Google Analytics instellen

Voordat je gegevens over je winkel kunt verzamelen, moet je een Google-account hebben, je registreren voor het bijhouden van analyses en kiezen welke gegevens je wilt bijhouden.

Stap 1: Controleer of Google Analytics nog niet is ingeschakeld

Als je Google Analytics meerdere keren inschakelt, resulteert dit in onnauwkeurige gegevens. Ga verder met Stap 2: Registreer je voor een Google-account als je zeker weet dat je Google Analytics nog nooit eerder hebt ingeschakeld voor je winkel. Volg deze stappen als je niet zeker weet of je Google Analytics al eens eerder hebt ingeschakeld voor je winkel:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Onlinewinkel > Voorkeuren.

2. Controleer in de sectie Google Analytics of het vak alleen de tekst Plak hier je code van Google bevat en voor de rest leeg is:

Niet ingeschakeld
    Ga verder met de volgende stap als je dit ziet. Als je in plaats daarvan een code ziet die met UA- begint, heb je Google Analytics al ingeschakeld en kun je verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.

3. Klik op Thema's:

4. Klik op Acties > Code bewerken.

5. Klik in de sectie Opmaak op {/} theme.liquid:

6. Zoek in het bestand theme.liquid een van de volgende Google Analytics-traceertags: ga.js, dc.js, gtag.js of analytics.js. Als je een van deze tags in je bestand theme.liquid ziet, heb je Google Analytics al ingeschakeld en kun je verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.

Als je geen traceercode ziet in het gedeelte Google Analytics van je pagina Voorkeuren en je geen Google Analytics-traceertag in je bestand theme.liquid hebt, is Google Analytics niet ingeschakeld voor je winkel. Ga verder met Stap 2: Registreer je voor een Google-account.

Stap 2: Registreer je voor een Google-account

Je hebt een Google-account nodig om Google Analytics te kunnen gebruiken. Als je al Google-producten gebruikt, zoals Gmail of Ads, kun je hetzelfde account gebruiken voor Google Analytics.

Maak een Google-account aan als je nog geen account voor een Google-product hebt. Je hoeft het Gmail-account voor niets anders te gebruiken dan aan- en afmelding bij Google Analytics.

Ga verder met Stap 3: Schakel Google Analytics in zodra je een Google-account hebt.

Stap 3: Schakel Google Analytics in

De stappen om Google Analytics in te schakelen, zijn afhankelijk van of je je Google-account al eens eerder hebt gebruikt om Google Analytics in te stellen:

• Ik heb Google Analytics nog nooit eerder ingesteld met dit Google-account.
  • Ik heb Google Analytics al eens eerder gebruikt met dit Google-account.

Hoe je Google Analytics inschakelt als je Google Analytics nog nooit eerder hebt gebruikt

Stappen:

1. Open Google Analytics in een webbrowser.
  2. Kies het Google-account waarmee je je wilt aanmelden of klik op Add account om je aan te melden met een nieuw Google-account.
  3. Klik op Aanmelden.
  4. Kies Website en vul de vereiste gegevens in. Gebruik je primaire domein voor Website URL.
  5. Klik op Get Tracking ID.
  6. Gebruik het vervolgkeuzemenu om je land te selecteren als dit nog niet is geselecteerd, en klik vervolgens op I Accept om te bevestigen dat je de servicevoorwaarden hebt gelezen.
  7. Op de volgende pagina zie je veel informatie en opties. Het enige dat je nodig hebt, is de Algemene sitetag. Kopieer de algemene sitetag naar je klembord door deze te markeren en op ctrl+C (op een pc) of command+C (op een Mac) te drukken.
  8. Open het Shopify-beheercentrum in een nieuw browsertabblad.
  9. Ga naar Online winkel > Voorkeuren.
  10. Plak in het Google Analytics-gedeelte de algemene site-tag in het Google Analytics-account veld:
    Plak Google Analytics-code hier

Ga verder met Stap 4: Schakel het volgen van e‑commerce in nadat je Google Analytics hebt ingeschakeld voor je winkel.

Hoe je Google Analytics inschakelt als je Google Analytics al eens eerder hebt ingesteld

Stappen:

1. Open Google Analytics in een webbrowser.
  2. Klik op SIGN IN en selecteer Analytics in het vervolgkeuzemenu.
  3. Kies het Google-account waarmee je je wilt aanmelden of klik op Add account om je aan te melden met een nieuw Google-account.
  4. Klik op Beheerder.
  5. Klik op + Account maken.
  6. Kies Website en vul de vereiste gegevens in. Gebruik je primaire domein voor Website URL.
  7. Klik op Get Tracking ID.
  8. Gebruik het vervolgkeuzemenu om je land te selecteren als dit nog niet is geselecteerd, en klik vervolgens op I Accept om te bevestigen dat je de servicevoorwaarden hebt gelezen.
  9. Op de volgende pagina zie je veel informatie en opties. Het enige dat je nodig hebt, is de Algemene sitetag. Kopieer de algemene sitetag naar je klembord door deze te markeren en op ctrl+C (op een pc) of command+C (op een Mac) te drukken.
  10. Open het Shopify-beheercentrum in een nieuw browsertabblad.
  11. Ga naar Online winkel > Voorkeuren.
  12. Plak in het Google Analytics-gedeelte de algemene site-tag in het Google Analytics-account veld:
    Plak Google Analytics-code hier

Ga verder met Stap 4: Schakel het volgen van e‑commerce in nadat je Google Analytics hebt ingeschakeld voor je winkel.

Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in

Je kunt het volgen van e-commerce van Google op twee verschillende detailniveaus implementeren:

• E‑commerce volgen op basisniveau als je alleen transactie- en opbrengstgegevens wilt
  • Enhanced Ecommerce-tracking op uitgebreid niveau als je aanvullende informatie over het gedrag van bezoekers wilt

E-commerce volgen op basisniveau inschakelen

Stappen:

1. Klik in je Google Analytics-account op Beheerder.
  2. Klik in het menu Weergave op E-commerce-instellingen.
  3. Klik op de wisselknop E-commerce inschakelen om deze van UIT naar AAN te zetten.

Als je gedetailleerdere traceergegevens nodig hebt, kun je Enhanced Ecommerce-tracking op uitgebreid niveau inschakelen.

Enhanced Ecommerce-tracking op uitgebreid niveau inschakelen

Stappen:

1. Open het Shopify-beheercentrum.
  2. Ga naar Online winkel > Voorkeuren.
  3. Klik in de sectie Google Analytics in het selectievakje Enhanced Ecommerce gebruiken. Als je een oudere versie van Google Analytics gebruikt, moet je mogelijk op Upgrade naar de nieuwste versie klikken voordat je in het selectievakje Enhanced Ecommerce gebruiken kunt klikken:
  4. Klik op Opslaan.
  5. Klik in je Google Analytics-account op Beheerder.
  6. Klik in het menu Weergave op E-commerce-instellingen.
  7. Klik op de wisselknop Rapportage Enhanced Ecommerce om deze van UIT naar AAN te zetten.
  8. Klik op Opslaan.