Moneris-kortläsare

OBS! Moneris-kortläsaren är endast tillgänglig om du är i Kanada. Om du vill använda en kortläsare med Shopify POS och du inte är i Kanada måste du ta emot betalningar med stöd extern kortläsare.

Om du använder Shopify POS för iPad i Shopify-plan eller högre kan du använda Moneris iPP320-terminalen för att acceptera tap-, chip- och swipe-betalningar. Du kan använda Moneris iPP320-terminalen för att acceptera betalningar från alla större kreditkort, betalkort och kontaktlösa betalningar som Apple Pay och Android Pay.

Använd den här guiden för att ställa in terminalen och tryck sedan på kredit/debit från appen Shopify POS för att ta emot en kortbetalning.

Moneris iPP320-terminal

Om du aktiverar Moneris-terminalen på en POS-enhet bearbetar Moneris endast korttransaktioner för den enheten. Du behöver inte aktivera Moneris i din butiks betalningsleverantörsinställningar.

Du kan fortfarande använda Shopify Payments som din kreditkortsbetalningsleverantör för din webbutik, och du kan använda Shopify Payments på en annan POS-enhet med en annan kortläsare som stöds.

Obs! När Moneris iPP320-terminalen är konfigurerad bör du kontakta Moneris kundtjänst om du behöver hjälp med att använda terminalen eller ditt Moneris-konto.

Vem är den här kortläsaren för?

Moneris iPP320-terminalen är för kanadensiska handlare som har en permanent detaljhandelsplats.

Moneris-terminalen är idealisk för kanadensiska handlare som vill erbjuda sina kunder det bredaste utbudet av betalningsalternativ. Det fungerar på både engelska och franska, och det är den enda Shopify-stödda kortläsaren som accepterar Interac-kort (till exempel Interac-kort som inte är Debit Mastercard eller Visa Debit).

Moneris-terminalen minskar risken för fel som kan uppstå om du skulle använda en annan extern kortterminal. Med en annan extern kortterminal måste du ange varje transaktionsbelopp manuellt och sedan registrera försäljningen i Shopify POS separat. Denna process går långsamt och är benägen att göras fel. Moneris-terminalen är integrerad med Shopify POS, så appen ansvarar för transaktionen och bara kunden behöver interagera med terminalen. Denna process är snabb och förhindrar användarfel.

Till skillnad från Shopifys andra kortläsare som stöds måste Moneris-terminalen anslutas till ett internetnät och en strömförsörjning, så den passar bäst att användas på en permanent plats.

Krav

För att använda Moneris iPP320-terminalen med Shopify behöver du följande:

• Shopify POS för iPad (version 3.5 eller högre) på Shopify-planen eller högre.
  • Ett Kanada-baserat Shopify-konto.
  • Din butiks valuta är inställd på CAD.
  • Ett aktivt Moneris-handelskonto.
  • Åtkomst till ett eluttag.
  • Både åtkomst till Ethernet och WiFi-nätverk vid din försäljningsplats.
  • En iPad (terminalen är inte kompatibel med Shopify POS för iPhone eller Android).

Få din Moneris-terminal

Innan du kan börja använda Moneris iPP320-terminalen måste du registrera dig för ett Moneris-handelskonto. När din ansökan har godkänts skickar Moneris dig en Moneris iPP320-terminal som har rätt programvara för användning med Shopify.

Om du redan har ett Moneris-konto måste du begära en terminal som fungerar med Shopify från Moneris.

Obs! Ditt Shopify företag måste vara baserat i Kanada och ha sin valuta inställd på CAD för att vara berättigad till Moneris iPP320-terminalen.

Steg 1: Anslut din terminal

Din terminal har en enda anslutningskabel som ansluter terminalen till ditt nätverk och till en nätadapter.

Steg:

1. Anslut anslutningskabelns nätverkskontakt till Ethernet-uttaget.
  2. Anslut nätadaptern till porten på anslutningskabeln och anslut sedan nätadaptern till ett eluttag.
  3. Anslut anslutningskabeln till botten av betalningsterminalen (anslutningen liknar en HDMI-kontakt). Använd skruvarna som medföljer terminalen för att säkra kabeln till terminalen.

När du har anslutit terminalen piper den och skärmen tänds.

Obs! Se till att du ansluter din terminal till samma nätverk som din iPad är ansluten till.

Steg 2: Konfigurera terminalen

När du startar din terminal för första gången uppmanas du att ange enhetsinställningarna, vilket börjar med Språkalternativen. Om din terminal visar Välkommen / Bonjour istället för installationsmenyn måste du starta om den genom att följa stegen i avsnittet Felsökning i den här guiden.

Innan du kan börja använda terminalen med Shopify POS måste du ange rätt enhetsinställningar. Om du måste avbryta en av enhetsinställningarna som du har angett tidigare trycker du på den röda knappen X för att starta om.

Dessa är inställningarna som du bör välja i varje steg i installationsprocessen:

Enhetsinställningar för initial konfiguration
Inställning Beskrivning
Språk Tryck på F1 för engelska eller F4 för franska. Detta ställer in standardspråket för terminalen och utskrivna kvitton.
Kontaktlös kortläsare Tryck på F1 för att aktivera kontaktfria "blipp"-kort.
Läge Tryck på F1 för att flytta nedåt i listan och välj PCI, och tryck sedan på den gröna O-knappen för att bekräfta.
Ethernet IP-typ Terminalen kan nätverkas med en dynamisk webbadress, eller så kan du ange nätverksinställningarna manuellt. I de flesta fall bör du använda en dynamisk adress. Välj DYNAMISK genom att trycka på F4.
Konfigurera IP-värd Välj Offentlig och välj sedan Produktion (tryck på F1 eller F4 för att ändra valet och tryck på den gröna O-knappen för att bekräfta).

Välj IPG1 och tryck på den gröna O-knappen för att bekräfta. Om kortläsaren inte ansluts när konfigurationen är klar upprepar du konfigureringsstegen med hjälp av IPG2 eller IPG3.
Automatisk DNS Tryck på F1 för att välja Ja, om du inte har särskilda nätverkskrav.
Ange IP-konfigureringens period för att försöka igen Detta är standard för 10. Tryck på den gröna O-knappen för att bekräfta.
Ange timeout för värdanslutning Standardvärdet är 20. Tryck på den gröna O-knappen för att bekräfta.
Ta bort kortsignal Detta styr huruvida terminalen kommer att pipa om kunden lämnar sitt kort insatt efter att ha gjort ett köp. Välj genom att trycka på F1 för att terminalen ska pipa när ett kort är kvar, eller välj AV genom att trycka på F4.
Cashback Tryck F4 för att välja Nej. Shopify POS stöder inte cashback.
Tilläggsavgift Välj INGEN (tryck på F1 eller F4 för att ändra valet) och tryck sedan på den gröna O-knappen för att bekräfta. Shopify POS stöder inte tilläggsavgift.
Statusrapport Tryck på F1 för att aktivera den här funktionen.
ERNEX Tryck på F4 för att inaktivera lojalitetskortsystemet för ERNEX. Shopify POS stöder inte ERNEX.

När du har angett inställningarna är din terminal nästan klar att användas. Tryck på den gröna O-knappen två gånger för att visa Welcome / Bonjour-skärmen. Om du ändrar terminalens nätverksinställningar kommer den att startas om automatiskt innan Welcome / Bonjour-skärmen visas.

Steg 3: Konfigurera Shopify POS för att använda din nya terminal

När du har konfigurerat terminalen kan du aktivera den i appen Shopify POS på din iPad. För att slutföra det här steget måste du hänvisa till Moneris Merchant Information Sheet som du mottog från Moneris med din terminal eller via e-post.

Obs! Du kan ansluta din terminal med endast en iPad åt gången — en enda terminal kan inte anslutas till flera iPad-enheter som kör Shopify POS.

Steg:

1. Från Shopify POS trycker du på Butik och sedan på Betalningstyper.
  2. Tryck på Moneris Terminal:
    Moneris Terminal-knapp på inställningsskärmen för Shopify POS Payments
  3. Aktivera Moneris Terminal genom att trycka på växlingsknappen. Detta kommer att visa 3 fält som du behöver fylla i: IP-adress, handlar-IDoch ECR-ID.
    Moneris inställningsskärm
  4. Ange terminalens IP-adress. Du kan få detta från terminalen genom att trycka på F2 och sedan F3. Ange detta i iPad på samma sätt som det visas i terminalen. Adressen kommer att vara en kombination av 4 sifferuppsättningar som skiljs åt med punkter.
  5. Ange det handlar-IDsom finns i ditt Moneris Merchant Information Sheet. Handlar-ID är i allmänhet ett 13-siffrigt nummer som börjar med 0030. Om du har mer än en Moneris Terminal kommer detta nummer att vara detsamma för alla eftersom det är ditt kontonummer.
  6. Ange ECR-ID som ingår i ditt Moneris Merchant Information Sheet. EC-ID är ett nummer som är specifikt för varje terminal. Det är i allmänhet 8 siffror långt och kan vara märkt Debit/Credit ECR på ditt Moneris Merchant Information Sheet. Observera att ECR-ID inte är detsamma som terminalens serienummer.
  7. När du har angett dessa inställningar trycker du på Initiera Terminal längst upp till höger på iPad-skärmen. Initialiseringen kan ta upp till en minut och Shopify POS meddelar dig när den är klar. Den här processen verifierar att inställningarna är korrekta och uppdaterar terminalen med din information om ditt handlarkonto.

Du kan återgå till inställningsskärmen och trycka på Initiera terminal igen för att ändringarna ska träda i kraft om du ändrar ditt konto hos Moneris (såsom att ändra dina begränsningar för dina processer eller accepterade betalningsformer).

Transaktionskoder

När du har bearbetat en transaktionen med iPP320 kan du hitta information om transaktionen i avsnittet Tidslinje på orderns detaljsida. I slutet av transaktionens referensnummer ser du ett brev som visar hur betalningen behandlades:

Beskrivningar av transaktionskoder
Kod Beskrivning
S Kortet drogs.
M Kortinformation angavs manuellt.
C Chipkort sattes in.
H Ett EMV-kort blippades.
T Kontaktlöst kort med magnetremsa blippades.
F Kortet drogs på nytt efter ett chip-fel.
G Manuell inmatning efter att alla kortfunktioner (blipp, chip och dragning) misslyckades.
Q Kortet avvisades på grund av chip-fel.

Steg:

1. Från Ordersidan i din Shopify-admin, klicka på ordernumret för en order som du behandlade med Moneris-terminalen.
  2. I avsnittet Tidslinje klickar du på En betalning på $xx.xx behandlades på Semi Integrated Moneris:
    Moneris transaktionsmeddelande i en orders tidslinjesektion
  3. Klicka på Information från gatewayen:
    Information från gatewayknappen

I avsnittet Information om EMV finns transaktionskoden i slutet av referensnumret:

Transaktionskod i en orders tidslinjesektion

Avancerat nätverk

Om du har problem med nätverk kan du kanske ändra terminalens Ethernet IP-typ från en dynamisk IP-adress till en statisk IP-adress och sedan konfigurera din nätverksrouter för att reservera adressen du använder för terminalen.

Obs! För att slutföra nästa steg måste du kunna komma åt din routers konfigureringsinformation.

Steg:

1. Starta om terminalen genom att följa stegen i avsnittet Felsökning i den här handboken.
  2. Följ stegen i konfigurationstabellen ovan (se Steg 2), men välj STATISK på kommandoraden för Ethernet IP-typ istället för DYNAMISK.
  3. När du har valt STATISKanger du routerns IP-adress, Subnet Mask, Standard-gateway och Primära och sekundära DNS-servrar (du kan hitta den här informationen i din routers konfiguration).
  4. Slutför konfigureringen av terminalen.

Felsökning

• Det gick inte att initiera Terminalfel
  • Kontrollera din terminalmodell och programvaruversion
  • Använd flera iPads
  • Återvänd till terminalinställningsmenyn
  • Anslutningsfel i Shopify POS
  • Initiera Moneris-terminalen igen
  • Det gick inte att initialisera Ingen matchning på PED-serienummerfel
  • Kontakta support

Det gick inte att initiera Terminalfel

Ibland kommer Moneris-terminalen att ändra sin IP-adress, och du måste följa anslutningsfelstegen ovan för att kontrollera och uppdatera IP-adressen innan du initierar terminalen igen.

Kontrollera din terminalmodell och programvaruversion

För att arbeta med Shopify POS måste din Moneris-terminal vara en iPP320 med rätt programvara installerad. Du kan kontrollera din terminals programvaruversion med serienumret som visas när du startar om terminalen.

Steg:

1. Se till att terminalmodellnumret på baksidan av Moneris-enheten är iPP320.
  2. Starta om terminalen genom att dra ur den och sedan ansluta den igen.
  3. När terminalen startar om visar den fjärde skärmen programvaran serienummer i formatet Uxxxx-xxxxxxxx, där varje xx är ett nummer. De första fyra siffrorna representerar programvaruversionen. Kontrollera att de första fyra siffrorna är ett av följande mönster: - 0224, 0253
    • 1117 och högre.

Om dina nummer matchar något av dessa mönster är terminalens programvara kompatibel med Shopify POS.

Använd flera iPads

Din Moneris-terminal ska anslutas med bara en iPad åt gången. Om du ansluter mer än en iPad till en enda terminal kommer nätverksanslutningen att misslyckas och du riskerar att förlora försäljningen.

Om du vill sälja med flera iPads på din detaljhandelsplats måste du få en extra Moneris-terminal för varje iPad.

Återvänd till terminalinställningsmenyn

Terminalens inställningsmeny visas automatiskt första gången du startar en ny terminal. Om du vill göra ändringar i din terminals konfiguration måste du starta om terminalen och öppna installationsmenyn manuellt.

Steg:

1. Starta om terminalen genom att trycka och hålla in den gula knappen < och skiljeknappen .,#* samtidigt. Släpp knapparna när terminalskärmen blinkar av.
  2. När terminalen har startats om och dess skärm visar ett meddelande som ser ut som "U-0224-NNNNNNNNN", tryck in och släpp den röda knappen X och tryck sedan snabbt på de gröna knappen O för att öppna inställningsmenyn.
  3. Följ stegen i konfigurationstabellen (se Steg 2) för att konfigurera terminalen.

Anslutningsfel i Shopify POS

Shopify POS kan ha svårt att ansluta till din terminal om din butiksnätverksanslutning inte är stabil.

Om terminalens IP-typ är inställd på Dynamisk kan den förlora förbindelsen med Shopify POS när internetanslutningen i din butik misslyckas. Om detta inträffar kommer Kassasidan i Shopify POS att visa ett meddelande som säger att Ingen kortläsare är ansluten, och du måste uppdatera dina Shopify POS-inställningar för att inkludera terminalens IP-adress innan du kan fortsätta.

Steg:

1. Öppna Inställningsmenyn i Shopify POS och tryck sedan på Betalningstyper.
  2. Tryck på Moneris Terminal.
  3. Tryck på F2 och F3 för att visa aktuell IP-adress i terminalen.
  4. I Shopify POS anger du terminalens nya IP-adress.
  5. Tryck på Initiera terminal för att spara dina ändringar.

Om det här inträffar ofta kan det vara bra att ändra din terminals Ethernet IP-typ till Statisk i stället för Dynamisk (se avsnittet Avancerade nätverk ovan).

Initiera Moneris-terminalen igen

Det finns tillfällen då du kanske måste initiera Moneris-terminalen igen, till exempel om du slår av och på den i Shopify POS-betalningsinställningar, eller om du ändrar något i ditt Moneris-konto.

Ibland kommer Moneris-terminalen att ändra sin IP-adress, och du måste följa anslutningsfelstegen ovan för att kontrollera och uppdatera IP-adressen innan du initierar terminalen igen.

Om Shopify POS-appen fastnar i initialiseringsläget eftersom IP-adressen måste uppdateras kan du tvinga appen att sluta innan du uppdaterar IP-adressen.

Steg:

1. Tryck på iPad-hemknappen två gånger för att visa alla appar som körs på iPad.
  2. Hitta Shopify POS-appen och dra den uppåt för att ta bort den från listan över appar.
  3. Tryck på iPad-hemknappen för att återgå till iPad-skärmen.
  4. Hitta och tryck på Shopify POS-appen för att öppna den och följ sedan anslutningsfelstegen.

Det gick inte att initialisera Ingen matchning på PED-serienummerfel

Ett misslyckades med att initialisera Ingen matchning på PED-serienummer-fel innebär en av två saker:

• Handlar-ID eller ECR-ID angavs felaktigt när du konfigurerade Shopify POS för att fungera med din terminal.
  • Terminalen aktiverades inte korrekt av Moneris.

Kontrollera att du har skrivit in Handels-ID och ECR-ID korrekt i Shopify POS. Om de är korrekta, kontakta Moneris support.

Kontakta support

Om du fortfarande har problem med att ansluta din terminal till Shopify POS efter att ha försökt med dessa felsökningssteg, kontakta Shopify support. Om du behöver hjälp med transaktioner, utbetalningar eller att använder din terminal, kontakta då supporten för Moneris från deras supportsida eller genom att ringa 1-866-319-7450.