Google Analytics instellen

Voordat je gegevens over je winkel kunt verzamelen, moet je een Google-account hebben, je aanmelden voor het bijhouden van analyses en kiezen welke gegevens je wilt bijhouden.

Stap 1: Controleer of Google Analytics nog niet is ingeschakeld

Als je Google Analytics meerdere keren inschakelt, resulteert dit in onnauwkeurige gegevens. Ga verder met Stap 2: Registreer je voor een Google-account als je zeker weet dat je Google Analytics nog nooit eerder hebt ingeschakeld voor je winkel. Als je niet zeker weet of je Google Analytics al eens eerder hebt ingeschakeld voor je winkel, volg deze stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Onlinewinkel > Voorkeuren.

2. Controleer in de sectie Google Analytics of het vak alleen de tekst Plak hier je code van Google bevat en voor de rest leeg is. Ga verder met de volgende stap als je dit ziet. Als je in plaats daarvan een code ziet die met UA- begint, heb je Google Analytics al ingeschakeld en kun je verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.

3. Klik op Thema's:

4. Klik op Acties > Code bewerken.

5. Klik in de sectie Opmaak op {/} theme.liquid:

6. Zoek in het bestand theme.liquid een van de volgende Google Analytics-traceertags: ga.js, dc.js, gtag.js of analytics.js. Als je een van deze tags in je bestand theme.liquid ziet, heb je Google Analytics al ingeschakeld en kun je verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.

Als je geen trackingcode ziet in het gedeelte Google Analytics van je pagina Voorkeuren en je geen Google Analytics-traceertag in je bestand theme.liquid hebt, is Google Analytics niet ingeschakeld voor je winkel. Ga verder met Stap 2: Registreer je voor een Google-account.

Stap 2: Maak een Google-account aan

Je hebt een Google-account nodig om Google Analytics te kunnen gebruiken. Als je al Google-producten gebruikt, zoals Gmail of Ads, kun je hetzelfde account gebruiken voor Google Analytics.

Maak een Google-account aan als je nog geen account voor een Google-product hebt. Je hoeft het Gmail-account voor niets anders te gebruiken dan aan- en afmelding bij Google Analytics.

Zodra je een Google-account, moet je Een Analytics-account aanmaken. Ga verder met Stap 3: Schakel Google Analytics in zodra je een account hebt aangemaakt.

Stap 3: Schakel Google Analytics in

Als je Google Analytics wilt inschakelen, moet je een Universal Analytics-eigenschap maken in Google en deze toevoegen aan je Shopify-winkel.

Stappen:

1. Log in bij Google Analytics in een webbrowser.

2. Klik op Beheerder.

3. Selecteer in de kolom Account het juiste account.

4. Klik in de kolom Eigenschap op Eigenschap aanmaken.

5. Voer een naam in voor de eigenschap.

6. Selecteer Alleen een Universal Analytics-eigenschap maken.

1. Klik op Volgende.

2. Selecteer de juiste instellingen.

3. Klik op Maken.

4. Kopieer de Universal Analytics-eigenschap naar je klembord door deze te markeren en op ctrl+C te drukken voor pc's of op command+C voor Macs.

5. Open het Shopify-beheercentrum in een nieuw browsertabblad.

6. Ga naar Onlinewinkel > Voorkeuren.

7. Plak in het gedeelte Google Analytics je Universal Analytics-eigenschap in het veld Google Analytics-account.

Ga verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in nadat je Google Analytics hebt ingeschakeld voor je winkel.

Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in

Je kunt het volgen van e-commerce van Google op twee verschillende detailniveaus implementeren:

E-commerce volgen op basisniveau inschakelen

Stappen:

1. Klik in je Google Analytics-account op Beheerder.
  2. Klik in de kolom Weergave op E-commerce-instellingen.
  3. Klik op de wisselknop E-commerce inschakelen om deze van UIT naar AAN te zetten.

Als je gedetailleerdere trackinggegevens nodig hebt, kun je E-commerce volgen op uitgebreid niveau inschakelen.

Enhanced Ecommerce-tracking op uitgebreid niveau inschakelen

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Onlinewinkel > Voorkeuren.
  2. Vink in de sectie Google Analytics het selectievakje Enhanced Ecommerce gebruiken aan. Als je een oudere versie van Google Analytics gebruikt, moet je mogelijk op Upgrade naar de nieuwste versie klikken voordat je in het selectievakje Enhanced Ecommerce gebruiken kunt klikken.
  3. Klik op Opslaan. Hierdoor kan Shopify al je websitegegevens volgen en naar Google Analytics verzenden.
  4. Klik in je Google Analytics-account op Beheerder.
  5. Klik in de kolom Weergave op E-commerce-instellingen.
  6. Klik op de wisselknop Rapportage Enhanced Ecommerce om deze van UIT naar AAN te zetten.
  7. Klik op Opslaan.

Meer informatie over Enhanced Ecommerce is te vinden in de Google Analytics Help.

Aanvullend JavaScript van Google Analytics

Als je je Google Analytics-installatie verder wilt aanpassen, kun je Javascript-code toevoegen aan het aanvullende Javascript-gedeelte van Google Analytics.

Dit gedeelte accepteert alleen Javascript met betrekking tot analytics-tracking. De code die in dit veld is toegevoegd, kan geen visuele of functionele wijzigingen aanbrengen aan de checkout.

Meer informatie over het gebruik van JavaScript voor Google Analytics.