Google Analytics instellen

Voordat je gegevens over je winkel kunt verzamelen, moet je een Google-account hebben, je registreren voor het bijhouden van analyses en kiezen welke gegevens je wilt bijhouden.

Stap 1: Controleer of Google Analytics nog niet is ingeschakeld

Als u Google Analytics meerdere keren inschakelt, resulteert dit in onnauwkeurige gegevens. Als u zeker weet dat u Google Analytics nog nooit eerder hebt ingeschakeld voor uw winkel, gaat u verder met Stap 2: Registreer u voor een Google-account. Als u niet zeker weet of u Google Analytics al eens eerder hebt ingeschakeld voor uw winkel, volgt u deze stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Online winkel > Voorkeuren.
    Knop Voorkeuren
  2. Controleer in de sectie Google Analytics of het vak alleen de tekst Plak hier uw code van Google bevat en voor de rest leeg is:
    Niet ingeschakeld
    Als u dit ziet, gaat u verder met de volgende stap. Als u in plaats daarvan een code ziet die met UA- begint, hebt u Google Analytics al ingeschakeld en kunt u verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.
  3. Klik op Thema's:
    Knop Thema's
  4. Klik op Acties > Code bewerken:
    Code bewerken in vervolgkeuzemenu Acties
  5. Klik in de sectie Indeling op {/} theme.liquid:
    Locatie van theme.liquid- bestand
  6. Zoek in het bestand theme.liquid een van de volgende Google Analytics-traceertags: ga.js, dc.js, gtag.js of analytics.js. Als u een van deze tags in je bestand theme.liquid ziet, hebt u Google Analytics al ingeschakeld en kun je verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.

Als u geen traceercode ziet in het gedeelte Google Analytics van uw pagina Voorkeuren en u geen Google Analytics-traceertag in uw bestand theme.liquid hebt, is Google Analytics niet ingeschakeld voor uw winkel. Ga verder met Stap 2: Registreer u voor een Google-account.

Stap 2: Registreer u voor een Google-account

U hebt een Google-account nodig om Google Analytics te kunnen gebruiken. Als u al Google-producten gebruikt, zoals Gmail of Ads, kunt u hetzelfde account gebruiken voor Google Analytics.

Als je nog geen account voor een Google-product hebt, maakt je een Google-account aan. Je hoeft het Gmail-account voor niets anders te gebruiken dan aan- en afmelding bij Google Analytics.

Zodra u een Google-account hebt, gaat u verder met Stap 3: Schakel Google Analytics in.

Stap 3: Schakel Google Analytics in

De stappen om Google Analytics in te schakelen, zijn afhankelijk van of je je Google-account al eens eerder hebt gebruikt om Google Analytics in te stellen:

• Ik heb Google Analytics nog nooit eerder ingesteld met dit Google-account.
  • Ik heb Google Analytics al eens eerder gebruikt met dit Google-account.

Hoe u Google Analytics inschakelt als u Google Analytics nog nooit eerder hebt gebruikt

Stappen:

1. Open Google Analytics in een webbrowser.
  2. Kies het Google-account waarmee u zich wilt aanmelden of klik op Add account om u aan te melden met een nieuw Google-account.
  3. Klik op Sign up:
    Knop Sign up in Google Analytics
  4. Kies Website en vul de vereiste gegevens in. Gebruik je hoofddomein voor Website URL:
    Voorbeeld van Google Analytics-configuratiepagina
  5. Klik op Get Tracking ID.
  6. Gebruik het vervolgkeuzemenu om uw land te selecteren als dit nog niet is geselecteerd, en klik vervolgens op I Accept om te bevestigen dat u de servicevoorwaarden hebt gelezen.
  7. Op de volgende pagina ziet u veel informatie en opties. Het enige dat u nodig hebt, is de algemene sitetag. Kopieer de algemene sitetag naar uw klembord door deze te markeren en op ctrl+C (op een pc) of command+C (op een Mac) te drukken:
    Algemene sitetag
  8. Open het Shopify-beheercentrum in een nieuw browsertabblad.
  9. Ga naar Online winkel > Voorkeuren.
  10. Plak in de sectie Google Analytics je algemene sitetag in het veld Google Analytics-account:
    Plak Google Analytics-code hier
    Je weet dat Google Analytics is ingeschakeld voor je online winkel wanneer je onder de kop Google Analytics-account een code ziet die met UA- begint, zoals deze:
    Google Analytics ingeschakeld

Nadat u Google Analytics hebt ingeschakeld voor uw winkel, gaat u verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.

Hoe u Google Analytics inschakelt als u Google Analytics al eens eerder hebt ingesteld

Stappen:

1. Open Google Analytics in een webbrowser.
  2. Klik op SIGN IN en selecteer Analytics in het vervolgkeuzemenu.
  3. Kies het Google-account waarmee u zich wilt aanmelden of klik op Add account om u aan te melden met een nieuw Google-account.
  4. Klik op Admin:
    Knop Admin in Google Analytics
  5. Klik op + Create Account:
    Knop Create account in Google Analytics
  6. Kies Website en vul de vereiste gegevens in. Gebruik uw hoofddomein voor Website URL.
    Voorbeeld van Google Analytics-configuratiepagina
  7. Klik op Get Tracking ID.
  8. Gebruik het vervolgkeuzemenu om uw land te selecteren als dit nog niet is geselecteerd, en klik vervolgens op I Accept om te bevestigen dat u de servicevoorwaarden hebt gelezen.
  9. Op de volgende pagina ziet u veel informatie en opties. Het enige dat u nodig hebt, is de algemene sitetag. Kopieer de algemene sitetag naar uw klembord door deze te markeren en op ctrl+C (op een pc) of command+C (op een Mac) te drukken:
    Algemene sitetag
  10. Open het Shopify-beheercentrum in een nieuw browsertabblad.
  11. Ga naar Online winkel > Voorkeuren.
  12. Plak in de sectie Google Analytics je algemene sitetag in het veld Google Analytics-account:
    Plak Google Analytics-code hier
    Je weet dat Google Analytics is ingeschakeld voor je online winkel wanneer je onder de kop Google Analytics-account een code ziet die met UA- begint, zoals deze:
    Google Analytics ingeschakeld

Nadat u Google Analytics hebt ingeschakeld voor uw winkel, gaat u verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.

Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in

Je kunt het volgen van e-commerce van Google op twee verschillende detailniveaus implementeren:

• E-commerce volgen op basisniveau als u alleen transactie- en opbrengstgegevens wilt
  • E-commerce volgen op uitgebreid niveau als u aanvullende gegevens over het gedrag van bezoekers wilt

E-commerce volgen op basisniveau inschakelen

Stappen:

1. Klik in uw Google Analytics-account op Admin:
    Knop Admin in Google Analytics
  2. Klik in het menu View op Ecommerce Settings:
    Instellingen e-commerce
  3. Klik op de wisselknop Enable Ecommerce om deze van OFF naar ON te wijzigen.
    Wisselknop e-commerce

Als u gedetailleerdere traceergegevens nodig hebt, kunt u E-commerce volgen op uitgebreid niveau inschakelen.

E-commerce volgen op uitgebreid niveau inschakelen

Stappen:

1. Open het Shopify-beheercentrum.
  2. Ga naar Online winkel > Voorkeuren.
  3. Klik in de sectie Google Analytics in het selectievakje Verbeterde e-commerce gebruiken:
    Uitgebreide e-commerce
    Als u een oudere versie van Google Analytics gebruikt, moet u mogelijk op Jepgrade naar de nieuwste versie klikken voordat u in het selectievakje Verbeterde e-commerce gebruiken kunt klikken:
    Klik om GA te upgraden
  4. Klik op Opslaan.
  5. Klik in uw Google Analytics-account op Admin:
    Knop Admin in Google Analytics
  6. Klik in het menu View op Ecommerce Settings:
    Instellingen e-commerce
  7. Klik op de wisselknop Enable Enhanced Ecommerce Reporting om deze van OFF naar ON te wijzigen:
    Wisselknop uitgebreide e-commerce
  8. Klik op Opslaan.