Marketingrapporten

Je kunt de marketingrapporten gebruiken om te zien hoe effectief uw marketing is en om inzicht te krijgen in uw conversies. Een conversie vindt plaats wanneer een online winkelbezoeker een betalende klant wordt.

De marketingrapporten kunnen u helpen te begrijpen wat bezoekers naar je online winkel leidt en wat hen converteert naar betalende klanten. De rapporten kunnen laten zien welke van je marketingkanalen resulteren in het grootste aantal klanten en de klanten met de hoogste waarde, op basis van hun interacties met je online winkel.

De rapporten geven een samenvatting van de informatie van alle bestellingen via het kanaal Online winkel. Zie Conversies traceren voor bezoek- of conversie-informatie over één bestelling.

Als u rapporten wilt bekijken over de resultaten van uw marketingcampagnes die marketing-apps gebruiken, raadpleegt u Marketingactiviteitenrapporten.

Uw marketingrapporten bekijken

Stappen:

1. Klik in de sectie Marketing op Alles weergeven.

2. Klik op het marketingrapport dat u wilt bekijken.

Verwijzers en interacties

De methode die een klant gebruikt om naar uw winkel te gaan, wordt de verwijzer genoemd. Een verwijzer kan bijvoorbeeld een zoekopdracht zijn, of een link in een advertentie, in een e-mail of op een website. Als u weet wat de verwijzer is, kunt u verkopen toewijzen aan de verwijzer die de klant heeft gebruikt. Dit is een standaardmanier voor het analyseren en toewijzen van verkopen.

Omdat een klant uw winkel echter meerdere keren en via verschillende verwijzers kan bezoeken, worden de verwijzers gecategoriseerd als eerste interactie of laatste interactie:

• De verwijzer die een klant heeft geïntroduceerd tot je winkel, wordt als 'eerste interactie' gecategoriseerd.

• De verwijzer die de klant vlak voor het plaatsen van een bestelling heeft gebruikt, wordt als 'laatste interactie' gecategoriseerd.

Voorbeeld: Ryan klikt op een Facebook-advertentie die hem voor het eerst naar uw winkel leidt, en hij koopt meteen een van uw producten. De verwijzer is Facebook voor zowel de eerste interactie als de laatste interactie. Uw advertentie krijgt erkenning voor het realiseren van de verkoop.

Voorbeeld: Kiara zoekt op Google en vindt een link naar uw winkel voor een product dat ze leuk vindt. Ze bezoekt uw winkel meerdere keren gedurende de week om uw andere producten te bekijken en meldt zich aan voor een nieuwsbrief, maar koopt niets. De week daarop stuurt u haar een e-mailmarketingaanbieding. Ze klikt op de link in de e-mail en plaatst een bestelling. Deze verkoop is een 'laatste interactie'-conversie. De 'eerste interactie'-verwijzer is Google, maar de e-mailservice is de verwijzer die erkenning krijgt voor de verkoop.

Interacties na een bestelling of na 30 dagen

Als een bezoeker niets koopt binnen 30 dagen na een sessie, wordt de 'eerste interactie'-verwijzer gereset in afwachting van de volgende verwijzer.

En als een bezoeker een bestelling plaatst, wordt de volgende verwijzer als eerste interactie beschouwd voor zijn volgende bestelling.

Voorbeeld: Rashida bezoekt je winkel op 1 augustus door de URL van je online winkel direct in te voeren. Ze bezoekt de winkel meerdere keren, maar doet geen aankoop. Op 15 september (meer dan 30 dagen na haar eerste sessie) klikt ze op een advertentie voor je winkel en plaatst ze een bestelling. De eerste en laatste interactie voor deze conversie is de advertentie, niet de directe URL.

Veelgebruikte termen in de conversierapporten

In de marketingrapporten worden de volgende termen gebruikt:

Bron van verwijzer

Geeft aan hoe de klant die een bestelling heeft geplaatst uw online winkel heeft bereikt. Mogelijke waarden zijn:

• Direct: de klant heeft de URL van je winkel in zijn browser ingevoerd.
  • Zoeken: de klant heeft op de resultatenpagina van een zoekmachine op je winkel geklikt.
  • E-mail: de klant heeft in een e-mail op een link naar je winkel geklikt.
  • Sociaal: de klant heeft op sociale media op een link geklikt.
  • Onbekend: de verwijzerbron valt niet in een van de bovenstaande categorieën.
Naam van verwijzer

De naam van de verwijzer, zoals Google, Facebook of Pinterest.

Voor directe bronnen wordt de naam als 'N.v.t.' weergegeven als de verwijzer niet kan worden bepaald. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals in de volgende situaties:

• Voor de webbrowser van de gebruiker is 'Do Not Track' ingeschakeld.
  • De verwijzergegevens worden geblokkeerd door een proxy of firewall.
  • Er is een verkorte URL als link gebruikt.
Gemiddelde bestelwaarde (eerste of laatste interactie)

Toont de gemiddelde waarde van alle bestellingen (met uitzondering van cadeaubonnen) gedeeld door het totaalaantal bestellingen dat ten minste één ander product dan een cadeaubon bevatte. De bestelwaarde omvat belastingen, verzendkosten en kortingen vóór retourzendingen.

Deze waarde helpt je te zien hoeveel klanten meestal in je winkel besteden en kan helpen je prijsbeleid te bepalen.

Bestellingen (eerste of laatste interactie) Toont het aantal bestellingen dat is geplaatst, afhankelijk van het soort interactie.

Geannuleerde, in behandeling zijnde en onbetaalde bestellingen zijn inbegrepen in de rapporten. Testbestellingen en verwijderde bestellingen zijn niet inbegrepen.

Verkoop toegeschreven aan marketing

Het rapport Verkoop toegeschreven aan marketing toont de verkopen die kunnen worden toegeschreven aan traceerbare marketinginspanningen.

De verkoop in je rapport Verkoop toegeschreven aan marketing betreft alleen verkoop van verkeer dat direct kan worden toegeschreven aan je marketinginspanningen. Deze inspanningen kunnen marketingcampagnes en -activiteiten zijn die worden beheerd via de marketingsectie in je Shopify-beheerder of extern beheerde methoden die gebruikmaken van UTM-parameters (Urchin Tracking Module). Daarom kan het verkoopbedrag in dit rapport verschillen van verkoopcijfers in andere rapporten.

Wanneer je dit rapport opent, zijn de gegevens actueel, op ongeveer 1 minuut na. Je kunt het rapport opnieuw openen of vernieuwen om nieuwere gegevens weer te geven.

De verkooprapporten bevatten een aantal veelgebruikte termen. In dit rapport worden de volgende aanvullende termen gebruikt:

Naam UTM-campagne De naam die je aan de UTM-campagne (Urchin Tracking Module) heeft gegeven toen je deze opzette, indien van toepassing.
Waarden die zijn ingesteld door de marketing-app die is gebruikt om de campagne te maken, indien van toepassing:
Type marketinggebeurtenis Toont de indeling van de campagne. Als de campagnetarget bijvoorbeeld twitter is, is het type marketinggebeurtenis advertentie of post.

Als u geen marketing-app uit de Shopify App Store hebt gebruikt om de campagne in te stellen, wordt in dit veld 'N.v.t.' weergegeven.
Target van marketinggebeurtenis Toont de target van de campagne. Enkele voorbeeldwaarden zijn e-mail, facebook_messenger en twitter.

Als u geen marketing-app uit de Shopify App Store hebt gebruikt om de campagne in te stellen, wordt in dit veld 'N.v.t.' weergegeven.

Verkopen versus betalingen

Verkooprapporten houden niet bij hoeveel geld er tussen u en je klanten wordt uitgewisseld. Na een verkoop tonen de rapporten de waarde van goederen die in de verkoop zijn opgenomen, niet hoeveel geld u hebt ontvangen. Afhankelijk van hoe je je betaalmethoden hebt ingesteld, ontvangt u de daadwerkelijke betaling mogelijk pas later.

En na een retourzending tonen de rapporten de waarde van goederen die u ontvangt, niet hoeveel geld u aan de klant hebt terugbetaald.

Terugboekingen worden niet opgenomen in de verkooprapporten.

Sessies toegeschreven aan marketing

Het rapport Sessies toegeschreven aan marketing toont het aantal sessies van uw online winkel die het resultaat zijn van marketing, zoals een UTM-campagne, Facebook ads of Google Shopping ads. Voor meer informatie over uw marketingcampagnes, zie hier.

Wanneer u dit rapport opent, zijn de gegevens actueel, op enkele seconden na. Je kunt het rapport opnieuw openen of vernieuwen om nieuwere gegevens weer te geven.

Sessies en bezoekers

Het aantal sessies en het aantal bezoekers zijn gebaseerd op cookies. Cookies zijn kleine bestanden die worden opgeslagen op het apparaat van een bezoeker, zoals een desktop of smartphone, wanneer ze uw online winkel bezoeken. Eén cookie identificeert het apparaat (de bezoeker). Een andere cookie houdt bij hoelang de sessie duurt.

Een sessie eindigt na 30 minuten inactiviteit en om middernacht UTC. Omdat dezelfde bezoeker meerdere sessies kan hebben, is het aantal sessies meestal hoger dan het aantal bezoekers.

Vanaf 6 april 2017 geldt dat wanneer je bij de Shopify-beheerder bent aangemeld op een apparaat, sessies op dat apparaat niet worden geteld als online winkelsessies.

Voorbeeld: Een klant bekijkt gedurende 20 minuten producten in uw winkel en keert 2 uur later terug naar uw winkel voor nog eens 10 minuten. Er worden dan twee sessies en één bezoeker gerapporteerd. Als de bezoeker uw winkel 5 minuten bekijkt, weggaat en 10 minuten later terugkeert, wordt er één sessie en één bezoeker gerapporteerd.

Conversie per eerste interactie

Het rapport Conversie per eerste interactie toont het aantal bestellingen dat is toegewezen aan eerste interacties, en de bron van de interacties:

Rapport Conversie per eerste interactie

Het rapport toont ook de gemiddelde bestelwaarde van de bestellingen, wat helpt aan te geven welke verwijzingen het meest effectief zijn.

Vanwege de manier waarop dit rapport wordt gegenereerd, toont het mogelijk niet alle conversies in je winkel van de afgelopen 24 uur.

Conversie per laatste interactie

Het rapport Conversie per laatste interactie toont het aantal bestellingen dat is toegewezen aan laatste interacties, en de bron van de interacties:

Rapport Conversie per laatste interactie

Het rapport toont ook de gemiddelde bestelwaarde van de bestellingen, wat helpt aan te geven welke verwijzingen het meest effectief zijn.

Vanwege de manier waarop dit rapport wordt gegenereerd, toont het mogelijk niet alle conversies in je winkel van de afgelopen 24 uur.

Toerekeningsmodelvergelijking

De Toerekeningsmodelvergelijking vergelijkt het aantal bestellingen en de gemiddelde bestelwaarde tussen eerste en laatste interacties:

Rapport Toerekeningsmodelvergelijking

Vanwege de manier waarop dit rapport wordt gegenereerd, toont het mogelijk niet alle conversies in je winkel van de afgelopen 24 uur.