Kassadiensten

Een kassadienst is een periode waarin transacties in je winkel plaatsvinden. Je gebruikt kassadiensten om je kassalade op regelmatige basis te salderen en medewerkers verantwoordelijk te houden voor het geld dat zij hebben afgehandeld.

Elke iPad geeft alleen zijn eigen kassadiensten weer en niet die van andere iPads. Als je de Shopify POS-app verwijdert en opnieuw installeert of een upgrade uitvoert naar een nieuwere iPad, verlies je de opgeslagen kassadienstgegevens van het apparaat.

Het scherm Kassa

In het scherm Kassa kun je kassadiensten in je winkel maken en volgen. Je kunt je dagelijkse totale verkopen en teruggaven bijhouden voor elke betaalmethode, evenals alle contanten in je kassalade.

Om het Shopify POS-app-scherm Kassa op je iPad te openen, tik op Winkel en vervolgens op Kassa:

Scherm Kassadiensten, Shopify POS voor iPad

Kassa-instellingen

Als je Shopify POS gebruikt en je winkel een Shopify-abonnement of hoger heeft, kun je je kassavoorkeuren instellen in het scherm Kassa-instellingen.

Stappen:

1. Tik in Shopify POS op Winkel en tik vervolgens op Kassa.

2. Tik op Instellingen:

Knop instellingen, scherm Kassa, Shopify POS voor iPad

3. Tik op de knoppen om de volgende opties in of uit te schakelen:

- Kassa inschakelen

Met deze functie kun je je inkomsten regelmatig controleren. Gebruik het om verkooptotalen voor elk betaalmethode bij te houden en contant geld in je geldlade te controleren.

- Kassaverkeer volgen

Met deze functie kun je je kasmiddelen per dienst bijhouden. Je ziet deze optie niet als Kassa inschakelen is uitgeschakeld.

Beheer je dagelijkse verkopen

Je kunt een Shopify POS-kassadienst op twee manieren maken:

• Handmatig, als je de initiële kasmiddelen voor de kassadienst wilt opgeven

• Automatisch, als je wilt dat Shopify de verwachte contanten in de kassalade gebruikt als kasmiddelen voor de volgende kassadienst.

Een kassadienst handmatig openen

Als je handmatig een nieuwe kassadienst maakt, kun je een waarde voor je kasmiddelen invoeren. Kasmiddelen is de hoeveelheid geld die aanvankelijk in de kassa aanwezig is, zodat medewerkers wisselgeld kunnen geven bij contante betalingen.

Stappen:

1. Ga op je iPad naar het scherm Kassa van de Shopify POS-app.

2. Tik op de knop +:

Scherm Kassa en knop, Shopify POS voor iPad

3. Het dialoogvenster Dienst openen wordt geopend. Als je kassaverkeer volgen hebt ingeschakeld in je kassa-instellingen, kun je je kasmiddelen invoeren:

Dialoogvenster Dienst openen, Shopify POS voor iPad

4. Optioneel: Voer een notitie in.

5. Tik op Gereed. De kassadienst blijft open totdat je deze handmatig sluit.

Kassadiensten automatisch openen

Als je een kassadienst hebt gesloten en je opent geen andere voordat de volgende bestelling wordt verwerkt, opent Shopify automatisch een nieuwe kassadienst.

Automatische diensten zonder kassaverkeer volgen

Als je kassaverkeer volgen niet hebt ingeschakeld in je kassa-instellingen, zie je dit bericht wanneer de eerste transactie in de nieuwe kassadienst wordt voltooid:

Bericht Kassadienst gemaakt (kassaverkeer volgen niet ingeschakeld), Shopify POS voor iPad

Automatische ploegendiensten met kassaverkeer volgen ingeschakeld

Als je contant geld volgen hebt ingeschakeld in je kassa-instellingen, wordt het berekende kassasaldo aan het einde van de vorige kassadienst gebruikt als de kasmiddelen (of _begin_hoeveelheid). Als dit de eerste kassadienst is voor je winkel, wordt kasmiddelen ingesteld op $ 0.

Het bericht dat je ziet, ziet er als volgt uit:

Bericht Kassadienst gemaakt (kassaverkeer volgen ingeschakeld), Shopify POS voor iPad

Als je geen contante betalingen accepteert

Als je geen contante betalingen accepteert, kun je het kassaverkeer volgen uitschakelen in je kassa-instellingen. Dit betekent dat je tijdens een kassadienst geen bedrag aan kasmiddelen hoeft aan te bieden. Je kassa zal alle verkopen van andere betaalmethoden blijven volgen, zolang je de optie Kassadiensten openen en sluiten in je kassa-instellingen hebt ingeschakeld.

Gegevens van een kassadienst bekijken

In het scherm Kassa kun je op een willekeurige dienst tikken om het volgende te zien:

• de geschiedenis van de kassadienst
  • gedetailleerde informatie over de verkoop voor elke betaalmethode.

De geschiedenis van een kassadienst bekijken

Je kunt een overzicht van activiteiten zien tijdens een kassadienst.

Stappen:

1. Ga op je iPad naar het scherm Kassa van de Shopify POS-app.

2. Tik op de kassadienst waarvan je de geschiedenis wilt bekijken.

De informatie varieert enigszins, afhankelijk van het feit of:

De volgende informatie wordt altijd weergegeven:

• de datum van de kassadienst
  • de totale verkoop voor die dienst
  • de naam van de medewerker die de dienst heeft geopend
  • de initiële kasmiddelen (als je kassaverkeer volgen hebt ingeschakeld in je kassa-instellingen)
  • eventuele aanpassingen die medewerkers hebben aangebracht in de som geld in de la (als ze bijvoorbeeld eigen geld hebben gebruikt om wisselgeld te geven).

Gegevensscherm Kassadiensten, Shopify POS voor iPad

Als de dienst die je bekijkt is gesloten, zie je de naam van de medewerker die de dienst heeft gesloten.

Als je kassaverkeer volgen had ingeschakeld in je kassa-instellingen voordat de dienst werd gesloten, zie je ook:

• het geld dat aan het einde van de dienst werd geteld (als je het hebt ingevoerd toen je de dienst sloot
  • het bedrag aan contanten in de la dat werd verwacht toen de dienst werd gesloten
  • het resterende bedrag in de kasmiddelen nadat je het eindsaldo van de kassalade hebt opgemaakt (meestal wanneer je de daginkomsten verwijdert).

Gedetailleerde verkoopinformatie bekijken van een kassadienst

Je kunt verkoopinformatie van een kassadienst zien op basis van de betaalmethode.

Stappen:

1. Ga op je iPad naar het scherm Kassa van de Shopify POS-app.

2. Tik op de kassadienst waarvan je de gegevens wilt bekijken.

3. Tik op Gegevens bekijken:

Knop Details weergeven, Shopify POS voor iPad

Deze weergave toont een samenvatting van de verkopen, terugbetalingen en netto-inkomsten voor elk betaalmethode (inclusief externe betaalterminals):

Kassadienstgegevens

De kasmiddelen aanpassen

De aanpassing van kasmiddelen omvat het toevoegen of verwijderen van contant geld. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als:

• een medewerker niet het juiste wisselgeld kan geven met het contante geld dat zich momenteel in de lade bevindt
  • het geld in de lade je gewenste limiet heeft overschreden (sommige bedrijven stellen een limiet in om diefstal of een misrekening bij het sluiten te voorkomen)
  • een medewerker tijdelijk geld uit de kassa moet halen.

Als je het contante geld in je kassa volgt, moet je alle uitgevoerde aanpassingen registreren, ongeacht hoe klein.

Stappen:

1. Ga op je iPad naar het scherm Kassa van de Shopify POS-app.

2. Zorg ervoor dat je de kassadienst bekijkt die momenteel is geopend.

3. Tik op Aanpassing aanbrengen

4. Tik op Toevoegen of Verwijderen, afhankelijk van het type transactie dat je wilt uitvoeren.

5. Voer het toegevoegde of verwijderde bedrag in.

6. Voer zo nodig een notitie in.

7. Tik op Gereed.

Aanpassingen aan een kassa verschijnen in de kassageschiedenis op het hoofdscherm van de Kassa:

Gegevensscherm Kassadiensten, Shopify POS voor iPad

Een kassadienst sluiten

Om je kassalade nauwkeurig te salderen, moet je kassadiensten met regelmatige tussenpozen sluiten (bijvoorbeeld aan het einde van elke dag of wanneer de dienst van een medewerker eindigt).

Wanneer je een kassadienst sluit, wordt de volgende informatie toegevoegd aan de kassadienstgeschiedenis:

• het geld dat aan het einde van de dienst is geteld
  • de verwachte waarde van het geld in de la, die wordt berekend op basis van alle contante transacties die tijdens de dienst hebben plaatsgevonden, waarbij rekening wordt gehouden met de initiële kasmiddelen en eventuele aanpassingen die werden gedaan tijdens de dienst
  • het resterende bedrag voor de kasmiddelen nadat je het eindsaldo van de geldlade hebt opgemaakt (meestal wanneer je de daginkomsten verwijdert).

Het bedrag in de geldlade en het verwachte saldo moeten hetzelfde zijn.

Stappen:

1. Ga op je iPad naar het scherm Kassa van de Shopify POS-app.

2. Zorg ervoor dat je de kassadienst bekijkt die momenteel is geopend.

3. Tik op Dienst sluiten. Als de kassadienst al lange tijd open is (dagen tot weken), kan het enkele seconden duren voordat de dienst wordt gesloten.

Als dat niet is gebeurd na 10 seconden te hebben gewacht, vink in Winkel > Kassa > Instellingen het selectievakje Kassa inschakelen uit en in om de kassadienst te sluiten.

4. Als je contant geld volgen hebt ingeschakeld in je kassa-instellingen, zie je in het dialoogvenster Dienst sluiten een veld Geteld geld. Tel het geld in de la en voer het bedrag hier in (Shopify POS geeft aan hoeveel er zou moeten zijn boven het veld Geteld geld):

Dialoogvenster Kassa sluiten, Shopify POS voor iPad

5. Optioneel: Voer een notitie in.

6. Tik op Gereed.

7. Als je kassaverkeer volgen hebt ingeschakeld in je kassa-instellingen, wordt het dialoogvenster Laatste aanpassing weergegeven:

Dialoogvenster Dienst openen, Shopify POS voor iPad

De voorgestelde waarde in het veld Bedrag verwijderd is de netto contante waarde die is ingenomen tijdens de kassadienst. Je kunt elke gewenste waarde in dit veld invoeren, maar deze moet overeenkomen met de waarde van het contante geld dat je uit de kassa verwijdert. Het resterende bedrag in de kassalade wordt gebruikt als kasmiddelen voor de volgende dienst, tenzij je het handmatig instelt.

Als het getelde contante bedrag niet overeenkwam met het verwachte contante bedrag, kun je de kassa salderen door het toe te voegen of te verwijderen bedrag aan te passen.

1. Tik op Gereed.

2. Als je een bonprinter aan je kassa hebt aangesloten, kun je op Afdrukken tikken om je kassaoverzicht af te drukken. In het kassaoverzichtworden je verkopen, terugbetalingen en kassa-activiteiten gedurende de hele dienst weergeven.