Aangepaste gegevens

Het platform van Shopify bevat gegevensmodellen voor fundamentele handelsconcepten zoals producten, collecties en bestellingen. Als je echter complexere of specifiekere gegevensmodellen nodig hebt, kun je met aangepaste gegevens de gegevensmodellen van Shopify uitbreiden en deze zelf aanmaken met behulp van de volgende bronnen:

• Metavelden: definieer en koppel een aangepast of standaardveld aan verschillende delen van Shopify, zoals 'producten', 'klanten' of 'blogs'.

• Als je bijvoorbeeld een kledingwinkel hebt en je onderhoudsinstructies voor producten wilt toevoegen, kun je een metaveld toevoegen aan het product met de naam 'Onderhoudsinstructies'. Je kunt vervolgens specifieke onderhoudsinstructies voor een of meerdere producten toevoegen.
  • Metaobjecten: definieer en maak aangepaste gegevensstructuren aan met Shopify.

• Als je bijvoorbeeld een winkel in beauty- en huidverzorgingsproducten hebt en je wilt informatie over je belangrijkste influencers vastleggen en weergeven, kun je een metaobject met de naam 'Influencerprofiel' bouwen. Daarna kun je velden voor een koptekst, een afbeelding en een beschrijving opnemen en vermeldingen voor elke influencer aanmaken. Je kunt dit in je thema weergeven of alleen in het Shopify-beheercentrum gebruiken.

Soorten metavelden

Je kunt de volgende typen metavelden aanmaken:

• Metavelden met definities: dit kunnen standaard of aangepaste definities zijn.

• Standaard: Deze definities worden automatisch geconfigureerd en zijn ontworpen met het oog op wereldwijde compatibiliteit in Shopify. Omdat standaard metavelddefinities voldoen aan standaarden die in alle Shopify-winkels worden gebruikt, worden ze ondersteund door apps, thema's en andere delen van je winkel. Je kunt productcategorieën toevoegen aan de standaard productmetavelden, zodat deze alleen worden weergegeven bij producten voor de specifieke categorie. Hier vind je meer informatie over standaard metavelddefinities.
    • Aangepast: Deze definities zijn uniek voor je winkel. Gebruik aangepaste definities voor metavelden die geen standaarddefinities bevatten of als je bestaande niet-gestructureerde metavelden naar een definitie wil migreren.
  • Niet-gestructureerde metavelden: Dit zijn metavelden zonder definities. Je kunt metavelden zonder definities bewerken. Hier vind je meer informatie over het bewerken van metavelden zonder definitie.

• Metavelden van apps: Deze definities worden aangemaakt met een app uit de Shopify App Store.

Metavelddefinitie

Metavelddefinities hebben de volgende onderdelen:

• Naam: wordt gebruikt om het metaveld in het Shopify-beheercentrum te identificeren, bijvoorbeeld Color.
  • Naamruimte en sleutel: de unieke ID voor het metaveld. Je kunt soortgelijke metavelden in een naamruimte bij elkaar groeperen, maar elke naamruimte en sleutel moeten uniek zijn. Een voorbeeld is custom.color.
  • Beschrijving (optioneel): hier kun je beschrijvende informatie geven, zoals welke waarden je in het metaveld kunt invoeren.
  • Type: het type gegevens dat in het metaveld wordt opgeslagen, zoals tekst, bestand of URL.
  • Categorieën (alleen bij definities voor standaard productmetavelden): de standaard productcategorieën waar het standaard productmetaveld aan is gekoppeld.
  • Validaties (optioneel): regels voor de ingevoerde waarden, zoals limieten voor het aantal tekens of minimum- en maximumwaarden.
  • Opties: waar het metaveld beschikbaar is voor gebruik.
    • Toegang: Je kunt het metaveld toegang geven tot webshops. Dit betekent dat je het metaveld in je thema kunt koppelen met dynamische bronnen. Hier vind je meer informatie over toegang.
    • Functies: Met Gebruiken als filter in het beheercentrum kun je het metaveld gebruiken om zoekopdrachten naar producten in het Shopify-beheercentrum te filteren. Hier vind je meer informatie over het filteren van producten. Met Gebruiken in geautomatiseerde collecties kun je het metaveld gebruiken om een geautomatiseerde collectie aan te maken. Hier vind je meer informatie over geautomatiseerde collecties op basis van een metaveld.

Metavelden alleen-lezen-app zoeken

Je kunt een lijst bekijken met metavelden in een specifieke bron die aan de app toebehoren.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar een bron met metavelden. Je kunt bijvoorbeeld naar een productpagina gaan.
  2. Klik in de sectie Metavelden op Alles weergeven.
  3. Klik op Meer acties > Metavelden alleen-lezen-app bekijken.

Metaobjecten

Metaobjecten hebben twee belangrijke onderdelen:

1. De definitie: de groep velden waarmee je de structuur van het object definieert. Deze beheer je in Instellingen > Aangepaste gegevens in het Shopify-beheercentrum.
  2. Vermeldingen: De content of gegevens voor het metaobject. Vermeldingen worden aangemaakt en beheerd in Content > Metaobjecten in het Shopify-beheercentrum.

Typen metaobjecten

• Standaard: Deze definities worden automatisch geconfigureerd en zijn ontworpen met het oog op wereldwijde compatibiliteit in Shopify. Omdat standaard metaobjectdefinities voldoen aan standaarden die in alle Shopify-winkels worden gebruikt, worden ze ondersteund door apps, thema's en andere delen van je winkel.
  • Aangepast: Deze definities zijn uniek voor je winkel. Maak een aangepast metaobject aan wanneer er geen standaarddefinitie is die aan je behoeften voldoet.
  • Door een app aangemaakte metaobjecten: Deze definities zijn aangemaakt door een app.

Metaobjecten en bestanden zijn beide toegankelijk vanuit het gedeelte Content in het beheerdercentrum. Je kunt dit gedeelte vinden op de navigatiebalk van de beheerder.

Metaobjecten beheren

Content > Metaobjecten bevat alle metaobjecten van je winkel. Er zijn vier standaard opgeslagen weergaven te zien als kaarten bovenaan die naar een gefilterde weergave van deze lijst navigeren. De volgende standaard opgeslagen weergaven zijn beschikbaar:

• Beschikbaar in de webwinkel: metaobjecten die beschikbaar zijn voor je webwinkel
  • Webpagina's: Metaobject-vermeldingen met de activering van de webpagina's
  • Actief: Metaobject-vermeldingen met status ingesteld op Actief
  • Concept: Metaobject-vermeldingen met status ingesteld op Concept

Op grotere schermen worden zes opgeslagen weergavekaarten weergegeven. Hiervoor moet je minstens twee aangepaste opgeslagen weergaven hebben gemaakt. Je kunt hieronder instructies vinden voor het gebruik van opgeslagen weergaven.

Recente vermeldingen worden ook op deze pagina weergegeven en hebben alle metaobjecten in omgekeerde volgorde van de metaobjecten.

Tot slot kun je de definitielijst met metaobjecten zoeken, filteren en sorteren als dat nodig is.

Opgeslagen weergaven gebruiken

Metaobject-invoerlijsten kunnen worden geconfigureerd met opgeslagen weergaven om eenvoudig terug te keren naar gefilterde lijsten met metafobject-invoer.

Stappen:

1. Selecteer het + pictogram in de bovenste balk om een nieuwe weergavemodaal te maken.
  2. Voer een naam in voor je opgeslagen weergave.
  3. Selecteer in de bovenste balk het zoek- en filterpictogram met je zojuist aangemaakte opgeslagen weergave.
  4. Voeg de filters toe die je wilt gebruiken voor deze opgeslagen weergave. Dit kan een zoekopdracht voor gratis tekst of gestructureerde filters zijn (bijgewerkt, gemaakt, toegevoegd door of velden in de definitie van het metaobject).
  5. Klik op Opslaan.

Bestanden beheren

Content > Bestandenlijsten van al de bestanden van je winkel. Je kunt je bestanden doorzoeken en filteren op basis van de bestandsgrootte, het bestandstype (afbeelding, video, externe video, 3D-model of andere) en waar bestanden worden gebruikt (producten, andere). Meer informatie over het gebruik van bestanden.

Door de app beheerde metaobjecten zoeken

Wanneer je een metaobjectdefinitie aanmaakt, geef je de volgende gegevens op:

• Naam: wordt gebruikt om het metaveld in het Shopify-beheercentrum te identificeren, bijvoorbeeld Authors.
  • Type: het type gegevens dat in het metaveld wordt opgeslagen, zoals tekst, bestand of URL.
  • Velden: definieer het type content dat je wilt weergeven in het metaobject.

• Elk veld heeft een naam (vereist), beschrijving, type en validatieregels zoals tekenlimieten, minimum- en maximumwaarden of vooraf ingestelde waarden.
    • Weergavenaam wordt toegewezen aan één veldnaam en wordt gebruikt om een afzonderlijk metaobjectitem te identificeren. Je kunt op elk moment het veld wijzigen waar de weergavenaam aan is toegewezen. De weergavenaam wordt automatisch toegewezen aan het eerste tekstveld in een metobjectitem of automatisch gegenereerd als er geen tekstvelden in de metaobjectdefinitie zijn.
    • Je kunt bijvoorbeeld een veld voor tekst toevoegen en dit aangeven als een weergavenaam, een veld voor een afbeelding en een veld voor kleur.
  • Opties: waar het metaobject beschikbaar is voor gebruik.

• Toegang: Webshoptoegang is standaard geactiveerd voor het metaobject. Dit betekent dat je het metaobject in je thema kunt koppelen met dynamische bronnen. Je kunt webshoptoegang deactiveren. Hier vind je meer informatie over toegangsopties.
    • Functies: Je kunt het metaobject gebruiken om webpagina's aan te maken. Hier vind je meer informatie over het webpagina's bouwen met metaobjecten.

Door de app aangemaakte metaobjecten zoeken

De door de app beheerde metaobjecten zijn toegankelijk vanuit het Shopify-beheercentrum door metaobjectdefinities te filteren.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Content > Metaobjecten.
  2. Doe een van de volgende dingen:
    • Klik op het sorteerpictogram en sorteer vervolgens op Toegevoegd door. De metaobjecten worden alfabetisch gesorteerd op de persoon of app die ze heeft toegevoegd.
    • Klik op Filter toevoegen > Toegevoegd door en kies vervolgens de naam van de app om de metaobjecten te bekijken die door de app zijn toegevoegd.