Google Analytics instellen

Voordat je gegevens over uw winkel kunt verzamelen, moet je een Google-account hebben, je registreren voor het bijhouden van analyses en kiezen welke gegevens je wilt bijhouden.

Stap 1: Controleer of Google Analytics nog niet is ingeschakeld

Als u Google Analytics meerdere keren inschakelt, resulteert dit in onnauwkeurige gegevens. Als u zeker weet dat u Google Analytics nog nooit eerder hebt ingeschakeld voor uw winkel, gaat u verder met Stap 2: Registreer u voor een Google-account. Als u niet zeker weet of u Google Analytics al eens eerder hebt ingeschakeld voor uw winkel, volgt u deze stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Online winkel > Voorkeuren.
    Knop Voorkeuren
  2. Controleer in de sectie Google Analytics of het vak alleen de tekst Plak hier uw code van Google bevat en voor de rest leeg is:
    Niet ingeschakeld
    Als u dit ziet, gaat u verder met de volgende stap. Als u in plaats daarvan een code ziet die met UA- begint, hebt u Google Analytics al ingeschakeld en kunt u verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.
  3. Klik op Thema's:
    Knop Thema's
  4. Klik op Acties > Code bewerken:
    Code bewerken in vervolgkeuzemenu Acties
  5. Klik in de sectie Indeling op {/} theme.liquid:
    Locatie van theme.liquid- bestand
  6. Zoek in het bestand theme.liquid een van de volgende Google Analytics-traceertags: ga.js, dc.js, gtag.js of analytics.js. Als u een van deze tags in uw bestand theme.liquid ziet, hebt u Google Analytics al ingeschakeld en kunt u verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.

Als u geen traceercode ziet in het gedeelte Google Analytics van uw pagina Voorkeuren en u geen Google Analytics-traceertag in uw bestand theme.liquid hebt, is Google Analytics niet ingeschakeld voor uw winkel. Ga verder met Stap 2: Registreer u voor een Google-account.

Stap 2: Registreer u voor een Google-account

U hebt een Google-account nodig om Google Analytics te kunnen gebruiken. Als u al Google-producten gebruikt, zoals Gmail of Ads, kunt u hetzelfde account gebruiken voor Google Analytics.

Als u nog geen account voor een Google-product hebt, maakt je een Google-account aan. U hoeft het Gmail-account voor niets anders te gebruiken dan aan- en afmelding bij Google Analytics.

Zodra u een Google-account hebt, gaat u verder met Stap 3: Schakel Google Analytics in.

Stap 3: Schakel Google Analytics in

De stappen om Google Analytics in te schakelen, zijn afhankelijk van of u uw Google-account al eens eerder hebt gebruikt om Google Analytics in te stellen:

• Ik heb Google Analytics nog nooit eerder ingesteld met dit Google-account.
  • Ik heb Google Analytics al eens eerder gebruikt met dit Google-account.

Hoe u Google Analytics inschakelt als u Google Analytics nog nooit eerder hebt gebruikt

Stappen:

1. Open Google Analytics in een webbrowser.
  2. Kies het Google-account waarmee u zich wilt aanmelden of klik op Add account om u aan te melden met een nieuw Google-account.
  3. Klik op Aanmelden.
  4. Kies Website en vul de vereiste gegevens in. Gebruik uw hoofddomein voor Website URL.
  5. Klik op Get Tracking ID.
  6. Gebruik het vervolgkeuzemenu om uw land te selecteren als dit nog niet is geselecteerd, en klik vervolgens op I Accept om te bevestigen dat u de servicevoorwaarden hebt gelezen.
  7. Op de volgende pagina ziet u veel informatie en opties. Het enige dat u nodig hebt, is de Algemene sitetag. Kopieer de algemene sitetag naar uw klembord door deze te markeren en op ctrl+C (op een pc) of command+C (op een Mac) te drukken.
  8. Open het Shopify-beheercentrum in een nieuw browsertabblad.
  9. Ga naar Online winkel > Voorkeuren.
  10. Plak in de sectie Google Analytics uw algemene sitetag in het veld Google Analytics-account:
    Plak Google Analytics-code hier
    U weet dat Google Analytics is ingeschakeld voor uw online winkel wanneer u onder de kop Google Analytics-account een code ziet die met UA- begint, zoals deze:
    Google Analytics ingeschakeld

Nadat u Google Analytics hebt ingeschakeld voor uw winkel, gaat u verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.

Hoe u Google Analytics inschakelt als u Google Analytics al eens eerder hebt ingesteld

Stappen:

1. Open Google Analytics in een webbrowser.
  2. Klik op SIGN IN en selecteer Analytics in het vervolgkeuzemenu.
  3. Kies het Google-account waarmee u zich wilt aanmelden of klik op Add account om u aan te melden met een nieuw Google-account.
  4. Klik op Beheerder.
  5. Klik op + Account maken.
  6. Kies Website en vul de vereiste gegevens in. Gebruik uw hoofddomein voor Website URL.
  7. Klik op Get Tracking ID.
  8. Gebruik het vervolgkeuzemenu om uw land te selecteren als dit nog niet is geselecteerd, en klik vervolgens op I Accept om te bevestigen dat u de servicevoorwaarden hebt gelezen.
  9. Op de volgende pagina ziet u veel informatie en opties. Het enige dat u nodig hebt, is de Algemene sitetag. Kopieer de algemene sitetag naar uw klembord door deze te markeren en op ctrl+C (op een pc) of command+C (op een Mac) te drukken.
  10. Open het Shopify-beheercentrum in een nieuw browsertabblad.
  11. Ga naar Online winkel > Voorkeuren.
  12. Plak in de sectie Google Analytics uw algemene sitetag in het veld Google Analytics-account:
    Plak Google Analytics-code hier
    U weet dat Google Analytics is ingeschakeld voor uw online winkel wanneer u onder de kop Google Analytics-account een code ziet die met UA- begint, zoals deze:
    Google Analytics ingeschakeld

Nadat u Google Analytics hebt ingeschakeld voor uw winkel, gaat u verder met Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in.

Stap 4: Schakel het volgen van e-commerce in

U kunt het volgen van e-commerce van Google op twee verschillende detailniveaus implementeren:

• E-commerce volgen op basisniveau als u alleen transactie- en opbrengstgegevens wilt
  • E-commerce volgen op uitgebreid niveau als u aanvullende gegevens over het gedrag van bezoekers wilt

E-commerce volgen op basisniveau inschakelen

Stappen:

1. Klik in uw Google Analytics-account op Beheerder.
  2. Klik in het menu Weergave op E-commerce-instellingen.
  3. Klik op de wisselknop E-commerce inschakelen om deze van UIT naar AAN te zetten.

Als u gedetailleerdere traceergegevens nodig hebt, kunt u E-commerce volgen op uitgebreid niveau inschakelen.

E-commerce volgen op uitgebreid niveau inschakelen

Stappen:

1. Open het Shopify-beheercentrum.
  2. Ga naar Online winkel > Voorkeuren.
  3. Klik in de sectie Google Analytics in het selectievakje Verbeterde e-commerce gebruiken. Als u een oudere versie van Google Analytics gebruikt, moet u mogelijk op Upgrade naar de nieuwste versie klikken voordat u in het selectievakje Verbeterde e-commerce gebruiken kunt klikken:
  4. Klik op Opslaan.
  5. Klik in uw Google Analytics-account op Beheerder.
  6. Klik in het menu Weergave op E-commerce-instellingen.
  7. Klik op de wisselknop Rapportage Verbeterde E-commerce om deze van UIT naar AAN te zetten.
  8. Klik op Opslaan.