Je lijst met e-mailabonnees beheren

Je kunt e-mailmarketing gebruiken om je bedrijf te laten groeien en relaties op te bouwen met je klanten. Het verzenden van nieuwsbrieven naar klanten die zich aanmelden voor je mailinglijst is een prima manier om hen op de hoogte te stellen van nieuwe producten en aanstaande acties en promoties.

E-mailadressen van klanten verzamelen

Zend om juridische en privacyredenen alleen promotionele e-mails naar klanten die ermee hebben ingestemd marketinginformatie te ontvangen van je webshop. Klanten kunnen zich abonneren op marketing-e-mails door hun e-mailadres toe te voegen aan een aanmelding voor een nieuwsbrief in je webshop of door een selectievakje in te schakelen bij het afrekenen. Je kunt ze vervolgens een bevestigingsmail laten ontvangen door je checkout-instellingen te wijzigen.

Nadat een klant marketinginformatie van je webshop heeft geaccepteerd, wordt zijn/haar e-mailadres weergegeven op de pagina Klanten van je Shopify-beheercentrum. Klik op het segment E-mailabonnees om alleen de klanten weer te geven die ermee hebben ingestemd promotionele e-mails te ontvangen.

Als abonnees op de link Afmelden klikken in de e-mail die ze ontvangen, of een e-mail van jou markeren als spam, worden ze onmiddellijk verwijderd uit de lijst met abonnees. Wanneer een e-mail niet aankomt door een probleem met een e-mailadres, wordt dat e-mailadres automatisch niet meer gebruikt in toekomstige e-mails.

E-mailadressen van klanten verzamelen bij de checkout

E-mailadressen van klanten op je homepage verzamelen

Als je e-mailadressen van klanten op je homepage wilt verzamelen, voeg je een sectie voor nieuwsbriefaanmelding toe aan je webshop. Met een nieuwsbriefaanmelding kun je e-mailadressen klanten verzamelen en opslaan in het klantensegment E-mailabonnees op de pagina Klanten in het Shopify-beheercentrum. Denk na over het traject dat klanten die je webshop bezoeken, afleggen en bied e-mailadresverzamelingen aan op belangrijke punten van dit traject, zoals je homepage en bij de checkout.

Raadpleeg de themadocumentatie voor hulp bij het toevoegen van een nieuwsbriefgedeelte aan je webshop.

Wedstrijden en sweepstakes zijn ook geweldige manieren om snel een abonneelijst te maken, maar zorg ervoor dat je een dubbele aanmelding hebt, zodat de klant zich ervan bewust is dat hij zich ook aanmeldt voor e-mailmarketing.

Als je er onlangs veel nieuwe abonnees bij hebt gekregen, kun je het beste een klantensegment aanmaken voor nieuwe abonnees, zodat je ze een welkomstmail kunt sturen. Voeg een kortingscode en een link naar je winkel toe in welkomstmails om nieuwe abonnees aan te moedigen een aankoop te doen. Welkomstmails zijn ook een vriendelijke manier voor abonnees om zich af te melden voor je e-maillijst.

Klantenlijsten importeren

Je kunt een klantenlijst importeren, maar je moet eerst alle namen en e-mailadressen op de lijst controleren. Zo voorkom je fouten wanneer je e-mailcampagnes verstuurt.

Op rollen gebaseerde e-mailadressen

Op rollen gebaseerde e-mailadressen beginnen met woorden als info@ of support@. Deze e-mailadressen zijn meestal gericht op een team en niet op één persoon. We raden je aan om op rollen gebaseerde e-mailadressen handmatig te verwijderen omdat ze waarschijnlijk niet worden gecontroleerd. Dit kan je open-percentage in de loop der tijd schaden.

Worden mijn e-mails alleen verzonden naar mensen die zich abonneren op mijn e-mailmarketinglijst?

Ja, je kunt alleen mensen e-mailen die toestemming hebben gegeven om e-mails van je bedrijf te ontvangen. Deze klanten zijn te herkennen aan de indicator Accepteert marketing die op hun klantenpagina wordt weergegeven. Shopify Email filtert klanten die geen e-mailmarketing accepteren, er voor je uit.

Het aantal abonnees in je klantengroep in Shopify Email kan verschillen van het aantal abonnees in het gedeelte Klanten van je Shopify-beheercentrum. Om je reputatie als afzender en de bezorgbaarheid van je e-mails te waarborgen, kunnen e-mailadressen van abonnees die consistent tot niet-leverbare e-mails leiden, niet via Shopify Email worden gemaild.

Een e-mailcampagne verzenden naar een specifiek klantensegment

Je kunt een e-mailcampagne naar een specifiek klantensegment verzenden door te beginnen in de Shopify Email-app of via de pagina Klanten. In deze procedure verstuur je de e-mailcampagne vanaf de pagina Klanten.

Maak voordat je begint een klantensegment met e-mailabonnees.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op Segmenten.

3. Klik in de segmentenindex op een klantensegment.

4. Klik op Segment gebruiken.

5. Installeer de Shopify Email-app, indien nodig.

6. Klik op E-mail.

7. Maak een e-mailcampagne aan.

Dubbele aanmelding

Dubbel aanmelden vereist dat klanten op een link in een e-mail klikken om te bevestigen dat ze e-mailmarketing van je willen ontvangen. De bevestigingsmail wordt automatisch verzonden wanneer iemand zijn e-mailadres invoert en zich abonneert in jouw webshop. In sommige landen is een dubbele aanmelding wettelijk verplicht en het is ook een goede gewoonte als het gaat om het verwerven van meer betrokken abonnees. Klanten die zich hebben geabonneerd op jouw mailing voordat je dubbel aanmelden inschakelt, hoeven hun status niet te bevestigen.

Je kunt je e-mail voor dubbele aanmelding aanpassen door in je Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Meldingen te gaan. Om juridische redenen mag deze e-mail geen marketingcontent bevatten.

Als je dubbel aanmelden inschakelt, moet je het bevestigingsbericht van je nieuwsbrief in je webshop bijwerken, zodat klanten weten dat ze een bevestigingsmail kunnen verwachten. Het bijwerken van het bevestigingsbericht kan bovendien leiden tot meer aanmeldingen. Je bevestigingsbericht kan bijvoorbeeld zijn: "Controleer je e-mail om je aanmelding te bevestigen".

Ga in het Shopify-beheercentrum naar webshop > Thema's > de knop ... > Content van standaardthema bewerken om het bevestigingsbericht te bewerken. Afhankelijk van je thema zie je Bevestiging in de sectie Nieuwsbriefformulier of Succes verzenden in de sectie Aanmelden.

Wat zijn de voordelen van dubbele aanmelding?

Als je klanten de keuze 'toestemming geven' of 'afmelden' biedt voor het ontvangen van marketing-e-mails, krijg je een lijst met betrokken abonnees, aangezien je zo voorkomt dat e-mailadressen van ongeïnteresseerde klanten of onjuiste e-mailadressen worden toegevoegd aan je mailinglijst. Het kan langer duren om je lijst samen te stellen, omdat sommige gebruikers vergeten om op de bevestigingslink te klikken die naar hen is verzonden, maar abonnees die oprecht zijn geïnteresseerd in het ontvangen van je marketingmails, zijn het meest waardevol voor je bedrijf.

Iemand uit je abonneelijst verwijderen

Ga naar het tabblad Klanten in het Shopify-beheercentrum, klik op de betreffende klant en bewerk de status van de e-mailmarketing handmatig om die klant te verwijderen uit de lijst met abonnees.