Beteenderapporter

Beteenderapporter hjälper dig att förstå dina kunders shoppingbeteende. Du kan också komma åt rapporten Analys av webbshoppens varukorg. Dessa rapporter kan ge dig kunskaper om hur du gör följande:

• marknadsföra dina produkter bättre online och offline
  • merförsälja till din bästa målgrupp
  • skapa kampanjpriser och produktpaket
  • öka din genomsnittliga ordersumma.

Till exempel, om din webbutik har ett tema med ett sökfältet så kan du se vilka termer dina besökare använder för att söka efter produkter i din butik i rapporten Populära sökningar i webbutiken. Du kan också se söktermer som inte ger några resultat i rapporten Populära sökningar i webbutiken utan resultat.

Du kan använda uppgifterna i beteenderapporterna för att öka försäljningen genom att ordna din butik så att kunderna kan hitta vad de letar efter och uppmuntras att göra ytterligare köp.

Visa dina beteenderapporter

Steg:

Webbshopskonvertering över tid

I rapporten Webbutikskonvertering över tid visas andelen besökare i webbutiken som gör ett köp under en viss tidsperiod.

Följande kolumner finns i rapporten Webbutikskonvertering över tid:

Kolumner i webbshoppens omsättningsrapport över tid
Kolumn Beskrivning
Tidsgruppering Den tidsgruppering du har valt, till exempel dag, vecka eller månad.
Sessioner Det totala antalet sessioner i din webbshop.
Tillagd i varukorgen Det totala antalet sessioner där en kund lade till en produkt i en varukorg.
Nått kassan Det totala antalet sessioner där en användarinmatning gjordes (till exempel en knapptryckning eller ett musklick) i kassan.
Konverterade sessioner Det totala antalet sessioner där en kund köpte en produkt.
konverteringsnivå Andelen sessioner som resulterade i ett köp.

Den här informationen kan hjälpa dig att förstå hur bra din butik konverterar sessioner till försäljning.

När du öppnar den här rapporten är datan uppdaterad med några sekunders marginal. Du kan uppdatera eller öppna rapporten igen för att visa nyare data.

Du kan jämföra data från olika datumintervall i den här rapporten.

Din dagliga rapport kan uppdateras inom en 48-timmarsperiod efter att den ursprungligen behandlats och publicerats. Detta inträffar eftersom din trafikdata beräknas inom en minut och det kan sluta med att oönskad bot-trafik inkluderas i datan. Det körs tester för att upptäcka denna typ av trafik och de kan ta upp till 48 timmar att slutföra. Om dessa tester upptäcker oönskad trafik så tas oönskad data bort från dina rapporter.

Obs! Sessions converted registrerar det totala antalet sessioner där en kund köper en produkt. Det är möjligt för en kund att göra flera köp under en enda session. Av denna anledning kan det hända att antal registrerade order och antalet sessions converted inte överensstämmer.

Exempel: Hur rapporten om webbutikskonvertering kan användas för att göra affärsbeslut

Sarah har en sportvarubutik. Många personer besöker hennes webbutik men hon säljer inte mycket än.

Från sin Shopify-admin klickar Sarah på Analysverktyg > Rapporter. I avsnittet Beteende under rubriken Rapporter klickar hon på Webbutikskonvertering över tid. Hon klickar på rullgardinsmenyn Gruppera efter och grupperar sin konverteringsfrekvens efter Månad.

Sarah upptäcker att hennes webbutikskonverteringsfrekvens förra månaden var 5%, vilket betyder att 5% av personerna som besökte hennes webbutik den månaden köpte en produkt. Följande månad omorganiserar Sarah sina kollektioner och lanserar en ny rabattkod för att se om den förbättrar hennes konverteringsfrekvens med hjälp av rapporten Webbutikskonvertering över tiden för att övervaka hennes framsteg.

Webbprestanda

Att optimera webbshoppens webbprestanda kan förbättra shoppingupplevelsen för dina kunder, göra butiken lättare att upptäcka och öka konverteringen. Du kan se hur din butik står sig jämfört med branschstandard och andra Shopify-butiker som liknar din genom att granska rapporten Webbprestanda.

Se Webbprestanda-instrumentpanelen och -rapporterna om du vill veta mer om den här rapporten.

Rekommendationer om produktkonverteringar över tid

Om du använder produktrekommendationer från Shopify på produktsidorna i din webbutik så ska rapporterade konverteringar av produktrekommendationer över tid visa hur effektiva dessa rekommendationer är över en viss tid. Den här informationen kan hjälpa dig att förstå hur bra butiken är på att konvertera produktrekommendationer till försäljning.

Obs! För att spåra dina produktrekommendationer i Shopify måste du använda formatet för varje produkts webbadress som anges i dess API. Om du vill veta mer, se Visa produktrekommendationer med produktrekommendationernas API-respons för produkter.

Följande kolumner finns i rapporten Konvertering av Produktrekommendationer över tid:

Kolumner i rapporten om konvertering av produktrekommendationer över tid
Kolumn Beskrivning
Dag Den dag som kundinteraktion inträffade.
Sessioner Antal sessioner där kunder tittade på produktrekommendationer på en produktsida.
Sessioner med klick Antal sessioner där en produktsida sågs av en kund efter att denne klickat på en produktrekommendation.
Sessioner med produkter tillagda i varukorgen Antalet sessioner där en rekommenderad produkt lades till i varukorgen av en kund efter att denne klickat på en produktrekommendation i sessionen.
Sessioner med inköp Antal sessioner där en produkt köptes av en kund efter att ha lagt till den i varukorgen efter ett klick på en produktrekommendation inom sessionen.
Klickfrekvens Andelen sessioner med produktrekommendationer som resulterade i ett klick på en produktrekommendation.
Frekvens för produkter tillagda i varukorgen Andelen sessioner med produktrekommendationer som resulterade i att en produktrekommendation har lagts till i varukorgen.
Inköpsfrekvens Andelen sessioner med produktrekommendationer som resulterade i köp av en produktrekommendation.

Datan är som en tratt: antalet sessioner är alltid större än eller lika med antalet klick, antalet klick är alltid större än eller lika med det antal som läggs till i varukorgen och antalet som läggs till i varukorgen är alltid större än eller lika med antalet köp.

Rapporten innehåller inte uppgifter för produkter som läggs till i varukorgen eller köps med hjälp av en köpknapp eller en tredjepartsapp.

Du kan gruppera data efter dag, vecka eller månad. Du kan också jämföra data från olika datumintervall.

På grund av hur rekommendationerna spåras kanske den här rapporten inte visar alla rekommendationsengagemang i din butik från de senaste 24 timmarna.

Populära produkter med lågt antal rekommendationsklickningar

Rapporten Topprodukter med låg rekommendationsklickfrekvens visar de mest sålda produkterna under de senaste 30 dagarna som har rekommendationer med en klickfrekvens under genomsnittet.

Rapport för kolumner i de populäraste produkterna med med låg rekommendationsklickfrekvens
Kolumn Beskrivning
Produktnamn Produkttiteln
Produkttyp Typ av produkt.
Klickfrekvens för rekommendation Andelen sessioner med produktrekommendationer som resulterade i att en kund klickade på en produktrekommendation.
Skillnad från genomsnittlig klickfrekvens Skillnaden mellan rekommendationsklicksfrekvens och genomsnittlig klickfrekvens.

Informationen i den här rapporten kan hjälpa dig att förstå vilka produkter som dina kunder tittar mest på och som har en klickfrekvens under genomsnittet för de rekommenderade produkterna som visas. Du kan överväga att anpassa rekommendationerna för dessa produkter i appen Search & Discovery.

Rapporten innehåller data för de senaste 30 dagarna och kommer att ändras dagligen. På grund av hur rekommendationerna spåras kanske rapporten inte inkluderar data från din butik från de senaste 24 timmarna.

Populära sökningar i webbshop

Rapporten Populära sökningar i webbutiken visar dig en sammanställning av de söktermer som dina kunder använde för att söka efter en produkt i din webbutik.

Kolumner i rapporten över de populäraste sökningarna i webbshoppen
Kolumn Beskrivning
Sökterm Termen som kunden använde för att söka i din butik.
Antal sökningar Antal sessioner där kunder sökte i din butik med den termen.

Denna information kan hjälpa dig att förstå de specifika ord som kunder använder när de letar efter något i din butik. Du kan överväga om justering av dina produkttitlar och beskrivningar hjälper dina kunder att snabbt hitta vad de letar efter.

På grund av hur sökningar spåras kan det hända att den här rapporten inte visar alla sökningar i din butik från de senaste 12 timmarna.

Populära sökningar i webbshoppen utan klick

Rapporten Webbshoppens populäraste sökningar utan klickningar visar en lista över söktermerna med resultat som inte fick några klickningar från de kunder som sökte i din butik.

Följande kolumner finns i rapporten Webbshopens främsta sökningar utan klick:

Definition av kolumnerna i de populäraste sökningarna i webbshopen utan rapport med klick
Kolumn Beskrivning
Sökterm Termen som kunden använde för att söka i din butik.
Antal sökningar Antal sessioner där kunder sökte i din butik med den termen.

Den här informationen kan hjälpa dig att förstå de specifika ord som kunder använder för att söka i din butik när de inte klickar på några resultat. Du kan sedan överväga om justering av dina produkttitlar och beskrivningar hjälper dina kunder att snabbt hitta vad de letar efter. Du kan även anpassa din butiks sökresultat i appen Search & Discovery.

På grund av hur sökningar spåras kan det hända att den här rapporten inte visar alla sökningar i din butik från de senaste 12 timmarna.

Rapporten innehåller uppgifter från och med den 2 september 2022.

Populära webbutikssökningar utan resultat

Rapporten Populära webbutikssökningar utan resultat visar en sammanställning av de söktermer som dina kunder använde för att söka efter en produkt i din butik som inte gav dem några resultat.

Följande kolumner finns i rapporten Webbshopens främsta sökningar utan resultat:

Kolumner i rapporten Webbshopens främsta sökningar utan resultat
Kolumn Beskrivning
Sökterm Termen som kunden använde för att söka i din butik.
Antal sökningar Antal sessioner där kunder sökte i din butik med den termen.

Denna information kan hjälpa dig att förstå de specifika ord som kunder använder när de letar efter något i din butik. Du kan överväga om justering av dina produkttitlar och beskrivningar hjälper dina kunder att snabbt hitta vad de letar efter. Du kan även anpassa din butiks sökresultat i appen Search & Discovery.

På grund av hur sökningar spåras kan det hända att den här rapporten inte visar alla sökningar i din butik från de senaste 12 timmarna.

Sökkonverteringar över tid

Om du använder Shopifys skyltfönstersökning visar rapporten Sök konverteringar över tid hur effektiv skyltfönstersökningen är över en vald tidsperiod. Den här informationen kan hjälpa dig att förstå hur bra din butik är på att konvertera sökningar till försäljning.

Obs! För att spåra skyltfönster-sökning i Shopify måste temats kodbas redan använda egenskapen url returnerad från search.results. Alla Shopify-utvecklande teman är inställda för att spåra sökning i skyltfönstret.

Följande kolumner finns i rapporten Sökkonverteringar över tid:

Kolumner i sökkonverteringsrapporten över tid
Kolumn Beskrivning
Dag Den dag då kundinteraktion inträffade.
Sessioner Antal sessioner där kunder sökte.
Sessioner med klick Antal sessioner där en produktsida visades av en kund efter att ha klickat på en produkt som visades i sökresultaten.
Sessioner med produkter tillagda i varukorgen Antal sessioner där en produkt lades till i varukorgen av en kund efter att ha klickat på en produkt som visades i sökresultaten i en session.
Sessioner med inköp Antalet sessioner där en produkt som visades i sökresultaten köptes av en kund efter att denne klickat på produkten i sökresultaten och lagt till den i varukorgen inom en session.
Klickfrekvens Andelen söksessioner som resulterade i ett klick för att visa en produkt.
Frekvens för produkter tillagda i varukorgen Procentandelen söksessioner som resulterade i att en produkt lagts till i varukorgen.
Inköpsfrekvens Procentandelen söksessioner som konverterats till köp.

Datan är som en tratt: antalet sessioner är större än eller lika med antalet klick, antalet klick är alltid större än eller lika med det antal som läggs till i varukorgen och antalet som läggs till i varukorgen är alltid större än eller lika med antalet köp.

Du kan gruppera data efter dag, vecka eller månad. Du kan också jämföra data från olika datumintervall.

Rapporten innehåller inte uppgifter för produkter som läggs till i varukorgen eller köps med hjälp av en köpknapp eller en tredjepartsapp.

På grund av hur sökningar spåras kan det hända att den här rapporten inte visar alla sökningar i din butik från de senaste 12 timmarna.

Sessioner efter landningssida

Rapporten Sessioner efter landningssida visar vilka sida som sessioner i din butik startade på.

Du kan se sammanställningen från din Analysverktygsida.

När du öppnar den här rapporten är datan uppdaterad med några sekunders marginal. Du kan uppdatera eller öppna rapporten igen för att visa nyare data.

Sessioner efter enhet

Rapporten Sessioner efter enhet visar vilken typ av enheter som användes för att besöka din webbplats.

Du kan se sammanställningen från din Analysverktygsida.

När du öppnar den här rapporten är datan uppdaterad med några sekunders marginal. Du kan uppdatera eller öppna rapporten igen för att visa nyare data.

Webbshoppens varukorgsanalys

Rapporten Webbutikens varukorgsanalys hjälper dig att förstå kundernas shoppingbeteende genom att visa dig produktpar som de har lagt i samma varukorg under de senaste 30 dagarna. Du kan använda informationen i den här rapporten som en guide för att bygga marknadsföringsstrategier baserade på den data som du ser.

Steg:

Rapporten visar som mest 10 produktpar.

På grund av hur denna rapport genereras kan det hända att analysen inte återspeglar all aktivitet i din butik från de senaste 24 timmarna.

Obs! Om du ser meddelandet "Inte tillräckligt med data för analys" har inget produktpar lagts till i kundvagnen tillräckligt många gånger under de senaste 30 dagarna för att visa ett statistiskt signifikant förhållande. Detta kan inträffa när du har ett stort antal produkter eller ett litet antal besökare, eller när några av dina produkter är nya.

Marknadsföringstekniker

Har du någonsin undrat varför mjölken vanligtvis finns i bakre delen av livsmedelsaffären, långt bort från flingorna?

Mjölken kan flyttas till ett kylskåp närmare flingorna, eller så kan flingorna flyttas närmare mjölken, men de är avsiktligt separerade.

Eftersom mjölk snabbt förstörs behöver de flesta som handlar mat köpa mjölk ofta. Marknadsförare placerar mjölken i bakre delen av butiken så att kunden måste gå förbi många andra produkter för att komma åt den. Studier inom psykologi och marknadsföring visar att kunden kommer att känna igen märken på andra produkter medan de går mellan flingorna och mjölken och lägga till dem i sin varukorg. Ofta är produkterna något som kunden inte ens visste att de ville ha.

Flingor placeras närmare ingången eftersom marknadsförare är övertygade om att om du köper flingor så måste du även ha mjölk. Du kommer då att behöva hitta mjölken i bakre delen av butiken och gå förbi alla andra produkter på väg dit. Om du gick till butiken för att köpa mjölk är det inte garanterat att du vill ha flingor till den. På grund av detta placeras mjölken i bakre delen av butiken och flingorna placeras i främre delen, och inte tvärtom.

Oavsett vilken bransch ditt företag tillhör kan du använda denna typ av marknadsföringsteknik i din Shopify-butik.

I följande exempel kommer Produkt A att hänvisa till produkterna under kolumnen Kunder som lade till och Produkt B kommer att hänvisa till produkterna under kolumnen ... lade också till för att illustrera produktrelationerna i rapporten Webbutikens varukorgsanalys.

Prisrabatter och prishöjningar

Baserat på konceptet att kunder sannolikt kommer att lägga till Produkt B i varukorgen efter att har lagt till Produkt A kan du rabattera Produkt A och höja priset för Produkt B. Rabatten kan öka den frekvens som Produkt A läggs till i kundvagnen och påverka den frekvens som Produkten B också läggs till.

Det finns olika sätt att rabatterat dina priser i Shopify:

Webbplatsannonser

Du kan marknadsföra dina produkter på din webbplats med hjälp av annonser och produktrekommendationer.

Många Shopify-teman har inbyggda banners som bildspel på startsidan. Bannern är väldigt synlig i din butik, så du kan placera en banderoll-annons som kunder kan klicka på och gå direkt till den produkten. Om du inte är bekant med hur du gör det själv kan du arbeta med en designer eller en Shopify partner för att skapa en annons och ladda upp den på startsidans bildspel.

Du kan även använda produktrekommendationer för att föreslå relaterade produkter till dina kunder baserat på produkter som de för tillfället besöker.

E-postkampanjer

Du kan samla in kunders e-postadresser i kassan och genomföra marknadsföringskampanjer via e-post.

Om du har en lång lista över kunder att skicka e-post till kan du hitta en e-postapp i Shopify App Store för att skapa en e-postlista som hämtar data från sidan Kunder i din Shopify-admin.

Produktplacering i din butik

I exemplet med mjölk och flingorförsöker livsmedelsbutiker att öka försäljningen genom att fysiskt separera Produkt A från Produkt B. Om relationen mellan produkterna inte är tillräckligt stark kanske kunderna inte hittar Produkt B och ger upp, vilket gör separeringen skadlig för din försäljning.

Att placera produkter nära varandra kanske inte ger dig samma fördel som produktrelationen visar i exemplet med mjölk och flingor, men det gör det lättare för dina kunder att hitta vad de letar efter.

Se till att du funderar över hur du placerar dina produkter i din webbutik eftersom att kunder kanske inte söker efter produkter på samma sätt som i en fysisk butik. Om du separerar dina produkter, se till att kunderna fortfarande kan söka i din butik efter vad de letar efter.

Det finns olika sätt att ändra produktplacering i din butik:

Logistik

Du kan använda produktrelationer i webbshopens varukorgsanalysrapport för att hjälpa dig att planera hur du fyller på ditt lager. Du kan till exempel placera Produkt B nära Produkt A i ditt lager.