Skapa B2B prislistor

En prislista är ett anpassat prissättningssystem som du erbjuder företag.

När du har skapat en prislista tilldelas prislistan till ett företag för att låta B2B-kunder köpa produkter med anpassad prissättning. Priser kan ställas in som en övergripande procentsats, vilket gäller för hela katalogen. Fasta priser kan också ställas in som gäller för specifika produkter och varianter. En prislista kan innehålla både ett övergripande procentuellt och fast pris, men det värde du ställer in som en övergripande justering gäller inte för produkter eller varianter med fasta priser.

Till exempel säljer din butik ljus för 10 USD styck. Du skapar en prislista och anger -20% i rutan Övergripande justering vilket sänker priset på dina ljus med 20 % för företag med tillgång till prislistan. Ett ljus kostar lite mer att tillverka, så du anger ett fast pris på 9 USD för den produkten. När en kund med tillgång till prislistan besöker din butik, erbjuds de dina produkter för 8 USD, med undantag för ljus som du angav ett fast pris för. Den fasta produkten påverkas inte av den övergripande justeringen och erbjuds för 9 USD.

Skapa en prislista

1. I din Shopify-admin går du till Produkter > Prislistor.
  2. Klicka på Skapa prislista.
  3. Ange en titel för din prislista. Kunderna ser inte namnet du skapar.
  4. Ange ett procentuellt värde i rutan Övergripande justering för att ställa in en prisjustering som gäller för alla produkter i din webbshop.
  5. Gör följande för att ställa in ett fast pris för alla varianter av en produkt:

1. Klicka på Justera priser och klicka sedan på Ange priser manuellt.
    2. Klicka på Spara och fortsätt.
    3. Hitta produkterna som du vill justera och ange priserna som ska debiteras.
    4. Klicka på Spara.
  6. Gör följande för att ställa in ett fast pris för specifika produktvarianter:

1. Klicka på Justera priser och klicka sedan på Ange priser manuellt.
    2. Klicka på Spara och fortsätt.
    3. Hitta produkten som du vill justera.
    4. Klicka på Hantera. Om produkten har mer än en variant klickar du på Hantera individuellt.
    5. Ange det pris som ska debiteras för de specifika varianterna
    6. Klicka på Spara.
  7. Gör något av följande:

• Om du har skapat ett företag klickar du på Lägg till företag för att tilldela prislistan till ett företag.
    • Om du inte har skapat ett företag ännu klickar du på Skapa ett företag.
  8. Öppna menyn i avsnittet Status och välj Aktiv.

Exportera och importera prislistor

När du har skapat en prislista kan du exportera din lista som en CSV-fil. När du har redigerat din lista kan du sedan importera CSV-filen för att uppdatera de fasta priserna i den prislistan. Du kan även använda CSV för att skapa en ny prislista.

Om du till exempel har en prislista tilldelad till ett företag som öppnar en ny plats, så skapar du en ny plats för företaget. Du inkluderar frakt i dina priser, och den nya platsen är långt bort, så du måste höja dina priser. Du exporterar din prislista för den ursprungliga platsen och redigerar priserna med hjälp av ett kalkylprogram. Du skapar sedan en ny prislista, importerar den redigerade prislistans CSV och tilldelar prislistan till den nya platsen.

Ladda ner ett exempel på CSV-fil

Du kan ladda ner och se en CSV-fil med provprislista för att använda som en mall.

Exempelfilen innehåller exempelprodukter och varianter. Din importfil innehåller förmodligen många fler produkter och varianter. Om du använder exempelfilen som en mall ska du se till att du tar bort alla exempelprodukter.

Beskrivning av prislistans CSV-fil

Den här tabellen listar fälten i CSV-filen med prislistan.

Fältet för prislista måste vara ifyllt. Produkter och varianter i prislistan kan identifieras med information i SKU-kolumnen. Om produkten inte har en SKU måste produkten eller varianten ha identifierande information som Namn, Alternativ1-namn och Alternativ 1-värde.

Pris krävs för att produkten eller varianten ska visas i prislistan. Om både pris och jämförpris är tomt tas det fasta priset för den produkten eller varianten bort från prislistan.

Beskrivning av artiklarna i prislistan exporteras till CSV.
Kolumn Beskrivning
Price List Name Namnet på prislistan.
Handle

Handles är unika namn för varje produkt. De kan innehålla bokstäver, streck och siffror men inga mellanslag, accenttecken eller andra tecken, inklusive punkter. Handles används i URL:en för varje produkt.

Handtaget för en ”Snowboard för kvinnor” skulle till exempel vara snowboard för kvinnor och produktens URL skulle vara https://yourstore.myshopify.com/products/womens-snowboard.

SKU

SKU för produkten eller varianten. SKU används för att spåra lager med lagerspårningstjänster.

Om produkten du vill uppdatera har en SKU, kan du använda den i stället för annan information i CSV, till exempel Namn, Alternativ1-namn eller Alternativ1-värde.

Option1 Name Om en produkt har ett alternativ listas alternativnamnet i denna kolumn. Till exempel Färg.
Option1 Value Om en produkt har ett alternativ listas alternativvärdet i denna kolumn. Till exempel Svart.
Option2 Name Om en produkt har ett andra alternativ listas det alternativnamnet i denna kolumn.
Option2 Value Om en produkt har ett andra alternativ listas alternativvärdet i den här kolumnen.
Option3 Name Om en produkt har ett tredje alternativ listas det alternativnamnet i denna kolumn.
Option3 Value Om en produkt har ett tredje alternativ listas det alternativvärdet i denna kolumn.
Price

Priset på produkten eller varianten. Inkludera endast priset och inkludera inte valutasymboler. Till exempel: 9.99.

Ett tomt fält i både pris och jämförpris tar bort det fasta priset för den produkten eller varianten från prislistan.

Compare At

Ordinarie pris för produkten eller varianten. Inkludera endast priset och inkludera inte valutasymboler. Till exempel 9,99.

Ett tomt fält i både pris och jämförpris tar bort det fasta priset för den produkten eller varianten från prislistan.

Exportera en prislista

Prislistor kan exporteras individuellt eller i bulk. När exporten är klar skickas CSV-filerna till dig i ett e-postmeddelande.

Om du vill uppdatera en produktvariant i en prislista med hjälp av en CSV-uppladdning kan du ange information i SKU-kolumnen istället för alternativ och värden, till exempel Alternativ1-namn och Alternativ1-värde.

Exportera en enda prislista

Gör följande för att exportera en enda prislista.

Steg:

1. I din Shopify-admin går du till Produkter > Prislistor.
  2. Klicka på en befintlig prislista för att exportera en lista över dina produkter med prisjusteringar som tillämpas.
  3. Klicka på Justera priser och välj sedan Exportera priser.
  4. Plocka ut en av följande för att välja vilka produkter du ska exportera:

• Alla produkter i dessa prislistor
    • Endast produkter i prislistorna med fasta priser
  5. Välj CSV-filens format.

6. Klicka på Exportera CSV.

Exportera flera prislistor i bulk

Gör följande för att exportera flera prislistor i bulk.

Steg:

1. I din Shopify-admin går du till Produkter > Prislistor.
  2. Välj prislistor att exportera.
  3. Välj något av följande för att välja vilka prislistor du vill exportera:

• Aktuell sida
    • Välj prislistor
  4. Plocka ut en av följande för att välja vilka produkter du ska exportera:

• Alla produkter i dessa prislistor
    • Endast produkter i prislistorna med fasta priser
  5. Välj format för CSV-filerna.

6. Klicka på Exportera CSV.

Importera en prislista

Prislistor kan importeras individuellt eller i bulk. Beroende på prislistans storlek kan det ta lite tid att importera. En avisering indikerar när importen är klar.

Gör följande för att skapa en ny prislista eller uppdatera en enda prislista.

Steg:

1. I din Shopify-admin går du till Produkter > Prislistor.
  2. Gör något av följande:

• Klicka på Skapa prislista för att importera CSV till en ny prislista.
    • Klicka på en befintlig prislista för att importera CSV-filen till en befintlig prislista.
  3. Klicka Justera priser och välj sedan Importera priser.

4. Klicka på Spara och fortsätt om du importerar en CSV till en befintlig prislista.

5. Klicka på Lägg till fileller dra och släpp dina filer i dialogrutan för att ladda upp.

6. Klicka på Förhandsgranska import.

7. Granska förhandsgranskningen för att verifiera att dina kolumner och data är korrekta och klicka sedan på Importera CSV.

Gör följande för att massuppdatera flera prislistor.

Steg:

1. I din Shopify-admin går du till Produkter > Prislistor.
  2. Klicka Lägg till fil eller dra och släpp filen i dialogrutan för att ladda upp.
  3. Klicka på Förhandsgranska import.
  4. Granska förhandsgranskningen för att verifiera att dina kolumner och data är korrekta och klicka sedan på Importera CSV.
  5. Valfritt: Klicka på Stäng för att fortsätta arbeta medan importen behandlas.