Retourzendingen en restituties creëren

Afhankelijk van je retourbeleid, moet je mogelijk retouren creëren voor klanten om gekochte artikelen te retourneren en een klant terug te betalen. Als je bestellingen snel en effectief terugbetaalt, toon je je toewijding aan klantenservice en moedig je klanten aan om opnieuw te bestellen.

Vanuit het Shopify-beheercentrum kun je jouw retourzendingen maken en beheren, verzendinstructies en retouretiketten naar je klanten verzenden, de geretourneerde artikelen volgen, geïnspecteerde artikelen aanvullen en klanten terugbetalen.

Een retourzending voor een bestelling maken

Je kunt een retourzending voor een bestelling maken om items te beheren die je klant wil retourneren. Nadat je een retourzending hebt aangemaakt, kun je alle informatie over de retourzending naar je klant sturen en de retourzending volgen. Gebruik de pagina Bestellingen om alle retouren te beheren door te filteren op de retourstatus.

Nadat je de geretourneerde artikelen hebt ontvangen en geïnspecteerd, kun je een terugbetaling uitvoeren en de b artikelen aanvullen.

Een retourzending maken

Je kunt een retourzending creëren op basis van een bestaande order met ten minste één afgehandeld regelitem dat nog niet is terugbetaald. Als er geen regelitems zijn afgehandeld, moet je de bestelling terugbetalen en opnieuw aanvullen.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de bestelling die je wilt terugbetalen.

3. Klik op Artikelen retourneren.

4. Voer het aantal artikelen in de bestelling in dat wordt geretourneerd.

5. Selecteer in het gedeelte Opties voor retourzending een van de volgende opties:

- Selecteer Maak retouretiket om een verzendlabel voor je klant aan te maken. Dit is alleen mogelijk als je hoofdlocatie en het verzendadres van je klant zich allebei in de Verenigde Staten bevinden. - Selecteer Voer trackinginformatie in en voer het Trackingnummer en de Vervoerder in als je over deze informatie beschikt. - Selecteer Geen retourzending om een retourzending aan te maken zonder informatie over retourzending.

1. Klik op Retour maken.

Als je aangeeft dat je een retouretiket wilt aanmaken, dan wordt je doorverwezen om je etiket te maken en versturen. Ga voor meer uitleg naar Retouretiketten aanmaken en versturen.

Filter bestellingen op retourstatus

Je kunt de bestellingen op je pagina Bestellingen filteren op retourstatus.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op het tabblad Open om alle openstaande bestellingen weer te geven.

3. Klik op Meer filters.

4. Klik op Retourstatus.

5. Selecteer Retournering in uitvoering en Geretourneerd om de geretourneerde bestellingen weer te geven.

Een retourzending annuleren

Als je per ongeluk een retour maakt, of als een klant van gedachten is veranderd over het aanvragen van een retour, kun je de retour die je hebt aangemaakt, annuleren.

Je kunt alleen een retour annuleren in de volgende situaties:

• De retour is niet terugbetaald.
  • De retour is niet op voorraad.
  • De retour is open en niet gemarkeerd als geretourneerd.
  • De retour heeft geen retouretiket.
  • De retour heeft geen tracking-informatie.
  • De fulfillment voor de retour is niet geannuleerd.

Nadat je een retour hebt geannuleerd, kun je deze niet opnieuw activeren, maar je kunt wel een nieuwe retour maken.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de bestelling voor de retour die je wilt annuleren.

3. Klik op Meer.

4. Klik op Retour annuleren.

5. Klik in het dialoogvenster op Retour annuleren om te bevestigen.

Een bestelling terugbetalen

Wanneer je een bestelling terugbetaalt, stuur je de betaling terug naar de klant. Je kunt een volledige bestelling of een deel van een bestelling terugbetalen. Je kunt een bestelling ook terugbetalen zonder een retour aan te maken, maar je kunt geen retourzending maken nadat een terugbetaling is uitgevoerd. In sommige gevallen kun je een bestelling annuleren en een terugbetaling uitvoeren.

Als onderdeel van het restitutieproces heb je de mogelijkheid om de artikelen aan te vullen en een notificatie-e-mail naar de klant te sturen. Als er geen terugbetaling is, kun je de artikelen uit de bestelling aanvullen.

Als je Shopify Payment gebruikt en een terugbetaling uitvoert, dan wordt het bedrag afgetrokken van je volgende beschikbare uitbetaling.

Als je Shopify Payments gebruikt en je uitbetaling onvoldoende saldo heeft voor een retourzending, zijn er verschillende resultaten, afhankelijk van waar je je bevindt. Voor winkels in:

• Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Hongkong, Ierland, Italië, Nederland, Singapore, Spanje, Zweden, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, wordt de rest van de terugbetaling afgetrokken van de volgende uitbetaling totdat het terugbetaalde bedrag is gedekt.

• Verenigde Staten, Canada en Australië wordt het saldo afgeschreven van je bankrekening op de dag van de uitbetaling.

Een terugbetaling wordt na maximaal tien werkdagen bijgeschreven voor je klant.

Als de uitbetaling vanwege een negatief saldo mislukt, wordt de uitbetaling binnen 3 werkdagen opnieuw geprobeerd. Raadpleeg de veelgestelde vragen over Shopify Payments voor meer informatie over het uitvoeren van terugbetalingen met Shopify Payments.

Als je een terugbetaling bij het winkeltegoed voegt via Shopify POS, dan kun je het bedrag later terugbetalen aan de oorspronkelijke betaalmethode. Raadplaag Point of Sale voor meer informatie over Shopify POS.

Als er in je Shopify Payments-account een negatief saldo wordt weergegeven, kun je mogelijk geen terugbetaling uitvoeren. Terugbetalingen worden vermeld als In behandeling totdat je voldoende verkopen hebt uitgevoerd om een positief saldo in je Shopify Payments-account te hebben. Vervolgens kun je een terugbetaling uitvoeren.

Een volledige bestelling terugbetalen

Je kunt een volledige terugbetaling doen voor alle artikelen in een bestelling.

Stappen:

Een deel van een bestelling terugbetalen

Je kunt een gedeeltelijke terugbetaling voor specifieke artikelen in een bestelling uitvoeren. Je kunt vervolgens aanvullende gedeeltelijke terugbetalingen uitvoeren totdat je het totale beschikbare bedrag voor terugbetaling hebt bereikt, wat het oorspronkelijke bedrag van de bestelling is.

Als een klant een aankoop heeft gedaan met een cadeaubon en een andere betaalmethode, wordt de terugbetaling bij het uitvoeren van een gedeeltelijke terugbetaling eerst toegepast op de cadeaubon, totdat het volledige beschikbare bedrag voor terugbetaling is bereikt. De rest van de terugbetaling wordt toegepast op de andere betaalmethoden. Je kunt de terugbetalingsbedragen voor elke betaalmethode handmatig aanpassen tot het bedrag dat voor elke betaalmethode beschikbaar is. Als er bijvoorbeeld een gedeeltelijk terugbetalingbedrag van $50 wordt toegepast op de cadeaubon, maar je kunt maximaal $20 op een creditcard toepassen, kun je de terugbetaling splitsen door $30 toe te passen op de cadeaubon en $20 op de creditcard.

Stappen:

Een bestelling aanvullen

Als er voor een bestelling geen betaling voor terugbetaling is, kun je de artikelen aanvullen zonder een retourzending of terugbetaling te creëren.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de bestelling die je opnieuw wilt bevoorraden.

3. Klik op Aanvullen.

4. Voer het aantal artikelen in dat je wilt aanvullen.

5. Klik op Artikelen aanvullen.

Bestelling markeren als geretourneerd

Nadat je een retour hebt aangemaakt, de artikelen van de klant hebt ontvangen en de betaling hebt terugbetaald, is de bestelling compleet. Als je ervoor kiest om de artikelen aan te vullen als onderdeel van de terugbetaling, wordt de bestelling automatisch gesloten. Als je de artikelen niet hebt aangevuld, kun je de bestelling markeren als geretourneerd nadat je de artikelen van de klant hebt ontvangen.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de bestelling die je als bezorgd wilt retourneren.

3. Klik op Markeren als geretourneerd.

De transactiegeschiedenis van een bestelling controleren

De gedetailleerde transactiegeschiedenis voor de bestelling wordt weergegeven in het gedeelte Tijdlijn van de overzichtspagina van een bestelling en bevat informatie over retouren, terugbetalingen en herbevoorrading.