Skapa din Exchange Marketplace-listning

För att lista ditt företag till försäljning på Exchange Marketplace måste du se till att det är berättigat att säljas och sedan installera appen Exchange i din Shopify-admin. Det finns två sätt att få appen:

• Gå till exchangemarketplace.com och klicka på knappen Sälj ditt företag i headern. Sedan måste du logga in på ditt Shopify-konto för att installera appen.
  • Eller gå till Inställningar > Plan > Pausa eller annullera prenumeration från ditt Shopify-konto. Klicka på Mer information i bannern Sälj din butik på Exchange.

Listningsberättigande

För tillfället kan bara Shopify-företag skapa live listningar på Exchange. Om du har ett Shopify-företag så kan du dock sälja det oavsett antalet försäljningar. Det finns inget minsta antal försäljningar som krävs för att lista ditt företag på Exchange.

Du måste uppfylla följande krav innan du listar ditt företag i Exchange:

• Endast butiksägaren i Shopify kan komma åt och installera Exchange-appen i en Shopify-butik.
  • Ditt Shopify-konto måste vara på en betalplan eller en utvecklingsplan. Detta inkluderar Shopifys plan för webbutik Pause and Build.
  • Ditt företag kan inte vara på Shopify Plus-planen. Om ditt företag för tillfället är på Shopify Plus måste du kontakta din Shopify Plus-support och diskutera möjligheten att omförhandla ditt avtal och gå ner till en berättigad plan.
  • Ditt företag får inte vara i sin provperiod. Du måste vänta en dag efter att du betalat din första prenumerationsavgift för Shopify för att vara berättigad.
  • Om du använder Shopify Payments måste ditt konto vara i gott skick. Om din verksamhet har tagits bort från Shopify Payments kan du inte lista den på Exchange.
  • Om du använder Shopify Balance kan du inte lista ditt företag på Exchange.
  • Du kan inte aktivt ta emot finansiering från Shopify Capital.
  • Du får inte ha några pågående ärenden hos Shopifys risk-teamet, Shopifys supportteam eller Shopifys juridiska team. Alla ouppklarade frågor måste lösas innan du kan lista din butik för försäljning.
  • Alla listningar måste uppfylla användarvillkoren och överenskommelsen för partnerprogram

Hänvisa till bytesvillkor för alla begränsningar som gäller Exchange Marketplace.

Skapa din Exchange Marketplace-listning

När du har installerat appen Exchange Marketplace kan du lägga till information om ditt företag innan du publicerar din listning. Här finns lite tips som hjälper dig att skapa en bra listning. Här är de grundläggande stegen för att skapa en fullständig Exchange-listning:

1. Granska din kontaktinformation. Din e-postadress visas inte för kunder men deras svar vidarebefordras anonymt till den här e-postadressen. E-postadressen som anges under Inställningar > Användare och behörigheter i din Shopify-administratör används för alla Exchange- och Escrow-aviseringar. Det är viktigt att du har tillgång till den här i e-postinkorgen. Om du behöver uppdatera e-postadressen ska du kontakta exchange-support@shopify.com för att få hjälp.
  2. Välj en bransch för ditt företag. Om ditt företag är kategorin för startbutik kommer du inte se alternativet för att välja bransch. Om ditt företag har mindre än 100 USD i verifierad försäljningsintäkt placeras det automatiskt i kategorin för startbutik. För mer information, se vår guide om hur du kan förstå företagets försäljningsdata.
  3. Ange en beskrivning av ditt företag. Använd denna för att ge potentiella kunder viktig information, inklusive information om följande: - din försäljning

• marknadsföringsstrategier - målmarknader
    • ditt företags historik
    • varför du har valt att sälja företaget
    • StorefrontAccessToken, om du är en partner som säljer en utvecklingsbutik
  4. Kontrollera alla tillgångar som ingår i försäljningen. Flera tillgångar tilltalar potentiella kunder. Följande tillgångar rekommenderas: - Inventering

• logotyp och varumärkestillgångar
    • personlig support efter försäljning
    • domäner
    • Produktbilder
    • sociala medier-konton och länkar
    • leverantörer
  5. Exchange genererar automatiskt ett beräknat värde för din verksamhet, men du kan göra ändringar och ställa in försäljningspriset till det belopp som bäst speglar din verksamhet. Värderingen baseras på information, till exempel intäkter och trafik. Värderingen visas innan en listningsgranskning godkänns. Försäljningspriset kan ställas in när som helst.

6. Exchange genererar automatiskt en skärmdump av din webbutik. Om din automatiska skärmdump är in föråldrad, kontakta oss på exchange-support@shopify.com för att göra en begäran om en uppdaterad skärmdump. Du kan även ladda upp dina egna skärmdumpar av försäljnings- eller trafikrapporter, annonser som du har skapat eller andra tillgångar som kunder kan vara intresserade av.

7. Använd avsnittet Business Story för att ge kunderna följande information: - en bakgrund till varför du startade företaget

• varför du säljer företaget
    • hur du driver ditt företag, till exempel daglig verksamhet, orderförsäljning, kundservice, marknadsföring eller mer.
  8. Kontrollera att din butiks trafik- och resultatdata är korrekta för att ge kunderna en tydlig förståelse för dina företagsresultat. Din butiks genomsnittliga månatliga intäkter och genomsnittliga sessioner per månad dras direkt från ditt konto och verifieras av Shopify. Du ansvarar för att dina uppgifter om vinst, vinstmarginal och genomsnittlig försäljning per månad är korrekta. Vi föreslår att du följer vår beräkning av din genomsnittliga månatliga vinstguide för att bestämma din butiks vinst och vinstmarginal. Om du har ett fysiskt lager som ingår i försäljningen, se till att värdet är detaljhandelskostnaden för lagret, inte grossistkostnaden.

9. När du fyller i din butiks utgifterska du inkludera alla kostnader som din verksamhet medför. Detta inkluderar din Shopify-prenumeration, betalda appar, marknadsföring, domäner och andra nödvändiga utgifter för att driva din verksamhet.

10. Avsnittet Säljarens råd krävs inte för att godkänna din listning.

Du kan inte ändra listningens försäljnings- och trafikdata. Exchange kommer att visa alla verifierbara försäljnings- och trafikdata i din listning.

Klicka på knappen Publicera när du är klar. Din listning kan komma att granskas av Exchange-supportteamet. Du kommer att bli underrättad om eventuella ändringar som måste göras före publicering. Efter att din listning godkänns kommer den att synas på Exchange. Du kan förvänta dig att börja få meddelanden från potentiella kunder på nolltid!

Privata listningar

Möjligheten att skapa en privat listning är tillgänglig för företag som har minst 100 USD i verifierade försäljningsintäkter. Exchange erbjuder möjligheten att skapa en privat listning för säljare som är intresserade av att sälja sin verksamhet men vill behålla information som butiksnamn, konton på sociala medier, skärmdumpar eller privata URL:s.

Potentiella kunder kan kontakta säljare bakom privata listningar för att få mer information om företaget från dig personligen.

Hur beräknas värderingen av mitt företag?

Exchanges värderingsverktyg rekommenderar ett försäljningspris genom att ta hänsyn till ett antal faktorer, inklusive de senaste 12 månadernas intäkter, trafik och övriga funktioner som t.ex. följare på sociala medier eller prenumeranter via e-post. Företag som tillhandahåller funktioner som bevisat brukar underlätta försäljning värderas högre av vårt värderingsverktyg.

Bedömningen baseras på begränsad information och kanske inte innehåller all information som är relevant för företagets värde. Du kan redigera listpriset för ditt företag för att ta hänsyn till all information som vårt verktyg för bedömning inte har tillgång till.

Användarkrav för Exchange

Det är vårt mål att skapa en rättvis och säker miljö för alla som vill köpa eller sälja ett företag på Exchange. För att uppnå detta har vi ställt följande krav och riktlinjer:

• Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Om du bor i ett av följande länder eller regioner som Escrow inte stöder kan du inte använda Exchange: - Afghanistan, Algeriet, Angola, Azerbajdzjan, Vitryssland, Burundi, Kambodja, Centralafrikanska republiken, Tchad, Kongo, demokratiska republiken Kongo, Kuba, Elfenbenskusten, Egypten, Ekvatorialguinea, Eritrea, Etiopien, Guinea, Guinea-Bissau, Haiti, Honduras, Iran, Irak, Kazakstan, Nordkorea, Kirgizistan, Laos, Libanon, Liberia, Libyen, Moldavien, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Panama, Ryssland, Sierra Leone, Somalia, Sydsudan, Sudan, Surinam, Syrien, Tadzjikistan, Uganda, Ukraina, Uzbekistan, Venezuela, Yemen, Zimbabwe

• Använd inte Exchange Marketplace för att marknadsföra en produkt eller tjänst.

• Exchange Marketplace stöder inte ett auktionsformat. Säljare förväntas ställa in och följa sitt begärda pris så att de inte förvirrar köpare och skapar en negativ upplevelse.

• Be inte om eller inkludera inte din personliga e-postadress, ditt telefonnummer eller annan typ av kontaktinformation i en listning eller i någon kommunikation och flytta inte konversationen från Exchange Marketplace. Köpare och säljare bör endast kommunicera via Exchange.

• Be alltid Exchange att göra nödvändiga ändringar i ägarskapet av butiken.

• Exchange stöder inte sökningar efter affärspartnerskap. Ett företag måste säljas i sin helhet för att vara noterat på Exchange.

• Alla listningar bör vara unika och får inte vara kopior av befintliga Exchange-listningar.

• Mallar för online-butiker som säljs via Exchange måste vara unika. Det är viktigt att inget företag som säljs är en kopia av ett annat för att undvika problem med missnöjda köpare.

• Företag som är noterade på Exchange är inte berättigade till en provision, till skillnad från vanliga webbutiker som skapas av partners.

• Du kan bli föremål för en "Lär känna dina kunder"-förfrågan för att bekräfta din identitet.

• Uppmana inte någon av parterna att inleda en betalningstransaktion utanför Exchanges betalningsflöde. Om en transaktionen slutförs utanför Exchange Marketplace Escrow.com-flöde kan Shopify inte hjälpa dig med några problem som rör den transaktionen. Om man använder Escrow.com utanför Exchange för att börja en ny transaktion räknas det som att man är utanför det auktoriserade betalningsflödet för Exchange. Alla offentliga Exchange-transaktioner kommer att ha exchange-payments@shopify.com listad som mellanhand i Escrow.com-transaktionen.

Alla listningar kommer att granskas av Exchange-supportteamet. Om du bryter mot någon av ovanstående riktlinjer kan det leda till att du förlorar möjligheten att lista ditt företag, så läs igenom allting noggrant när du skapar din listning.

När du har blivit avstängd från att sälja på Exchange kan beslutet inte upphävas. Dessa beslut fattas noggrant och i slutändan skyddar de vårt community av säljare och kunder. Även om det finns andra marknadsplatser på nätet där du kan sälja ditt företag så kan Exchange inte göra något undantag och tillåta dig att lista ditt företag igen.

Serviceavgift

Den beräknade serviceavgiften finns i samma avsnitt där du anger priset för din listning. Denna serviceavgift kommer att dras av från det slutgiltiga försäljningspris som du och kunden kommer överens om. Serviceavgiften är en kombination av Escrow-avgiften och den uppskattade Exchange-avgiften, med undantag för Escrows standardmässiga utbetalningsavgift på 10 USD. Exchange-avgifter uppskattas baserat på företagets slutgiltiga försäljningspris men ändras om säljaren godtar ett lägre eller högre erbjudande. De slutgiltiga avgifterna kommer att visas i den faktiska Escrow-transaktionen.

Exchange tar ut en serviceavgift för en genomförd försäljning av ditt företag genom Exchanges betalningsflöde. Denna serviceavgift är en kombination av Escrow-avgifter och Exchange-avgifter och dras av från intäkterna du får från försäljningen. Det kostar inget att lista ditt företag på Exchange och avgiften gäller endast om du har lyckats sälja ditt företag genom Exchanges betalningsflöde. Vår serviceavgift ger dig praktisk support med din överföring, ett säkert betalningssystem som hjälper dig att få betalt via Escrow.com och vetskapen om att din finansiella information skyddas under och efter din försäljning.

Exchange beräknar det belopp du kan förvänta dig att betala när du först skapar din listning, i syfte att vara transparent angående avgifterna gällande en genomförd försäljning. Den slutgiltiga serviceavgiften kommer att avslöjas efter det att du har accepterat ett erbjudande och skapat en transaktion i betalningsflödet. När du bestämmer dig för ett försäljningspris för ditt företag ska du komma ihåg att serviceavgiften kommer att behöva betalas av dig, personen som säljer företaget, så det kan hända att du vill ta med det i försäljningspriset.

Kategorier av företagstyper

När du har publicerat din listning placerar Exchange automatiskt din listning i kategorier för företagstyp som kan ge din listning störst synlighet för rätt kunder.

Om du har tjänat mer än 100 USD i verifierad försäljning (försäljning genom Shopify) så kan du välja din listnings branschtyp. Intäkterna uppdateras i Exchange Marketplace-listningen i början av varje månad. Bland branscherna finns mode och kläder, elektronik och tillbehör, hälsa och skönhet och så vidare. Du kan inte välja bransch för ditt företag om det har lägre intäkter än 100 USD.

Din listning placeras dessutom automatiskt under många andra kategorier utöver branschen. Här är de kategorier som ditt företag kan synas under och vad som krävs för att det ska visas i dessa kategorier.

Obs: Din listning kommer att placeras i alla aktuella kategorier. Om du uppfyller kraven för mer än en av kategorierna, kommer du automatiskt att placeras i dem.

Startbutiker

En startbutik är ett företag som har listats som lägre än 100 USD i verifierad försäljning (som gjorts via Shopify) och har ett maximalt försäljningspris på 10 000 USD. Om detta är fallet med ditt företag kan du inte välja bransch när du skapar din listning. Detta är den mest populära kategorin på Exchange och genom att placeras i den här kategorin kommer listningen få stor synlighet och dina chanser till försäljning ökar.

Dropshipping

Om din webbutik har en Dropshipping-app installerad placeras den automatiskt i Dropshipping-kategorin på Exchange. Dropshipping-appar inkluderar Oberlo, Spocket, Modalyst och mer. Ditt företag kanske inte är beroende av dessa appar som en primär distributionsmetod, men visas i dropshipping-kategorin för att hjälpa kunder som vill att ett företag ska vara utrustat med Dropshipping.

Etablerade företag

Om företagets intäkter uppgår till mer än 20 000 USD så kommer din listning att hamna under kategorin Etablerad butik. När kunder bläddrar i denna kategori kan de även filtrera urvalet baserat på branschtyp, som du väljer när du skapar din listning.

"Tryck på beställning"

Företag som har installerat appar för beställningstryck, t.ex. Printful eller teelaunch, kommer att placeras i den här kategorin automatiskt. Det gör att kunder som är intresserade av att driva ett företag som kan göra utföra tryck på beställning vet att din listning är rätt för dem.

Lagerförteckning

Om du har valt alternativet att inkludera fysiska lager i din försäljning kommer din listning att synas under kategorin Lager. Detta väljs när du skapar dina listningar.

Partnerbutiker

Alla företag som byggdes av en Partner och som ännu inte har hanterats av en separat företagsägare kommer att placeras i kategorin Partnerbutiker. Partners är professionella designers, utvecklare, marknadsförare och influencers som tillhör Shopifys partnerprogram. Det som gör dessa företag annorlunda är att de är färdigkonfigurerade med allt du behöver för att börja bedriva försäljning, och företaget har byggts för dig som letar efter en färdig webbutik. Dessa företag har inte haft någon tidigare ägare förutom partnern som skapade den.

Ta bort en listning från en kategori

Du kan inte påverka under vilka kategorier din listning visas. Exchange har utformat detta system för att ge alla listningar maximal exponering för potentiella kunder. Om du känner att din listning inte passar under någon kategori så kan du kan använda din beskrivning för att låta kunder veta vilken typ av företag det är.

Utvalda och marknadsförda listningar

Endast ett begränsat antal listningar kan vara utvalda samtidigt på Exchange. En till tre högkvalitativa listningar från varje kategori kan vara utvalda samtidigt, och några syns på startsidan. De företag som visas upp byts ofta ut så att vi kan synliggöra kvalitativa listningar för de tusentals kunder som använder Exchange varje dag.

Utvalda listningar väljs inte manuellt. Exchange använder ett verktyg som automatiskt väljer populära listningar som ska framhävas på marknadsplatsen. Detta verktyg analyserar din listning avseende information som är viktig för våra kunder och det tar hänsyn till antalet kunder som besöker och är i kontakt med din listning.

Öka din chans att synliggöra din listning

Alla som säljer ett företag via Exchange vill att just deras listning ska väljas ut, men med ett begränsat utrymme är det omöjligt att framhäva alla listningar. Det finns dock vissa ändringar som du kan göra i din listning för att verkligen förbättra dina chanser att bli utvald.

Följande förslag är som hjälper dig att skapa en kvalitetslistning som fånga kundernas uppmärksamhet:

• Inkludera minst 280 ord i beskrivningen av din listning. Det är viktigt att använda beskrivningen för att sanningsenligt beskriva ditt företag och anledningen till varför du säljer det. Läs vår artikel om vad du bör ta med i din listning om du vill ha hjälp med vad du ska inkludera i din beskrivning.
  • Sluta inte att distribuera order eller bedriva din vanliga verksamhet direkt efter att du har skapat din listning. Fortsätt att generera försäljning om det är möjligt.
  • Ha en anpassad domän registrerad för din webbutik och inkludera denna i din försäljning.
  • Berätta för kunderna om alla andra tillgångar som ingår. Det kan vara konton till sociala medier, produktbilder, personlig support efter försäljning etc.
  • Ladda upp foton av hög kvalitet till din listning. En skärmbild av din webbutik är bra, men det är ännu bättre att ladda upp ytterligare skärmbilder.

Utvalda företag uppdateras varje dag för att visa nya högkvalitativa listningar. Exchange skickar också ett e-postmeddelanden varje vecka för att marknadsföra en av de kurerade företagslistningar som personer för närvarande söker efter. Exchange har för närvarande inte alternativet att betala för att få din listning marknadsförd, att bli framhävd är gratis.

Generera försäljning medan ditt företag är ute till försäljning

Företag som fortsätter att generera försäljning under tiden som det är ute till försäljning på Exchange har större chans att säljas. Detta visar kunder att företaget fortfarande är aktivt och högt ansett, vilket gör det mer attraktivt att köpa. Du ansvarar för att distribuera alla order som kommer in medan du fortfarande äger företaget.

Du kan inte avveckla ett företag medan det fortfarande är ute till försäljning

Ditt företag måste vara aktivt och tillämpa en betalplan för att kunna säljas via Exchange. På det sättet kan potentiella kunder fortfarande besöka din webbplats för att besluta om ditt företag är rätt för dem. Det gör det dessutom möjligt för dig att generera försäljning medan ditt företag är ute till försäljning, vilket ökar dina chanser att sälja företaget.

Ta bort ditt företag från Exchange

Du kan följa dessa steg för att ta bort din listning om du bestämmer dig för att inte längre ha ditt företag ute till försäljning på Exchange:

1. Logga in på ditt Shopify-konto och gå till dina appar.
  2. Klicka på appen Exchange Marketplace.
  3. Klicka på fliken Listning.
  4. Klicka på knappen Ta bort publicering och bekräfta.

Dina listningsuppgifter sparas om du bestämmer dig för att publicera din listning igen i framtiden. Om du bestämmer dig för att inte sälja ditt företag på Exchange, och du stänger ditt företag, kommer din listning att tas bort automatiskt.

Obs! Om du har sålt din butik kommer din listning automatiskt att flyttas till avsnittet Sålda butiker.