Ställ in Google Analytics

Innan du kan börja samla in data om din butik måste du ha ett Google-konto, registrera dig för analysspårning och välja vilka data du vill spåra.

OBS! Shopify skickar information om händelser som du kan använda för Förbättrad e-handel för Google Analytics. Läs mer om Förbättrad e-handel i Google Analytics hjälpcenter.

Steg 1: Se till att Google Analytics redan är aktiverat

Att aktivera Google Analytics mer än en gång leder till felaktiga data. Om du är säker på att du aldrig har aktiverat Google Analytics för din butik förut så hoppar du till Steg 2: Skaffa ett Google-konto. Följ dessa steg om du är osäker på om du har aktiverat Google Analytics för din butik förut:

1. Från Shopify-administratören går du till Webbutik > Inställningar.

2. I avsnittet Google Analytics ska du se till att rutan bara har texten Klistra in din kod från Google här och är tom i övrigt:

Inte aktiverad
    Fortsätt till nästa steg om du ser detta. Om du ser en kod som börjar med UA- istället är Google Analytics redan aktiverat och du kan hoppa till Steg 4: Aktivera e-handelsspårning.

3. Klicka på Teman.

4. Klicka på Åtgärder> Redigera kod.

5. I avsnittet Layout klickar du på {/} theme.liquid.

6. I filen theme.liquid letar du efter någon av följande spårningstaggar för Google Analytics: ga.js, dc.js, gtag.js eller analytics.js. Om du ser någon av dessa taggar i filen theme.liquid så är Google Analytics redan aktiverat och kan hoppa till Steg 4: Aktivera spårning av e-handel.

Om du inte ser en spårningskod i avsnittet Google Analytics på sidan Inställningar och du inte har en spårningstagg för Google Analytics i filen theme.liquid så är Google Analytics inte aktiverat i din butik. Fortsätt till Steg 2: Skaffa ett Google-konto.

Steg 2: Skaffa ett Google-konto

Du behöver ett Google-konto för att kunna använda Google Analytics. Om du redan använder Google-produkter, till exempel Gmail eller Ads, kan du använda samma konto för Google Analytics.

Skapa ett Google-kontoom du inte redan har ett konto för en produkt från Google. Du behöver inte använda Gmail-kontot för något annat än att logga in och ut från Google Analytics.

När du har ett Google-konto fortsätter du till Steg 3: Aktivera Google Analytics.

Steg 3: Aktivera Google Analytics

Stegen för att aktivera Google Analytics beror på om du har använt ditt Google-konto för att ställa in Google Analytics förut:

• Jag har aldrig ställt in Google Analytics med detta Google-konto förut.
  • Jag har använt Google Analytics med det här Google-kontot tidigare.

Så här aktiverar du Google Analytics om du aldrig har använt Google Analytics förut

Steg:

1. Öppna Google Analytics i en webbläsare.
  2. Välj det Google-konto du vill logga in med eller klicka på Lägg till konto för att logga in med ett nytt Google-konto.
  3. Klicka på Registrera dig.
  4. Välj Webbplats och fyll i den nödvändiga informationen. Använd din huvuddomän för webbplatsens URL.
  5. Klicka på Hämta Spårnings-ID.
  6. Använd rullgardinsmenyn för att välja ditt land om det inte redan är valt och klicka sedan på Jag godkänner för att bekräfta att du har läst användarvillkoren.
  7. På nästa sida ser du mycket information och alternativ. Det enda du behöver är den Global Site-taggen. Kopiera den till ditt urklipp genom att markera den och trycka på ctrl+C på PC eller command+C på Mac.
  8. Öppna din Shopify-admin i en ny flik i webbläsaren.
  9. Gå till Webbutik > Preferenser.
  10. I avsnittet Google Analytics klistrar du in din globala webbplatstagg i fältet för Google Analytics-kontot:
    Klistra in Google Analytics-koden här

OBS! Google Analytics kan inte spåra besökare tills du tar bort lösenordsskydd från din webbutik.

När du har aktiverat Google Analytics i din butik fortsätter du till Steg 4: Aktivera spårning av e-handel.

Så här aktiverar du Google Analytics om du har ställt in Google Analytics innan

Steg:

1. Öppna Google Analytics i en webbläsare.
  2. Klicka på LOGGA IN och välj Analysverktyg i rullgardinsmenyn.
  3. Välj det Google-konto du vill logga in med eller klicka på Lägg till konto för att logga in med ett nytt Google-konto.
  4. Klicka på Admin.
  5. Klicka på + Skapa konto.
  6. Välj Webbplats och fyll i den nödvändiga informationen. Använd din huvuddomän för webbplatsens URL.
  7. Klicka på Hämta Spårnings-ID.
  8. Använd rullgardinsmenyn för att välja ditt land om det inte redan är valt och klicka sedan på Jag godkänner för att bekräfta att du har läst användarvillkoren.
  9. På nästa sida ser du mycket information och alternativ. Det enda du behöver är den Global Site-taggen. Kopiera den till ditt urklipp genom att markera den och trycka på ctrl+C på PC eller command+C på Mac.
  10. Öppna din Shopify-admin i en ny flik i webbläsaren.
  11. Gå till Webbutik > Preferenser.
  12. I avsnittet Google Analytics klistrar du in din globala webbplatstagg i fältet för Google Analytics-kontot:
    Klistra in Google Analytics-koden här

OBS! Google Analytics kan inte spåra besökare tills du tar bort lösenordsskydd från din webbutik.

När du har aktiverat Google Analytics i din butik fortsätter du till Steg 4: Aktivera spårning av e-handel.

Steg 4: Aktivera spårning av e-handel

Du kan implementera Googles spårning av e-handel med två olika detaljnivåer:

• Grundläggande spårning av e-handel om du bara vill ha transaktions-och intäktsdata
  • Förbättrad spårning av e-handel om du vill ha ytterligare information om besökarnas beteende

Aktivera grundläggande spårning av e-handel

Steg:

1. Klicka på Admini ditt Google Analytics-konto .
  2. Klicka på Inställningar för e-handel i menyn Visa.
  3. Klicka på Aktivera e-handel-växlingsknappen för att sätta den från AV till .

Om du behöver mer detaljerad spårningsinformation kan du aktivera Förbättrad spårning av e-handel.

Aktivera förbättrad spårning av e-handel

Steg:

1. Öppna din Shopify-admin.
  2. Gå till Webbutik > Preferenser.
  3. Klicka på kryssrutan Använd förbättrad e-handel i Google Analytics -avsnittet. Om du använder en äldre version av Google Analytics kan du behöva klicka på Uppgradera till den senaste versionen innan du kan klicka på kryssrutan Använd förbättrad e-handel.
  4. Klicka på Spara.
  5. Klicka på Admini ditt Google Analytics-konto .
  6. Klicka på Inställningar för e-handel i menyn Visa.
  7. Klicka på växlingsknappen för Aktivera rapportering av förbättrad e-handel för att aktivera det från AV till .
  8. Klicka på Spara.