Marketingrapporten

Je kunt de marketingrapporten gebruiken om te zien hoe effectief je marketing is en om inzicht te krijgen in je conversies. Een conversie vindt plaats wanneer een webshop-bezoeker een betalende klant wordt.

De marketingrapporten kunnen je helpen te begrijpen wat bezoekers naar je webshop leidt en wat van hen betalende klanten maakt. De rapporten kunnen laten zien welke van je marketingkanalen resulteren in het grootste aantal klanten en de klanten met de hoogste waarde, op basis van hun interacties met je webshop.

De rapporten geven een samenvatting van de informatie van alle bestellingen via het kanaal webshop. Zie Conversietracking voor bezoek- of conversie-informatie over één bestelling.

Raadpleeg Marketingactiviteitenrapporten als je rapporten wilt bekijken over de resultaten van je marketingcampagnes die marketing-apps gebruiken.

Je marketingrapporten bekijken

Stappen:

Zie Marketingprestaties in Shopify voor meer marketinginzichten in campagnes die je in Shopify maakt.

Verwijzers en interacties

De methode die een klant gebruikt om naar je winkel te gaan, wordt de verwijzer genoemd. Een verwijzer kan bijvoorbeeld een zoekopdracht zijn, of een link in een advertentie, in een e-mail of op een website. Als je weet wat de verwijzer is, kun je verkopen toewijzen aan de verwijzer die de klant heeft gebruikt. Dit is een standaardmanier voor het analyseren en toewijzen van verkopen.

Omdat een klant je winkel echter meerdere keren en via verschillende verwijzers kan bezoeken, worden de verwijzers gecategoriseerd als eerste interactie of laatste interactie:

• De verwijzer die een klant heeft geïntroduceerd tot je winkel, wordt als 'eerste interactie' gecategoriseerd.
  • De verwijzer die de klant vlak voor het plaatsen van een bestelling heeft gebruikt, wordt als 'laatste interactie' gecategoriseerd.

Voorbeeld: Ryan klikt op een Facebook-advertentie die hem voor het eerst naar je winkel leidt, en hij koopt meteen een van je producten. De verwijzer is Facebook voor zowel de eerste interactie als de laatste interactie. Je advertentie krijgt erkenning voor het realiseren van de verkoop.

Voorbeeld: Kiara zoekt op Google en vindt een link naar je winkel voor een product dat ze leuk vindt. Ze bezoekt je winkel meerdere keren gedurende de week om je andere producten te bekijken en meldt zich aan voor een nieuwsbrief, maar koopt niets. De week daarop stuur je haar een e-mailmarketingaanbieding. Ze klikt op de link in de e-mail en plaatst een bestelling. Deze verkoop is een 'laatste interactie'-conversie. De 'eerste interactie'-verwijzer is Google, maar de e-mailservice is de verwijzer die erkenning krijgt voor de verkoop.

Interacties na een bestelling of na 30 dagen

Als een bezoeker niets koopt binnen 30 dagen na een sessie, wordt de 'eerste interactie'-verwijzer gereset in afwachting van de volgende verwijzer.

En als een bezoeker een bestelling plaatst, wordt de volgende verwijzer als eerste interactie beschouwd voor zijn volgende bestelling.

Voorbeeld: Rashida bezoekt je winkel op 1 augustus door de URL van je webshop direct in te voeren. Ze bezoekt de winkel meerdere keren, maar doet geen aankoop. Op 15 september (meer dan 30 dagen na haar eerste sessie) klikt ze op een advertentie voor je winkel en plaatst ze een bestelling. De eerste en laatste interactie voor deze conversie is de advertentie, niet de directe URL.

Veelgebruikte termen in de conversierapporten

In de marketingrapporten worden de volgende termen gebruikt:

Definitie van de voorwaarden conversierapporten
Bron van verwijzer

Geeft aan hoe de klant die een bestelling heeft geplaatst je webshop heeft bereikt. Mogelijke waarden zijn:

• Direct: De klant heeft de URL van je winkel in zijn of haar browser ingevoerd.
  • Zoeken: De klant heeft op de resultatenpagina van een zoekmachine op je winkel geklikt.
  • E-mail: De klant heeft in een e-mail op een link naar je winkel geklikt.
  • Sociaal: De klant heeft op social media op een link geklikt.
  • Onbekend: de verwijzerbron valt niet in een van de bovenstaande categorieën.
Naam van verwijzer

De naam van de verwijzer, zoals Google, Facebook of Pinterest.

Voor directe bronnen wordt de naam als 'n.v.t.' weergegeven als de verwijzer niet kan worden bepaald. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals in de volgende situaties:

• Voor de webbrowser van de gebruiker is 'Do Not Track' ingeschakeld.
  • De verwijzergegevens worden geblokkeerd door een proxy of firewall.
  • Er is een verkorte URL als link gebruikt.
Gemiddelde orderwaarde (eerste of laatste interactie)

Toont de gemiddelde waarde van alle bestellingen (met uitzondering van cadeaubonnen) gedeeld door het totaalaantal bestellingen dat ten minste één ander product dan een cadeaubon bevatte. De orderwaarde is inclusief belastingen, verzendkosten en kortingen vóór retourzendingen.

Deze waarde helpt je te zien hoeveel klanten meestal in je winkel besteden en kan helpen je prijsbeleid te bepalen.

Bestellingen (eerste of laatste interactie) Toont het aantal bestellingen dat is geplaatst, afhankelijk van het soort interactie.

Geannuleerde, in behandeling zijnde en onbetaalde bestellingen zijn inbegrepen in de rapporten. Testbestellingen en verwijderde bestellingen zijn niet inbegrepen.

Verkoop toegeschreven aan marketing

Het rapport Verkoop toegeschreven aan marketing toont de verkopen die kunnen worden toegeschreven aan traceerbare marketinginspanningen.

De verkoop in je rapport Verkoop toegeschreven aan marketing betreft alleen verkoop van verkeer dat direct kan worden toegeschreven aan je marketinginspanningen. Deze inspanningen kunnen marketingcampagnes en -activiteiten zijn die worden beheerd via de marketingsectie in je Shopify-beheercentrum of extern beheerde methoden die gebruikmaken van UTM-parameters (Urchin Tracking Module). Daarom kan het verkoopbedrag in dit rapport verschillen van verkoopcijfers in andere rapporten.

Wanneer je dit rapport opent, zijn de gegevens actueel, op ongeveer 1 minuut na. Je kunt het rapport opnieuw openen of vernieuwen om nieuwere gegevens weer te geven.

De verkooprapporten bevatten een aantal veelgebruikte termen. In dit rapport worden de volgende aanvullende termen gebruikt:

Aanvullende voorwaarden in het rapport verkoop toegeschreven aan marketing
Naam UTM-campagne De naam die je aan de UTM-campagne (Urchin Tracking Module) hebt gegeven toen je deze opzette, indien van toepassing.
Waarden die zijn ingesteld door de marketing-app die is gebruikt om de campagne te maken, indien van toepassing:
Type marketinggebeurtenis Toont het format van de campagne. Als de campagnetarget bijvoorbeeld twitter is, is het type marketinggebeurtenis advertentie of post.

Als je geen marketing-app uit de Shopify App Store hebt gebruikt om de campagne in te stellen, wordt in dit veld 'n.v.t.' weergegeven.
Target van marketinggebeurtenis Toont de target van de campagne. Enkele voorbeeldwaarden zijn e-mail, facebook_messenger en twitter.

Als je geen marketing-app uit de Shopify App Store hebt gebruikt om de campagne in te stellen, wordt in dit veld 'n.v.t.' weergegeven.

Verkopen versus betalingen

Verkooprapporten houden niet bij hoeveel geld er tussen jou en je klanten wordt uitgewisseld. Na een verkoop tonen de rapporten de waarde van goederen die in de verkoop zijn opgenomen, niet hoeveel geld je hebt ontvangen. Afhankelijk van hoe je je betaalmethoden hebt ingesteld, ontvang je de daadwerkelijke betaling mogelijk pas later.

En na een retourzending tonen de rapporten de waarde van de goederen die je ontvangt, niet hoeveel geld je aan de klant hebt terugbetaald.

Terugboekingen worden niet opgenomen in de verkooprapporten.

Sessies toegeschreven aan marketing

Het rapport Sessies toegeschreven aan marketing toont het aantal sessies van je webshop die het resultaat zijn van marketing, zoals een UTM-campagne, Facebook ads of Google Shopping ads. Voor meer informatie over je marketingcampagnes, zie hier.

Wanneer je dit rapport opent, zijn de gegevens actueel, op enkele seconden na. Je kunt het rapport opnieuw openen of vernieuwen om nieuwere gegevens weer te geven.

Sessies en bezoekers

Het aantal sessies en het aantal bezoekers zijn gebaseerd op cookies. Cookies zijn kleine bestanden die worden opgeslagen op het apparaat van een bezoeker, zoals een desktop of smartphone, wanneer ze je webshop bezoeken. Eén cookie identificeert het apparaat (de bezoeker). Een andere cookie houdt bij hoelang de sessie duurt.

Een sessie eindigt na 30 minuten inactiviteit en om middernacht UTC. Omdat dezelfde bezoeker meerdere sessies kan hebben, is het aantal sessies meestal hoger dan het aantal bezoekers.

Voorbeeld: Een klant bekijkt gedurende 20 minuten producten in je winkel en keert 2 uur later terug naar je winkel voor nog eens 10 minuten. Er worden dan twee sessies en één bezoeker gerapporteerd. Als de bezoeker je winkel 5 minuten bekijkt, weggaat en 10 minuten later terugkeert, wordt er één sessie en één bezoeker gerapporteerd.

Als je je onlinewinkel wilt bekijken zonder dat dit in je acquisitierapporten meetelt als een sessie, klik je in het Shopify-beheercentrum op het oogpictogram. Elke andere methode om je onlinewinkel op desktop te bekijken, telt mee als een sessie in je rapporten.

Als je je webshop bekijkt vanaf de Shopify-app op iPhone of Android, telt deze mee als een sessie in je acquisitierapporten.

Conversie per eerste interactie

Het rapport Conversie per eerste interactie toont het aantal bestellingen dat is toegewezen aan eerste interacties, en de bron van de interacties.

Het rapport toont ook de gemiddelde orderwaarde van de bestellingen; daaraan kun je zien welke referrals het meest effectief zijn.

Vanwege de manier waarop dit rapport wordt gegenereerd, toont het mogelijk niet alle conversies in je winkel van de afgelopen 24 uur.

Conversie per laatste interactie

Het rapport Conversie per laatste interactie toont het aantal bestellingen dat is toegewezen aan laatste interacties, en de bron van de interacties.

Het rapport toont ook de gemiddelde orderwaarde van de bestellingen; daaraan kun je zien welke referrals het meest effectief zijn.

Vanwege de manier waarop dit rapport wordt gegenereerd, toont het mogelijk niet alle conversies in je winkel van de afgelopen 24 uur.

Toerekeningsmodelvergelijking

De Toerekeningsmodelvergelijking vergelijkt het aantal bestellingen en de gemiddelde orderwaarde tussen eerste en laatste interacties.

Vanwege de manier waarop dit rapport wordt gegenereerd, toont het mogelijk niet alle conversies in je winkel van de afgelopen 24 uur.