Shopcodes

Met de Shopcodes-app van Shopify kun je QR-codes genereren die je klanten kunnen scannen om rond te kijken of producten te kopen. Een QR-code die met de Shopcodes-app is gegenereerd, is aan een specifiek product gekoppeld en kan een van de volgende soorten links bevatten:

• Link naar een productpagina om een link te maken naar de productpagina in je webshop. Klanten kunnen deze QR-code scannen om aanvullende informatie over je product te lezen.
  • Link naar de checkoutpagina met product in de winkelwagen om een checkout aan te maken met het geselecteerde product. Je kunt ook automatisch een kortingscode toevoegen om klanten die de code scannen een speciale promotie te geven.

Je kunt gegenereerde QR-codes downloaden als een zip-bestand dat een PNG-bestand bevat met een aanbeveling voor online delen, plus een SVG-bestand dat je het best kunt afdrukken.

De Shopcode-app installeren

Voor de Shopcode-app heb je de volgende machtigingen nodig:

• toegang tot producten, productvermeldingen en collecties;
  • toegang tot bestellingen;
  • marketingevenementen beheren
  • toegang tot andere gegevens, zoals prijsregels.

Stappen:

1. Ga naar de Shopcodes-app-pagina.
  2. Klik op App toevoegen. Als je niet bent ingelogd bij je Shopify-account, word je gevraagd in te loggen.
  3. Klik op Install app.

Een Shopcode aanmaken om QR-codes te genereren

Wanneer je een QR-code aanmaakt, kun je de code zo instellen dat klanten naar een productpagina in je webshop worden geleid of rechtstreeks naar de checkout gaan met het geselecteerde product.

Een Shopcode aanmaken in de Shopcodes-app

Je kunt vanuit de Shopcodes-app in het Shopify-beheercentrum nieuwe Shopcodes aanmaken om QR-codes te genereren voor elk bestaand product.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen > Apps en verkoopkanalen.

2. Klik op Shopcodes.

3. Klik op Shopcode maken.

4. Voer een titel in voor de QR-code.

5. Kies een van de volgende opties voor Scanbestemming:

• Selecteer Link naar een productpagina om een link naar de productpagina aan te maken.
    • Selecteer Link naar checkoutpagina met product in de winkelwagen en kies een link die je klanten wilt laten volgens wanneer ze de QR-code scannen.
  6. Optioneel: Selecteer een van de volgende optionele instellingen:

• Kies een specifieke Variant om aan de winkelwagen toe te voegen. Als het product geen varianten heeft, wordt de standaardtitel-variant geselecteerd.
    • Als je een kortingscode wilt toepassen, selecteer je een korting in de sectie Korting en klik je op Opslaan.
    • Vink Helptekst opnemen in de Shopcode? om de helptekst boven de QR-code weer te geven.
  7. Klik op Maken.

8. Klik op Downloaden om de QR-codes te downloaden.

Een Shopcode aanmaken vanaf een productpagina

Met de Shopcodes-app kun je rechtstreeks vanaf de pagina met productgegevens van een product de Shopcodes-app gebruiken om een QR-code voor dat product te genereren. Als je een Shopcode voor een ander product wilt aanmaken, kun je in plaats daarvan de Shopcode vanuit de Shopcodes-app aanmaken.

Stappen:

1. Ga vanaf je Shopify-beheercentrum naar Producten.

2. Klik op het product waar je een QR-code voor wilt genereren.

3. Klik op Meer acties en selecteer Shopcode maken.

4. Voer een titel in voor de QR-code.

5. Kies een van de volgende opties voor Scanbestemming:

• Selecteer Link naar een productpagina om een link naar de productpagina aan te maken.
    • Selecteer Link naar checkoutpagina met product in de winkelwagen en kies een link die je klanten wilt laten volgens wanneer ze de QR-code scannen.
  6. Optioneel: Selecteer een van de volgende optionele instellingen:

• Kies een specifieke Variant om aan de winkelwagen toe te voegen. Als het product geen varianten heeft, wordt de standaardtitel-variant geselecteerd.
    • Als je een kortingscode wilt toepassen, selecteer je een korting in de sectie Korting. Klik op Opslaan.
    • Vink Helptekst opnemen in de Shopcode om de helptekst boven de QR-code weer te geven.
  7. Klik op Maken.

8. Klik op Downloaden om de QR-codes te downloaden.

Shopcodes beheren

Bestaande Shopcodes kunnen worden bewerkt, verwijderd of gedownload. Je kunt al je Shopcodes beheren vanuit de Shopcodes-app of je kunt ze voor een specifiek product beheren vanaf de pagina met productgegevens.

Je kunt via de Shopcodes-app of de pagina met productgegevens de volgende bewerkingen uitvoeren in een bestaande Shopcode:

• de titel wijzigen;
  • de link naar de scanbestemming wijzigen;
  • de variant wijzigen;
  • een kortingscode toevoegen of verwijderen;
  • de helptekst weergeven of verbergen.

Vanuit de Shopcodes-app kun je alleen de volgende bewerkingen uitvoeren:

• een ander product aan de QR-code koppelen;
  • de QR-code verwijderen.

De Shopcodes vanuit de Shopcodes-app bewerken, verwijderen of downloaden

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen > Apps en verkoopkanalen.

2. Klik op Shopcodes.

3. Klik op de code die je wilt bewerken of verwijderen.

4. Voer een van de volgende stappen uit:

• Als je de Shopcode wilt bewerken, bewerk je de informatie die je wilt wijzigen en klik je op Opslaan.
    • Klik op Downloaden om de QR-codes opnieuw te downloaden.
    • Klik op Shopcode verwijderen om de Shopcode te verwijderen.

Een Shopcode vanaf een productpagina bewerken of downloaden

Je kunt vanaf de pagina met productgegevens in de sectie App-blokken de titel, scanbestemming, kortingen of helptekst van de QR-codes voor een specifiek product bewerken.

Maar als je de Shopcode wilt verwijderen of de QR-code voor een ander product wilt gebruiken, dan moet je de QR-codes vanuit de Shopcodes-app beheren. Je kunt op Shopcode bewerken klikken en App openen selecteren om rechtstreeks naar de Shopcodes-app te gaan.

Stappen:

1. Ga vanaf je Shopify-beheercentrum naar Producten.

2. Klik op het product waar je een QR-code voor wilt genereren.

3. Klik in de sectie App-blokken op een productpagina op + App-blok en selecteer Shopcodes.

4. Klik op de naam van de code die je wilt bewerken.

5. Voer een van de volgende stappen uit:

• Bewerk alle Shopcode-gegevens die je wilt wijzigen en klik op Opslaan om de Shopcode te bewerken.
    • Klik op Downloaden om de QR-codes opnieuw te downloaden.

Veelvoorkomende toepassingen van QR-codes

Er zijn veel verschillende manieren waarop je QR-codes kunt gebruiken om je bedrijf beter te runnen.

QR-codes gebruiken op je verpakking

Door QR-codes op te nemen in je productverpakking kun je het gemakkelijker maken voor offlinekopers om meer over je producten te leren. Daarnaast kun je zo bestaande klanten aanmoedigen om herhaalaankopen te doen via scannen door ze rechtstreeks naar de checkoutpagina op mobiele apparaten te leiden, eventueel met een kortingscode als je loyaliteit van klanten wilt belonen.

QR-codes gebruiken in etalages

Als je een QR-code aanbrengt op de ramen van je winkel, kun je zelfs verkopen als de winkel gesloten is door klanten op deze wijze om te leiden naar je Shopify-winkel.

Ga je een evenement of pop-up organiseren waarvoor de voorraadruimte beperkt is? Laat klanten een QR-code scannen en je producten kopen op hun smartphone. Je kunt overal een offlinewinkel inrichten zonder dat je voorraad op locatie nodig hebt.

QR-codes gebruiken in marketingmateriaal

QR-codes kunnen worden gebruikt om andere producten of kortingen te promoten met bijsluiters in de verpakking en via offlinereclamemateriaal. In plaats van de URL van je website te moeten typen, kunnen bezoekers rechtstreeks naar het product in je Shopify-winkel gaan door hun smartphone te pakken en de code te scannen.

Shopcodes-analytics

De analytics Verkoop toegeschreven aan marketing en Sessies toegeschreven aan marketing voor scans en conversies van de Shopcodes vanuit de Shopcodes-app.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen > Apps en verkoopkanalen.

2. Klik op Shopcodes.

3. Geef op de indexpagina van Shopcodes de volgende analytics weer door op de desbetreffende kolom te klikken:

• Klik op Scans naast de code waar je een verkeersrapport voor wilt bekijken.
    • Klik op Conversies naast de code waar je een conversierapport voor wilt bekijken.