Moneris-kaartlezer

Als je Shopify POS voor iPad gebruikt met het Shopify-abonnement of hoger, dan kun je de Moneris iPP320-terminal gebruiken om betalingen via tik-, chip- en swipe-betalingen te accepteren. Je kunt de Moneris iPP320-terminal gebruiken om betalingen te accepteren van alle belangrijke creditcards, debetkaarten en contactloze betalingen zoals Apple Pay en Android Pay.

Gebruik deze gids om de terminal in te stellen en tik op Credit/Debet in de Shopify POS-app om een kaartbetaling te doen.

Moneris iPP320-terminal

Als je de Moneris-terminal op een POS-apparaat inschakelt, verwerkt Moneris alleen kaarttransacties voor dat apparaat. Je hoeft Moneris in je winkel niet in te schakelen in de instellingen van je Betaalproviders.

Je kunt Shopify Payments nog steeds gebruiken als je creditcardbetaalprovider voor je onlinewinkel en je kunt Shopify Payments gebruiken op een ander POS-apparaat met een andere ondersteunde kaartlezer.

Voor wie is deze kaartlezer bedoeld?

De Moneris iPP320-terminal is bedoeld voor Canadese merchants met een permanente winkellocatie.

De Moneris-terminal is ideaal voor Canadese merchants die het breedste scala aan betaalopties aan hun klanten willen aanbieden. De terminal werkt in het Engels en het Frans, en het is de enige door Shopify ondersteunde kaartlezer die kaarten met alleen Interac accepteert (bijvoorbeeld Interac-kaarten die geen Mastercard- of Visa-betaalpas zijn).

De Moneris-terminal vermindert het risico op fouten die kunnen optreden als je een andere externe kaartterminal gebruikt. Bij een andere externe kaartterminal moet je elk transactiebedrag handmatig invoeren en de verkoop in Shopify POS afzonderlijk registreren. Dit proces is traag en foutgevoelig. De Moneris-terminal is geïntegreerd met Shopify POS, dus de app heeft de leiding over de transactie en alleen de klant hoeft met de terminal te communiceren. Dit proces is snel en voorkomt gebruikersfouten.

In tegenstelling tot de andere ondersteunde kaartlezers van Shopify, moet de Moneris-terminal worden aangesloten op internet en een stroomvoorziening, dus is deze het meest geschikt voor gebruik op één vaste locatie.

Vereisten

Om de Moneris iPP320-terminal met Shopify te gebruiken, heb je het volgende nodig:

• Shopify POS voor iPad (versie 3.5 of hoger) met het Shopify-abonnement of hoger.
  • Een in Canada gevestigd Shopify-account.
  • De valuta van je winkel moet zijn ingesteld op CAD.
  • Een actief Moneris-merchantaccount.
  • Toegang tot een stopcontact.
  • Zowel ethernet- als wifi-netwerktoegang op je Point of Sale.
  • Een iPad (de terminal is niet compatibel met Shopify POS voor iPhone of Android).

Je Moneris-terminal aanschaffen

Voordat je de Moneris iPP320-terminal kunt gebruiken, moet je je aanmelden voor een Moneris-merchantaccount. Nadat je aanvraag is goedgekeurd, stuurt Moneris je een Moneris iPP320-terminal met de juiste software voor gebruik met Shopify.

Als je al een Moneris-account hebt, moet je bij Moneris een terminal aanvragen die werkt met Shopify.

Stap 1: Je terminal verbinden

Je terminal bevat een enkele verbindingskabel die de terminal verbindt met je netwerk en met een stroomadapter.

Stappen:

1. Sluit de netwerkstekker van de verbindingskabel aan op de ethernetaansluiting.
  2. Sluit het andere uiteinde van het netsnoer aan op je stroomadapter en steek de stekker van de adapter in een stopcontact.
  3. Steek de verbindingskabel in de onderkant van de betaalterminal (de connector lijkt op een HDMI-stekker). Gebruik de schroeven die bij je terminal zijn geleverd om de kabel stevig aan de terminal te bevestigen.

Nadat je de terminal hebt aangesloten, hoor je een piep en wordt het scherm verlicht.

Stap 2: De terminal configureren

Wanneer je je terminal voor de eerste keer start, word je gevraagd om de apparaatinstellingen in te voeren, te beginnen met de Taalopties. Als je terminal Welcome/Bonjour weergeeft in plaats van het instellingenmenu, moet je de terminal opnieuw opstarten door de stappen in het gedeelte Problemen oplossen van deze handleiding te volgen.

Voordat je je terminal kunt gebruiken met Shopify POS, moet je de juiste apparaatinstellingen invoeren. Als je een van de apparaatinstellingen die je eerder hebt ingevoerd wilt annuleren, druk op de rode knop X om opnieuw te starten.

Dit zijn de instellingen die je bij elke stap van het instelproces moet kiezen:

Apparaatinstellingen voor initiële instelling
Instellingen Beschrijving
Language/Langue Druk op F1 voor Engels of F4 voor Frans. Hiermee stel je de standaardtaal in voor de terminal en afgedrukte bonnen.
Contactloze kaartlezer Druk op F1 om contactloze kaarten ('tikbetalingen') in te schakelen.
Mode Druk op F1 om door de lijst te gaan en PCI te selecteren en druk op de groene knop O om te bevestigen.
Ethernet IP-type De terminal kan via een netwerk worden verbonden via een dynamisch adres of je kunt de netwerkinstellingen handmatig opgeven. In de meeste gevallen moet je een dynamisch adres gebruiken. Selecteer DYNAMIC door op F4 te drukken.
IP Host Setup Selecteer Openbaar en selecteer vervolgens Productie (druk op F1 of F4 om de selectie te wijzigen en druk op de groene knop O om te bevestigen).

Selecteer IPG1 en druk op de groene knop O om te bevestigen. Als de kaartlezer geen verbinding maakt wanneer de configuratie is voltooid, herhaal de configuratiestappen met IPG2 of IPG3.
Auto DNS Druk op F1om JAte selecteren, tenzij je speciale netwerkvereisten hebt.
Enter IP Config Retry Period De standaardinstelling is 10. Druk op de groene knop O om te bevestigen.
Enter Host Connect Timeout De standaardinstelling is 20. Druk op de groene knop O om te bevestigen.
Remove Card Beep Dit bepaalt of de terminal wel of niet piept als de klant zijn of haar kaart in de terminal laat zitten nadat hij of zij een aankoop heeft gedaan. Selecteer ON door op F1te drukken om de terminal een piep te laten geven wanneer een kaart er niet uit wordt gehaald of selecteer OFFdoor op F4te drukken.
Cashback Druk op F4 om NO te selecteren. Shopify POS ondersteunt geen cash-backservice.
Surcharge Selecteer NONE (druk op F1 of F4 om de selectie te wijzigen) en druk op de groene knop O om te bevestigen. Shopify POS ondersteunt geen toeslag.
Status Report Druk op F1 om deze functie in te schakelen.
ERNEX Druk op F4 om het ERNEX-klantenkaartsysteem uit te schakelen. Shopify POS biedt geen ondersteuning voor ERNEX.

Nadat je de instellingen hebt ingevoerd, is je terminal bijna klaar voor gebruik. Druk twee keer op de groene knop O om het scherm Welcome/Bonjour weer te geven. Als je de netwerkinstellingen van de terminal wijzigt, wordt deze automatisch opnieuw opgestart voordat het scherm Welcome/Bonjour wordt weergegeven.

Stap 3: Shopify POS configureren om je nieuwe terminal te gebruiken

Nadat je je terminal hebt ingesteld, kun je deze inschakelen in de Shopify POS-app op je iPad. Om deze stap te voltooien, moet je het Moneris-verkopersinformatieblad raadplegen dat je van Moneris bij je terminal of per e-mail hebt ontvangen.

Stappen:

1. Tik in Shopify POS op Winkel en vervolgens op Betaalmethodes.
  2. Tik op Moneris Terminal:
    Moneris Terminal-knop op het scherm Shopify POS Payments-instellingen
  3. Schakel de Moneris-terminal in door op dewisselknop te tikken. Er worden nu 3 velden getoond die je moet invullen: IP-adres, merchant-ID en ECR-ID.
    Moneris-instellingenscherm
  4. Voer het IP-adres van de terminal in. Je kunt dit uit de terminal halen door op F2 en vervolgens op F3 te drukken. Voer dit op de iPad in op dezelfde manier als wordt weergegeven op de terminal. Het adres is een combinatie van vier reeksen getallen gescheiden door punten.
  5. Voer de merchant-ID in die in je merchantinformatieblad van Moneris staat. De merchant-ID is over het algemeen een 13-cijferig nummer dat begint met 0030. Als je meer dan één Moneris-terminal hebt, is dit nummer voor alle terminals hetzelfde, aangezien dit je accountnummer is.
  6. Voer de ECR-ID in die in je merchantinformatieblad van Moneris staat. De ECR-ID is een nummer dat specifiek is voor elke terminal. Het is over het algemeen 8 cijfers lang en kan worden aangeduid als Debet/Credit ECR op je merchantinformatieblad van Moneris. Merk op dat de ECR-ID niet hetzelfde is als het serienummer van de terminal.
  7. Tik na het invoeren van deze instellingen op Terminal initialiseren in de rechterbovenhoek van het iPad-scherm. De initialisatie kan maximaal een minuut duren, en Shopify POS zal aangeven wanneer dit is voltooid. Met dit proces wordt gecontroleerd of de instellingen correct zijn en de terminal wordt bijgewerkt met je verkopersaccountgegevens.

Als je ooit wijzigingen aanbrengt in je account bij Moneris (zoals het wijzigen van je verwerkingslimieten of geaccepteerde betaalvormen), kun je terugkeren naar het instellingenscherm en nogmaals op Terminal initialiseren tikken om de wijzigingen door te voeren.

Transactiecodes

Nadat je een transactie met de Moneris iPP320 hebt verwerkt, kun je informatie over de transactie vinden in het gedeelte Tijdlijn van de pagina met bestelgegevens. Aan het einde van het referentienummer van de transactie zie je een letter die aangeeft hoe de betaling is verwerkt:

Beschrijvingen van transactiecodes
Code Beschrijving
S Kaart is geswipet.
M Kaartinformatie werd handmatig ingevoerd.
C Chipkaart is gebruikt.
H EMV-kaart is gebruikt.
T Contactloze magneetstripkaart is gebruikt.
F Fallback-swipe na een chipfout.
G Handmatige invoer nadat alle kaartinterfaces (tik, chip en swipe) zijn mislukt.
Q Kaart geweigerd vanwege chipfout.

Stappen:

1. Klik op de pagina Bestellingen van je Shopify-beheercentrum op het bestelnummer van een bestelling die je hebt verwerkt met de Moneris-terminal.
  2. Klik in het gedeelte Tijdlijn op een betaling van $ xx,xx is verwerkt op Semi Integrated Moneris:
    Moneris-transactiebericht in het gedeelte Tijdlijn van een bestelling
  3. Gateway-gegevens:
    Knop Gateway-gegevens

In het gedeelte Emv-kassabongegevens is de transactiecode de letter aan het einde van het referentienummer:

Transactiecode in het gedeelte Tijdlijn van een bestelling

Geavanceerd netwerken

Als je problemen ondervindt met netwerken, kun je het Ethernet IP-type van je terminal wijzigen van een dynamisch IP-adres naar een statisch IP-adres en vervolgens je netwerkrouter configureren om het adres te reserveren dat je voor de terminal gebruikt.

Stappen:

1. Start de terminal opnieuw op door de stappen in het gedeelte Problemen oplossen van deze handleiding te volgen.
  2. Volg de stappen in de bovenstaande configuratietabel (zie stap 2), maar selecteer STATIC bij de prompt Ethernet IP Type in plaats van DYNAMIC.
  3. Nadat je STATIC hebt geselecteerd, voer het IP-adres, het subnetmasker, de standaardgateway en de primaire en secundaire DNS-servers van je router in (je vindt deze gegevens in de configuratie van je router).
  4. Voltooi de terminalconfiguratie.

Problemen oplossen

• Fout: kan terminal niet initialiseren
  • Je terminalmodel en softwareversie controleren
  • Meerdere iPads gebruiken
  • Terugkeren naar het instellingenmenu van de terminal
  • Verbindingsfout in Shopify POS
  • De Moneris-terminal opnieuw initialiseren
  • Fout: kan terminal niet initialiseren – geen overeenkomst voor PED-serienummer
  • Contact opnemen met ondersteuning

Fout: kan terminal niet initialiseren

Soms verandert de Moneris-terminal het IP-adres en moet je de bovenstaande verbindingsfoutstappen volgen om het IP-adres te controleren en bij te werken voordat je de terminal opnieuw initialiseert.

Je terminalmodel en softwareversie controleren

Om met Shopify POS te kunnen werken, moet je Moneris-terminal een iPP320 zijn waarop de juiste software is geïnstalleerd. Je kunt de softwareversie van je terminal controleren met behulp van het serienummer dat verschijnt wanneer je de terminal opnieuw opstart.

Stappen:

1. Controleer dat het modelnummer van de terminal aan de achterkant van het Moneris-apparaat iPP320 is.
  2. Start de terminal opnieuw op door deze los te koppelen en opnieuw aan te sluiten.
  3. Wanneer de terminal opnieuw start, toont het vierde scherm het serienummer van de software in de indeling Uxxxx-xxxxxxxx, waarbij elke x een cijfer is. De eerste vier cijfers vertegenwoordigen de softwareversie. Controleer of de eerste vier cijfers voldoen aan een van de volgende patronen: - 0224, 0253
    • 1117 en hoger.

Als je cijfers overeenkomen met een van die patronen, dan is de software van je terminal compatibel met Shopify POS.

Meerdere iPads gebruiken

Je Moneris-terminal kan maar met één iPad tegelijk zijn verbonden. Als je meer dan één iPad op één terminal aansluit, mislukt de netwerkverbinding en loop je het risico omzet te verliezen.

Als je wilt verkopen met meerdere iPads op je winkellocatie, dan moet je voor elke iPad een extra Moneris-terminal aanschaffen.

Terugkeren naar het instellingenmenu van de terminal

Het installatiemenu van de terminal verschijnt automatisch wanneer je een nieuwe terminal voor de eerste keer inschakelt. Als je de configuratie van je terminal wilt wijzigen, moet je de terminal opnieuw opstarten en het setup-menu handmatig openen.

Stappen:

1. Start de terminal opnieuw op door tegelijkertijd de gele knop < en de interpunctietoets .,#* ingedrukt te houden. Wanneer het scherm van de terminal uitschakelt, laat de knoppen los.
  2. Wanneer de terminal opnieuw is opgestart en op het scherm verschijnt een bericht dat eruitziet als 'U-0224-NNNNNNNNN', druk kort op de rode knop X en vervolgens snel op de groene knop O om het instellingenmenu te openen.
  3. Volg de stappen in de configuratietabel (zie stap 2) om je terminal in te stellen.

Verbindingsfout in Shopify POS

Als de netwerkverbinding in je winkel niet stabiel is, heeft Shopify POS mogelijk moeite om verbinding te maken met je terminal.

Als het Ethernet IP-type van je terminal is ingesteld op Dynamic, kan de verbinding met Shopify POS worden verbroken wanneer je internetverbinding in de winkel is verstoord. Als dit gebeurt, geeft het scherm Betalingen in Shopify POS een bericht weer dat aangeeft Er is geen kaartlezer aangesloten. Je moet je Shopify POS-instellingen bijwerken om het IP-adres van de terminal op te nemen voordat je verder kunt gaan.

Stappen:

1. Open het menu Instellingen in Shopify POS en tik vervolgens op Betaalmethoden.
  2. Tik op Moneris Terminal.
  3. Druk op je terminal op F2 en F3 om het huidige IP-adres weer te geven.
  4. Voer in Shopify POS het nieuwe IP-adres van de terminal in.
  5. Tik op Terminal initialiseren om je wijzigingen op te slaan.

Als dit vaak gebeurt, probeer dan het Ethernet IP-type van je terminal te wijzigen in Static in plaats van Dynamic (zie het gedeelte Geavanceerd netwerken hierboven).

De Moneris-terminal opnieuw initialiseren

Soms moet je de Moneris-terminal opnieuw initialiseren, bijvoorbeeld als je deze uit- en inschakelt in de Shopify POS-betaalinstellingen of als je iets in je Moneris-account wijzigt.

Soms verandert de Moneris-terminal het IP-adres en moet je de bovenstaande verbindingsfoutstappen volgen om het IP-adres te controleren en bij te werken voordat je de terminal opnieuw initialiseert.

Als de Shopify POS-app vastloopt in de initialisatiemodus omdat het IP-adres moet worden bijgewerkt, dan kun je de app geforceerd stoppen voordat je het IP-adres bijwerkt.

Stappen:

1. Druk tweemaal op de startknop van de iPad om alle apps weer te geven die op de iPad worden uitgevoerd.
  2. Zoek de Shopify POS-app en swipe deze omhoog om hem uit de lijst met apps te verwijderen.
  3. Druk op de startknop van de iPad om terug te gaan naar het startscherm van de iPad.
  4. Zoek en tik op de Shopify POS-app om deze te openen en volg de stappen voor verbindingsfouten.

Fout: kan terminal niet initialiseren – geen overeenkomst voor PED-serienummer

De fout Kan terminal niet initialiseren – geen overeenkomst voor PED-serienummer kan twee dingen betekenen:

• De merchant-ID of ECR-ID is onjuist ingevoerd toen je Shopify POS configureerde om met je terminal te werken.
  • De terminal is niet correct geactiveerd door Moneris.

Controleer of je de merchant-ID en ECR-ID correct hebt ingevoerd in Shopify POS. Als ze correct zijn, neem dan contact op met de klantenservice van Moneris.

Contact opnemen met ondersteuning

Als je nog steeds problemen ondervindt bij het verbinden van je terminal met Shopify POS nadat je deze stappen voor probleemoplossing hebt geprobeerd, neem dan contact op met de klantenservice van Shopify. Als je hulp nodig hebt bij transacties, betalingen of het gebruik van je terminal, neem dan contact op met de klantenservice van Moneris via hun ondersteuningspagina of bel 1-866-319-7450.