B2b-klanten

Nadat je een prijslijst en een bedrijf hebt aangemaakt, hebben klanten voor dat bedrijf toegang tot prijslijsten door bij je onlinewinkel op hun profiel in te loggen. Als klanten voor het eerst inloggen, wordt ze gevraagd een verificatiecode van zes cijfers in te voeren die naar hun e-mailadres is verzonden.

Machtigingen voor b2b-klanten

Wanneer je een klant aan een bedrijf toewijst of een nieuw b2b-klantprofiel aanmaakt, kun je de volgende machtigingen toewijzen:

• Alleen bestellen: de klant kan aankopen doen voor de bedrijfslocatie en de lijst met zelf geplaatste bestellingen inzien.
  • Locatiebeheer: de klant kan aankopen doen voor de bedrijfslocatie en de lijst met bestellingen inzien die alle klanten voor die locatie hebben geplaatst.

Een klant aan een bedrijfslocatie toevoegen

Op de pagina Bedrijven kun je een bestaande klant aan een bedrijf toevoegen of een nieuw klantprofiel aanmaken.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Klanten > Bedrijven.
  2. Klik op het bedrijf waaraan je een klant wilt toevoegen.
  3. Klik in de sectie Locaties op de naam van de locatie.
  4. Klik in de sectie Contactpersoon voor locatie op Contactpersoon toevoegen.
  5. Doe een van de volgende dingen:
    • Als je een bestaande klant aan de bedrijfslocatie wilt toevoegen, klik je op het vak Een klant zoeken en begin je te typen. Wanneer de gewenste klant gevonden is, klik je op de naam van de klant.
    • Als je een nieuw klantprofiel wilt aanmaken, klik je op het zoekvak Een klant zoeken en klik je op Nieuwe klant toevoegen.

Je kunt ook een klant aan een bedrijf toevoegen via de profielpagina van die klant.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Klanten.
  2. Klik op de naam van de klant.
  3. Klik in de sectie Klant op Aan bedrijf toevoegen.
  4. Klik op het zoekvak Bedrijf zoeken en begin te typen. Wanneer het gewenste bedrijf is gevonden, klik je op de naam van het bedrijf.

Een klant uit een bedrijf verwijderen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Klanten > Bedrijven.
  2. Klik op het bedrijf waaruit je klanten wilt verwijderen.
  3. Klik in de sectie Klanten op ... en daarna op Klanten verwijderen.
  4. Vink de klanten aan die je uit het bedrijf wilt verwijderen.
  5. Klik op Klanten verwijderen.

Betaalgegevens opslaan

Als klanten hun creditcardgegevens hebben opgeslagen, kunnen ze bij toekomstige bestellingen hun kaart selecteren in een lijst met opgeslagen betaalmethoden. Van de opgeslagen creditcardnummers worden alleen de laatste vier cijfers weergegeven. Nadat creditcardgegevens zijn opgeslagen, kunnen merchants of klanten het volledige creditcardnummer niet zien.

Bij de checkout kan een klant ervoor kiezen een creditcard op te slaan. Bij toekomstige aankopen kan de klant deze dan uit de lijst kiezen om een bestelling te betalen.

Creditcardgegevens kunnen niet worden bewerkt of verwijderd. Als een creditcardnummer onjuist of verlopen is, moeten er bij de checkout nieuwe gegevens worden toegevoegd.

B2b-klantervaring

Wanneer klanten inloggen, gaan ze naar hun eigen accountpagina. Daar vinden ze hun accountgegevens en een lijst met hun bestellingen. De bestelgegevens kunnen worden nagelopen door op de bestelling te klikken.

Als klanten een bestelling willen plaatsen, klikken ze op hun accountpagina op Ga naar de winkel. Daarna gaan ze naar je onlinewinkel. Hier kunnen ze producten selecteren die ze op de gebruikelijke manier aan hun winkelwagen kunnen toevoegen. Voor b2b-klanten geldt dat de aangeboden prijzen afkomstig zijn uit de lijst die jij voor dat bedrijf hebt opgegeven.

Een bestelling plaatsen gaat als volgt:

1. Op hun accountpagina klikt de klant op Ga naar de winkel, waarna de klant naar je onlinewinkel gaat.
  2. In je onlinewinkel selecteert de klant producten en voegt deze toe aan de winkelwagen. De aangeboden prijzen zijn de prijzen die je in de prijslijst voor die bedrijfslocatie hebt opgegeven.
  3. Op de checkoutpagina worden de verzendgegevens en betalingsopties vooraf ingevuld volgens de gegevens in het bedrijfsprofiel. Als de betalingsvoorwaarden van het bedrijf zijn ingesteld op Geen, voert de klant zijn creditcardgegevens in om de bestelling te voltooien.
  4. Optioneel: nadat de klant creditcardgegevens heeft ingevoerd, kunnen deze gegevens desgewenst worden opgeslagen voor toekomstige aankopen.

Als de klant bij de checkout komt, worden de verzendgegevens voor de bestelling vooraf ingevuld volgens de informatie in het bedrijfsprofiel. Betalingsmogelijkheden hangen af van de betalingsvoorwaarden die je voor het bedrijf hebt ingesteld.

Als de betalingsvoorwaarden van het bedrijf zijn ingesteld op Geen, betaalt de klant de bestelling direct. Ze worden gevraagd hun creditcardgegevens in te voeren om de bestelling te voltooien.