Skapa din Exchange Marketplace-listning

För att lista ditt företag till försäljning på Exchange Marketplace måste du se till att det är berättigat att säljas (som visas nedan) och sedan installera appen Exchange i din Shopify-admin. Det finns två sätt att få appen:

• Gå till exchangemarketplace.com och klicka på knappen Sälj ditt företag i headern. Sedan måste du logga in på ditt Shopify-konto för att installera appen.
  • Eller gå till Inställningar > Plan och behörigheter (eller Inställningar > Konto) och leta efter knappen Sälj eller stäng din butik i ditt Shopify-konto.

Listningsberättigande

För tillfället kan bara Shopify-företag skapa live listningar på Exchange. Om du har ett Shopify-företag så kan du dock sälja det oavsett antalet försäljningar. Det finns inget minsta antal försäljningar som krävs för att lista ditt företag på Exchange.

Du måste uppfylla följande krav innan du listar ditt företag i Exchange:

• Endast butiksägaren i Shopify kan komma åt och installera Exchange-appen i en Shopify-butik.
  • Ditt Shopify-konto måste vara på en betalplan. Detta inkluderar Shopifys plan för webbutik Pause and Build.
  • Ditt företag kan inte vara på Shopify Plus-planen. Om ditt företag för tillfället är på Shopify Plus måste du kontakta din Shopify Plus-support och diskutera möjligheten att omförhandla ditt avtal och gå ner till en berättigad plan.
  • Ditt företag får inte vara i sin provperiod. Du måste vänta en dag efter det att du har betalat din första faktura för att anses vara berättigad.
  • Om du använder Shopify Payments måste ditt konto vara i gott skick. Om din verksamhet har tagits bort från Shopify Payments kan du inte lista den på Exchange.
  • Du kan inte aktivt ta emot finansiering från Shopify Capital.
  • Du får inte ha några pågående ärenden hos Shopifys risk-team, Shopifys supportteam eller Shopifys juridiska team. Alla ouppklarade frågor måste lösas innan du kan lista din butik för försäljning.
  • Alla listningar måste uppfylla Shopifys användarvillkor och överenskommelsen för partnerprogram

Hänvisa till bytesvillkor för alla begränsningar som gäller Exchange Marketplace.

Skapa din Exchange Marketplace-listning

Obs! Om du använder en anpassad domän för din kontoägarens e-postadress, till exempel hello@mystore.com, och du kommer att sälja domänen så bör du ändra din e-postadress till något personligt innan du skapar en listning. Om du inte gör det riskerar du att förlora åtkomst till ditt e-postkonto under försäljningen.

När du har installerat appen Exchange Marketplace kan du lägga till information om ditt företag innan du publicerar din listning. Här ger vi dig tips för att hjälpa dig att skapa en bra listning. Här är de grundläggande stegen för att skapa en fullständig Exchange-listning:

1. Granska din kontaktinformation. Köpare kommer inte att kunna se din e-postadress men deras svar vidarebefordras anonymt till den här e-postadressen. E-postadressen som anges under Inställningar > Plan och behörigheter (eller Inställningar > Konto) i din Shopify-admin används för alla Exchange- och Escrow-aviseringar. Det är viktigt att du har tillgång till den här i e-postinkorgen. Om du behöver uppdatera e-postadressen ska du kontakta exchange-support@shopify.com för att få hjälp. Köparen kan inte se din e-postadress.
  2. Välj en bransch för ditt företag. Du kommer inte att se alternativet för att välja en bransch om ditt företag befinner sig i startbutikskategorin. Om ditt företag har mindre än 100 USD i verifierad försäljningsintäkt placeras det automatiskt i kategorin för startbutik. För mer information, se vår guide om hur du kan förstå företagets försäljningsdata.
  3. Ange en beskrivning för ditt företag. Använd denna för att ge potentiella köpare viktig information, inklusive information om din försäljning, marknadsföringsstrategier, målmarknader, företagets historia och varför du har valt att sälja företaget.
  4. Markera alla tillgångar som ingår i försäljningen.
  5. Exchange genererar automatiskt ett uppskattat värde, men du kan göra några ändringar och ställa in försäljningspriset till ett belopp som bäst speglar ditt företag. Värderingen är synlig innan en listgranskning godkänns. Försäljningspriset kan ställas in när som helst.
  6. Markera alternativen för vad som ingår i din försäljning.
  7. Inkludera länkar till dina konton på sociala medier.
  8. Exchange genererar automatiskt en skärmdump av din webbutik. Om den automatiska skärmdumpen är inaktuell kan du kontakta oss för en förfrågan om en uppdaterad automatiserad skärmdump. Du är fri att ladda upp dina egna skärmdumpar på försäljning eller trafikrapporter, annonser som du har skapat eller något annat köpare kan vara intresserade av att se.

Du kan inte ändra listningens försäljnings- och trafikdata. Exchange kommer att visa alla verifierbara försäljnings- och trafikdata i din listning.

Klicka på Publicera-knappen när du är klar. Din listning kan komma att granskas av Exchange-supportteamet. Du kommer att bli underrättad om eventuella ändringar som måste göras före publicering. Din listning kommer att synas på Exchange när den har blivit godkänd. Du kan förvänta dig att börja få meddelanden från potentiella köpare på nolltid!

Privata listningar

Möjligheten att skapa en privat listning är tillgänglig för företag som har minst 100 USD i verifierade försäljningsintäkter. Exchange erbjuder möjligheten att skapa en privat listning för säljare som är intresserade av att sälja sin verksamhet men vill behålla information som butiksnamn, konton på sociala medier, skärmdumpar eller privata URL:s.

Potentiella köpare kan kontakta säljare bakom privata listningar för att få mer information om företaget från dig personligen.

Hur beräknas värderingen av mitt företag?

Exchanges värderingsverktyg rekommenderar ett försäljningspris genom att ta hänsyn till ett antal faktorer, inklusive de senaste 12 månadernas intäkter, trafik och övriga funktioner som t.ex. följare på sociala medier eller prenumeranter via e-post. Företag som tillhandahåller funktioner som bevisat brukar underlätta försäljning värderas högre av vårt värderingsverktyg.

Värderingen baseras på begränsad information och kanske inte tar hänsyn till all information som är relevant för värderingen av ditt företag. Vi rekommenderar att du modifierar priset för ditt företag så att det inkluderar information som vårt värderingsverktyg inte har tillgång till och som kan tillföra värde till ditt företag.

Obs! Butiksvärderingen vi föreslår är endast för illustrativt och allmänt informationssyfte. Vi rekommenderar att du skaffar oberoende finansiella råd när du bedömer värdet av ditt företag. Shopify är inte på något sätt ansvarig för din eller någon annan parts användning av eller tillit till denna värdering.

Användarkrav för Exchange

Det är vårt mål att skapa en rättvis och säker miljö för alla som vill köpa eller sälja ett företag på Exchange. För att uppnå detta har vi ställt följande krav och riktlinjer:

• Du måste vara över 18 år gammal.
  • Om du bor i ett av följande länder eller regioner som Escrow inte stöder kan du inte använda Exchange: - Afghanistan, Algeriet, Angola, Azerbajdzjan, Vitryssland, Burundi, Kambodja, Centralafrikanska republiken, Tchad, Kongo, demokratiska republiken Kongo, Kuba, Elfenbenskusten, Egypten, Ekvatorialguinea, Eritrea, Etiopien, Guinea, Guinea-Bissau, Haiti, Honduras, Iran, Irak, Kazakstan, Nordkorea, Kirgizistan, Laos, Libanon, Liberia, Libyen, Moldavien, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Panama, Ryssland, Sierra Leone, Somalia, Sydsudan, Sudan, Surinam, Syrien, Tadzjikistan, Uganda, Ukraina, Uzbekistan, Venezuela, Yemen, Zimbabwe

• Använd inte Exchange Marketplace för att marknadsföra en produkt eller tjänst.

• Exchange Marketplace stöder inte ett auktionsformat. Säljare förväntas ställa in och följa sitt begärda pris så att de inte förvirrar köpare och skapar en negativ upplevelse.

• Inkludera inte din personliga e-postadress, ditt telefonnummer eller någon annan form av kontaktinformation i din listning. Köpare och säljare bör endast kontakta dig via Exchange.

• Be alltid Exchange att göra nödvändiga ändringar i ägarskapet av butiken.

• Exchange stöder inte sökningar efter affärspartnerskap. Ett företag måste säljas i sin helhet för att vara noterat på Exchange.

• Alla listningar bör vara unika och får inte vara kopior av befintliga Exchange-listningar.

• Mallar för online-butiker som säljs via Exchange måste vara unika. Det är viktigt att inget företag som säljs är en kopia av ett annat för att undvika problem med missnöjda köpare.

• Företag som är noterade på Exchange är inte berättigade till en provision, till skillnad från vanliga webbutiker som skapas av partners.

• Du kan bli föremål för en "Lär känna dina kunder"-förfrågan för att bekräfta din identitet.

• Uppmana inte någon av parterna att inleda en betalningstransaktion utanför Exchanges betalningsflöde. Om en transaktionen slutförs utanför Exchange Marketplace Escrow.com-flöde kan Shopify inte hjälpa dig med några problem som rör den transaktionen. Om man använder Escrow.com utanför Exchange för att börja en ny transaktion räknas det som att man är utanför det auktoriserade betalningsflödet för Exchange. Alla offentliga Exchange-transaktioner kommer att ha exchange-payments@shopify.com listad som mellanhand i Escrow.com-transaktionen.

Observera: Underlåtenhet att uppfylla något av dessa krav och riktlinjer kan resultera i att du permanent förbjuds att använda Exchange Marketplace.

Alla listningar kan granskas av Exchanges supportteam. Om du bryter mot någon av ovanstående riktlinjer kan det leda till att du förlorar möjligheten att lista ditt företag, så läs igenom allting noggrant när du skapar din listning.

När du har blivit avstängd från att sälja på Exchange kan beslutet inte ångras. Dessa beslut fattas noggrant och i slutändan skyddar de vårt community av säljare och köpare. Även om det finns andra marknadsplatser på webben där du kan sälja ditt företag kan inte Exchange göra ett undantag och göra det möjligt för dig att lista ditt företag igen.

Serviceavgift

Den beräknade serviceavgiften finns i samma avsnitt där du anger priset för din listning. Denna serviceavgift kommer att dras av från det slutliga försäljningspris som du och köparen kommer överens om. Serviceavgiften är en kombination av Escrow-avgiften och den beräknade Exchange-avgiften, med undantag för Escrows standardmässiga utbetalningsavgift på 10 USD. Exchange-avgifter beräknas baserat på företagets slutliga försäljningspris men kommer att ändras om säljaren godtar ett lägre eller högre erbjudande. De slutliga avgifterna kommer att visas i den faktiska Escrow-transaktionen.

Exchange tar ut en serviceavgift för en genomförd försäljning av ditt företag genom Exchanges betalningsflöde. Denna serviceavgift är en kombination av Escrow-avgifter och Exchange-avgifter och dras av från intäkterna du får från försäljningen. Det kostar inget att lista ditt företag på Exchange och avgiften gäller endast om du har lyckats sälja ditt företag genom Exchanges betalningsflöde. Vår serviceavgift ger dig praktisk support med din överföring, ett säkert betalningssystem som hjälper dig att få betalt via Escrow.com och vetskapen om att din finansiella information skyddas under och efter din försäljning.

För att vara transparenta om avgifterna gällande en genomförd försäljning beräknar Exchange det belopp du kan räkna med att betala när du först skapar din listning. Den slutliga serviceavgiften kommer att avslöjas efter det att du har accepterat ett erbjudande och skapat en transaktion i betalningsflödet. När du bestämmer dig för ett försäljningspris för ditt företag ska du komma ihåg att serviceavgiften kommer att behöva betalas av dig, personen som säljer företaget, så det kan hända att du vill ta med det i försäljningspriset.

Kategorier av företagstyper

När du publicerar din listning kommer den automatiskt att placeras i en viss företagskategori som Exchange tror kommer att ge din listning mest exponering för rätt köpare.

Om du har intäkter på mer än 100 USD i verifierad försäljning (försäljning via Shopify) kan du välja vilken typ av bransch din listning kommer att visas under. Intäkterna uppdateras i listan på Exchange Marketplace i början av månaden. Branscherna inkluderar mode och kläder, elektronik och tillbehör, hälsa och skönhet och så vidare. Du kommer inte att kunna välja en bransch för ditt företag om det har lägre intäkter än 100 USD.

Din listning placeras dessutom automatiskt under många andra kategorier utöver branschen. Här är de kategorier som ditt företag kan synas under och vad som krävs för att det ska visas i dessa kategorier.

Startbutiker

En startbutik är ett företag som har listats som lägre än 100 USD i verifierad försäljning (som skett via Shopify). Om detta är fallet med ditt företag kommer du inte att se alternativet för att välja en bransch när du skapar din listning. Detta är den mest populära kategorin på Exchange och genom att placeras i den här kategorin kommer listan få stor synlighet och dina chanser till försäljning ökar.

Dropshipping

Om din webbutik har installerat en app för dropshipping kommer den automatiskt att hamna under dropshippingkategorin på Exchange. Appar för dropshipping inkluderar bl.a. Oberlo, Spocket och Modalyst. Ditt företag kanske inte förlitar sig på dessa appar som främsta leveransmetod, men kommer fortfarande att synas i dropshippingkategorin. Detta är fortfarande användbart för köpare som letar efter ett företag som använder dropshipping.

Etablerade företag

Om företagets intäkter uppgår till mer än 20 000 USD så kommer din listning att hamna under kategorin Etablerad butik. När köpare bläddrar i denna kategori kan de även filtrera urvalet baserat på branschtyp, som du väljer när du skapar din listning.

"Tryck på beställning"

Företag som har installerat tryck på beställning-appar, t.ex. Printful eller teelaunch, kommer automatiskt att placeras i den här kategorin. Det gör att köpare som är intresserade av att driva ett företag som kan göra utföra tryck på beställning vet att din listning är rätt för dem.

Lagerförteckning

Om du har valt alternativet att inkludera fysiska lager i din försäljning kommer din listning att synas under kategorin Lager. Detta väljs när du skapar dina listningar.

Partnerbutiker

Alla företag som byggdes av en partner och som ännu inte har hanterats av en separat företagsägare kommer att placeras i kategorin Partnerbutiker. Partners är professionella designers, utvecklare, marknadsförare och influencers som tillhör Shopifys partnerprogram. Det som gör dessa företag annorlunda är att de kommer att konfigurera allt du behöver för att börja bedriva försäljning, och företaget har byggts för dig som letar efter en färdig webbutik. Dessa företag har inte haft en tidigare ägare än partnern som skapade den.

Obs: Din listning kommer att placeras i alla aktuella kategorier. Om du uppfyller kraven för mer än en av kategorierna som listas ovan kommer du automatiskt att placeras i dem.

Ta bort en listning från en kategori

Du kan inte påverka under vilka kategorier din listning visas. Exchange har utformat detta system för att ge alla listningar maximal exponering för potentiella köpare. Du kan använda din beskrivning för att låta köpare veta vilken typ av företag det är, om du känner att din listning inte passar under en kategori.

Utvalda och marknadsförda listningar

Endast ett begränsat antal listningar kan vara utvalda samtidigt på Exchange. En till tre högkvalitativa listningar från varje kategori kan vara utvalda samtidigt, och några syns på startsidan. Vi väljer ut olika företag för att synliggöra kvalitativa listningar för de tusentals köparna som använder Exchange varje dag.

Utvalda listningar väljs inte manuellt. Exchange använder ett verktyg som automatiskt väljer populära listningar som ska framhävas på marknadsplatsen. Detta verktyg analyserar din listning avseende information som är viktig för våra köpare och det beaktar antalet köpare som besöker din listning och som kontaktar dig.

Öka din chans att synliggöra din listning

Alla som säljer ett företag via Exchange vill att deras listning ska bli utvald, men det är omöjligt att framhäva varje listning p.g.a. begränsat utrymme. Det finns dock vissa ändringar som du kan göra för att öka dina chanser att synliggöra din listning.

Knepet är att skapa en listning som lockar köpare. Här är några saker du bör göra:

• Inkludera minst 280 ord i beskrivningen av din listning. Det är viktigt att använda beskrivningen för att sanningsenligt beskriva ditt företag och anledningen till varför du säljer det. Läs vår artikel om vad du bör ta med i din listning om du vill ha hjälp med vad du ska inkludera i din beskrivning.
  • Sluta inte att distribuera order eller bedriva din vanliga verksamhet direkt efter att du har skapat din listning. Fortsätt att generera försäljning om det är möjligt.
  • Ha en anpassad domän registrerad för din webbutik och inkludera denna i din försäljning.
  • Förklara för köpare vilka tillgångar som ingår. Det kan vara konton till sociala medier, produktbilder, personlig support efter försäljning etc.
  • Ladda upp foton av hög kvalitet till din listning. En skärmbild av din webbutik är bra, men det är ännu bättre att ladda upp ytterligare skärmbilder.

De utvalda företagen uppdateras varje dag för att visa nya högkvalitativa listningar. Exchange skickar även e-postmeddelanden varje vecka där vi synliggör en handfull listningar som vi tror kommer att locka personer som vill köpa företag. Vi har för tillfället inte möjlighet att ta betalt för att välja ut din listning. Det är med andra ord helt kostnadsfritt att få sin listning utvald.

Generera försäljning medan ditt företag är ute till försäljning

Företag som fortsätter att generera försäljning under tiden som det är ute till försäljning har större chans att säljas. Detta visar köpare att företaget fortfarande är aktivt och högt ansett, vilket gör det mer attraktivt. Du ansvarar för att distribuera alla order som kommer in medan du fortfarande äger företaget.

Du kan inte avveckla ett företag medan det fortfarande är ute till försäljning

Ditt företag måste vara aktivt och tillämpa en betalplan för att kunna säljas via Exchange. På det sättet kan köpare fortfarande besöka din webbplats för att besluta om ditt företag är rätt för dem. Det gör det dessutom möjligt för dig att generera försäljning medan ditt företag är ute till försäljning, vilket ökar dina chanser att sälja företaget.

Ta bort ditt företag från Exchange

Du kan följa dessa steg för att ta bort din listning om du bestämmer dig för att inte längre ha ditt företag ute till försäljning på Exchange:

1. Logga in på ditt Shopify-konto och gå till dina appar.
  2. Klicka på appen Exchange Marketplace.
  3. Klicka på fliken Listning.
  4. Klicka på knappen Ta bort publicering och bekräfta.

Dina listningsdata kommer att sparas om du bestämmer dig för att publicera din listning igen i framtiden. Om du bestämmer dig för att inte sälja ditt företag på Exchange, och du stänger ditt företag, kommer din listning opubliceras automatiskt.

Obs! Om du har sålt din butik kommer din listning automatiskt att flyttas till avsnittet Sålda butiker.