Konfigurera returer för självbetjäning

Du måste aktivera returer med självbetjäning i din Shopify-admin för att låta dina kunder skicka produktreturförfrågningar direkt i din webbshop. Du kan även lägga till instruktioner i din webbshop för att berätta för dina kunder hur de kan begära returer.

Krav för att konfigurera returer för självbetjäning

Gör följande för att låta dina kunder skicka in returförfrågningar:

• Slå på självbetjäning för returer i din Shopify-admin
  • Ge kunder åtkomst till inloggning på nya kundkonton. Det finns två sätt att ge kunder åtkomst till inloggning på nya kundkonton:
    • Byt till nya kundkonton.
    • Lägg till URL:en för nya kundkonton i din butiks sidfot, sida för återbetalningspolicy eller en annan sida i din butik.Om du inte vill byta till nya kundkonton tillåter det här alternativet att du fortsätter att använda klassiska kundkonton i din webbshop och i kassan, samtidigt som du ger kunderna åtkomst till att begära en retur.

Överväganden vid inställning av självbetjäningsreturer

Granska följande överväganden innan du ställer in självbetjäningsreturer:

• Självbetjäningsreturer fungerar inte med klassiska kundkonton.
  • Självbetjäningsreturer är inte tillgängliga B2B för Shopify-ordrar.
  • Byten kan inte begäras i självbetjäningsreturer och du kan inte ha bytesspecifika returregler.
  • Du kan inte lägga till bytesartiklar när du godkänner en returbegäran. Om en returbegäran innehåller anteckningar som begär bytesvaror måste du avvisa returbegäran och skapa en ny retur med bytesvaror i din Shopify-admin.

Aktivera returer med självbetjäning

Om du vill ställa in returförfrågningar måste du först aktivera returer med självbetjäning i din Shopify-admin.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Kundkonton från din Shopify-admin.
  2. I avsnittet Självbetjäning för returer, klicka på Slå på.
  3. Klicka på Spara.

När du har aktiverat kundreturer med självbetjäning så måste du tillåta att kunder loggar in från din webbshop och betalar med de nya kundkontona. Detta kan du göra genom att ställa in nya kundkonton i din Shopify-admin eller lägga till URL för de nya kundkontona till din butik.

Lägg till URL för nya kundkonton i din webbshop

När en kund klickar på URL för de nya kundkontona uppmanas de att logga in på sitt kundkonto, där de kan skicka in en returförfrågan.

Du kan lägga till URL för de nya kundkontona var som helst i din webbshop där du kan ange en URL, till exempel i din butiks returpolicy eller på en retursida.

Du kan hitta och kopiera den nya kundkontonas URL:er från inställningarna för Kundkonton i avsnittet Nya kundkonton på sidan. När du har kopierat ditt URL kan du lägga till det i din webbshop där det är mest logiskt för ditt företag.

Lägg till URL för nya kundkonton till din återbetalningspolicy

1. Gå till Inställningar > Policyer i din Shopify-administratör.
  2. I avsnittet Återbetalningspolicy väljer du den text som du vill hyperlänka och klistrar sedan in ditt nya kundkonto-URL.
  3. Klicka på Spara.

Lägg till URL för nya kundkonton till en sida

1. I din Shopify-admin går du till Webbshop > Sidor.
  2. Klicka på den sida där du vill lägga till ditt URL för nya kundkonton, till exempel en retursida.
  3. Välj den text som du vill hyperlänka och klistra sedan in ditt URL för nya kundkonton.
  4. Klicka på Spara.
  5. Valfritt: Klicka på Visa sida för att se hur ändringarna visas i din webbshop.
  1. Från din Shopify-administratör går du till Webbshoppen > Navigering.
  2. Klicka på Sidfotsmeny.
  3. Klicka på Lägg till menyobjekt.
  4. I fältet Namn anger du ett sidonamn, till exempel Returer, Returbegäranden eller Begär retur.
  5. Klistra in ditt URL till det nya kundkontona i fältet Länk.
  6. Klicka på Lägg till och sedan på Spara.

Kundupplevelse

För att skicka en returbegäran måste din kund logga in på sitt kundkonto. Din kund kan komma åt sitt konto på följande sätt:

• Klicka på ditt nya kundkonto-URL som du lägger till i din webbshop.
  • Logga in på deras kundkonto från din butiksnavigering. Det här alternativet fungerar endast om du har aktiverat nya kundkonton i din butik.

Din kund anger sin e-postadress och en sexsiffrig verifieringskod som skickas till deras e-postadress. Ett lösenord krävs inte för att logga in. När din kund har angett koden i din butik får de åtkomst till sitt konto.

Dina kunder kan endast skicka returförfrågningar för ordrar som är distribuerade eller delvis har distribuerats.

Lägg till instruktioner för returbegäran i din butik

Lägg till information i din återbetalningspolicy eller en sida i din webbshop om hur returförfrågningar fungerar. Du kan använda och justera följande instruktionsexempel för hur en kund kan skicka in en returbegäran i din webbshop.

**Skicka in en returbegäran**Klicka på profilikonen i butiksnavigeringen eller gå till återbetalningspolicyn eller en retursida och begär sedan en retur. 1. Logga in på ditt konto: 1. Ange din e-postadress i fältet**E-postadress**och klicka sedan på**Fortsätt**. 2. Öppna e-postmeddelandet som skickats från vår butik i ditt e-postkonto och kopiera den sexsiffriga verifieringskoden som anges i e-postmeddelandet. 3. Gå tillbaka till webbshoppen och ange sedan en sexsiffrig verifieringskod. 2. Klicka på den order som du vill begära retur för. 3. Om din order har mer än en vara väljer du de varor som du vill returnera. 4. Välj en returorsak och lägg till en anteckning för butiken. 5. Klicka på**Begär retur**. Om din returförfrågan godkänns och kräver frakt får du ett e-postmeddelande med leveransinstruktioner och en returfraktsedel. När produkten har returnerats erhåller du en återbetalning.

Anpassa varumärkeshantering för returförfrågningar

De sidor där dina kunder själv betjänar och skickar returförfrågningar använder din kassas varumärkesinställningar. För att göra ändringar i varumärket på dessa sidor måste du uppdatera inställningarna för din kassa för varumärkeshantering.

Följande inställningar för varumärkeshantering gäller inte för dessa sidor:

• placering av logotyp
  • logotypjustering
  • maxbredd för logotyp

Anpassa e-postmeddelanden om returförfrågningar

Returförfrågningar har följande e-postaviseringar som du kan anpassa:

• bekräftelse på returförfrågan
  • returförfrågan godkänd
  • returförfrågan har avvisats

Du kan anpassa dessa aviseringar i Inställningar> Aviseringar > Returer.

Granska följande tabell för mer information om e-postmeddelanden om returförfrågningar:

Aviseringar om returförfrågningar
Anmälan Beskrivning
Bekräftelse på returförfrågan Skickas automatiskt till kunden efter att en retur har begärts med hjälp av returer med självbetjäning.
Returförfrågan godkänd Skickas till kunden när du godkänner en returförfrågan. Den här aviseringen innehåller information om returleverans, till exempel en returfraktsedel som du laddar upp när du godkänner en returförfrågan.
Returförfrågan har avvisats Skickas till kunden med ett meddelande som visar varför en returförfrågan avvisades. Du kan redigera meddelandet till kunden innan du skickar det.

Om du tillhandahåller en fraktsedel för retur med hjälp av Shopify Shipping eller SFN får kunderna ett e-postmeddelande om godkännande av retur och ett annat e-postmeddelande som innehåller en fraktsedel för retur.

Få e-postmeddelanden om returförfrågningar

Om du väljer att få orderaviseringar via e-post får du också automatiskt aviseringar om returförfrågan via e-post. Aviseringar om returförfrågningar är inte tillgängliga i Shopifys mobilapp.

Du kan hantera dina aviseringar om order- och returförfrågningar i Inställningar > Aviseringar > Orderaviseringar till personal.