Exemplos de script de taxa de frete

Os scripts de frete interagem com as taxas de frete e podem alterar o título, a visibilidade, a ordem de exibição e o preço da taxa. Esses scripts serão executados sempre que o cliente acessar a página de opções de frete no checkout.

Para usar os modelos nesta página, crie um novo script com um modelo em branco.

Etapas:

1. No admin da Shopify, acesse Apps > Script Editor.
  2. Clique em Criar script.
  3. Clique em Taxas de frete.
  4. Selecione Modelo em branco, depois clique em Criar script.
  5. Na seção Código-fonte em Ruby, exclua a linha padrão de código: Output.cart = Input.cart
  6. Copie um script desta página e cole na seção código fonte Ruby.
  7. Edite a seção Configurações personalizáveis do script para que funcione na sua loja.
  8. Teste o seu script. Para saber mais, consulte Testar e depurar Scripts da Shopify.
  9. Depois de testar: - clique em Salvar rascunho para salvar um rascunho não publicado do script ou;
    • clique em Salvar e publicar para criar e publicar o script.

Adicione uma mensagem às taxas de províncias ou países específicos

Use este script para adicionar uma mensagem às taxas de frete exibidas aos clientes no checkout.

Por exemplo, você pode usar este script para adicionar uma mensagem às taxas de frete de Ontário com o seguinte texto: Due to COVID-19 disruptions, shipping may take longer than normal.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Add Message to Rate Names for Province/Country
#
# If the cart's shipping address province/country matches
# the entered settings, all shipping rates will have the
# entered message appended to their name
#
# - 'country_code' is a 2-character abbreviation for the
# applicable country
# - 'province_code' is a list of 2-character abbreviations for
# the applicable provinces
# - 'message' is the message to append to rate names
# ================================================================
RATE_MESSAGE_FOR_PROVINCE_COUNTRY = [
  {
    country_code: "US",
    province_codes: ["NY", "WA"],
    message: "Due to COVID-19 disruptions, shipping may take longer than normal."
  },
  {
    country_code: "CA",
    province_codes: ["BC", "ON"],
    message: "Due to COVID-19 disruptions, shipping may take longer than normal."
  }
]

# ================================ Script Code (do not edit) ===============================
# ================================================================
# ProvinceSelector
#
# Finds whether the supplied province code matches the entered
# strings
# ================================================================
class ProvinceSelector
  def initialize(provinces)
    @provinces = provinces.map { |province| province.upcase.strip }
  end

def match?(province_code)
    @provinces.any? { |province| province_code.upcase.strip == province }
  end
end

# ================================================================
# AddMessageToRateForProvinceCountryCampaign
#
# If the cart's shipping address country/province matches the
# entered settings, all shipping rates will have the entered
# message appended to their name
# ================================================================
class AddMessageToRateForProvinceCountryCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    return if cart.shipping_address.nil?

address = cart.shipping_address

@campaigns.each do |campaign|
      next unless address.country_code.upcase.strip == campaign[:country_code].upcase.strip

province_selector = ProvinceSelector.new(campaign[:province_codes])

next unless province_selector.match?(address.province_code)

shipping_rates.each do |shipping_rate|
        rate_name = shipping_rate.name + ' - ' + campaign[:message]
        shipping_rate.change_name(rate_name)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  AddMessageToRateForProvinceCountryCampaign.new(RATE_MESSAGE_FOR_PROVINCE_COUNTRY),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Exibir taxas para um CEP específico, província ou país

Use este script para mostrar aos clientes de um local específico somente a taxa inserida, ocultando outras taxas de frete.

Por exemplo, você pode usar este script para exibir apenas uma taxa de frete específica para os clientes na Califórnia, ocultando todas as outras taxas.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Show Rate(s) for Zip/Province/Country
#
# If the cart's shipping address country/province/zip match the
# entered settings, the entered rate(s) are shown, and all other
# rates are hidden. Otherwise, the entered rate(s) are hidden.
#
# - 'country_code' is a 2-character abbreviation for the
# applicable country
# - 'province_code' is a list of 2-character abbreviations for
# the applicable provinces
# - 'zip_code_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'zip_codes' is a list of strings to identify zip codes
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - ':all' for all rates
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# - if using ':all' above, this can be set to 'nil'
# ================================================================
SHOW_RATES_FOR_ZIP_PROVINCE_COUNTRY = [
  {
    country_code: "CA",
    province_code: "BC",
    zip_code_match_type: :partial,
    zip_codes: ["V8T"],
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Apparel Rate"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ZipCodeSelector
#
# Finds whether the supplied zip code matches any of the entered
# strings.
# ================================================================
class ZipCodeSelector
  def initialize(match_type, zip_codes)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @zip_codes = zip_codes.map { |zip_code| zip_code.upcase.strip }
  end

def match?(zip_code)
    @zip_codes.any? { |zip| zip_code.to_s.upcase.strip.send(@comparator, zip) }
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names.
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names&.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    if @match_type == :all
      true
    else
      @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
    end
  end
end

# ================================================================
# ShowRatesForZipProvinceCountryCampaign
#
# If the cart's shipping address zip/province/country match the
# entered settings, the entered rate(s) are shown, and all other
# rates are hidden. Otherwise, the entered rate(s) are hidden.
# ================================================================
class ShowRatesForZipProvinceCountryCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    address = cart.shipping_address

@campaigns.each do |campaign|
      zip_code_selector = ZipCodeSelector.new(campaign[:zip_code_match_type], campaign[:zip_codes])
      rate_name_selector = RateNameSelector.new(campaign[:rate_match_type], campaign[:rate_names])

if address.nil?
        full_match = false
      else
        country_match = address.country_code.upcase.strip == campaign[:country_code].upcase.strip
        province_match = address.province_code.upcase.strip == campaign[:province_code].upcase.strip
        zip_match = zip_code_selector.match?(address.zip)
        full_match = country_match && province_match && zip_match
      end

shipping_rates.delete_if do |shipping_rate|
        rate_name_selector.match?(shipping_rate) != full_match
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  ShowRatesForZipProvinceCountryCampaign.new(SHOW_RATES_FOR_ZIP_PROVINCE_COUNTRY),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Ocultar taxas para determinado CEP, província ou país

Use este script para ocultar taxas específicas para clientes de um local específico.

Por exemplo, você pode usar esse script para ocultar uma taxa de frete específica para clientes na Califórnia, exibindo todas as outras taxas para as quais se qualificam.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Hide Rate(s) for Zip/Province/Country
#
# If the cart's shipping address country/province/zip match the
# entered settings, the entered rate(s) are hidden.
#
# - 'country_code' is a 2-character abbreviation for the
# applicable country
# - 'province_code' is a list of 2-character abbreviations for
# the applicable provinces
# - 'zip_code_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'zip_codes' is a list of strings to identify zip codes
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - ':all' for all rates
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# - if using ':all' above, this can be set to 'nil'
# ================================================================
HIDE_RATES_FOR_ZIP_PROVINCE_COUNTRY = [
  {
    country_code: "CA",
    province_code: "BC",
    zip_code_match_type: :partial,
    zip_codes: ["V8T"],
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Apparel Rate"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ZipCodeSelector
#
# Finds whether the supplied zip code matches any of the entered
# strings.
# ================================================================
class ZipCodeSelector
  def initialize(match_type, zip_codes)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @zip_codes = zip_codes.map { |zip_code| zip_code.upcase.strip }
  end

def match?(zip_code)
    @zip_codes.any? { |zip| zip_code.to_s.upcase.strip.send(@comparator, zip) }
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names.
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names&.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    if @match_type == :all
      true
    else
      @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
    end
  end
end

# ================================================================
# HideRatesForZipProvinceCountryCampaign
#
# If the cart's shipping address zip/province/country match the
# entered settings, the entered rate(s) are hidden.
# ================================================================
class HideRatesForZipProvinceCountryCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    address = cart.shipping_address

return if address.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      zip_code_selector = ZipCodeSelector.new(campaign[:zip_code_match_type], campaign[:zip_codes])

country_match = address.country_code.upcase.strip == campaign[:country_code].upcase.strip
      province_match = address.province_code.upcase.strip == campaign[:province_code].upcase.strip
      zip_match = zip_code_selector.match?(address.zip)

next unless country_match && province_match && zip_match

rate_name_selector = RateNameSelector.new(campaign[:rate_match_type], campaign[:rate_names])

shipping_rates.delete_if do |shipping_rate|
        rate_name_selector.match?(shipping_rate)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  HideRatesForZipProvinceCountryCampaign.new(HIDE_RATES_FOR_ZIP_PROVINCE_COUNTRY),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Ocultar taxas para produtos específicos em determinados países

Use este script para ocultar as taxas para clientes de um local específico quando comprarem um item específico.

Por exemplo, você pode usar este script para ocultar uma taxa de frete específica para clientes na Califórnia, caso comprem uma camiseta.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Hide Rate(s) for Product/Country
#
# If the cart contains any "matching" items, and the shipping
# address country matches the entered country, the entered rate(s)
# are hidden.
#
# - 'product_selector_match_type' determines whether we look for
# products that do or don't match the entered selectors. Can
# be:
# - ':include' to check if the product does match
# - ':exclude' to make sure the product doesn't match
# - 'product_selector_type' determines how eligible products
# will be identified. Can be either:
# - ':tag' to find products by tag
# - ':type' to find products by type
# - ':vendor' to find products by vendor
# - ':product_id' to find products by ID
# - ':variant_id' to find products by variant ID
# - ':all' for all products
# - 'product_selectors' is a list of tags or IDs to identify
# associated products
# - 'country_codes' is a list of country code abbreviations
# - ie. United States would be `US`
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - ':all' for all rates
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# - if using ':all' above, this can be set to 'nil'
# ================================================================
HIDE_RATES_FOR_PRODUCT_AND_COUNTRY = [
  {
    product_selector_match_type: :include,
    product_selector_type: :product_id,
    product_selectors: [1234567890987, 1234567890986],
    country_codes: ["CA"],
    rate_match_type: :all,
    rate_names: nil,
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ProductSelector
#
# Finds matching products by the entered criteria.
# ================================================================
class ProductSelector
  def initialize(match_type, selector_type, selectors)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :include ? 'any?' : 'none?'
    @selector_type = selector_type
    @selectors = selectors
  end

def match?(line_item)
    if self.respond_to?(@selector_type)
      self.send(@selector_type, line_item)
    else
      raise RuntimeError.new('Invalid product selector type')
    end
  end

def tag(line_item)
    product_tags = line_item.variant.product.tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
    @selectors = @selectors.map { |selector| selector.downcase.strip }
    (@selectors & product_tags).send(@comparator)
  end

def type(line_item)
    @selectors = @selectors.map { |selector| selector.downcase.strip }
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.product.product_type.downcase.strip)
  end

def vendor(line_item)
    @selectors = @selectors.map { |selector| selector.downcase.strip }
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.product.vendor.downcase.strip)
  end

def product_id(line_item)
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.product.id)
  end

def variant_id(line_item)
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.id)
  end

def all(line_item)
    true
  end
end

# ================================================================
# CountrySelector
#
# Finds whether the supplied country code matches the entered
# string
# ================================================================
class CountrySelector
  def initialize(countries)
    @countries = countries.map { |country| country.upcase.strip }
  end

def match?(country_code)
    @countries.any? { |country| country_code.upcase.strip == country }
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names&.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    if @match_type == :all
      true
    else
      @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
    end
  end
end

# ================================================================
# HideRatesForProductCountryCampaign
#
# If the cart contains any "matching" items, and the shipping
# address country matches the entered country, the entered rate(s)
# are hidden.
# ================================================================
class HideRatesForProductCountryCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    address = cart.shipping_address

return if address.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      product_selector = ProductSelector.new(
        campaign[:product_selector_match_type],
        campaign[:product_selector_type],
        campaign[:product_selectors],
      )

country_selector = CountrySelector.new(campaign[:country_codes])
      product_match = cart.line_items.any? { |line_item| product_selector.match?(line_item) }
      country_match = country_selector.match?(address.country_code)

next unless product_match && country_match

rate_name_selector = RateNameSelector.new(
        campaign[:rate_match_type],
        campaign[:rate_names],
      )

shipping_rates.delete_if do |shipping_rate|
        rate_name_selector.match?(shipping_rate)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  HideRatesForProductCountryCampaign.new(HIDE_RATES_FOR_PRODUCT_AND_COUNTRY),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Ocultar taxas para entregas na caixa postal

Use este script para ocultar as taxas para os clientes se o endereço de entrega for uma caixa postal.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Hide Rate(s) for PO Box addresses
#
# If the shipping address contains any of the entered "PO Box"
# identifiers, the entered rate(s) are hidden.
#
# - 'po_box_triggers' is a list of possible strings for a PO
# Box address
# - 'province_codes' is a list of province/state abbreviations where
# we care about PO Boxes
# - 2 character abbreviation
# - 'country_code' is the country abbreviation to match the
# provinces above:
# - 2 character abbreviation
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - ':all' for all rates
# - 'rate_names' is a list of rates to show/hide if the above
# conditions are met
# ================================================================
HIDE_RATES_FOR_PO_BOX = [
  {
    po_box_triggers: [
      "po box", "post office", "p o box", "p.o.box", "p.o. box", "p.o box", "pobox",
      "post office box", "post box", "p. o. box", "po. box", "postal box",
    ],
    province_codes: ["BC", "AB"],
    country_code: "CA",
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Shipping Rate", "Other Shipping Rate"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ProvinceSelector
#
# Finds whether the supplied province code matches the entered
# strings.
# ================================================================
class ProvinceSelector
  def initialize(provinces)
    @provinces = provinces.map { |province| province.upcase.strip }
  end

def match?(province_code)
    @provinces.any? { |province| province_code.upcase.strip == province }
  end
end

# ================================================================
# AddressSelector
#
# Finds whether the supplied address contains any of the entered
# strings.
# ================================================================
class AddressSelector
  def initialize(triggers)
    @triggers = triggers.map { |trigger| trigger.downcase.strip }
  end

def match?(address)
    address_fields = [address.address1, address.address2].map do |line|
      line.nil? ? "" : line.downcase
    end

address_fields = address_fields.join(" ")
    @triggers.any? { |trigger| address_fields.include?(trigger) }
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names.
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    if @match_type == :all
      true
    else
      @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
    end
  end
end

# ================================================================
# HideRatesForPOBoxCampaign
#
# If the shipping address contains any of the entered "PO Box"
# identifiers, the entered rate(s) are hidden.
# ================================================================
class HideRatesForPOBoxCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    address = cart.shipping_address

return if address.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      country_match = address.country_code.upcase.strip == campaign[:country_code]
      province_match = ProvinceSelector.new(campaign[:province_codes]).match?(address.province_code)
      address_match = AddressSelector.new(campaign[:po_box_triggers]).match?(address)

next unless country_match && province_match && address_match

rate_name_selector = RateNameSelector.new(
        campaign[:rate_match_type],
        campaign[:rate_names],
      )

shipping_rates.delete_if do |shipping_rate|
        rate_name_selector.match?(shipping_rate)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  HideRatesForPOBoxCampaign.new(HIDE_RATES_FOR_PO_BOX),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Exibir taxas por tag de cliente

Use este script para exibir as taxas para clientes específicos.

Por exemplo, você pode usar este script para oferecer uma taxa de frete especial para os clientes com a tag VIP.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Show Rate(s) for Customer Tag
#
# If a customer is tagged (or not, depending on the setting below)
# with the entered tag(s), the entered rate(s) will be shown, and
# all others will be hidden. Otherwise, the entered rate(s) will
# be hidden.
#
# - 'customer_tag_match_type' determines whether we look for the
# customer to be tagged with any of the entered tags or not.
# Can be:
# - ':include' to check if the customer is tagged
# - ':exclude' to make sure the customer isn't tagged
# - 'customer_tags' is a list of customer tags to trigger the
# campaign
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# ================================================================
SHOW_RATES_FOR_CUSTOMER_TAG = [
  {
    customer_tag_match_type: :include,
    customer_tags: ["customer_tag", "another_tag"],
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Shipping Rate", "Other Shipping Rate"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# CustomerTagSelector
#
# Finds whether the supplied customer has any of the entered tags.
# ================================================================
class CustomerTagSelector
  def initialize(match_type, tags)
    @comparator = match_type == :include ? 'any?' : 'none?'
    @tags = tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
  end

def match?(customer)
    customer_tags = customer.tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
    (@tags & customer_tags).send(@comparator)
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names.
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# ShowRateForCustomerTagCampaign
#
# If a customer is tagged (or not, depending on the setting below)
# with the entered tag(s), the entered rate(s) will be shown, and
# all others will be hidden. Otherwise, the entered rate(s) will
# be hidden.
# ================================================================
class ShowRateForCustomerTagCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    @campaigns.each do |campaign|
      customer_tag_selector = CustomerTagSelector.new(
        campaign[:customer_tag_match_type],
        campaign[:customer_tags]
      )

customer_match = cart.customer.nil? ? false : customer_tag_selector.match?(cart.customer)

rate_name_selector = RateNameSelector.new(
        campaign[:rate_match_type],
        campaign[:rate_names]
      )

shipping_rates.delete_if do |shipping_rate|
        rate_name_selector.match?(shipping_rate) != customer_match
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  ShowRateForCustomerTagCampaign.new(SHOW_RATES_FOR_CUSTOMER_TAG),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Reordenar tarifas

Use este script para alterar a ordem padrão das taxas de frete oferecidas a seus clientes.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# The order in which you would like your rates to display
# ================================================================
DESIRED_RATE_ORDER = [
  "Shipping Rate 1", "Shipping Rate 2", "Shipping Rate 3",
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ReorderRatesCampaign
#
# Reorders rates into the entered order
# ================================================================
class ReorderRatesCampaign
  def initialize(desired_order)
    @desired_order = desired_order.map { |item| item.downcase.strip }
  end

def run(cart, shipping_rates)
    shipping_rates.sort_by! { |rate| @desired_order.index(rate.name.downcase.strip) || Float::INFINITY }
  end
end

CAMPAIGNS = [
  ReorderRatesCampaign.new(DESIRED_RATE_ORDER),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Taxas de desconto por código de desconto

Use este script para oferecer um desconto nas taxas de frete se o cliente tiver usado um código de desconto no checkout.

Por exemplo, se seu cliente usou um código de desconto no checkout oferecendo 15% de desconto na compra, você também pode oferecer 15% de desconto na taxa de frete escolhida.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Discount Rate(s) by Discount Code(s)
#
# If one of the entered discount codes is used, the entered
# rate(s) are discounted by the entered amount
#
# - 'discount_code_match_type' determines whether the below
# strings should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'discount_codes' is a list of strings to identify discount
# codes
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# - 'discount_type' is the type of discount to provide. Can be
# either:
# - ':percent'
# - ':dollar'
# - 'discount_amount' is the percentage/dollar discount to
# apply
# - 'discount_message' is the message to show when a discount
# is applied
# ================================================================
DISCOUNTS_FOR_DISCOUNT_CODES = [
  {
    discount_code_match_type: :exact,
    discount_codes: ["TESTCODE1", "TESTCODE2"],
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Shipping Rate", "Other Shipping Rate"],
    discount_type: :percent,
    discount_amount: 100,
    discount_message: "Free Shipping with discount code"
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# DiscountCodeSelector
#
# Finds whether the supplied discount code matches any of the
# entered codes.
# ================================================================
class DiscountCodeSelector
  def initialize(match_type, discount_codes)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @discount_codes = discount_codes.map { |discount_code| discount_code.upcase.strip }
  end

def match?(discount_code)
    @discount_codes.any? { |code| discount_code.code.upcase.send(@comparator, code) }
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names.
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# DiscountApplicator
#
# Applies the entered discount to the supplied shipping rate.
# ================================================================
class DiscountApplicator
  def initialize(discount_type, discount_amount, discount_message)
    @discount_type = discount_type
    @discount_message = discount_message

@discount_amount = if discount_type == :percent
      discount_amount * 0.01
    else
      Money.new(cents: 100) * discount_amount
    end
  end

def apply(shipping_rate)
    rate_discount = if @discount_type == :percent
      shipping_rate.price * @discount_amount
    else
      @discount_amount
    end

shipping_rate.apply_discount(rate_discount, message: @discount_message)
  end
end

# ================================================================
# DiscountRatesForDiscountCodeCampaign
#
# Applies the entered discount to the entered rates if the
# any of the entered discount codes are used.
# ================================================================
class DiscountRatesForDiscountCodeCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    return if cart.discount_code.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      discount_code_selector = DiscountCodeSelector.new(campaign[:discount_code_match_type], campaign[:discount_codes])

next unless discount_code_selector.match?(cart.discount_code)

rate_name_selector = RateNameSelector.new(campaign[:rate_match_type], campaign[:rate_names])
      discount_applicator = DiscountApplicator.new(
        campaign[:discount_type],
        campaign[:discount_amount],
        campaign[:discount_message],
      )

shipping_rates.each do |shipping_rate|
        next unless rate_name_selector.match?(shipping_rate)
        discount_applicator.apply(shipping_rate)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  DiscountRatesForDiscountCodeCampaign.new(DISCOUNTS_FOR_DISCOUNT_CODES),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Taxa de desconto por tag de cliente

Use este script para oferecer frete com desconto para os clientes com uma tag específica.

Por exemplo, você pode oferecer um desconto de 10% no frete se o cliente tiver a tag VIP.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Discount rates based on customer tag, where:
# - 'tag_match_type' determines whether we look for the customer
# to be tagged with any of the entered tags or not. Can be:
# - ':include' to check if the customer is tagged
# - ':exclude' to make sure the customer isn't tagged
# - 'customer_tags' is a list of customer tags to qualify for
# a discount
# - 'rate_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'rate_names' is a list of strings to identify rates
# - 'discount_type' is the type of discount to provide. Can be
# either:
# - ':percent'
# - ':dollar'
# - 'discount_amount' is the percentage/dollar discount to
# apply
# - 'discount_message' is the message to show when a discount
# is applied
# ================================================================
DISCOUNTS_FOR_CUSTOMER_TAG = [
  {
    tag_match_type: :include,
    customer_tags: ["customer_tag", "another_tag"],
    rate_match_type: :exact,
    rate_names: ["Shipping Rate", "Other Shipping Rate"],
    discount_type: :percent,
    discount_amount: 10,
    discount_message: "10% off shipping for tagged customers"
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# CustomerTagSelector
#
# Finds whether the supplied customer has any of the entered tags
# ================================================================
class CustomerTagSelector
  def initialize(match_type, tags)
    @comparator = match_type == :include ? 'any?' : 'none?'
    @tags = tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
  end

def match?(customer)
    customer_tags = customer.tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
    (@tags & customer_tags).send(@comparator)
  end
end

# ================================================================
# RateNameSelector
#
# Finds whether the supplied rate name matches any of the entered
# names
# ================================================================
class RateNameSelector
  def initialize(match_type, rate_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @rate_names = rate_names.map { |rate_name| rate_name.downcase.strip }
  end

def match?(shipping_rate)
    @rate_names.any? { |name| shipping_rate.name.downcase.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# DiscountApplicator
#
# Applies the entered discount to the supplied shipping rate
# ================================================================
class DiscountApplicator
  def initialize(discount_type, discount_amount, discount_message)
    @discount_type = discount_type
    @discount_message = discount_message

@discount_amount = if discount_type == :percent
      discount_amount * 0.01
    else
      Money.new(cents: 100) * discount_amount
    end
  end

def apply(shipping_rate)
    rate_discount = if @discount_type == :percent
      shipping_rate.price * @discount_amount
    else
      @discount_amount
    end

shipping_rate.apply_discount(rate_discount, message: @discount_message)
  end
end

# ================================================================
# DiscountRatesForCustomerTagCampaign
#
# Applies the entered discount to the entered rates if the
# customer has any of the entered tags
# ================================================================
class DiscountRatesForCustomerTagCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, shipping_rates)
    return if cart.customer.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      customer_tag_selector = CustomerTagSelector.new(campaign[:tag_match_type], campaign[:customer_tags])

next unless customer_tag_selector.match?(cart.customer)

rate_name_selector = RateNameSelector.new(campaign[:rate_match_type], campaign[:rate_names])
      discount_applicator = DiscountApplicator.new(
        campaign[:discount_type],
        campaign[:discount_amount],
        campaign[:discount_message],
      )

shipping_rates.each do |shipping_rate|
        next unless rate_name_selector.match?(shipping_rate)
        discount_applicator.apply(shipping_rate)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  DiscountRatesForCustomerTagCampaign.new(DISCOUNTS_FOR_CUSTOMER_TAG),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates

Exibir apenas as taxas calculadas pela transportadora

Use este script para exibir apenas as taxas calculadas pela transportadora. Se as taxas calculadas pela transportadora não estiverem disponíveis, as taxas criadas manualmente serão exibidas.

# ================================================================
# Carrier Calculated Rate Fallback
#
# As long as carrier calculated rates are available, Shopify rates
# will be hidden.
# ================================================================
class CalculatedRateFallbackCampaign
  def run(shipping_rates)
    has_calculated_rates = shipping_rates.any?{ |shipping_rate| shipping_rate.source.downcase != 'shopify' }

return unless has_calculated_rates

shipping_rates.delete_if { |shipping_rate| shipping_rate.source.downcase == 'shopify' }
  end
end

CAMPAIGNS = [
  CalculatedRateFallbackCampaign.new(),

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.shipping_rates)
end

Output.shipping_rates = Input.shipping_rates