachtwoord: als je webshop is beveiligd met een wachtwoord, heb je geen verkeer van echte gebruikers dat nodig is om Core Web Vitals te genereren. Verwijder de wachtwoordpagina zodat gebruikers je site kunnen bezoeken.
  • Je hebt nog geen verkeer: je hebt mogelijk geen paginaweergaven op je webshop gehad om statistieken over echte gebruikers te genereren. Als je nog geen verkeer hebt, kun je een gratis prestatieanalyse gebruiken met behulp van synthetische gegevens, zoals PageSpeed Insights.

Waarom heb ik wel verkeer maar geen Core Web Vital-scores?

Core Web Vitals is een Google-product en is momenteel alleen beschikbaar in browsers op basis van Chromium. Moderne browsers, zoals Safari en Safari iOS, zijn gebouwd op vergelijkbare technologieën en daarom geven de Core Web Vitals nog steeds een nauwkeurige weergave van hoe gebruikers de website ervaren.

Waarom heb ik scores voor sommige statistieken maar niet voor andere?

Elke statistiek meet een ander aspect van de prestaties en gebruikersinteracties. Largest Contentful Paint meet bijvoorbeeld hoe snel de pagina laadt, terwijl First input Delay interacties met knoppen of links meet. Als er geen interacties zijn met knoppen of links, is er mogelijk geen score voor de FID-statistiek.

Waarom is een van mijn scores gewijzigd?

Scores kunnen fluctueren omwille van de hoeveelheid verkeer of wijzigingen aan je webshop. Als er grote fluctuaties zijn als gevolg van weinig verkeer, probeer dan om over te schakelen naar een wekelijks of maandelijks filter.

Scores kunnen ook wijzigen wanneer je wijzigingen aanbrengt in je webshop. Je hebt bijvoorbeeld verschillende nieuwe producten geïmporteerd, verschillende nieuwe collecties gemaakt, je thema gewijzigd of een nieuwe app geïntroduceerd. Hier vind je meer informatie over de factoren die van invloed kunnen zijn op de prestaties van je webshop.

Hoe kan ik mijn score of ranking verbeteren?

Lees De prestaties van je webshop verbeteren als je hier meer over te weten wilt komen.

Waarom zijn de scores op het webprestatiedashboard anders dan bij andere tools?

De scores op het webprestatiedashboard kunnen verschillen van die van andere tools door de volgende factoren:

• De gegevens in het webprestatiedashboard zijn gebaseerd op de UTC-standaard, die kan verschillen van de tijdzones van andere platforms.
  • Het webprestatiedashboard verzamelt gegevens op een andere manier: het verzamelt een bredere gegevensset van alle Chromium-browsers (Chrome, Opera, Edge, Samsung Internet) en Firefox. Tools als PageSpeed Insights van Google gebruiken daarentegen het CrUX-rapport voor Chrome-browsers waarvoor gebruikers toestemming hebben gegeven. Hier vind je meer informatie over CrUX-gegevens.