Kassaskift

Ett kassaskift är en tidsperiod under vilken transaktioner sker i din butik. Du använder kassaskift för att balansera din kassalåda regelbundet och hålla medarbetare ansvariga för de pengar som de har hanterat.

Varje iPad visar endast sina egna kassaskift och inte de för andra iPads. Om du raderar och installerar om Shopify POS-appen, eller uppgraderar till en nyare iPad, kommer du att förlora enhetens sparade data för kassaskift.

Obs! Kassaspårning är endast tillgängligt om du använder Shopify-planen eller högre och använder en iPad. Kassainställningarna är inte tillgängliga i Shopify POS för Android eller iPhone.

Skärmen Register

försäljningsregistrets skärm kan du skapa och spåra kassaskift i din butik. Du kan hålla reda på din dagliga totala försäljning och återbetalningar för varje betalningsmetod, samt alla kontanter i din kassalåda.

Tryck på butikoch sedan på försäljningsregisterför att öppna fönstret försäljningsregister i Shopify POS-appen på din iPad:

Skärmen Kassaskift — Shopify POS för iPad

Kassaapparatsinställningar

Om du använder Shopify POS på Shopify-planen eller högre kan du ställa in dina registerinställningar på skärmen Register-inställningar.

Steg:

1. Från Shopify POS trycker du på butikoch sedan på försäljningsregister.

2. Tryck på Inställningar:

Knappen Registerskärminställningar — Shopify POS för iPad

3. Tryck på växlingsknapparna för att aktivera eller inaktivera följande alternativ:

- Aktivera försäljningsregister

Denna funktion gör det möjligt för dig att regelbundet kontrollera dina åtaganden. Använd den för att spåra försäljningssummor för varje betalningstyp och kontrollera kontanter i din kassalåda.

- Spåra kontanter

Med den här funktionen kan du spåra din växelkassa per skift. Det här alternativet visas inte om aktivera försäljningsregister är inaktiverat.

Påbörja ett nytt kassaskift

Du kan skapa ett skift i Shopify POS kassaskift på två sätt:

• Manuellt, om du vill ange den initiala växelkassan för kassaskiftet

• Automatiskt, om du vill att Shopify ska använda den förväntade kontantsumman i kassalådan som växelkassa för nästa kassaskift.

Öppna ett kassaskift manuellt

Om du skapar ett nytt kassaskift manuellt kan du ange ett värde för din växelkassa. Växelkassan är det belopp som ursprungligen angavs i kassaapparaten så att personal kan ge växel vid kontantbetalningar.

Steg:

1. Gå till skärmen Shopify POS-appens kassa-skärm på din iPad.

2. Klicka på +-knappen:

Knappen Registerskärm plus — Shopify POS för iPad

3. Dialogrutan Öppna Skift öppnas. Om du har aktiverat kassaspårning i dina registerinställningar kan du ange ditt kontantflottörbelopp:

Öppna skift-dialogruta — Shopify POS för iPad

4. Valfritt: Ange en anteckning.

5. Tryck på klar. Kassaskiftet kommer att vara öppet tills du stänger det manuellt.

Öppna kassaskift automatiskt

Om du har stängt ett kassaskift och du inte öppnar ett annat innan du behandlar nästa order öppnar Shopify automatiskt ett nytt kassaskift.

Automatiska skift utan kontantspårning

Om du inte har aktiverat kontantspårning i dina registerinställningar ser du det här meddelandet när den första transaktionen i det nya kassaskiftet är slutfört:

Meddelandet Kassaskift skapat (kontantspårning är inte aktiverat) — Shopify POS för iPad

Automatiska skift med kontantspårning aktiverad

Om du har aktiverat kontantspårning i dina registerinställningar, används det beräknade kontantsaldot vid slutet av det föregående kassaskiftet som växelkassa (eller öppnings)-beloppet. Om det här är det första kassaskiftet för din butik är växelkassan inställd på 0 USD.

Meddelandet du ser kommer att se ut så här:

Meddelandet Kassaskift skapat (kontantspårning aktiverat) — Shopify POS för iPad

Om du inte accepterar kontantbetalningar

Om du inte accepterar kontant betalning kan du stänga av kontantspårning i dina kassainställningar. Detta innebär att du inte behöver ange ett växelkassebelopp unde ett kassaskift. Ditt kassaskifte kommer fortsätta att spåra all försäljning som gjorts med andra betalningsmetoder, så länge som du har aktiverat alternativet öppna och stäng skift i dina kassainställningar.

Visa detaljer om ett kassaskift

Obs! Kassaspårning är endast tillgängligt om du använder Shopify-planen eller högre.

Från din försäljningsregisterskärm kan du trycka på ett skift för att se:

• historiken för kassaskiftet
  • detaljerad information om försäljning för varje betalningstyp.

Visa historiken för ett kassaskift

Du kan se en översikt över aktivitet under ett kassaskift.

Steg:

1. Gå till skärmen Shopify POS-appens registerskärm på din iPad.

2. Tryck på det kassaskift vars historik du vill visa.

Informationen varierar lite beroende på om:

• Du visar ett öppet eller ett stängt kassaskift
  • Du har aktiverat kontantspårning.

Följande information visas alltid:

• datum för skiftet
  • den totala försäljningen för det skiftet
  • Namnet på den anställde som öppnade skiftet
  • det initiala växelkassebeloppet (om du har aktiverat kontantspårning i dina registerinställningar)
  • Eventuella justeringar som anställda har gjort till summan av kontanter i lådan (till exempel om de har använt en del av sina egna pengar för att växla).

Kassaskiftsinformationssida — Shopify POS för iPad

Om det skift du tittar på är stängt ser du namnet på den anställde som avslutade skiftet.

Om du hade aktiverat kontantspårning i dina kassainställningar innan skiftet stängdes, kommer du också att se:

• Kassan räknades i slutet av skiftet (så länge som du angav det när du avslutade skiftet
  • Kontantbeloppet i lådan som förväntades när skiftet stängdes
  • kontanter som finns kvar i växelkassan när du har utfört den slutliga avstämningen för kassalådan (vanligtvis gjort när du tar bort dagskassan).

Visa detaljerad försäljningsinformation för ett kassaskift

Du kan se försäljningsinformation för ett kassaskift baserat på betalningsmetod.

Steg:

1. På din iPad, gå till Shopify POS-appens försäljningsregister-skärm.

2. Tryck på det kassaskift vars detaljer du vill visa.

3. Tryck på Visa detaljer:

Knappen Kassaskift Se detaljer — Shopify POS för iPad

I den här vyn visas en översikt över försäljning, återbetalningar och nettointäkter för varje betalningstyp (inklusive externa betalningsterminaler):

Kassaskiftinformation

Justera växelkassan

Obs! Växelkassejustering är endast tillgängligt om du använder Shopify-planen eller högre.

En justering av växelkassan innebär tillägg eller borttagning av kontanter. Det kan vara nödvändigt om t. ex.:

• en anställd kan inte ge rätt växel med de kontanter som för närvarande finns i lådan
  • kassalådan har överskridit din föredragna gräns (vissa företag tillämpar en gräns för att förhindra stöld eller en felberäkning vid stängning)
  • En anställd behöver tillfälligt ta bort kontanter från kassan.

Om du spårar kontanter i din kassa ska du registrera alla justeringar som gjorts, oavsett hur små de är.

Steg:

1. På din iPad, gå till Shopify POS-appens försäljningsregister-skärm.

2. Se till att du ser det kassaskift som är öppet för tillfället.

3. Tryck på gör justering

4. Tryck på lägg till eller ta bort, beroende på vilken typ av transaktion du vill göra.

5. Ange det belopp som har lagts till eller tagits bort.

6. Ange en anteckning vid behov.

7. Tryck på klar.

Justeringar av en kassa visas i kassahistorikenhuvudförsäljningsregistersidan:

Kassaskiftsinformationssida — Shopify POS för iPad

Stäng ett kassaskift

Obs! Kassaspårning är endast tillgängligt om du använder Shopify-planen eller högre.

För att balansera din kassalåda korrekt bör du stänga kassaskift med jämna mellanrum (till exempel i slutet av varje dag eller när en anställds skift slutar).

När du stänger ett kassaskift läggs följande information till i kassaskifthistoriken:

• kontanter räknas i slutet av skiftet
  • det förväntade värdet av kontanter i lådan, som beräknas utifrån alla kontanttransaktioner som inträffade under skiftet, och som tar hänsyn till den ursprungliga växelkassan och eventuella justeringar som gjorts medan skiftet var öppet
  • kontanter som återstår i växelkassan när du har utfört den slutliga avstämningen för kassalådan (vanligtvis gjort när du tar bort dagskassan).

Kontanterbeloppet i kassalådan och det förväntade saldot ska vara detsamma.

Steg:

1. På din iPad, gå till Shopify POS-appens försäljningsregister-skärm.

2. Se till att du ser det kassaskift som är öppet för tillfället.

3. Tryck på stäng Skift. Om kassaskiftet har varit öppet en lång tid (dagar till veckor) kan det ta flera sekunder för skiftet att stängas.

Om den inte stängs efter att ha väntat i 10 sekunder, växla då Aktivera försäljningsregister på och av för att stänga kassaskiftet i butik > försäljningsregister > inställningar.

4. Om du har aktiverat kontantspårning i dina kassainställningar, kommer du i dialogrutan stäng skift att se fältet kontanter räknade. Räkna kontanter i lådan och ange sedan beloppet här (Shopify POS anger hur mycket det ska vara över fältet kontanter räknade):

Stäng skift-dialogruta — Shopify POS för iPad

5. Valfritt: Ange en anteckning.

6. Tryck på klar.

7. Om du har aktiverat kontantspårning i dina kassainställningar, visas en slutlig justeringsdialogruta:

Slutlig justeringsdialogruta — Shopify POS för iPad

Det värde som föreslås i fältet borttaget belopp är det nettokontantbelopp som tagits under kassaskiftet. Du kan ange ett valfritt värde i det här fältet, men det ska matcha värdet av kontanter som du tar bort från kassan. Det belopp som återstår i kassalådan kommer att användas som växelkassa för nästa skift om du inte ställer in det manuellt.

Om kontanterna som räknas inte matchar det förväntade kontantbeloppet, kan du korrigera kassan genom att justera beloppet genom att lägga till eller ta bort.

1. Tryck på klar.

2. Om du har en kvittoskrivare ansluten till din kassa kan du trycka på Skriv ut för att skriva ut din kassaöversikt. Kassaöversikten summerar dina försäljningar, återbetalningar och kassaaktiviteter under hela skiftet.