Je retourregels en retourbeleid instellen

Retourregels bepalen wanneer klanten retouren kunnen aanvragen en hoe retourkosten worden toegepast op je winkel. Schakel self-serviceretouren in je webshop in om klanten zelf retouren te laten aanvragen. Je kunt ook een schriftelijk retour - en terugbetalingsbeleid maken.

Retourregels

Je kunt retourregels instellen die automatisch worden toegepast wanneer klanten een bestelling plaatsen. De retourregels van een bestelling zijn dan van toepassing als klanten een retour bij je winkel aanvragen. Je klanten krijgen op basis van je retourregels een geschatte terugbetaling te zien.

Klanten kunnen alleen retouraanvragen indienen voor artikelen die in aanmerking komen onder de regels die je hebt ingesteld. Hiermee heb je meer controle over retouraanvragen en kun je voorkomen dat je klanten retouren aanvragen voor artikelen die niet in aanmerking komen op basis van je retourbeleid.

Schakel Self-serviceretouren in als je retourregels wilt gebruiken. Hiermee kunnen je klanten retouren vanuit hun account aanvragen. In de retourregels staat welke artikelen hiervoor in aanmerking komen en wat de kosten zijn voor retourneren.

Je standaard retourregels zijn van toepassing op de meeste artikelen en omvatten de volgende soorten retourregels:

• retourperiode;
  • kosten van retourzending;
  • herbevoorradingskosten.

Je kunt ook artikelen in de uitverkoop definiëren die een uitzondering vormen op de standaard retourregels.

Retourperiode

Selecteer een vooraf ingestelde retourperiode of voer een aangepast aantal dagen in. Je kunt een van de volgende opties selecteren:

• 14 dagen
  • 30 dagen
  • 90 dagen
  • Onbeperkt
  • aangepaste dagen.

De retourperiode gaat in op de leverdatum van het artikel. Als de leverdatum niet beschikbaar is, gaat de retourperiode in op de fulfilmentdatum van het artikel plus een buffer voor de transittijd.

Verzendkosten voor retouren

Je kunt kiezen hoe je de verzendkosten voor retourzending verwerkt door een van de volgende opties te selecteren:

• gratis retourzending aanbieden
  • een vast tarief voor retourzendingen toevoegen dat per retourzending in rekening wordt gebracht;
  • je klanten zelf een retourlabel laten kopen.

De verzendkosten voor de retourzending worden weergegeven wanneer je een retourzending aanmaakt. Je kunt de verzendkosten voor een specifieke retourzending bewerken.

Herbevoorradingskosten

Kies of je herbevoorradingskosten in rekening wilt brengen (een percentage van de retourzending). Als deze optie is geactiveerd, worden er herbevoorradingskosten weergegeven voor je klanten.

De kosten voor herbevoorrading worden weergegeven wanneer je een retourzending aanmaakt. Je kunt de herbevoorradingskosten voor een specifieke retourzending bewerken en per artikel bewerken.

Laatste artikelen in de uitverkoop

Je kunt kiezen welke producten of collecties niet in aanmerking komen voor retouren, zoals artikelen in de uitverkoop. Je klanten kunnen geen retour aanvragen voor artikelen in de uitverkoop. Voorbeelden van artikelen in de uitverkoop kunnen producten zijn die niet kunnen worden geretourneerd, zoals bederfelijke, op maat gemaakte artikelen of artikelen voor persoonlijke verzorging zijn of artikelen met hoge kortingen.

Je kunt meerdere producten of collecties toevoegen aan de uitzonderingen op laatste artikelen in de uitverkoop, maar niet allebei.

Retourregels instellen

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Beleid.
  2. Klik in de sectie Retourregels op Beheren.
  3. Selecteer in de sectie Retourperiode hoeveel tijd klanten krijgen om een retour aan te vragen nadat een bestelling is bezorgd.
  4. Selecteer in het gedeelte Retourzendingskosten hoe je met de verzendkosten voor retourzending wilt omgaan. Als je ervoor kiest om een vast tarief voor retourzending in rekening te brengen, voer je je vaste tarief in.
  5. Optioneel: Als je herbevoorradingskosten in rekening wilt brengen, selecteer je Herbevoorradingskosten in rekening brengen en voeg je een percentage toe.
  6. Optioneel: Ga als volgt te werk om collecties of producten te selecteren die niet in aanmerking komen voor retouren als uitzonderingen op laatste artikelen in de uitverkoop:

1. Selecteer in de sectie Uitzondering op het laatste artikel in de uitverkoop de optie Specifieke collecties of Specifieke producten.
    2. Zoek collecties of producten of klik op Bladeren.
    3. Selecteer collecties, producten of productvarianten en klik op Gereed.
  7. Klik op Opslaan.

8. Ga terug naar Beleid.

9. Klik in de sectie Retourregels op Inschakelen.

Een schriftelijk retour- en terugbetalingsbeleid aanmaken

Je kunt ook een schriftelijk retour- en terugbetalingsbeleid voor je winkel toevoegen of genereren. Je kunt HTML gebruiken in de content van je winkelbeleid. Het gegenereerde beleid bevat niet automatisch de retourregels die je hebt ingesteld.

Een sjabloon voor retour- en terugbetalingsbeleid kan alleen in het Engels en voor checkouts worden gegenereerd die in het Engels zijn ingesteld. Als je je winkel in een andere taal beheert, moet je je eigen beleid maken. Neem contact op met een expert voor lokale wetgeving voor hulp.

Shopify kan een templatebeleid genereren, maar je blijft er zelf verantwoordelijk voor om je gepubliceerde beleid op te volgen. Lees je beleid zorgvuldig door voordat je het toevoegt.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Beleid.
  2. Voer in het gedeelte Geschreven retour - en terugbetalingsbeleid het retour- en terugbetalingsbeleid van je winkel in of klik op Maken vanuit sjabloon om het standaardsjabloonbeleid te genereren.
  3. Bekijk je retour- en terugbetalingsbeleid en wijzigingen aan.
  4. Klik op Opslaan om je retour- en terugbetalingsbeleid toe te voegen.

Nadat je je retour- en terugbetalingsbeleid hebt toevoegen, wordt het automatisch gekoppeld in de voettekst van je betaalpagina's. Klanten moeten mogelijk je beleid bekijken voordat ze af willen betalen, dus het is een goed idee om je retour- en terugbetalingsbeleid te koppelen aan de navigatie van je winkel.