Maak een e-mailmarketingcampagne met Shopify Email

Vanuit het Shopify-beheercentrum kun je rechtstreeks e-mails aanmaken en verzenden via Shopify Email. Je kunt je eigen templates aanpassen of bouwen. Je kunt ook selecteren welk segment (groep) klanten je e-mails ontvangt.

Concept-e-mails worden automatisch opgeslagen terwijl je ze bewerkt en worden pas verzonden nadat je hebt bevestigd dat de e-mail gereed is. Je kunt ook van tevoren e-mails plannen om je te helpen vooruit te plannen voor je winkel.

Zie onze gids over de Aanbevolen procedures van Shopify voor e-mailmarketing voor een volledige lijst met suggesties voor inhoud, ontwerptips en strategieën.

Een e-mailmarketingactiviteit opzetten

Met Shopify Email kun je e-mails verzenden naar segmenten van klanten die zijn geabonneerd op e-mailmarketing van je winkel. Bekijk meer informatie over het aanmaken van klantensegmenten als je e-mailcampagnes naar specifieke doelgroepen wilt verzenden.

Je moet een onderwerp toevoegen voor de e-mail. Wanneer je een onderwerp toevoegt, wordt je e-mailactiviteit opgeslagen met die naam. Je kunt dit op elk gewenst moment wijzigen.

Stappen:

1. Ga in je Shopify-beheercentrum naar Marketing.

2. Klik op Campagne maken.

3. Klik op Shopify Email.

4. Kies een e-mailtemplate.

5. Klik op Aan en selecteer vervolgens een klantensegment.

6. Voer een onderwerp in voor het e-mailbericht.

7. Optioneel: Voer voorbeeldtekst in om de tekst aan te passen die wordt weergegeven na het onderwerp in de e-mailinboxen van de klant. Bijvoorbeeld More fresh finds for your summer wardrobe.

Nadat je de details van de e-mailactiviteit hebt ingesteld, kun je de hoofdtekst van de e-mail aanpassen.

Je afzendadres wijzigen

Het e-mailadres van afzender is het e-mailadres dat wordt weergegeven in het veld Van in berichten die klanten van jou ontvangen. Voor sommige domeinen is mogelijk aanvullende authenticatie vereist, anders kan het e-mailadres van afzender worden weergegeven als via shopifyemail.com of als store@shopifyemail.com.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Meldingen.
  2. Voer je e-mailadres in de sectie E-mailadres van afzender in.
  3. Klik op Opslaan.

Je e-mailberichten aanpassen

Afhankelijk van het soort bericht dat je naar je klanten stuurt, kun je kiezen uit verschillende templates in Shopify Email. Sommige templates bevatten automatisch assets uit je winkel, zoals je logo, producten en kleuren.

De standaardinhoud van Shopify Email templates is gebaseerd op Aanbevolen procedures voor e-mailmarketingen bevat tijdelijke tekst, afbeeldingen en links in secties die zijn gebaseerd op gegevens uit je winkel.

Je kunt de tekst voor je e-mailmarketingactiviteiten aanpassen door onderdelen toe te voegen, te bewerken of te verwijderen. Wijzigingen worden alleen opgeslagen in de specifieke e-mailmarketingactiviteit die je aan het bewerken bent.

Een sectie in de e-mailcontent toevoegen, bewerken of verwijderen

1. Ga in je Shopify-beheercentrum naar Marketing.

2. Klik op Campagne maken > Shopify Email.

3. Selecteer een template die je wilt aanpassen. Je kunt de volgende wijzigingen aanbrengen in de inhoud van het e-mailadres:

• Plaats de muisaanwijzer op de e-mailcontent waar je de nieuwe sectie wilt toevoegen en klik vervolgens op het pictogram +.
    • Als je een sectie uit de e-mailcontent wilt verwijderen, kun je erop klikken om bewerkingsopties te openen en vervolgens op het prullenbakpictogram om de sectie te verwijderen.
    • Klik op de sectie die je wilt bewerken om de bewerkingsopties te bekijken. Bewerkingsopties worden bepaald door het sectietype.

Tekst

De kenmerken van een tekstsectie.
Opties bewerken
  • tekst bewerken
  • lettertype, kleur, gewicht, uitlijning wijzigen of cursief toepassen
  • voeg een link toe

Wijzigingen in de tekststijl worden in de hele e-mail doorgevoerd. Wanneer je bijvoorbeeld voor Koptekst 1 het lettertype Times New Roman instelt, wordt alle tekst met Koptekst 1 als stijl in Times New Roman weergegeven.

De tekst van Price kan niet worden gewijzigd. De prijs van een product moet in het product zelf worden gewijzigd.

Knop

De kenmerken van een knopsectie.
Opties bewerken
  • lettertype, grootte, hoekstijlen wijzigen (vierkant, gebogen, afgerond), opvulling (effen of contour), tekstkleur, achtergrondkleur en uitlijning
  • voeg een link toe

Afbeelding

De kenmerken van een afbeeldingssectie.
Opties bewerken
  • breedte en achtergrondkleur bewerken
  • alt-tekst toevoegen
  • voeg een link toe

Je kunt een afbeelding selecteren uit je Shopify-bestanden of een nieuwe afbeelding uploaden.

Vereisten
  • bestandsgrootte: maximaal 20 megabytes
  • resolutie: maximaal 20 megapixels
  • beeldverhouding: tussen 100:1 en 1:100
  • bestandsindeling: jpg of png

Koptekst

De kenmerken van een koptekstsectie.
Opties bewerken
  • aanpassen met winkellogo of winkelnaam of de teken- of tekstgrootte, tekstkleur, tekstuitlijning of achtergrondkleur wijzigen
  • kan worden verborgen

Product

De kenmerken van een productsectie.
Opties bewerken
  • de tekst, knop, opmaak, achtergrondkleur, verhouding en tekstuitlijning aanpassen
  • kan een opmaak met meerdere kolommen zijn om producten in verschillende richtingen te markeren
  • nieuwe productafbeelding selecteren (wijzigt de afbeelding niet in je productinstellingen)
  • je kunt maximaal 9 producten toevoegen

De prijs van een product kan alleen worden gewijzigd in de sectie Producten waar de template de productdetails vandaan haalt. Je kunt de prijs niet wijzigen in de Shopify Email-editor.

Snelle checkout

De attributen van een sectie voor snelle checkout.
Opties bewerken
  • de tekst, knopstijl, opmaak, achtergrondkleur, verhouding, afbeeldingsstijl en tekstuitlijning aanpassen
  • nieuwe productafbeelding selecteren (wijzigt de afbeelding niet in je productinstellingen)

Er kan slechts één product met één variant worden geselecteerd voor deze sectie.

Als je Shop Pay hebt geactiveerd in je winkel, worden zowel de knoppen Kopen met Shop Pay als Nu afrekenen standaard in de sectie weergegeven. Je kunt de knop Shop Pay deselecteren om deze te verbergen, maar de knop Nu afrekenen kun je niet verbergen.

Je kunt alleen de knopgrootte en hoekstijl van de Shop Pay bewerken.

Cadeaubon

De kenmerken van de sectie cadeaubon.
Opties bewerken
  • aanpassen met een nieuwe afbeelding, tekst, knop, uitlijning of achtergrondkleur
  • kan worden verborgen

Cadeaubonnen moeten al actief zijn voor de winkel. Je kunt ze niet aanmaken of bewerken vanuit de Shopify Email-editor.

Korting

De kenmerken van een kortingssectie.
Opties bewerken
  • de tekst, tekengrootte, tekstkleur en knop aanpassen

Cadeaubonnen moeten al actief zijn voor de winkel. Je kunt ze niet aanmaken of bewerken vanuit de Shopify Email-editor.

Afbeelding met tekst

De kenmerken van een sectie afbeelding met tekst.
Opties bewerken
  • de tekst, knop, afbeeldingsstijl, positie, afstand, uitlijning en achtergrondkleur aanpassen
  • zorg ervoor dat een link wordt toegevoegd aan alle knoppen
  • tekst en knoppen verbergen of weergeven, maar afbeeldingen moeten altijd worden geselecteerd

Meerdere kolommen

De kenmerken van een sectie met meerdere kolommen.
Opties bewerken
  • kolommen aanpassen met afbeeldingsstijl, positie, afstand, uitlijning en achtergrondkleur
  • verschillende elementen in elke kolom aan- of uitzetten (voorbeeld: in de eerste kolom kunnen de afbeelding en de knop verborgen zijn, maar de tekst niet, en in de tweede kolom kan de afbeelding verborgen zijn, maar de tekst en de knop niet)
  • afbeeldingen verbergen of weergeven, maar tekst moet altijd worden opgenomen

Voettekst

De kenmerken van een voettekstsectie.
Opties bewerken
  • de kleur van het lettertype, de tekstkleur, de linkkleur, de achtergrond en de scheidingslijn aanpassen
  • winkeladres, telefoonnummer en pictogrammen voor social media weergeven

De sectie voettekst kan niet worden verwijderd.

Het winkeladres en telefoonnummer worden aangepast in je winkelinstellingen.

Als je social media-links aan je e-mailadres wilt toevoegen, moet je het thema Brooklyn, Debut, Kagami, Minimalistisch, Narrative of Parallax gebruiken.

Aangepaste Liquid

De kenmerken van een aangepaste Liquid-sectie.
Opties bewerken
  • de grootte van de afbeelding en de sectie aanpassen;
  • aangepaste knoppen, secties met meerdere kolommen, naast elkaar geplaatste afbeeldingen, lijsten met opsommingstekens en andere dynamische content aanmaken.

Je kunt aangepaste Liquid en HTML invoeren in de code-editor.

De ingevoerde code mag niet groter zijn dan 50 kilobytes (kB).

Hier vind je meer informatie over de ondersteunde Liquid-variabelen voor Shopify Email.

Bekijk een e-mail voordat je deze verstuurt

1. Klik in de e-maileditor op Test verzenden om te zien hoe de e-mail aan klanten wordt weergegeven. Je kunt een testmail sturen naar het e-mailadres dat aan je Shopify-winkel is gekoppeld.
  2. Klik op Controleren om een overzicht van de e-mailactiviteit te bekijken.
  3. Als je klaar bent om de e-mail te sturen, klik je op Verzenden en dan nogmaals op Verzenden om te bevestigen. Als je nog wijzigingen wilt aanbrengen, klik je op E-mailcontent bewerken.

Je e-mailberichten personaliseren

Je kunt gepersonaliseerde teksten toevoegen aan je e-mailcampagnes zoals de voornaam, achternaam, e-mail, stad, staat, provincie en land van je klant. Als je gepersonaliseerde content aan een bepaald gedeelte van je e-mailbericht toevoegt, gebruikt Shopify Email automatisch klantgegevens in dat gedeelte als deze bestaan voor de klant die de e-mail ontvangt. Je kunt gepersonaliseerde tekst toevoegen aan de onderwerpregel, voorbeeldregel en hoofdtekst van e-mail. Personalisering biedt een meer afgestemde ervaring voor je e-mailabonnees en kan de open tarieven, conversies en betrokkenheid verbeteren.

Je kunt slechts twee personaliseringswaarden hebben in de onderwerpregel en voorbeeldregel van je e-mail. In de onderwerpregel kun je bijvoorbeeld wel een First name en Last namegebruiken, maar geen derde personalisatiewaarde. Je kunt maximaal tien personalisatiewaarden hebben in de tekst van de e-mail. Je kunt ook standaardgegevens toevoegen die worden gebruikt wanneer specifieke klantgegevens niet beschikbaar zijn.

Stappen:

1. Ga in je Shopify-beheercentrum naar Marketing.
  2. Klik op Campagne maken > Shopify Email.
  3. Selecteer een template die je wil aanpassen.
  4. Als je een onderwerpregel, een voorbeeldregel, koptekst of hoofdtekst wil personaliseren, klik je op het potloodpictogram in de juiste sectie.
  5. Selecteer de waarde die je wil personaliseren in de weergegeven opties. Selecteer bijvoorbeeld City als je e-mail de stad van de klant moet bevatten.
  6. Optioneel: voer een standaardwaarde in die wordt gebruikt als de klantgegevens niet beschikbaar zijn. Als je geen standaardwaarde invoert, wordt de ruimte voor gepersonaliseerde tekst leeg gelaten.
  7. Klik op Opslaan.

Een e-mail met aangepaste Liquid-code maken

Als je aangepaste Liquid-code wilt gebruiken bij het maken van je e-mail, kun je een aangepaste Liquid-sectie toevoegen of een e-mail maken vanuit de aangepaste Liquid-code.

De variabele {{unsubscribe_link}} is vereist voor alle e-mails die je maakt met aangepaste Liquid-code. Als je toestemming hebt gegeven voor Openen van e-mails volgen, zijn de variabelen {{open_tracking}} ook vereist. E-mails met aangepaste Liquid-code mogen niet groter zijn dan 500 kB.

Stappen:

1. Ga in je Shopify-beheercentrum naar Marketing.

2. Klik op Campagne maken > Shopify Email.

3. Klik op Zelf coderen.

4. Optioneel: Als je een bestand hebt opgeslagen op je lokale apparaat met de code die je wilt gebruiken, klik je op Importeren. Importeer alleen bestanden met een .html-indeling.

5. Voer de Liquid-code in.

6. Optioneel: Klik op Controleren voor een voorbeeld van hoe je e-mail aan klanten wordt weergegeven.

Hier vind je meer informatie over de ondersteunde Liquid-variabelen voor Shopify Email.

Nieuwe Shopify Email-templates aanmaken en beheren

Je kunt alle e-mails die je aanmaakt met Shopify Email bewerken en aanpassen. Je kunt aangepaste templates opslaan om te gebruiken als uitgangspunt voor toekomstige campagnes.

Een aangepaste template aanmaken

Je kunt aangepaste templates aanmaken en opslaan om te gebruiken als uitgangspunt voor toekomstige campagnes.

Stappen:

1. Navigeer in het Shopify-beheercentrum onder Apps naar E-mail > Templates.
  2. Klik op Template maken.
  3. Selecteer een template die je wil aanpassen.
  4. Geef de template een naam.
  5. Bewerk de template in de Shopify Email-template-editor. Alle wijzigingen worden automatisch opgeslagen.
  6. Klik op Gereed.

Een aangepaste template gebruiken

Je kunt aangepaste templates gebruiken voor toekomstige marketingcampagnes.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Marketing of Apps > E-mail.
  2. Klik op Campagne maken > Shopify Email.
  3. Selecteer een template onder Templates. Nadat je een template hebt geselecteerd, kun je de stappen volgen om een e-mailmarketingcampagne aan te maken.

Een aangepaste template bewerken

Als je een bestaande template wilt wijzigen, kun je deze bewerken in de lijst Templates vanuit de Email-app.

Stappen:

1. Navigeer in het Shopify-beheercentrum onder Apps naar E-mail > Templates.
  2. Klik op de overloopmenuknop om de beschikbare opties te openen voor de template die je wilt beheren.
  3. Klik op een van de volgende:
    • Klik op Duplicaat om de geselecteerde template te dupliceren.
    • Klik op E-mail aanmaken om een marketingcampagne aan te maken vanuit de geselecteerde template.
    • Klik op Verwijderen om een template te verwijderen.

Snelle checkout toevoegen

Je kunt snelle checkout aan je e-mail toevoegen, waardoor klanten producten kunnen kopen via een directe checkoutlink. Met deze sectie kun je een product of productvariant selecteren en een knop Nu afrekenen selecteren. Als je Shop Pay hebt geactiveerd in je winkel, wordt er ook een knop Kopen met Shop Pay weergegeven.

Wanneer klanten de snelle checkout gebruiken, worden de product- en winkelwagenpagina's omzeild voor een versnelde checkoutervaring. Versnelde checkout kan de conversie van klanten verhogen.

De knoppen voor een snelle checkout zijn alleen van toepassing op één product, maar je kunt meer dan één sectie voor versnelde checkout aan een e-mail toevoegen.

Speciale tekens toevoegen aan e-mails

Je kunt internationale tekens toevoegen aan onderwerpregels en tekst per e-mail.

E-mailonderwerpregels ondersteunen emoji's.

E-mail inhoud vertalen

E-mails worden alleen verzonden in de taal waarin je ze schrijft en worden niet automatisch vertaald. Je kunt klantensegmenten aanmaken om op basis van taal een specifieke doelgroep van je klanten te targeten.

Een e-mail verzenden of plannen

Het is een goed idee om je e-mailcontent door te nemen voordat je de e-mail verzendt. Shopify controleert niet op typefouten of andere fouten. Je kunt een testmail naar jezelf sturen om te kijken hoe de e-mail eruit ziet in een inbox.

Wanneer je e-mail gaat verzenden of inplannen, zie je een voorgesteld tijdstip met de badge Voorgesteld ernaast. De voorgestelde tijd is gebaseerd op de gegevens van Shopify en geoptimaliseerd voor de beste klikfrequentie. Als je ervoor kiest om je e-mail op het voorgestelde moment te verzenden, kan dit tot een beter conversiepercentage leiden.

Een test-e-mail verzenden

1. Klik in de e-maileditor op Verzendtest.
  2. Voer in de sectie E-mailadressen maximaal vijf e-mailadressen in waar je de test heen wilt verzenden, één voor één.
  3. Klik op Verzenden.

Je e-mail nalezen en nu verzenden

1. Klik in de e-maileditor op Controleren wanneer je klaar bent met het bewerken van je e-mail.
  2. Optioneel: Klik op E-mail bewerken om terug te gaan naar de editor of op Afsluiten om terug te gaan naar de vorige pagina.
  3. Klik op Verzenden plannen.
  4. Selecteer Nu. Als er kosten zijn om de e-mails te verzenden, wordt een schatting weergegeven.
  5. Klik op Verzenden.

Een e-mail plannen

Wanneer je klaar bent met het bewerken van je e-mail, wil je deze misschien plannen voor een latere datum. Als je een e-maillimiet hebt bereikt, kun je de e-mail plannen voor de volgende beschikbare dag.

Je kunt ervoor kiezen om de e-mail voor een aangepast tijdstip of een voorgesteld tijdstip te plannen.

Stappen:

1. Klik in de e-maileditor op Controleren.
  2. Klik op Verzenden plannen.
  3. Doe een van de volgende dingen:

• Als je een eigen verzendtijd wilt kiezen, klik je op Aangepaste datum en tijd en voer je de gegeven in de velden Verzenddatum een Verzendtijd in. Als er kosten zijn om de e-mails te verzenden, wordt een schatting weergegeven.
    • Als je de voorgestelde tijd wilt kiezen, geoptimaliseerd voor de beste klikfrequentie, klik je op de optie met de badge Voorgesteld ernaast. Als er kosten zijn om de e-mails te verzenden, wordt een schatting weergegeven.
  4. Klik op Plannen.

Een verzendtijd annuleren of opnieuw plannen

Je kunt een geplande e-mail annuleren en deze niet op de gekozen tijd verzenden. Je kunt de e-mail ook een andere tijd inplannen.

Stappen:

1. Klik in Shopify Email op de campagne.
  2. Klik op Verzenddatum bewerken.
  3. Doe een van de volgende dingen:
    • Als je de e-mail niet op het geplande tijdstip wilt verzenden, klik je op Verzenddatum verwijderen.
    • Kies een nieuwe datum en tijd en klik op Opslaan.

E-maillimieten

E-maillimieten bepalen hoeveel abonnees je in een bepaalde periode kunt e-mailen. Deze worden bepaald door verschillende factoren en helpen problemen met de bezorging te voorkomen.

Het aantal e-mails dat je in een dag hebt verzonden, wordt berekend door het aantal e-mails dat die dag aan individuele abonnees is bezorgd, en niet het aantal e-mailcampagnes dat je hebt verzonden.

Doe een van de volgende dingen als je tegen de e-maillimiet aanloopt:

• Plan een e-mail voor de volgende beschikbare datum.
  • Maak klantsegmenten aan en pas je e-mail aan voor bepaalde segmenten. Strategische marketeers bouwen e-mailmarketing rond hun publiek. Je kunt klantsegmenten aanmaken om specifieke abonnees te targeten met specifieke campagnes, of je lijst in kleinere segmenten opsplitsen.

Je kunt mogelijk je e-maillimieten verhogen door je bezorgstatistieken te verbeteren. De volgende factoren hebben te maken met bezorgstatistieken:

• Weigeringspercentage: het weigeringspercentage geeft aan hoeveel van de e-mails die je verzendt, zijn geweigerd of geretourneerd.
  • Spampercentage: weigeringspercentages, betrokkenheid van je abonnees en of je klanten je e-mail als spam of ongewenste e-mail hebben gemarkeerd, kunnen allemaal bepalen of je e-mail door een e-mailprovider als spam wordt beschouwd.
  • Afmeldtarief: als een klant op Afmelden klikt in een e-mail die je hebt verzonden, of de e-mail als spam markeert, wordt deze klant uit je lijst verwijderd.
  • Klikfrequentie: klikfrequentie wordt berekend door unieke kliks te delen door het aantal bezorgde e-mails. Meer informatie over best practices voor e-mails om de klikfrequenties te verbeteren.
  • Toevoegingspercentage winkelwagen: het toevoegingspercentage voor winkelwagens is het percentage bezoekers dat ten minste één artikel in de winkelwagen heeft geplaatst tijdens de sessie.
  • Conversiepercentage: het conversiepercentage is het percentage abonnees dat de call-to-action van je e-mail volgt nadat ze de e-mail hebben gelezen, zoals het kopen van het product waarvoor je in de e-mail hebt geadverteerd.

Als je vragen hebt over het plannen of segmenteren van klanten, neem je contact op met Shopify Support voor verdere hulp.