Groothandelsconceptbestellingen verwerken

Wanneer u klaar bent om een groothandelsconceptbestelling te voltooien, moet u een factuur naar uw klant sturen, zijn betaling accepteren en vervolgens de bestelling vervullen.

Wanneer u een conceptbestelling van een groothandelsklant ontvangt, kunt u deze verwerken zoals elke andere conceptbestelling. U kunt bijvoorbeeld:

• de bestelde hoeveelheden controleren en voorraad reserveren, zodat er producten beschikbaar zijn wanneer u de bestelling vervult (meer informatie over voorraad);
  • speciale kortingen toevoegen;
  • het verzendtarief controleren;
  • een factuur verzenden die uw klant vraagt te betalen met de betalingsprovider die u in de Shopify-beheerder hebt ingesteld, of contact met u op te nemen om met een andere optie te betalen (meer informatie over de factuur en de inhoud ervan).

Voordat u begint

Nadat u uw klanten een factuur hebt gemaild, ontvangen ze een melding telkens wanneer hun factuur wordt gewijzigd. U kunt dit gedrag wijzigen via de pagina Melding in het groothandelskanaal.

Stap 1: De conceptbestelling controleren, verzendkosten toevoegen en voorraad reserveren

Wanneer u een groothandelsconceptbestelling ontvangt, controleert u de hoeveelheden van de bestelde producten om te verzekeren dat u voldoende voorraad hebt om de bestelling te vervullen. Als u niet voldoende voorraad hebt, kunt u de hoeveelheden in de conceptbestelling bewerken en contact opnemen met uw klant.

Als u uw voorraad volgt met Shopify, kunt u op Voorraad reserveren klikken om te verzekeren dat de producten beschikbaar zijn wanneer uw klant klaar is om de daadwerkelijke aankoop te doen.

Ga als volgt te werk om een bestelling te controleren:

1. Ga in de Shopify-beheerder naar Concepten.
  2. Open en controleer de conceptbestelling. Alle conceptbestellingen die door het groothandelskanaal worden gemaakt, worden getagd met de tag groothandel.
  3. Reserveer de gevraagde artikelen in uw voorraad. Klik op Artikelen reserveren om de artikelen die in de conceptbestelling worden vermeld, tijdelijk te reserveren:
    Schermafbeelding van het venster Voorraad reserveren
  4. Controleer het verzendtarief. Meer informatie over groothandelsverzendtarieven.
  5. Voeg indien nodig belastingen en kortingen toe.
  6. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.

Als u wijzigingen in de conceptbestelling hebt aangebracht, wordt er standaard een automatische melding naar uw klant verzonden. U kunt deze melding uitschakelen via de pagina Meldingen in het groothandelskanaal. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met uw klant om te verzekeren dat uw klant de wijzigingen goedkeurt voordat u een factuur stuurt en het betalingsproces begint.

Stap 2: Een factuur naar uw klant sturen

Nadat u de bestel- en betaalvoorwaarden met uw groothandelsklant hebt afgesproken, stuurt u hem een factuur-e-mail om de verkoop van de producten te bevestigen. Meer informatie over deze factuur-e-mail en de inhoud ervan.

Ga als volgt te werk om een factuur te sturen:

1. Klik in de relevante conceptbestelling op Factuur e-mailen:
    Schermafbeelding van een factuur-e-mail
  2. Klik in het dialoogvenster Factuur verzenden op E-mail controleren:
  3. Klik op Melding versturen.

Uw klant ontvangt een factuur met instructies voor het betalen van zijn bestelling.

Stap 3: De betaling accepteren

Wanneer uw klant betaalt met een van de volgende automatische betaalmethoden, wordt de conceptbestelling automatisch geconverteerd naar een bestelling:

Als uw klant voor de bestelling betaalt met een handmatige betaalmethode, moet u de relevante conceptbestelling openen, op Markeren als betaald klikken om de betaling vast te leggen, en deze converteren naar een conceptbestelling:

Schermafbeelding van de knop Betaling accepteren op de pagina Bestelgegevens.
Als uw klant een gedeeltelijke betaling doet, klikt u op Markeren als in behandeling om de betaling vast te leggen. De conceptbestelling wordt geconverteerd naar een bestelling die is getagd met de tag 'groothandel'.

Stap 4: De bestelling vervullen

Nadat uw conceptbestelling is geconverteerd naar een bestelling, kan deze worden vervuld. Als u automatische afhandeling hebt ingeschakeld, wordt de bestelling naar uw afhandelingsservice of -app verzonden. Anders vervult u de bestelling zoals elke andere bestelling. Meer informatie over het beheren van bestellingen en het vervullen van bestellingen.