Shopcodes

Met de Shopcode-app van Shopify kun je QR-codes voor je winkel genereren die fungeren als een fysieke koopknop, of je kunt ze online gebruiken om klanten naar een product- of betaalpagina te leiden. De QR-codes die je genereert met de Shopcodes-app veranderen niets in je onlinewinkel, zijn niet van invloed op je klanten en wijzigen geen bestellingen.

Je kunt QR-codes gebruiken voor de volgende taken:

• Klanten in de gelegenheid stellen om meer informatie over je product te krijgen of om de code te scannen om af te rekenen, waar ze zich ook bevinden.
  • QR-codes plaatsen in je fysieke winkel waar klanten deze kunnen scannen om meer informatie over je producten te krijgen of om extra varianten te bekijken.
  • QR-codes toevoegen aan je etalage om de producten daarin direct koopbaar te maken.
  • QR-codes toevoegen aan de verpakking van je product zodat je klanten het product opnieuw kunnen bestellen door de code te scannen.
  • Kortingen toevoegen aan QR-codes om aankopen te stimuleren.

Je kunt de QR-codes downloaden als een PNG-bestand of als een SVG-bestand. PNG-bestanden worden aanbevolen voor online delen en SVG-bestanden om geprint te delen.

De Shopcode-app installeren

Wanneer je de Shopcode-app installeert, geef je de app toestemming voor het volgende:

• producten, productvermeldingen en collecties weergeven
  • bestellingen weergeven
  • marketingevenementen beheren
  • andere gegevens weergeven, zoals prijsregels

Stappen:

1. Ga naar de Shopcodes-app-pagina.
  2. Klik op App toevoegen. Als je niet bent aangemeld bij je Shopify-account, word je gevraagd je aan te melden.
  3. Klik op Install app.

Een QR-code maken van een productpagina

Wanneer je een QR-code op een productpagina maakt, kun je de code instellen om klanten naar een pagina met een productbeschrijving te leiden of ze rechtstreeks naar de betaalpagina sturen met het geselecteerde product in de winkelwagen. Wanneer je de code instelt om klanten naar de betaalpagina te sturen, kun je ook een automatische korting toevoegen.

Stappen:

1. Selecteer Shopcode maken in de vervolgkeuzelijst Meer acties op een productpagina.

De vervolgkeuzelijst Meer acties op een productpagina

2. Voer een titel in voor de QR-code en kies een link waarnaar je klanten worden omgeleid wanneer ze de QR-code scannen.

3. Klik op Maken.

4. Selecteer een bestandstype en klik op Shopcodes downloaden om de QR-code te downloaden als een PNG- of een SVG-bestand. PNG-bestanden worden aanbevolen om online te delen en SVG-bestanden om geprint te delen.

Een QR-code maken vanuit de app

Wanneer je een QR-code op een productpagina maakt, kun je de code instellen om klanten naar een pagina met een productbeschrijving te leiden of ze rechtstreeks naar de betaalpagina sturen met het geselecteerde product in de winkelwagen. Wanneer je de code instelt om klanten naar de betaalpagina te sturen, kun je ook een automatische korting toevoegen.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Apps.

2. Klik op Shopcodes.

3. Klik op Shopcode maken.

4. Selecteer of zoek een product en klik vervolgens op Product selecteren.

5. Voer een titel in voor de QR-code en geef een link op waarnaar je klanten worden omgeleid wanneer ze de QR-code scannen.

6. Optioneel: vink het selectievakje onder Helptekst aan om een toelichting toe te voegen aan de QR-code.

7. Klik op Shopcode maken.

8. Optioneel: selecteer een bestandstype en klik op Shopcodes downloaden om de QR-code te downloaden als een PNG- of een SVG-bestand. PNG-bestanden worden aanbevolen om online te delen en SVG-bestanden om geprint te delen.

Shopcodes bewerken, verwijderen of downloaden

1. Klik op de code die je wilt bewerken of verwijderen.
  2. Bewerk de gegevens die je wilt wijzigen of klik op Shopcode verwijderen. Je kunt ook een ander product kiezen om aan je QR-code te koppelen of de code opnieuw te downloaden.
  3. Als je gegevens hebt gewijzigd of een ander product hebt geselecteerd, klik op Opslaan.

Shopcodes volgen in je rapporten

Je kunt scans en conversies van je shopcodes bekijken in de rapporten Verkoop toegeschreven aan marketing en Sessies toegeschreven aan marketing.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Apps.

2. Klik op Shopcodes.

3. Klik op de code waar je rapporten van wilt zien.

4. Klik in de sectie Rapporten op Verkeer weergeven of Conversies weergeven.

QR-codes voor je producten gebruiken

Er zijn allerlei manieren waarop je QR-codes kunt gebruiken om je bedrijf te verbeteren.

QR-codes gebruiken op je verpakking

Door QR-codes op te nemen in je productverpakking kun je het gemakkelijker maken voor offlinekopers om meer over je producten te leren. Daarnaast kun je zo bestaande klanten aanmoedigen om herhaalaankopen te doen via scannen door ze rechtstreeks naar de betaalpagina op mobiele apparaten te leiden, eventueel met een kortingscode als je loyaliteit van klanten wilt belonen.

QR-codes gebruiken in etalages

Als je een QR-code aanbrengt op de ramen van je winkel, kun je zelfs verkopen als de winkel gesloten is door klanten op deze wijze om te leiden naar je Shopify-winkel.

Ga je een evenement of pop-up organiseren waarvoor de voorraadruimte beperkt is? Laat klanten een QR-code scannen en je producten kopen op hun smartphone. Je kunt overal een offlinewinkel inrichten zonder dat je voorraad op locatie nodig hebt.

QR-codes gebruiken in marketingmateriaal

QR-codes kunnen worden gebruikt om andere producten of kortingen te promoten met bijsluiters in de verpakking en via offlinereclamemateriaal. In plaats van de URL van je website te moeten typen, kunnen bezoekers rechtstreeks naar het product in je Shopify-winkel gaan door hun smartphone te pakken en de code te scannen.