Tar emot betalningar via Exchange

När en köpare skickar ett erbjudande som du vill ha, måste du acceptera det och fortsätta till att skapa transaktionen i appen Exchange Marketplace.

Exchange har samarbetat med Escrow.com för att erbjuda det säkraste och effektivaste sättet att få betalt. För att få ditt konto överfört till din köpare och för att du ska få betalt måste du använda Exchanges betalningsflöde.

Ställa in konto och acceptera betalningar

I det här avsnittet beskrivs hur du kan acceptera ett erbjudande från en köpare och slutföra försäljningen av ditt företag. Exchange överför ditt företag på ett säkert sätt först efter det att du har fått din betalning genom att slutföra den här processen. Pengar som du är skyldig från försäljning du gjorde medan du var butiksägare betalas också ut till dig.

Om du har schemalagda utbetalningar eller reserver med Shopify Payments så kommer du att få pengarna som planerat, så länge som du överför ditt konto ordentligt. Shopifys konto-team säkerställer att utbetalningar dirigeras till det bankkonto som du hade på fil med Shopify Payments.

Steg 1: Köparen skickar ett erbjudande

Först skickar köparen dig ett meddelande för att visa sitt intresse för att köpa ditt företag. Du måste svara på det här meddelandet innan de kan skicka ett erbjudande till dig. Erbjudandet måste vara minst 80 % av ditt listade pris. Du får sedan ett meddelande om att en köpare har skickat ett erbjudande till dig som du måste granska från fliken Inkorg i Exchange-appen.

Navigera till köparens meddelande för att se bannern Erbjudande som har en knapp för att acceptera erbjudandet.

Steg 2: Acceptera erbjudandet och skapa en transaktion

Klicka på knappen Acceptera erbjudande för att acceptera erbjudandet du vill ha. Du omdirigeras sedan för att skapa en ny transaktionen från Exchange-appen.

För att påbörja transaktionen måste du ange följande information:

• Beskrivning: Detta fält används för att beskriva exakt vad du lämnar över till köparen. Detta bör innefatta Shopify-konto, domännamn, sociala medier, lager och allt annat som är tillämpligt.

• Inspektionsperiod: Det här är den tidsperiod som köparen får för att syna och granska företagets tillgångar. Inspektionsperioden kan vara allt från 3 till 30 dagar. Köparen kan när som helst under inspektionsperioden välja att acceptera företagets tillgångar och avsluta inspektionsperioden. Efter detta kommer Escrow.com fortsätter att betala ut din betalning. Ägande av ditt Shopify-konto kommer att överföras till köparen inom 3 arbetsdagar av Shopifys konto-team.

• Försäljningspris: Det här är det slutliga priset för ditt företag. Beloppet av köparens erbjudande läggs automatiskt till i det här fältet. Serviceavgiften beräknas och visas under ditt försäljningspris. Se Lista ditt företag till försäljning på Exchange för mer information om vår serviceavgift.

Steg 3: Länka ditt Exchange-konto till Escrow.com

När du har fyllt i informationen om försäljningen och skapat transaktionen får du ett e-postmeddelande där du ombeds länka till ett Escrow.com-konto och lägga till din bankinformation. Du måste använda samma e-postadress som länken skickades till dig när du registrerade dig för ett Escrow-konto. Om du registrerar dig med en annan e-postadress kommer din transaktion inte att länkas till Exchange-appen. Om du redan har ett Escrow.com-konto som är kopplat till din e-postadress som butiksägare kan du istället klicka på knappen Logga in.

När du har skapat ditt konto blir du uppmanad att välja en utbetalningsmetod. Det är här du tar emot betalningar från dina köpare i slutet av transaktionen.

Du har tre alternativ för att ta emot betalningar: ACH elektronisk check, inrikes banköverföring eller internationell banköverföring. Om du befinner dig utanför USA kan du bara ta emot betalningen via internationell banköverföring. Alla transaktioner, inklusive de som sker utanför USA, omfattas av en avgift på 10 USD för utbetalning.

När du lägger till dina bankkontouppgifter meddelar Escrow.com din köpare att de nu kan skicka betalningen. Så snart Escrow säkrar köparens betalning skickar Exchange dig ett e-postmeddelande med instruktioner om hur du fortsätter.

Steg 4: Köparen betalar

När stegen ovan har slutförts får din köpare ett e-postmeddelande från Escrow.com som ber dem att betala. Köparen kan betala med hjälp av ett kreditkort, banköverföring eller PayPal. Här är en fullständig lista över de länder som stöds.

När Escrow.com mottar och säkrar köparens betalning kommer de att underrätta dig via e-post.

Observera: Escrow.com innehar betalningen vid denna tidpunkt. Den betalas ut när alla nödvändiga steg är slutförda och köparen har accepterat alla delmål.

Om du behöver göra ändringar i milstolparna för Escrow efter det att transaktionen har skapats kan du kontakta Escrow support för att begära dessa ändringar. Escrow kommer att tillämpa dem efter att både köparen och säljaren har kommit överens om förändringarna.

Steg 5: Överför tillgångar till köparen

När du har fått ett e-postmeddelande som anger att Escrow.com har fått köparens betalning är nästa steg att överföra eventuella tillgångar som du har kommit överens om att sälja till köparen.

Du måste först ge dina köpare personalbehörighet. Personalen måste skapas med hjälp av e-postadressen som är kopplad till köparens profil. Köpare kan inte begära att personal ska skapas med en annan e-postadress. Exchange-systemet kommer bara att kunna läsa av personal har lagts till och aktiverats när den matchar e-postadressen som är knuten till köparens profil.

Köparen behöver personalbehörighet för att kunna inspektera Shopify-kontot. Köparen kan inte göras till butiksägare för Shopify-kontot innan de godkänner alla Escrow-delmål. När Escrow-delmål godkänns kommer Escrow att bli underrättad om att betala ut köparens betalning till dig och Shopifys konto-team gör sedan köparen till den nya butiksägaren inom 3 arbetsdagar.

Förutom ditt ägarkonto hos Shopify kan du även behöva överföra återstående tillgångar (till exempel sociala medier och domäner) och uppdatera appkonto-informationen.

Överför Facebook företagssida

Innan du kan överföra äganderätten till din Facebooksida måste din köpare ha ett Facebook-konto och måste antingen gilla företagssidan eller vara din Facebook-vän. Du kan sedan göra din köpare till admin på Facebook-sidan.

Steg:

1. Besök Facebook-sidan från ditt Facebook-konto.
  2. Klicka på Inställningar.
  3. Klicka på Sidroller.
  4. Lägg till köparens namn och lägg till personen admin i Tilldela en ny sidroll.

När din köpare är en admin för sidan kan du välja att ta bort dig själv som admin från avsnittet Befintliga sidroller.

Överför Instagramkonto

Om ni har kommit överens om att även överföra ditt företags Instagramkonto i försäljningen är du skyldig att överlåta äganderätten till kontot under överföringsprocessen.

Steg:

1. Öppna Instagram-appen på din mobila enhet och gå till Inställningar.
  2. Inaktivera tvåfaktorsautentisering om det är aktiverat. Du kan göra detta genom att trycka på länken Tvåfaktorsautentisering under Inställningar > Sekretess och säkerhet.
  3. I Inställningar trycker du på Länkade konto. Se till att din köpare har tillgång till alla de konto du planerar att överföra och som listas här (som en företagssida på Facebook eller ett Twitter-konto). Om det finns några länkade konto som du inte överför till din köpare måste du ta bort dem här.
  4. Tryck på Betalningari Inställningar. Ta bort alla kreditkort eller PIN:s som finns på filen.
  5. Gå till Redigera profil > Privat information för att se kontaktinformationen i filen.
  6. Ta bort telefonnumret och redigera e-postmeddelandet för att matcha köparens e-postadress.
  7. Tryck på Klar. Om Instagram skickar ett e-postmeddelande som ber dig att bekräfta ändringen av profilinformationen måste du vidarebefordra det här e-postmeddelandet till köparen så att köparen kan bekräfta det själv.

De flesta andra sociala kontona kräver att du ändrar inloggningsinformationen till din köpare.

Överföra domännamn

Om du gick med på att sälja alla domännamn som är kopplade till din butik och du har köpt din domän via Shopify kan du överföra deras äganderätt via din Shopify-admin.

Steg:

1. Från din Shopify admin går du till Webbutik > domäner.
  2. Klicka på länken Hantera bredvid domänen du vill överföra.
  3. Från sidan Hantera klickar du på Redigera bredvid Registratorinformation.
  4. Ändra informationen till köparens namn och kontaktinformation.

När äganderätten har överförts till din köpare och de har blivit den nya butiksägaren kommer alla förnyelseavgifter för domänen att debiteras. Om du köpte din domän via en tredjepartsvärd såsom GoDaddy eller NameCheap ska du kontakta domänvärden för information om hur du överför äganderätten av domännamnet till din köpare.

Vissa appar kan ha din personliga kontaktinformation, så var noga med att kontrollera alla appar och uppdatera dem med informationen till din köpare.

Uppdatera inställningarna i Oberlo

Om ditt företag använder Oberlo för att distribuera ordrar måste du se till att din köpare har tillgång till samma konto hos Oberlo när de blir den nya företagsägaren.

Steg:

1. Gå till Appar > Oberlo.

2. Från Oberlo klickar du på ditt profilnamn och klicka sedan på Profil.

3. Uppdatera Ditt namn och E-postadress så att de innehåller köparens information.

4. Skapa ett nytt unikt lösenord för köparen. Var noga med att ge detta lösenord till din köpare eftersom de kommer att behöva ändra det när de blir den nya ägaren av Shopify-butiken.

5. Klicka på Spara profil.

Vad du ska göra om köparen redan har ett Oberlo konto:

Oberlo har en begränsning som innebär att en e-postadress bara kan användas till ett Oberlo-konto. Du har två alternativ om din köpares e-postadress redan används till ett Oberlo-konto:

• Du kan be köparen att ändra e-postadressen som används till Oberlo-kontot till en annan e-postadress. Detta kommer att frigöra e-postadressen så att den kan användas för Oberlo-kontot som du överför till köparen.
  • Alternativt kan du fråga köparen om det finns en annan, oanvänd e-postadress som går att använda för Oberlo-kontot som du överför till köparen.

Överför ett Printful-konto

Om ditt företag är beroende av Printful-appen för att distribuera ordrar måste du överföra äganderätten av appen till din köpare. Börja med att se till att ditt kreditkort tas bort från kontot och att du ändrar inloggningsuppgifterna för att överföra kontot.

Steg:

1. Från din Shopify-admin går du till Appar > Printful.
  2. Klicka på ditt namn och sedan på Fakturering.
  3. Klicka på X intill din betalningsmetod för att radera.
  4. Ta tillbaka eventuella belopp som finns kvar i din Printful wallet.
  5. Klicka på ditt namn och sedan på Inställningarfrån Printful-appen.
  6. Ändra lösenordet till ett allmänt lösenord som du delar med köparen när överföringen är klar. Du måste ange ditt gamla lösenord och sedan skapa ett nytt.
  7. Byt Fullständigt namn till köparens namn och klicka på Spara ändringar.
  8. Ändra e-postadressen till köparens e-postadress som de använder som personal. Ett e-postmeddelande kommer att skickas till din köpare. När din köpare godkänner ändringarna kommer du att se den nya e-postadressen i dina inställningar.
  9. Meddela köparen att du har ändrat kontoinformation för Printful-appen när du ser köparens e-postadress i dina kontoinställningar. Du kan dela den nya e-postadressen och lösenordet som du skapade med köparen. Köparen kan då ändra lösenordet.

Steg 6: Köparen godkänner tillgångarna

Efter att du har skickat alla tillgångar som ni kommit överens om och köparen har tagit emot dem och utfört sin besiktningsperiod måste köparen markera alla tillgångar som accepterade.

När köparen har accepterat får du ett e-postmeddelande som informerar dig om att betalningen är på väg. Betalningar från Escrow.com görs via banköverföring och det kan ta upp till 5 arbetsdagar innan betalningen syns på ditt konto.

Steg 7: Shopify konto-teamet flyttar över äganderätten av företaget

Då meddelas Exchange om att transaktionen är klar och gör om köparen från personal till butiksägare. Överföring av äganderätten sker inom 3 dagar.

Shopifys konto-teamet tar bort ditt kreditkort och inaktiverar ditt konto hos Shopify Payments för att den nya ägaren ska kunna ange sin egen finansiella information. Se Överföra ditt företag för mer information om hur överföringsprocessen av äganderätten fungerar. Du får ett meddelande via e-post när överföringen är klar.

Fördelar med att använda Escrow

Det finns några olika anledningar till att du måste använda Escrow Payments när du säljer ditt företag:

• Det finns ingen risk för att din köpare kommer att lämna en återbetalning när du har överfört ditt företag till dem. Alla Escrow-transaktioner är slutliga.
  • Escrow och Exchange arbetar tillsammans för att lösa eventuella tvister som kan uppstå under försäljningen.
  • Escrow skyddar dig från bedrägliga köpare genom att säkra och verifiera deras betalning.
  • Exchange kan skydda dina finansiella data och på ett säkert sätt överföra äganderätten till ditt företag.