Ställa in dina returregler och returpolicy

Returregler avgör när kunder kan begära returer och hur returavgifter tillämpas i din butik. För att låta kunder begära returer måste du slå på självbetjäning av returer i din webbshop. Du kan även skapa en skriftlig retur- och återbetalningspolicy.

Returregler

Du kan ställa in returregler som automatiskt tillämpas på en order när kunder lägger sina ordrar. En orders returregler gäller sedan när kunder begär returer från din butik. En uppskattad återbetalning visas för dina kunder baserat på dina returregler.

Kunder kan endast skicka returförfrågningar för artiklar som är berättigade enligt de regler du ställer in. Detta gör att du har mer kontroll över returförfrågningar och hindrar dina kunder från att begära returer för artiklar som inte är berättigade baserat på din returpolicy.

Returer med självbetjäning måste aktiveras för att returregler ska kunna användas. Detta gör att dina kunder kan begära returer från sina konton, där returregler visar berättigade artiklar och returavgifter.

Dina standardreturregler gäller för de flesta artiklar och innehåller följande typer av returregler:

• returperiod
  • leveranskostnader för retur
  • påfyllningsavgift

Du kan även definiera slutrea-artiklar som är undantagna från dina standardregler för returer.

Returperiod

Välj en förinställd returperiod eller ange ett anpassat antal dagar. Du kan välja ett av följande alternativ:

• 14 dagar
  • 30 dagar
  • 90 dagar
  • Obegränsat
  • Anpassat antal dagar

Returperioden startar på artikelns leveransdatum. Om leveransdatumet inte är tillgängligt startar returperioden på artikelns leveransdatum plus en buffert för transporttid.

Fraktkostnader för retur

Du kan välja hur du hanterar fraktkostnader för returer genom att välja ett av följande alternativ:

• erbjuda fri returfrakt
  • lägg till en fast leveransavgift för retur som debiteras en gång per retur
  • be din kund att köpa sin egen fraktsedel för retur

Leveransavgiften för retur visas när du skapar en retur. Du kan redigera leveransavgiften för retur för en specifik retur.

Avgift för att skicka tillbaka till lager

Välj om du vill debitera en påfyllningsavgift som är en procentandel av returen. Om den är aktiverad visas en påfyllningsavgift för dina kunder.

Påfyllningsavgiften visas när du skapar en retur. Du kan redigera påfyllningsavgiften för en specifik retur och redigera den efter artikel.

Slutrea-artiklar

Du kan välja vilka produkter eller produktserier som inte ska vara berättigade till returer som slutförsäljningsartiklar. Dina kunder kan inte skicka in returförfrågningar för slutförsäljningsartiklar. Exempel på slutförsäljningsartiklar kan vara produkter som inte kan returneras, till exempel färskvaror, anpassade artiklar eller artiklar med stora rabatter.

Du kan inkludera flera produkter eller produktserier till de undantagen för slutförsäljningsartiklar, men inte båda.

Ställ in returregler

1. Gå till Inställningar > Policyer i din Shopify-administratör.
  2. Klicka på Hantera i avsnittet Returregler.
  3. I avsnittet Returperiod väljer du hur lång tid en kund har på sig för att begära en retur efter att en order har levererats.
  4. I avsnittet Fraktkostnad för retur väljer du hur du vill hantera fraktkostnader för returer. Om du väljer att debitera en fast avgift för returfrakt anger du din fasta avgift.
  5. Valfritt: För att debitera en påfyllningsavgift väljer du Debitera påfyllningsavgift och lägger sedan till en procentsats.
  6. Valfritt: Gör följande för att välja produktserier eller produkter som inte är berättigade till returer som undantag för slutförsäljningsartiklar:

1. I avsnittet Undantag för slutförsäljningsartikel väljer du Specifika produktserier eller Specifika produkter.
    2. Sök efter produktserier eller produkter, eller klicka på Bläddra.
    3. Välj produktserier, produkter eller produktvarianter och klicka sedan på Klar.
  7. Klicka på Spara.

8. Gå tillbaka till Policyer.

9. Klicka på Slå på i avsnittet Returregler.

Skapa en skriftlig retur- och återbetalningspolicy

Du kan även lägga till eller generera en skriftlig retur- och återbetalningspolicy för din butik. Du kan använda HTML i innehållet i dina butikspolicyer. Den genererade policyn inkluderar inte automatiskt returreglerna som du ställer in.

En mall för retur- och återbetalningspolicy kan endast genereras på engelska och för utcheckningar som är inställda på engelska. Om du driver din butik på ett annat språk måste du skapa din egen policy. Kontakta en expert inom lokal lagstiftning för hjälp.

Även om Shopify kan generera en policymall är du skyldig att följa din publicerade policy. Granska din policy noggrant innan du lägger till den.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Policyer i din Shopify-administratör.
  2. I avsnittet För skriftlig retur- och återbetalningspolicy anger du butikens retur- och återbetalningspolicy eller klickar på Skapa från mall för att skapa standardmallpolicy.
  3. Granska din retur- och återbetalningspolicy och gör eventuella ändringar.
  4. Klicka på Spara för att lägga till din retur- och återbetalningspolicy.

När du har lagt till din retur- och återbetalningspolicy länkas den automatiskt i sidfoten på dina kassasidor. Kunder kan behöva se dina policyer innan de går igenom checken, så det är en bra idé att länka din retur- och återbetalningspolicy i din butiksnavigering.