Shopify Payments, vanliga frågor

Hitta svar på vanliga frågor om Shopify Payments.

Utbetalningar

Hur får jag betalt?

Shopify Payments överför medel till det bankkonto du har angett på sidan Betalningsleverantörer i din Shopify-admin. Det konto du använder för att acceptera utbetalningar måste vara ett Shopify Balance-konto, ett fullständigt checkkonto eller ett aktivt konto i Storbritannien och på Irland. Om du vill ha mer information om de konton du kan använda, se avsnittet bankkontokrav för Shopify Payments i ditt land.

Kan jag få mina pengar snabbare?

Den tid det tar för Shopify Payments att överföra medel till ditt bankkonto beror på din betalningsperiod. Vi kan inte minska betalningsperioden för ett individuellt konto, men vi arbetar aktivt för att minska betalningsperioderna för alla konton. Du kan granska alla överföringar till ditt konto som Shopify Payments försöker göra i utbetalningsplanen i Shopify-admin.

Om du använder ett Shopify Balance-konto kan du få dina Shopify Payments-betalningar redan inom en arbetsdag. Helger och amerikanska helgdagar räknas inte som arbetsdagar. Utbetalningen kan ta upp till tre arbetsdagar om du också har aktiverat avbetalning med Shop Pay och din kund använder det i kassan.

Vad räknas som en arbetsdag?

Affärsdagar är måndag till fredag, utom federala helgdagar för handlare i USA, och lagstadgade helgdagar för handlare i Kanada, i Storbritannien, på Irland, i Australien och på Nya Zeeland. Den dag som en kund gör en order i din butik bestäms utifrån den tidpunkt, i UTC-tidzonen, då ordern gjordes.

Varför visar min utbetalning "Betald", men inga medel har deponerats?

Vi överför pengar varje dag men de flesta banker behandlar endast överföringen under arbetsdagar. Det betyder att om pengar skickades till dig på en högtid eller en helg kommer du förmodligen att se pengarna i din bank nästa dag som din bank är öppen. För överföringar som skickas under arbetsdagar bör du se pengarna senast nästa dag.

Min utbetalning gick inte igenom, vad gör jag?

När en överföring inte går igenom försätts utbetalningarna till ditt bankkonto i vänteläge tills problemet är löst. Följ instruktionerna på bannern Misslyckad utbetalning på din sida för Utbetalningar om du vill åtgärda ett problem som gör att dina överföringar inte går igenom. Du kan till exempel bli uppmanad att uppdatera dina bankuppgifter, eller klicka på Försök genomföra utbetalning igen.

Om du uppdaterar ditt bankkonto till ett giltigt checkkonto kommer de misslyckade överföringarna automatiskt att göras inom de kommande 72 timmarna. Om ditt nuvarande konto är giltigt och du är osäker på varför överföringen inte gick igenom bör du kontakta din bank för att undersöka problemet. Se Få betalt med Shopify Payments för mer information.

Varför är det 30 dagar mellan alla mina utbetalningar?

I vissa fall är dina ordrar föremål för en 30-dagars utbetalningsperiod på grund av de produkter du säljer. Denna utbetalningsperiod krävs av vår betalningspartner för vissa företag. Du får ett direktmeddelande om ditt konto behöver en 30-dagars utbetalningsperiod istället för en normal utbetalningsperiod.

Shopify Payments-konton

Mitt konto för Shopify Payments är vilande, vad gör jag?

När ett Shopify Payments-konto är vilande skickas ett e-postmeddelande till Shopify-kontoinnehavaren med ytterligare information. Lös problemet genom att granska det här e-postmeddelandet och svara direkt på det. Mer information om kontoparkeringar.

Skyddar Shopify mig från chargebacks?

Nej, chargebacks är ditt ansvar. Shopify kan hjälpa dig genom att tillhandahålla styrkande dokumentation för att bestrida chargebacks, men det är kortinnehavarens bank som fattar beslutet om ett chargebackresultat. Shopify kan inte ändra eller överklaga bankens beslut.

Finns det några behandlingsgränser eller fondreserver?

Det finns ingen gräns för det belopp du kan acceptera varje månad eller per transaktion via Shopify Payments, och dina pengar överförs till ditt bankkonto i samma plan, oavsett volym.

I sällsynta fall kan vi begära en extra reserv. Om det här är något som vi känner kan behövas för ditt företag kontaktar vårt team dig för att diskutera detta.

Kan jag använda ett bankkonto med flera signatörer?

Ja. Den ökade säkerheten som banker erbjuder med flera verifieringar används för att skydda ändringar av själva kontot, inte reguljära inkommande och utgående transaktioner. Om ditt konto är inställt på att ta emot överföringar via en Automatiserad clearingcentral (Automated Clearing House, ACH) kan Shopify överföra medel till det. Läs mer om krav för bankkonto.

Finns det vissa företag som är förbjudna att använda Shopify Payments?

Ja, det finns vissa typer av företag och tjänster som inte kan använda Shopify Payments. Se förbjudna verksamheter för mer information om vilka typer av verksamheter som är förbjudna.

Var kan jag hitta användarvillkoren för Shopify Payments?

Användarvillkor (TOS) för Shopify Payments och relaterade juridiska dokument finns tillgängliga från Shopify Legal.

Hur överför jag äganderätten till mitt konto hos Shopify Payments?

Kontakta Shopify-supporten om du vill överföra äganderätten till ditt Shopify Payments-konto.

Vad är ett Shopify Balance-konto?

Shopify Balance är ett företagskonto som du kan använda för att hantera din butiks betalningar och transaktioner på ett ställe. Om du är en berättigad handlare i USA får du ett nytt Shopify Balance-konto när du aktiverar Shopify Payments. Du kan när som helst ändra ditt utbetalningskonto under Inställningar > Betalningar.

Plats och valuta

Vilken valuta kan jag sälja i?

Valutan du kan sälja i beror på det land där ditt företag är beläget. Se Stödda valutor för listan över land- och valutaparningar som Shopify Payments stöder.

Kan jag sälja i USD i Kanada?

Ja, men du måste se till att ditt bankkonto är kompatibelt. Om du vill ha mer information om de konton du kan använda, se avsnittet bankkontokrav för Shopify Payments i ditt land.

Vad är inhemska kort?

Inhemska kort är kreditkort som utfärdas och används i samma land eller region i ditt företag. Det innebär att den finansiella institutionen som utfärdade kreditkortet är i samma land eller region som ditt företag är i.

Ditt företag är till exempel beläget i Japan, och en kund gör ett köp med ett kreditkort från Japan. Det här är ett inhemskt kreditkortsköp.

Vad är internationella kort?

Internationella kort är kreditkort som utfärdas och används i ett annat land eller region än ditt företag. Det innebär att den finansiella institutionen som utfärdade kreditkortet är i ett annat land än ditt företag.

Ditt företag finns till exempel i Tyskland, och en kund gör ett köp med ett kreditkort i USA. Det här är ett internationellt kreditkort, eftersom kundens kreditkort är från ett land eller en region som skiljer sig från den ort där ditt företag är beläget.

Vad är europeiska kort?

Europeiska kort är kreditkort som utfärdas och används i vissa länder och regioner i Europa. Det innebär att den finansiella institutionen som utfärdade kreditkortet kan befinna sig i ett annat land eller region än ditt företag. Europeiska kort behandlas på samma sätt som inhemska kort behandlas.

Ditt företag finns till exempel i Nederländerna, och en kund gör ett köp med ett kreditkort på Irland. Det här är ett europeiskt kreditkortsköp. Din kunds kreditkort är ett europeiskt kreditkort, eftersom det utfärdades i ett stödd europeiskt land eller region.

Listan över länder och regioner som stöds som europeiska kort är:

Lista över europeiska länder och regioner, samt deras tillhörande landskoder
Land eller region Landskod
Andorra AD
Österrike AT
Belgien BE
Bulgarien BG
Kroatien HR
Cypern CY
Tjeckien CZ
Danmark DK
Estland EE
Färöarna FO
Finland FI
Frankrike FR
Tyskland DE
Gibraltar GI
Grekland GR
Grönland GL
Guernsey GG
Heliga stolen (Vatikanstaten) VA
Ungern HU
Island IS
Irland IE
Isle of Man IM
Israel IL
Italien IT
Jersey JE
Lettland LV
Liechtenstein LI
Litauen LT
Luxemburg LU
Makedonien MK
Malta MT
Monaco MC
Montenegro ME
Nederländerna NL
Norge NO
Polen PL
Portugal PT
Rumänien RO
Saint Pierre och Miquelon PM
San Marino SM
Serbien RS
Slovakien SK
Slovenien SI
Spanien ES
Svalbard och Jan Mayen SJ
Sverige SE
Schweiz CH
Turkiet TR

Inkluderar Shopify Payments avgifter GST (varu- och serviceskatt) i Australien?

Ja. Den nuvarande australiska GST-nivån på 10 % debiteras alla transaktioner som behandlas via Shopify Payments.

Är GST (varu- och tjänsteskatt) inkluderat i Shopify Payments-avgifter i Singapore?

Ja. I Singapore debiteras den aktuella GST-kursen på 7 % för alla transaktioner som behandlas via Shopify Payments.

Var kan jag ta reda på hur mycket GST som har inhämtats med Shopify Payments avgifter?

Du kan exportera ett kalkylark över dina transaktioner som visar hur mycket mervärdesskatt (GST) du har betalat.

Innehåller Shopify Payments avgifter mervärdesskatt (moms) för butiker i Europa?

Shopify Payments-avgifter inkluderar inte mervärdesskatt (moms) för butiker i Europa med undantag för Irland. Du kan behöva redovisa moms till den lokala tillämpliga skattesatsen på din momsretur.

Vad är PSD2?

Den 14 september 2019 infördes det reviderade betaltjänstdirektivet, även kallat PSD2, i alla länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Storbritannien. Det finns en förväntad övergångsperiod på 18 månader för webbutiker i de länder som berörs för att bli kompatibla med PSD2.

PSD2 introducerar nya strikta säkerhetskrav för elektroniska betalningar för att minska risken för bedrägerier. Du kommer att leva upp till PSD2 om du använder Shopify Payments genom vår integrerade 3D Secure-kassa.

Vad är 3D Secure-kassa?

3D Secure är ett extra säkerhetslager för kredit- och betalkortstransaktioner online. Det lägger till ett autentiseringssteg för onlinebetalningar genom att omdirigera användaren till kortutfärdarens domän och sedan tillbaka till webbshoppens domän för att slutföra betalningen. Webbshoppar i länder under PSD2-direktivet behöver ha 3D Secure-kassaintegrationer för att följa PSD2-direktivet.

Betalningar som autentiseras korrekt med 3D Secure skyddas av en ansvarsförskjutning. När en betalning autentiseras med 3D Secure flyttas ansvaret för bedrägliga chargebacks eller tvister över från handlare till kortutfärdare. Denna ansvarsförskjutning leder till att handlare inte längre är ansvariga för kostnaderna för en chargeback eller tvist. Kortutfärdare har dock policyer som tar bort ansvarsförskjutningsskydd om för många chargebacks inträffar. Visas policy är till exempel att handlare som mottar mer än 7 500 USD i bedrägliga chargebacks under en månad inte längre kan flytta ansvaret till kortutfärdare.

Om du använder Shopify Payments eller Stripe som en betalningsgateway använder du automatiskt ett 3D Secure-kassaflöde. Shopify Payments är optimerat för att minimera användningen av 3D Secure och använder endast 3D Secure när den utfärdande banken kräver det för att en transaktion ska kunna godkännas korrekt.

Om du använder en tredjeparts gateway och kräver 3D Secure kan du använda Cardinal som en 3D Secure-leverantör.

Inköp och återbetalningar

Krävs det ett lägsta transaktionsbelopp när du använder Shopify Payments?

Ja. Om transaktionssumman är mindre än minimibeloppet kommer kunden att stöta på ett fel i kassan. Minimibeloppet är på plats för att säkerställa att du inte förlorar pengar från en transaktion efter det att dina avgifter för Shopify Payments har dragits av.

Minimibeloppet baseras på den valuta i vilken du får utbetalningar.

Tabell som markerar utbetalningsvalutan och minimibeloppen.
Utbetalningsvaluta Minimibelopp
USD, CAD, AUD, NZD, SGD 0,50 USD
DKK 2,50 kr.
Euro 0,50 EUR
GBP 0,30 GBP
HKD 4,00 USD
JPY 50 ¥
RON 2,00 lei

Kan jag ta emot flera betalningar för en och samma order med Shopify-Payments?

Nej. Observera: Du kan endast ta emot en betalning för en order en gång, och betalningen kan inte vara av större belopp än orderns auktoriserade belopp. Det innebär att dina kunder inte kan lägga ytterligare varor till en befintlig order. De måste göra en ny order om de vill lägga till fler produkter efter det att en order har gjorts.

Min kund säger att hen debiterats för något men jag har ingen order, varför?

Många banker visar debiteringar omedelbart när ett betalningsförsök görs, även om den betalningen misslyckas. För det mesta visas misslyckade betalningsförsök som väntande debiteringar. Vissa banker visar dock dem som reguljära debiteringar. Dessa debiteringar, oavsett deras status, visas under en kort tidsperiod innan de upphävs. Hur lång tid debiteringen visas på kundens konto beror på banken, men det är vanligtvis 3–5 dagar. Om det är oklart vad debiteringen gäller, be kunden att kontakta sin bank för att bekräfta om debiteringen är en auktorisering, en misslyckad debitering eller en genomförd transaktion. Om en debitering kvarstår på kundens konto i mer än 5 arbetsdagar utan en order och kundens bank inte kan avgöra vad debiteringen gällde, kontakta Shopify-support för hjälp.

Hur lång tid tar det för min kund att få återbetalningen?

I de flesta fall får din kund återbetalningen inom 10 arbetsdagar. Behandlingstiden kan variera mellan bankerna.

Inom auktoriseringsperioden när en kund återbetalas (antingen delvis eller i sin helhet) kanske kunden inte ser en post på sitt kontoutdrag för återbetalningen eftersom vi justerar inhämtningsbeloppet för avgiften när den rättas till. De kan fortfarande se beloppet som ”väntande” på sitt kontoutdrag tills tiden löper ut.

Om du vill ha hjälp med att avgöra statusen för en återbetalning som du har behandlat, kontakta Shopify-support för ett referensnummer för återbetalningen.

Hur återbetalar jag en order?

Se Shopify Payments-återbetalning för mer information.

Kan en återbetalning annulleras?

Nej. När du har utfärdat en återbetalning kan den inte avbrytas.

Om kortet som du har återbetalat har löpt ut eller annullerats krediteras kundens nya kort med återbetalningen. I sällsynta fall kan det vara så att kunden inte har ett nytt kort, och då skickar banken vanligtvis återbetalningen till kundens bankkonto.

Hur lång tid efter försäljningen måste jag utfärda en återbetalning?

Den maximala tidsramen för att utfärda en återbetalning beror på din kunds banks förmåga att behandla återbetalningar för ordrar efter en lång tidsperiod. Du kan vanligtvis utfärda en återbetalning efter upp till 120 dagar.

Återbetalas jag för kreditkortsavgifterna efter en återbetalning?

Nej. Shopify Payments användarvillkor, avsnitten C5, D5 och D6 anger att vi inte återbetalar kreditkortsavgifter för Shopify Payments-transaktioner när en handlare utfärdar en retur till en kund. Shopify Payments medför kostnader för att behandla både återbetalningen och den ursprungliga transaktionen, så den ursprungliga kreditkortsbearbetningsavgiften återbetalas inte.

Återkrav och nekade betalningar

Kan jag få tillbaka en återbetalning?

Nej. En chargeback sker när ett kreditkortsföretag återbetalar en debitering till kreditkortsinnehavaren på din bekostnad. En orderbetalning kan inte återbetalas via Shopify efter det att en chargebackprocess har påbörjats och pengarna dras automatiskt från ditt konto av banken. Om en chargeback endast är en förfrågan och medlen inte har dragits av kreditkortsföretaget ännu, är en återbetalning möjlig men rekommenderas inte. Kreditkortsföretaget återbetalar kunden direkt om du förlorar chargeback-förfrågan.

Varför debiteras en avgift för varje återbetalning?

När en återbetalning lämnas in debiteras Shopify Payments hela beloppet av kostnadsavgiften för att täcka kostnaden för att hantera tvisten. Du kan skicka bevis för att få en tvistlösning som är till din fördel. Om det slutar med att du vinner tvisten, returnerar vi hela beloppet (inklusive återbetalningsavgiften) till dig.

Min kund sa att tvisten var ett misstag. Kan den reverseras?

Ja, men bara din kund kan göra det. Om du har pratat med din kund och kommit överens om att avbryta tvisten bör du be dem kontakta sin bank och säga att de vill avbryta återbetalningen. Du ska även lämna in bevis till kreditkortsföretaget, inklusive uttalandet där kunden meddelar att ingen återbetalning krävs. Du kan inkludera bevis såsom:

• datum och tid när du distribuerade beställningen
  • faktureringsuppgifterna som kunden använde
  • IP-adressen och det land som användes för beställningen
  • frakt och spårningsinformation för beställningen.