Internationella domäner

Internationella domäner kan hjälpa dig att öppna ditt företag för en global publik genom att skapa shoppingupplevelser på lokala språk och valutor. Om du endast använder ett språk och en valuta för att nå kunder från ett visst land eller en viss region, kanske du utesluter kunder som använder andra lokala språk och valutor.

Vad är internationella domäner?

En internationell domän eller subdomän är en URL som är specifik för ett land eller en region.

Du kan använda internationella domäner för att skapa lokala shoppingupplevelser för specifika länder eller regioner genom att visa din Shopify-butik i kundens lokala valuta och språk. Du kan konfigurera internationella domäner och subdomäner med både Shopify-hanterade domäner och tredjepartsdomäner. För att kunna använda internationella domäner måste ditt konto vara på planerna Shopify, Advanced Shopify eller Shopify Plus.

När du konfigurerar internationella domäner kan du använda toppdomäner, subdomäner eller en kombination av båda. Du kan till exempel använda your-shop-name.com i USA, där din webbutik visas på engelska och visar priser i USD. I Frankrike, där din webbutik visas på franska och priserna visas i EUR, kan du använda your-shop-name.fr eller fr.your-shop-name.com. Internationella domäner förbättrar lokaliserade shoppingupplevelser och kan hjälpa till med försäljning internationellt.

Obs! Internationella domäner är inte tillgängliga för butiker i Shopify Lite-planen eller i Basic Shopify-planen.

Fördelar med att konfigurera internationella domäner

Om du vill få ditt företag att växa globalt kan internationella domäner hjälpa dig att göra ditt företag till ett globalt varumärke.

Internationella domäner kan ha följande fördelar för din webbutik:

• skapa lokala shopping-upplevelser
  • attrahera en global marknad
  • se till att din butik möter SEO bästa praxis.

Skapa lokaliserade shoppingupplevelser

Lokaliserade upplevelser påverkar hur kunderna uppfattar ett varumärke och hur snabbt de gör ett köp. Kunder är mer benägna att göra ett köp när webbutiker visas på deras lokala språk och valuta. Genom att visa din Shopify-butik på flera lokala språk och valutor kan du anpassa shoppingupplevelsen för internationella kunder.

Attrahera en global marknad

Internationella domäner kan hjälpa dig att öppna ditt företag för en bredare publik. Genom att konfigurera internationella domäner kan du göra följande:

• locka kunder från andra länder eller regioner
  • bygg upp ditt rykte som ett internationellt varumärke.

Se till att din butik möter SEO bästa praxis

Internationella domäner hjälper sökmotorer att visa rätt regionspecifik domän när din butik visas i sökresultat. Sökresultat för kunder i USA visar till exempel en annan URL än sökresultat för kunder i Tyskland. När du konfigurerar internationella domäner för ett land eller en region visas dina produkter automatiskt i kundens lokala valuta och språk.

Internationella domäner har följande SEO-fördelar för din webbutik:

• Hreflang-taggar läggs automatiskt till i din butik. Dessa taggar hjälper sökmotorer att rikta en sida till rätt målgrupp baserat på kundens plats.
  • Filer för webbplatskartor skapas för varje domän och språk. Du kan skicka dessa webbplatskartor till Google Search Console.

Obs! Om du vill visa din butik på flera språk måste du använda en kompatibel tredjepartsapp och lägga till översättningar för varje språk.

Krav vid konfigurering av internationella domäner

Överväg följande när du konfigurerar internationella domäner:

• För att kunna använda internationella domäner måste du ha Shopify-planen, Advanced Shopify-planen eller Shopify Plus-planen.
  • För att skapa internationella domäner för din butik måste du lägga till en domän för varje land eller region där du vill erbjuda en lokal shoppingupplevelse.
  • Domänerna eller subdomänerna måste vara specifika för ett land eller en region, till exempel johnsapparel.de för Tyskland. Du måste dock använda anpassade domäner. Du kan inte använda din standarddomän myshopify.com.
  • Det kan finnas begränsningar eller krav för specifika länder eller regioner när du köper en toppdomän från Shopify. Till exempel, för att kunna använda en .ca-domän för Kanada måste du uppfylla vissa krav på bosättning och företagsregistrering. Om du inte uppfyller dessa krav kan du använda subdomäner eller köpa en toppdomän från en tredjeparts domänleverantör och ansluta den till Shopify.
  • Subdomäner måste använda landskoder med två bokstäver. Om du till exempel för närvarande säljer i USA med hjälp av johnsapparel.com och vill expandera till Australien, så använder du au.johnsapparel.com.
  • För att kunna använda internationella domäner måste du sälja i flera valutor med Shopify Payments. Försäljning i flera valutor gör att du kan ställa in en lokal valuta för varje land eller region där du vill konfigurera en internationell domän. Du kan ställa in de valutor som du vill erbjuda i dina betalningsinställningar.
  • Om du säljer på flera språk med hjälp av internationella domäner måste du översätta innehållet i din webbutik genom att lägga till dina egna översättningar med CSV-filer eller genom att använda en kompatibel tredjepartsapp. Om du endast vill visa din butik på ett enda språk kan du välja målländer eller målregioner som talar samma språk.

Obs! Du kan anlita en Shopify-expert om du behöver hjälp med att översätta din webbutik.

Konfigurera en internationell domän

1. Från din Shopify-administratör går du till webbutik > domäner.
  2. Klicka på Hantera bredvid domänen eller underdomänen som du vill anpassa.
  3. För icke-primära domäner väljer du Omdirigera inte till den primära domänen för att se alternativen för domänhantering.
  4. Välj de språk och land eller region som du vill koppla till den specifika domänen.
  5. Klicka på Spara.

Ställ in internationell inriktning i Google Search Console

Med internationell inriktning, även känd som geografisk inriktning, kan du visa rätt version av din butik för lokala kunder i ett specifikt land eller en region. Om du till exempel endast säljer till kunder i USA kan du ställa in din butiks målland till USA. Du kan ställa in ett målland eller en målregion för var och en av butikens domäner eller subdomäner i Google Search Console.

Om du använder Shopify-planen eller högre och använder internationella domäner för att sälja till flera länder eller regioner ska du verifiera var och en av dina domäner i Google Search Console. Om du vill ställa in mållandet eller -regionen för varje butik i Google Search Console, går du till Äldre verktyg och rapporter > Internationell inriktning. Om du vill ha mer information om hur du ställer in internationell inriktning i Google Search Console, hänvisa till Google Search Console Hjälpcenter.

Obs! Om du inte har verifierat din domän eller skickat in din webbplatskarta till Google Search Console slutför du dessa steg innan du ställer in internationell inriktning.

Byt mellan internationella domäner

Internationella domäner ökar möjligheten för att kunder från olika länder eller regioner besöker rätt version av din webbplats. När besökare inte landar på rätt domän kan du automatiskt omdirigera dem baserat på deras plats.

Utför följande steg för att aktivera automatisk omdirigering:

1. Från din Shopify admin, gå till Webbutik > preferenser.
  2. Klicka på Aktivera i avsnittet Omdirigering av domän.

När du har aktiverat automatisk omdirigering omdirigeras besökare i din webbutik automatiskt när de landar på fel domän, baserat på deras plats. Om du till exempel använder en .com-domän som riktar sig till USA och en .ca-domän som riktar sig till Kanada, omdirigeras en kanadensisk besökare som landar på johns-apparel.com automatiskt till johns-apparel.ca.

Om du har en landsväljare i ditt tema kan besökare i din webbutik fortfarande växla manuellt mellan internationella domäner. Du kan använda den kostnadsfria Geolocation-appen för att lägga till landsväljare om ditt tema inte redan har dem.

Vanliga frågor om internationella domäner

Måste jag köpa internationella domäner för varje land eller region?

Nej, du kan använda subdomäner på din huvuddomän för varje land eller region. Till exempel, om din huvuddomän är your-store-name.com kan du skapa en domän för Kanada som ca.your-store-name.com eller köpa och använda your-store-name.ca.

Kan jag visa unikt innehåll över olika internationella domäner?

Du kan använda request.host Liquid-filtret för att visa unikt innehåll över olika domäner. Detta är en avancerad handledning som kräver kunskap om Shopify Liquid.

Hur påverkar internationella domäner SEO-resultat?

Hreflang-taggar och webbplatskartor ställs in automatiskt för varje domän. Dessa element gör att sökmotorer kan returnera sökresultat med domäner som är specifika för kundens land eller region. Skicka in en webbplatskarta för varje internationell domän som du konfigurerar. Shopify använder tillfälliga omdirigeringar mellan internationella domäner, om du har aktiverat automatisk omdirigering. Dessa tillfälliga omdirigeringar gör att sökmotorer kan upptäcka och indexera alla dina URL:er.

Kan mina kunder växla mellan språk och valutor om de inte har standardinställningen som förval?

Ja. För att ge dina kunder möjligheten att byta mellan språk och valutor måste du lägga till språk- och valutaväljare i ditt tema. Ditt tema kan ha en inbyggd valuta och språkväljare. Om du använder Shopifys Geolocation-app kan du lägga till väljare och rekommendationer för dina kunder baserade på IP-adresser.

Kan jag tilldela flera länder eller regioner och valutor till en domän?

Nej, du kan bara ha ett land eller en region och valuta tilldelad till varje domän. Om ett land eller en region tilldelas till en domän kan du inte tilldela det landet eller den regionen till en annan domän.

Ska jag lägga till varje språk i en domän?

Nej, skapa bara domäner för de språk som du tror att dina viktigaste kunder kommer att använda. Om du lägger till för många språk som inte är relevanta för en domän kan det påverka dina SEO-placeringar negativt.

Varför visas min butik bara på ett enda språk när jag har lagt till domäner och tilldelat dem språk?

När översättningar inte finns visar din webbutik innehåll på ditt primära språk. Du kan översätta innehållet i din webbutik genom att lägga till dina egna översättningar med CSV-filereller genom att använda en kompatibel tredjepartsapp. Internationella domäner översätter inte ditt innehåll åt dig.

Relaterade länkar