Distribuerar order

Efter att en kund har lagt en order är det ditt ansvar att skicka den. Denna process kallas i Shopify för orderdistribution. Det finns ett par saker du behöver göra för att säkerställa att dina order hanteras och distribueras korrekt.

Tips! Vill du spara tid och pengar på orderdistribution? Du kan använda Shopify Shipping för att köpa och skriva ut USPS- eller Canada Post-fraktetiketter från ditt Shopify-administratörskonto.

Distribuera kompletta order manuellt

Du ställer in preferenser för dina orderdistributioner när du konfigurerar inställningarna för Utcheckningskassan.

Genom att manuellt distribuera order kan du enkelt hålla koll på ditt lager och styra när en order skickas. Manuell distribution av order kan vara den bästa metoden för orderdistribution om ditt företag:

• tillverkar produkter på beställning
  • har produkter tillgängliga för förbeställning
  • ibland får slut på lager
  • du vill enkelt kunna erbjuda dina kunder delvis distribution utan att behöva utfärda en återbetalning.

Observera! Om du distribuerar dina order manuellt kan du fortfarande skicka ett e-postmeddelande till dina kunder när artikeln skickas. Du kommer att bli uppmanad att skicka ett e-postmeddelande med en leveransavisering innan du slutför den manuella distributionsprocessen.

Steg:

Observera! Säkerställ att du inte har valt alternativet Distribuera automatiskt orderns poster i avsnittet Orderhantering på din inställningssida för Utcheckningskassa.

Du kan även distribuera flera order samtidigt från ditt Shopify-administratörskonto.

Distribuera en del av en order manuellt

Du kan välja att distribuera en del av en order för att kunna leverera innehåll separat om en kund har lagt och betalat för en order som innehåller flera produkter, och en eller flera av produkterna är slut i lager eller om vissa produkter omfattas av en förbeställning.

Observera! Inaktivera automatisk distribution om du endast vill distribuera en del av en order.

Steg:

Tips! Om du använder Shopify Shipping för att köpa fraktetiketter (för butiker baserade i USA eller Kanada) så kan du skriva ut en etikett efter att du har märkt ordern som distribuerad från din Shopify-admin.

Distribuera order för flera platser

Om en kund har lagt och betalat för en order i vilken en eller flera av produkterna är placerade i olika lager kan du distribuera delar av ordern separat beroende på var ditt lager är beläget. Du kan ställa in platsprioriteringar för att specificera prioriteringsordningen för orderdistributionen.

Steg:

Distribuera flera ordrar samtidigt manuellt

Genom att välja flera order samtidigt kan du använda knappen Åtgärder för att distribuera dem samtidigt. Detta gäller för butiker som distribuerar order manuellt. Om du inte använder Shopify Shipping måste du fortfarande lägga till spårningsnummer till motsvarande order.

Tips! Om du är berättigad till Shopify Shipping så kan du köpa och skriva ut flera fraktetiketter samtidigt när du är redo att distribuera ett orderparti.

Steg:

1. Från din Shopify-admin går du till Order.

2. Klicka på fliken Ej distribuerad för att endast visa de order som behöver distribueras:

Massdistribution

3. Välj de order som du vill distribuera genom att markera deras kryssrutor:

Massdistribution

4. Klicka på Åtgärder.

5. Klicka på Distribuera order:

Massdistribution

6. Valfritt: Markera kryssrutan Skicka en avisering till kunden för att skicka en avisering till dina kunder.

7. Klicka på Distribuera.

Observera! Du kan manuellt lägga till spårningsnummer till order efter att de har distribuerats.

Avbryta en distribution

1. Från din Shopify-admin går du till Order.

2. Gå till sidan Ordrar och klicka på numret för en order i listan som har distributionsstatusen Distribuerad.

3. Klicka på Mer och sedan Avbryt distribution i avsnittet Distribution:

Avbryt distribuering

Du kan köpa en ny fraktetikett eller initiera en ny distribution för den ordern efter att du har avbrutit en distribution.

Distribuera order automatiskt

Automatisk distribution kan hjälpa dig att skicka ordrar mer effektivt om ditt företag:

• säljer digitala nedladdningar
  • använder en distributionstjänst.

Du kan inte använda automatisk orderdistribution om du använder Oberlo. Se Konfigurera inställningar i Shopify för distribution av Oberlo-ordrar och Distribuera Oberlo-ordrar om du vill ha mer information.

Konfigurering av automatiskt orderdistribution

Du kan ställa in automatisk orderdistribution från sidan Kassa i din Shopify-administrator.

Distribution via en tredjepartstjänst

Tredjepartstjänster distribuerar order på olika sätt:

• Dropshipping-appar - vissa dropshipping-appar markerar automatiskt artiklarna som distribuerade när de sänder ordern. Andra kräver att du beställer kundens artiklar inom deras app. Kontakta apputvecklaren för din dropshipping-app för att fastställa det bästa arbetsflödet för orderhantering genom deras tjänst. Konfigurera inställningar i Shopify för distribution av Oberlo-order om du använder Oberlo.

• Print-on-demand-appar – de flesta print-on-demand-appar markerar automatiskt artiklarna som distribuerade åt dig när ordern skickas. Kontrollera de rekommenderade inställningarna och arbetsflödet hos din apputvecklare.

• Anpassade distributionstjänster – Om du använder en egen partnerdistributionstjänst och har lagt till den som en anpassad distributionstjänst så måste du markera ordern som distribuerad när du är redo att låta din distributionstjänst hantera ordern.