Exemplos de script de pagamento

Os scripts de pagamento interagem com gateways de pagamento e podem alterar o título, a visibilidade e a posição de exibição de um gateway. Esses scripts são executados sempre que o cliente acessar a página de forma de pagamento na finalização da compra. Os scripts de pagamento não interagem com os checkouts acelerados porque esses checkouts são exibidos para seus clientes antes de eles chegarem na página de checkout.

Para usar os modelos nesta página, crie um novo script com um modelo em branco.

Etapas:

1. No admin da Shopify, acesse Apps > Script Editor.
  2. Clique em Criar script.
  3. Clique em Gateways de pagamento.
  4. Selecione Modelo em branco, depois clique em Criar script.
  5. Na seção Código-fonte em Ruby, exclua a linha padrão de código: Output.cart = Input.cart
  6. Copie um script desta página e cole na seção código fonte Ruby.
  7. Edite a seção Configurações personalizáveis do script para que funcione na sua loja.
  8. Teste o seu script. Para saber mais, consulte Testar e depurar Scripts da Shopify.
  9. Depois de testar: - clique em Salvar rascunho para salvar um rascunho não publicado do script ou;
    • clique em Salvar e publicar para criar e publicar o script.

Exibir gateways para clientes específicos

Use este script para mostrar uma opção de gateway somente para clientes específicos.

Por exemplo, você pode usar este script para mostrar um gateway específico somente para os clientes com a tag VIP.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Show Gateways For Customer Tag
#
# If a customer is tagged (or not, depending on the setting below)
# with the entered tag(s), the entered gateway(s) will be shown, and
# all others will be hidden. Otherwise, the entered gateway(s) will
# be hidden.
#
# - 'customer_tag_match_type' determines whether we look for the customer
# to be tagged with any of the entered tags or not. Can be:
# - ':include' to check if the customer is tagged
# - ':exclude' to make sure the customer isn't tagged
# - 'customer_tags' is a list of customer tags to trigger the
# campaign
# - 'gateway_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'gateway_names' is a list of strings to identify gateways
# ================================================================
SHOW_GATEWAYS_FOR_CUSTOMER_TAG = [
  {
    customer_tag_match_type: :include,
    customer_tags: ["customer_tag", "another_tag"],
    gateway_match_type: :exact,
    gateway_names: ["Gateway", "Other Gateway"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# CustomerTagSelector
#
# Finds whether the supplied customer has any of the entered tags.
# ================================================================
class CustomerTagSelector
  def initialize(match_type, tags)
    @comparator = match_type == :include ? 'any?' : 'none?'
    @tags = tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
  end

def match?(customer)
    customer_tags = customer.tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
    (@tags & customer_tags).send(@comparator)
  end
end

# ================================================================
# GatewayNameSelector
#
# Finds whether the supplied gateway name matches any of the
# entered names.
# ================================================================
class GatewayNameSelector
  def initialize(match_type, gateway_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @gateway_names = gateway_names.map { |name| name.downcase.strip }
  end

def match?(payment_gateway)
    @gateway_names.any? { |name| payment_gateway.name.downcase.strip.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# ShowGatewaysForCustomerTagCampaign
#
# If the customer has any of the entered tags, the entered gateways
# are shown/hidden depending on the entered settings
# ================================================================
class ShowGatewaysForCustomerTagCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, payment_gateways)
    @campaigns.each do |campaign|
      customer_tag_selector = CustomerTagSelector.new(
        campaign[:customer_tag_match_type],
        campaign[:customer_tags],
      )

customer_match = cart.customer.nil? ? false : customer_tag_selector.match?(cart.customer)

gateway_name_selector = GatewayNameSelector.new(
        campaign[:gateway_match_type],
        campaign[:gateway_names],
      )

payment_gateways.delete_if do |payment_gateway|
        gateway_name_selector.match?(payment_gateway) != customer_match
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  ShowGatewaysForCustomerTagCampaign.new(SHOW_GATEWAYS_FOR_CUSTOMER_TAG),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.payment_gateways)
end

Output.payment_gateways = Input.payment_gateways

Ocultar gateways para produtos específicos

Use este script para ocultar gateways quando itens específicos forem adicionados ao carrinho.

Por exemplo, você pode ocultar um gateway se o cliente comprar um chapéu específico, mostrando apenas as outras opções de gateway para as quais se qualificam.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Hide Gateway(s) for Product
#
# If the cart contains any "matching" items, the entered gateway(s)
# are hidden.
#
# - 'product_selector_match_type' determines whether we look for
# products that do or don't match the entered selectors. Can
# be:
# - ':include' to check if the product does match
# - ':exclude' to make sure the product doesn't match
# - 'product_selector_type' determines how eligible products
# will be identified. Can be either:
# - ':tag' to find products by tag
# - ':type' to find products by type
# - ':vendor' to find products by vendor
# - ':product_id' to find products by ID
# - ':variant_id' to find products by variant ID
# - 'product_selectors' is a list of strings or numbers to
# identify products by the above selector type
# - 'gateway_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'gateway_names' is a list of strings to identify gateways
# ================================================================
HIDE_GATEWAY_FOR_PRODUCT = [
  {
    product_selector_match_type: :include,
    product_selector_type: :product_id,
    product_selectors: [1234567890987, 1234567890986],
    gateway_match_type: :exact,
    gateway_names: ["Gateway", "Other Gateway"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ProductSelector
#
# Finds matching products by the entered criteria.
# ================================================================
class ProductSelector
  def initialize(match_type, selector_type, selectors)
    @match_type = match_type
    @comparator = match_type == :include ? 'any?' : 'none?'
    @selector_type = selector_type
    @selectors = selectors
  end

def match?(line_item)
    if self.respond_to?(@selector_type)
      self.send(@selector_type, line_item)
    else
      raise RuntimeError.new('Invalid product selector type')
    end
  end

def tag(line_item)
    product_tags = line_item.variant.product.tags.map { |tag| tag.downcase.strip }
    @selectors = @selectors.map { |selector| selector.downcase.strip }
    (@selectors & product_tags).send(@comparator)
  end

def type(line_item)
    @selectors = @selectors.map { |selector| selector.downcase.strip }
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.product.product_type.downcase.strip)
  end

def vendor(line_item)
    @selectors = @selectors.map { |selector| selector.downcase.strip }
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.product.vendor.downcase.strip)
  end

def product_id(line_item)
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.product.id)
  end

def variant_id(line_item)
    (@match_type == :include) == @selectors.include?(line_item.variant.id)
  end

def all(line_item)
    true
  end
end

# ================================================================
# GatewayNameSelector
#
# Finds whether the supplied gateway name matches any of the
# entered names.
# ================================================================
class GatewayNameSelector
  def initialize(match_type, gateway_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @gateway_names = gateway_names.map { |name| name.downcase.strip }
  end

def match?(payment_gateway)
    @gateway_names.any? { |name| payment_gateway.name.downcase.strip.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# HideGatewayForProductCampaign
#
# If the cart contains any "matching" items, the entered gateway(s)
# are hidden.
# ================================================================
class HideGatewayForProductCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, payment_gateways)
    @campaigns.each do |campaign|
      product_selector = ProductSelector.new(
        campaign[:product_selector_match_type],
        campaign[:product_selector_type],
        campaign[:product_selectors],
      )

next unless cart.line_items.any? { |line_item| product_selector.match?(line_item) }

gateway_name_selector = GatewayNameSelector.new(
        campaign[:gateway_match_type],
        campaign[:gateway_names],
      )

payment_gateways.delete_if do |payment_gateway|
        gateway_name_selector.match?(payment_gateway)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  HideGatewayForProductCampaign.new(HIDE_GATEWAY_FOR_PRODUCT),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.payment_gateways)
end

Output.payment_gateways = Input.payment_gateways

Exibir gateways para países específicos

Use este script para mostrar gateways de pagamento somente quando um cliente estiver comprando de um país específico.

Por exemplo, você pode usar esse script para oferecer um gateway somente se o cliente estiver realizando pedido no Canadá. O gateway ficará oculto para endereços em outros países.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Show Gateway(s) for Country
#
# If the shipping address country matches any of the entered
# countries, the entered gateway(s) will be shown, and all others
# will be hidden. Otherwise, the entered gateway(s) will be hidden.
#
# - 'country_code_match_type' determines whether we look for the cart
# country to match the entered selectors or not. Can be:
# - ':include' to look for a country in the list
# - ':exclude' to make sure the country is not in the list
# - 'country_codes' is a list of 2-character abbreviations for
# the applicable countries
# - 'gateway_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'gateway_names' is a list of strings to identify gateways
# ================================================================
SHOW_GATEWAYS_FOR_COUNTRY = [
  {
    country_code_match_type: :include,
    country_codes: ["CA"],
    gateway_match_type: :exact,
    gateway_names: ["Gateway", "Other Gateway"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# CountrySelector
#
# Finds whether the supplied country code matches the entered
# string.
# ================================================================
class CountrySelector
  def initialize(match_type, countries)
    @match_type = match_type
    @countries = countries.map { |country| country.upcase.strip }
  end

def match?(country_code)
    (@match_type == :include) == @countries.include?(country_code.upcase.strip)
  end
end

# ================================================================
# GatewayNameSelector
#
# Finds whether the supplied gateway name matches any of the
# entered names.
# ================================================================
class GatewayNameSelector
  def initialize(match_type, gateway_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @gateway_names = gateway_names.map { |name| name.downcase.strip }
  end

def match?(payment_gateway)
    @gateway_names.any? { |name| payment_gateway.name.downcase.strip.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# ShowGatewaysForCountryCampaign
#
# If the shipping address country matches any of the entered
# countries, the entered gateway(s) will be shown, and all others
# will be hidden. Otherwise, the entered gateway(s) will be hidden.
# ================================================================
class ShowGatewaysForCountryCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, payment_gateways)
    address = cart.shipping_address

@campaigns.each do |campaign|
      country_selector = CountrySelector.new(
        campaign[:country_code_match_type],
        campaign[:country_codes],
      )

country_match = address.nil? ? false : country_selector.match?(address.country_code)

gateway_name_selector = GatewayNameSelector.new(
        campaign[:gateway_match_type],
        campaign[:gateway_names],
      )

payment_gateways.delete_if do |payment_gateway|
        gateway_name_selector.match?(payment_gateway) != country_match
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  ShowGatewaysForCountryCampaign.new(SHOW_GATEWAYS_FOR_COUNTRY),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.payment_gateways)
end

Output.payment_gateways = Input.payment_gateways

Ocultar gateways de países específicos

Use este script para ocultar gateways de pagamento somente em países específicos.

Por exemplo, você pode usar este script para ocultar um gateway somente para clientes no Canadá. O gateway permanecerá disponível para pedidos de todos os outros países.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Hide Gateway(s) for Country
#
# If the shipping address country matches any of the entered
# countries, the entered gateway(s) will be hidden.
#
# - 'country_code_match_type' determines whether we look for the cart
# country to match the entered selectors or not. Can be:
# - ':include' to look for a country in the list
# - ':exclude' to make sure the country is not in the list
# - 'country_codes' is a list of 2-character abbreviations for
# the applicable countries
# - 'gateway_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'gateway_names' is a list of strings to identify gateways
# ================================================================
HIDE_GATEWAYS_FOR_COUNTRY = [
  {
    country_code_match_type: :include,
    country_codes: ["CA"],
    gateway_match_type: :exact,
    gateway_names: ["Gateway", "Other Gateway"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# CountrySelector
#
# Finds whether the supplied country code matches the entered
# string.
# ================================================================
class CountrySelector
  def initialize(match_type, countries)
    @match_type = match_type
    @countries = countries.map { |country| country.upcase.strip }
  end

def match?(country_code)
    (@match_type == :include) == @countries.include?(country_code.upcase.strip)
  end
end

# ================================================================
# GatewayNameSelector
#
# Finds whether the supplied gateway name matches any of the
# entered names.
# ================================================================
class GatewayNameSelector
  def initialize(match_type, gateway_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @gateway_names = gateway_names.map { |name| name.downcase.strip }
  end

def match?(payment_gateway)
    @gateway_names.any? { |name| payment_gateway.name.downcase.strip.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# HideGatewaysForCountryCampaign
#
# If the shipping address country matches any of the entered
# countries, the entered gateway(s) will be hidden.
# ================================================================
class HideGatewaysForCountryCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, payment_gateways)
    address = cart.shipping_address

return if address.nil?

@campaigns.each do |campaign|
      country_selector = CountrySelector.new(
        campaign[:country_code_match_type],
        campaign[:country_codes],
      )

next unless country_selector.match?(address.country_code)

gateway_name_selector = GatewayNameSelector.new(
        campaign[:gateway_match_type],
        campaign[:gateway_names],
      )

payment_gateways.delete_if do |payment_gateway|
        gateway_name_selector.match?(payment_gateway)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  HideGatewaysForCountryCampaign.new(HIDE_GATEWAYS_FOR_COUNTRY),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.payment_gateways)
end

Output.payment_gateways = Input.payment_gateways

Exibir gateways por gasto

Use este script para mostrar um gateway específico quando os gastos de um cliente exceder um determinado valor.

Por exemplo, exiba o gateway Bank Deposit se um cliente gastar US$ 1000 ou mais; caso contrário, oculte-o.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Show Gateway(s) for Spend Threshold
#
# If the cart total is greather than, or equal to, the entered
# threshold, the entered gateway(s) are shown.
#
# - 'threshold' is the dollar amount the customer must spend in
# order to see the entered gateway(s)
# - 'gateway_match_type' determines whether the below strings
# should be an exact or partial match. Can be:
# - ':exact' for an exact match
# - ':partial' for a partial match
# - 'gateway_names' is a list of strings to identify gateways
# ================================================================
SHOW_GATEWAYS_FOR_THRESHOLD = [
  {
    threshold: 500,
    gateway_match_type: :exact,
    gateway_names: ["Gateway", "Other Gateway"],
  },
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# GatewayNameSelector
#
# Finds whether the supplied gateway name matches any of the
# entered names.
# ================================================================
class GatewayNameSelector
  def initialize(match_type, gateway_names)
    @comparator = match_type == :exact ? '==' : 'include?'
    @gateway_names = gateway_names.map { |name| name.downcase.strip }
  end

def match?(payment_gateway)
    @gateway_names.any? { |name| payment_gateway.name.downcase.strip.send(@comparator, name) }
  end
end

# ================================================================
# ShowGatewaysForThresholdCampaign
#
# If the cart total is greather than, or equal to, the entered
# threshold, the entered gateway(s) are shown.
# ================================================================
class ShowGatewaysForThresholdCampaign
  def initialize(campaigns)
    @campaigns = campaigns
  end

def run(cart, payment_gateways)
    @campaigns.each do |campaign|
      next unless cart.subtotal_price >= (Money.new(cents: 100) * campaign[:threshold])

gateway_name_selector = GatewayNameSelector.new(
        campaign[:gateway_match_type],
        campaign[:gateway_names],
      )

payment_gateways.delete_if do |payment_gateway|
        gateway_name_selector.match?(payment_gateway)
      end
    end
  end
end

CAMPAIGNS = [
  ShowGatewaysForThresholdCampaign.new(SHOW_GATEWAYS_FOR_THRESHOLD),
]

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.payment_gateways)
end

Output.payment_gateways = Input.payment_gateways

Reordenar gateways

Use este script para alterar a ordem padrão dos gateways de pagamento oferecidos a seus clientes.

# ================================ Customizable Settings ================================
# ================================================================
# Reorder Gateways
#
# The order in which you would like your gateways to display
# ================================================================
DESIRED_GATEWAY_ORDER = [
  "Payment Gateway 1", "Payment Gateway 2", "Payment Gateway 3",
]

# ================================ Script Code (do not edit) ================================
# ================================================================
# ReorderGatewaysCampaign
#
# Reorders gateways into the entered order
# ================================================================
class ReorderGatewaysCampaign
  def initialize(desired_order)
    @desired_order = desired_order.map { |item| item.downcase.strip }
  end

def run(cart, payment_gateways)
    payment_gateways.sort_by! { |payment_gateway| @desired_order.index(payment_gateway.name.downcase.strip) || Float::INFINITY }
  end
end

CAMPAIGNS = [
  ReorderGatewaysCampaign.new(DESIRED_GATEWAY_ORDER),

CAMPAIGNS.each do |campaign|
  campaign.run(Input.cart, Input.payment_gateways)
end

Output.payment_gateways = Input.payment_gateways