Platsbaserade skatteinställningar

Obs: Denna vägledning gäller handlare som bedriver försäljning utanför Förenta staterna, Kanada eller Europeiska unionen. Det är ditt ansvar att rådfråga lokala skattemyndigheter eller en skatterådgivare för att se till att du debiterar dina kunder korrekta skattesatser och för att försäkra att du deklarerar och skickar in dina skatter korrekt.

För USA, Kanada och Europeiska unionen är upprättandet av skatter baserad på skatteregistreringar. Om du är baserad utanför dessa regioner och du behöver debitera skatt så tillämpas skatter på landsnivå eller regional nivå, beroende på din lokala skattelagstiftning.

Ställ in platsbaserade skattesatser

Många länder debiterar skatt baserade på en orders destination, vilket innebär att du debiterar moms med den avgift som definieras i den region där din produkt levereras. Om du inte är säker på dessa uppgifter bör du rådgöra med en skatteexpert.

Innan du ställer in skatt baserat på destination ska du kontrollera om du är skyldig att debitera dina kunder omsättningsskatt och om din produkt är skattepliktig.

Steg:

1. Bekräfta att din butiksadress är utanför USA, Kanada eller EU och att du har ställt in en fraktzon för destinationslandet.
  1. Klicka på landets namn i avsnittet Skatteregioner.

2. I avsnittet Grundskatter anger du de skattesatser som gäller i landet och alla regioner. Du kan välja om en regional skatt ska användas i stället för en federal skatt eller om den ska läggas till eller på en federal skatt. För mer information om dessa alternativ, se Kontrollera att skatter inte är duplicerade.

3. Klicka på Spara.

Inkludera skatter i produktpriser

I vissa länder, till exempel Storbritannien, måste du inkludera försäljningsskatt i priserna som visas för de flesta typer av varor.

Observera: Från och med 22 oktober 2020 är nya butiker som är baserade i Japan inställda på att inkludera skatt i produktpriser som standard.

Om du aktiverar den här funktionen beräknas skatten med hjälp av formeln Tax = (Tax Rate X Price) / (1 + Tax Rate). Du och dina kunder kommer fortfarande att se skatten som en orderradsartikel, även om inga skatter tycks läggas till. Delsumma och totalsumma kommer att vara densamma, men den skatt du behöver remittera för en order kommer också att anges.

Orderinformation, skatt visas som en separat post

Steg:

1. Markera Visa alla priser inklusive skatt.

2. Klicka på Spara.

När du har ställt in dina priser på att inkludera skatter lämnar du Debitera skatt på denna produkt markerad på dina produktsidor så att skatterna ingår i det pris som visas. Kunderna kommer att se den inkluderade skattesumman intill totalsumman vid betalning i kassan.

Din skatterapportering påverkas inte när du ställer in dina priser för att inkludera skatter.

Obs! Om du ställer in en kund till att vara skattebefriad men använder skatteinkluderad prissättning, kommer kunden fortfarande att debiteras hela det angivna produktpriset.

Exempel: Jämförelse av skatteberäkningar

Maya och Gabriel bor i samma region och har båda webbutiker. Regionen har en skattesats på 10% och låter företagsägare välja om de vill inkludera skatt i sina priser.

• Maya inkluderar inte skatt i sina priser. Om hon listar en produkt för 100 USD beräknas skatten till 10 USD, vilket ger ett totalt försäljningspris på 110 USD. Formeln för det här är Total = List Price X (1 + Tax Rate):

$100 X (1 + 0,1) = $100 X 1,1 = $110

• Gabriel beslutar att inkludera alla skatter i sina listade priser. För att komma fram till ett listat totalpris på 100 USD som inkluderar skatt används den skatteinkluderade formeln för att beräkna skatteandelen. Formeln för det här är Tax = (Tax Rate X Price) / (1 + Tax Rate):

Skatteandel av priset = (0,1 X 100 USD) / (1 + 0,1) = 10 USD/1,1 = 9,09 USD

Produktandel av priset = 100 USD-9,09 USD = 90,91 USD

Dessa beräkningar utförs automatiskt. Skattebeloppet visas i detaljerna för alla ordrar så att både Gabriel och hans kunder ser det faktiska skattebeloppet som debiterats.

Debitera skatt på fraktkostnader

I vissa regioner måste du debitera skatt på frakt. Om din butik ligger utanför Kanada eller USA följer du stegen nedan för att debitera skatt på dina fraktpriser.

Observera: För butiker som använder automatisk skatteberäkning i Kanada eller USA behöver alternativet debitera skatt på fraktkostnader inte markeras. De skatter som krävs på fraktpriser debiteras automatiskt.

Steg:

1. Markera Debitera skatt på fraktkostnader.

2. Klicka på Spara.

Se till att skatter inte dupliceras

Om du ställer in skatter för ett land och dess underregioner måste du se till att du anger om en regional skatt läggs till eller slås ihop med någon federal skatt eller användas i stället för den federala skatten. Om dina kunder i ett land debiteras skatt två gånger kan du ha ställt in att skatt för underregioner ska läggas till den totala skatten för det landet.

Anta till exempel att du har en artikel som kostar 100,00 USD. En kund köper den varan i ett område där det finns lands- och regionalskattesatser där båda är10 %.

• Om du väljer tillagd till kommer lands- och regionalskatt att debiteras och läggas till tillsammans. I det här fallet är landsskattebeloppet 10,00 USD och regionalskatten är 10,00 USD. Dessa läggs till tillsammans, vilket ger ett totalpris på 120,00 USD.

• Om du väljer i stället för debiteras det regionala beloppet och inte landsbeloppet. I det här fallet finns det ingen landsskatt men däremot en regionalskatt på 10,00 USD. Det totala priset för varan är 110 USD.

• Om du väljer pålagd ovanpå bestäms skattebeloppet för landet och sedan debiteras det regionala beloppet för den delsumman. I det här fallet är landsskattebeloppet 10,00 USD. Regional skatt tillämpas sedan för delsumman på 110,00 USD vilket ger ett regionalt skattebelopp på 11,00 USD. Detta resulterar i ett totalpris på 121,00 USD.

Du kan verifiera eller ändra dina skatteinställningar för en region.

Steg:

1. Klicka på Redigera bredvid landets namn i avsnittet Skatteregioner. Skatter visas för landet och för de underregioner utefter delstat eller provins.

2. Välj ett alternativ från rullgardinsmenyn under skattesats för underregioner för att ange hur du vill debitera skatt.

3. Klicka på Spara.

Ändra standardnamnet på momsen

För länder som har en mervärdesskatt är standardnamnet som anges för skatten VAT. Förkortningen VAT visas på kassasidan, kundens kvitton och i avsnittet Orderinformation i beställningar.

Om du befinner dig i ett land som använder en annan förkortning för skatten kan du ändra namnet på sidan Skatter. Till exempel använder flera länder IVA istället för VAT. Du kan bara ändra namnet om underregioner ingår för det land som finns i Shopify-admin, till exempel för Italien och Spanien. Du kan inte ändra namnet om underregioner inte ingår, till exempel för Österrike och Norge.

Steg:

1. I avsnittet Skatteregioner klickar du på landet.

2. Ändra VAT till det korta formulär som du vill använda för varje region.

Ändra moms till IVA
    Namnet är specifikt för varje region, så du måste ändra det för var och en av dessa.

3. Klicka på Spara.

Överväganden vid skattebefrielse med skatteinkluderade priser

Om du inkluderar skatt i dina produktpriser kan du inte visa ett skattebefriat pris för vissa kunder, till exempel GST-undantag för kunder utanför Australien och Nya Zeeland.

Om du behöver tillhandahålla ett undantag för specifika kunder bör du överväga följande alternativ:

• Inkludera inte skatt i dina priser.
  • Ändra ditt tema för att visa skattebefriade priser i din butik och använd Shopify-skript för att tillämpa 20 % momsbefrielse i kassan.
  • Använd en expansionsbutik för att låta internationella köpare betala priset utan skatt.