Skatter utanför USA och Kanada

Observera: Denna guide är relevant för handlare utanför Kanada och USA.

Om du behöver debitera skatt i andra länder än USA och Kanada kommer skatter att tillämpas på lands- eller regional nivå beroende på din lokala skattelagstiftning.

Ställ in skattesatser i andra länder än USA och Kanada

Du måste avgöra om du är skyldig att debitera dina kunder omsättningsskatt och om din produkt är skattepliktig. Många länder använder sig av§ en destination, vilket innebär att du tar ut omsättningsskatt i valutakursen i den region dit din produkt levereras. Rådgör med en skatteexpert om du är osäker.

Steg:

1. Bekräfta att din butiksadress är utanför USA eller Kanada och att du har ställt in en fraktzon för destinationslandet.
  1. Klicka på landets namn i avsnittet Skattesatser.

2. I avsnittet Grundläggande skatter anger du de skattesatser som gäller i landet och alla regioner. Du kan välja om en skatt i en region ska användas i stället för en federal skatt, eller läggas till eller slås samman med en federal skatt.

3. Klicka på Spara.

Exempel: Debitera moms för europeiska kunder men inte amerikanska kunder

Sunil är i London, Storbritannien. Han har kunder i flera europeiska länder och har också några kunder i USA. Han måste ta ut moms för sina europeiska kunder men inte för sina amerikanska kunder.

För att ställa in sina skatter går han igenom följande steg:

1. På sidan Frakt lägger han till fraktzoner för alla länder där han har kunder, inklusive Storbritannien, de andra europeiska länderna och USA. När han har skapat fraktzonerna listas destinationsländerna på sidan Skatter.

2. Därefter lägger han till den tillämpliga momssatsen för Storbritannien och varje europeisk destination på sidan Skatter.

3. Till sist, på sidan Skatter för USA, avmarkerar Sunil Beräkna skatter automatiskt och anger sedan en skattesats på 0%.

Inkludera skatter i produktpriser

I vissa länder, till exempel Storbritannien, måste du inkludera försäljningsskatt i priserna som visas för de flesta typer av varor.

Om du aktiverar den här funktionen beräknas skatten med hjälp av formeln Skatt = (Skattesats x Pris) / (1 + Skattesats). Du och dina kunder kommer fortfarande att se skatten som en post även om inga skatter tycks läggas till. Delsumman och totalt belopp kommer att vara densamma, men den skatt du behöver remittera för en beställning kommer också att anges. Följande exempel visar en sådan order med skatten som ingår i produktpriset:

Orderinformation, skatt visas som en separat post

OBS! Om du ställer in en kund som skattebefriad men använder skatteinkluderad prissättning så kommer kunden fortfarande att debiteras hela det angivna produktpriset.

Steg:

1. Markera Visa alla priser inklusive moms:

Välj Alla skatter ingår i mina priser i Skatteinställningar

2. Klicka på Spara.

När du har ställt in dina priser på att inkludera skatter lämnar du Debitera skatt på denna produkt markerad på dina produktsidor så att skatterna ingår i det pris som visas. Kunderna kommer att se den inkluderade skattesumman intill totalsumman vid betalning i kassan.

Din skatterapportering påverkas inte när du ställer in dina priser för att inkludera skatter.

Exempel: Jämförelse av skatteberäkningar

Maya och Gabriel bor i samma region och har båda webbutiker. Regionen har en skattesats på 10% och låter företagsägare välja om de vill inkludera skatt i sina priser.

• Maya inkluderar inte skatt i sina priser. Om hon listar en produkt för $100 beräknas skatten till $10, till ett totalt försäljningspris på $110. Formeln för detta är Totalt = Pris X (1 + Skattesats):

$100 X (1 + 0,1) = $100 X 1,1 = $110

• Gabriel beslutar att inkludera alla skatter i sina priser. För att komma fram till ett totalt pris på $100 som inkluderar skatt används den skatteinkluderade formeln för att beräkna skatten. Formeln för detta är Skatt = (Skattesats X Pris) / (1 + Skattesats):

Skatt = (0,1 X $100) / (1 + 0.1) = $10 / 1,1 = $9,09

Produktprisdelen är $100 - $9,09 = $90,91

Dessa beräkningar utförs automatiskt. Skattebeloppet visas i detaljerna för alla ordrar så att både Gabriel och hans kunder ser det faktiska skattebeloppet som debiterats.

Debitera skatt på fraktkostnader

I vissa regioner måste du debitera skatt på frakt. Om din butik ligger utanför USA följer du stegen nedan för att debitera skatt på dina fraktpriser.

Observera: Gör butiker som använder automatisk skatteberäkning i USA och Kanada behöver alternativet debitera skatt på fraktkostnader inte kontrolleras. De skatter som krävs på fraktpriser debiteras automatiskt.

Steg:

1. Kontrollera Debitera skatt på fraktkostnader:

Markera Debitera skatt på fraktkostnader i Skatteinställningar

2. Klicka på Spara.

Se till att skatter inte dupliceras

Om du ställer in skatter för ett land och dess underregion måste du se till att du anger om en regional skatt läggs till eller slås ihop med någon federal skatt eller användas i stället för den federala skatten.

Om dina kunder i ett land tycks bli debiterade skatt två gånger kan du ha ställt in att underregionsskatterna ska läggas till den totala skatten för det landet.

Du kan verifiera eller ändra dina skatteinställningar för en region.

Steg:

1. Klicka på landets namn i avsnittet Skattesatser. Skatter visas för landet och för underregioner efter delstat eller provins:

Land och underregioner i avsnittet Skattesatser

2. Välj ett alternativ från rullgardinsmenyn under skattesats för underregioner för att ange hur du vill debitera skatt:

Välj hur du vill debitera skatt från rullgardinsmeny

3. Klicka på Spara.

Ändra standardnamnet på momsen

För länder som har en mervärdesskatt är standardnamnet som anges för skatten VAT. Förkortningen VAT visas på kassasidan, kundens kvitton och i avsnittet Orderinformation i beställningar.

Om du befinner dig i ett land som använder en annan förkortning för skatten kan du ändra namnet på sidan Skatter. Till exempel använder flera länder IVA istället för VAT. Du kan bara ändra namnet om underregioner ingår för det land som finns i Shopify-admin, till exempel för Italien och Spanien. Du kan inte ändra namnet om underregioner inte ingår, till exempel för Österrike och Norge.

Steg:

1. I avsnittet Skattesatser klickar du på landet.

2. Ändra VAT till det korta formulär som du vill använda för varje region:

Ändra moms till IVA
    Namnet är specifikt för varje region, så du måste ändra det för var och en av dessa.