Marketingautomatiseringen aanmaken in Shopify

Met marketingautomatiseringen kun je automatisch communicatie verzenden naar klanten via meerdere kanalen, zoals e-mail, sms en pushmeldingen. Je kunt de klantbetrokkenheid vergroten en conversies stimuleren door verbinding te maken met klanten op meerdere platforms.

Marketingautomatiseringen maken gebruik van Shopify Flow. Je kunt ze op de volgende manieren configureren:

• met behulp van een vooraf gebouwde template die wordt aangeboden door Shopify Email of apps van derden;
  • handmatig een aangepaste automatisering aanmaken.

Marketingautomatiseringen zijn beschikbaar voor winkels met het Basic Shopify-abonnement of hoger. Je kunt alleen marketingautomatiseringen aanmaken als je de machtiging Marketing hebt voor de winkelaccount. Raadpleeg Medewerkersmachtigingen voor meer informatie.

Een marketingautomatisering aanmaken

Wanneer je een marketingautomatisering aanmaakt vanuit een template, kun je specifieke instellingen configureren voor hoe de automatisering werkt. Je kunt bijvoorbeeld de timing van de e-mail over de verlaten winkelwagen aanpassen en deze verzenden na een specifiek tijdsbestek wanneer een klant een winkelwagen verlaat.

Nadat je een automatisering hebt geconfigureerd, kun je deze onmiddellijk inschakelen of opslaan als concept. Gebruik een desktopcomputer om de workflow van een automatisering te bewerken.

Stappen:

Nadat je een automatisering hebt ingeschakeld, kun je analytics van marketingautomatiseringen bekijken om te zien hoe de automatisering presteert. Hier vind je meer informatie over het gebruik van de Shopify Email-template-editor om automatiseringsmails aan te passen.

Een marketingautomatisering of e-mailtemplate bewerken

Je kunt de workflow voor een marketingautomatisering bewerken om te wijzigen wanneer een e-mail naar een klant wordt verzonden. Je kunt ook de e-mailtemplate bewerken die in de automatisering wordt gebruikt. Gebruik een desktopcomputer om de workflow of e-mailtemplate van een automatisering te bewerken.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Marketing > Automatiseringen.
  2. In de sectie Automatiseringen:

• Klik op de automatisering die je wilt bewerken en vervolgens op Workflow bewerken. Breng de gewenste wijzigingen aan en klik op Wijzigingen toepassen.
    • Klik op de knop ... bij de automatisering en vervolgens op Bewerken om de e-mailtemplate te bewerken. Breng de gewenste wijzigingen aan en klik vervolgens op Opslaan.
  3. Klik op Afsluiten.

Een marketingautomatisering uitschakelen

Workflows die in de wachtfase staan worden geannuleerd, dus er worden geen e-mails meer verzonden als onderdeel van de automatisering.

Analytics van marketingautomatiseringen bekijken

Je kunt analytics bekijken, zoals het conversiepercentage, voor automatiseringen die je activeert om inzicht te krijgen in hoeveel invloed marketingautomatiseringen op het bedrijf hebben. Aan de hand van deze informatie kun je automatiseringen verbeteren en experimenteren met verschillende configuraties.

Stappen:

Shopify Email

Marketingautomatiseringen gebruiken Shopify Email om e-mailberichten te verzenden naar klanten, met uitzondering van aangepaste marketing- en externe automatiseringen. E-mails die worden verzonden met behulp van marketingautomatiseringen tellen mee als verzonden e-mails met Shopify Email, met uitzondering van de automatiseringsmails voor afgebroken checkouts. Zie de Shopify Email-prijsstelling voor meer informatie.

Soorten marketingautomatiseringen van Shopify Email

Raadpleeg de onderstaande tabel voor meer informatie over de soorten marketingautomatiseringen van Shopify Email:

Soorten marketingautomatiseringen en beschrijvingen.
Automatisering Beschrijving
Verlaten winkelwagen Stuur een e-mailbericht naar klanten die producten aan hun winkelwagen toevoegen, maar het checkout-proces niet starten.
Afgebroken checkouts Stuur een e-mailbericht naar klanten die het checkout-proces starten, maar een bestelling niet voltooien.
Verlaten productpagina Stuur een e-mailbericht naar klanten die een specifiek product bekijken, maar dit niet aan de winkelwagen toevoegen.
Aangepast Ontwerp zelf e-mailautomatiseringen op basis van gebeurtenissen die jij kiest.
Klant terugwinnen Stuur een e-mailbericht naar klanten nadat een opgegeven periode is verstreken na het plaatsen van hun laatste bestelling.
Upsell van eerste aankoop Stuur een e-mailbericht naar klanten nadat ze een eerste aankoop doen.
Bedankbericht na aankoop Stuur klanten een bedankmail na hun eerste en tweede aankoop.
Upsellingmail na aankoop Stuur een e-mailbericht voor upselling na aankoop nadat een klant iets koopt.
Welkomstmailreeks (merkverhaal met korting)

Stuurt je merkverhaal en social media-links in drie e-mails naar klanten wanneer ze zich abonneren via een formulier in je onlinewinkel. Als er daarna nog niets is gekocht, wordt een e-mail met een kortingscode verstuurd.

Deze marketingautomatisering is niet compatibel met abonnementen via formulieren van externe partijen. Als je in je onlinewinkel formulieren wilt aanmaken waarmee je klanten zich voor e-mails kunnen aanmelden, kun je hiervoor een formulier voor aanmelding voor het ontvangen van e-mail of de Forms-app gebruiken.

Welkomstmailreeks (korting bij herinnering)

Stuurt een e-mail met kortingscode naar klanten wanneer ze zich abonneren via een formulier in je onlinewinkel, gevolgd door twee e-mails voor merkopbouw. Als er niets is gekocht, kun je een kortingsherinnering sturen.

Deze marketingautomatisering is niet compatibel met abonnementen via formulieren van externe partijen. Als je in je onlinewinkel formulieren wilt aanmaken waarmee je klanten zich voor e-mails kunnen aanmelden, kun je hiervoor een formulier voor aanmelding voor het ontvangen van e-mail of de Forms-app gebruiken.

Nieuwe abonnee welkom heten

Stuurt een e-mailbericht naar klanten wanneer ze zich abonneren via een formulier in je onlinewinkel.

Deze marketingautomatisering is niet compatibel met abonnementen via formulieren van externe partijen. Als je in je onlinewinkel formulieren wilt aanmaken waarmee je klanten zich voor e-mails kunnen aanmelden, kun je hiervoor een formulier voor aanmelding voor het ontvangen van e-mail of de Forms-app gebruiken.

Soorten externe marketingautomatiseringen

Raadpleeg de onderstaande tabel voor meer informatie over de soorten externe marketingautomatiseringen:

Soorten externe marketingautomatiseringen en beschrijvingen.
Automatisering Beschrijving
E-mail dat een product weer op voorraad is Stuur een e-mail met Seguno naar klanten die een waarschuwing bij herbevoorrading aanvragen. Hier vind je meer informatie over de herbevoorradingsautomatisering en prijsstelling van Seguno.
Pushmelding via de browser voor specifieke productreleases Stuur een pushmelding met PushOwl via de browser naar al je PushOwl-abonnees. De pushmelding wordt verzonden wanneer een nieuw product dat je toevoegt de tag pushmelding bevat. Hier vind je meer informatie over de geautomatiseerde pushmelding van PushOwl voor nieuwe productreleases.
Upsellingmail of -sms na aankoop Stuur een e-mailbericht of sms voor upselling na aankoop met Shopify Email of AfterShip SMS nadat een klant een bestelling plaatst. Hier vind je meer informatie over het verzenden van een upsellingmail of -sms na aankoop met AfterShip SMS, evenals over de prijsstelling van sms'en en abonnementen.