Retourzendingen en restituties creëren

Afhankelijk van je retourbeleid, moet je mogelijk retouren creëren voor klanten om gekochte artikelen te retourneren en de betaling van een klant terug te betalen. Door bestellingen op een snelle en professionele manier terug te betalen, toon je jouw toewijding aan de klantenservice en moedig je de klant aan om in de toekomst opnieuw te bestellen.

Vanuit het Shopify-beheercentrum kun je jouw retourzendingen maken en beheren, verzendinstructies en retouretiketten naar je klant verzenden, de geretourneerde artikelen volgen, geïnspecteerde artikelen aanvullen en betalingen aan klanten terugbetalen.

Maak een retourzending voor een bestelling

Je kunt een retourzending voor een bestelling maken om items te beheren die je klant wil retourneren. Nadat je een retourzending hebt aangemaakt, kun je alle informatie over de retourzending naar je klant sturen en de retourzending volgen. Gebruik de pagina Bestellingen om alle retouren te beheren door te filteren op de retourstatus.

Nadat je de geretourneerde artikelen hebt ontvangen en geïnspecteerd, kun je een terugbetaling uitvoeren en de b artikelen aanvullen.

Je kunt retourzendingen niet annuleren.

Een retourzending maken

Je kunt een retourzending creëren op basis van een bestaande order met ten minste één vervuld regelitem dat nog niet is terugbetaald. Als er geen regelitems zijn vervuld, moet je de bestelling terugbetalen en opnieuw aanvullen. Als je bestelling is gearchiveerd, moet deze uit het archief worden gehaald voordat je de retourzending kunt maken.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de bestelling die je wilt terugbetalen.

3. Klik op Artikelen retourneren. Als de bestelling is gearchiveerd, wordt je gevraagd om de bestelling uit het archief te halen voordat je doorgaat.

4. Voer het aantal artikelen in de bestelling in dat wordt geretourneerd.

5. Selecteer in het gedeelte Opties voor retourzending een van de volgende opties:

- Selecteer Retouretiket maken om een retouretiket voor de klant te maken. Deze optie is alleen beschikbaar als je primaire locatie en het verzendadres van de klant beide zijn ingesteld en zich in de VS bevinden. - Selecteer Voer trackinginformatie in en voer het Trackingnummer en de Vervoerder in als je over deze informatie beschikt. - Selecteer Geen retourzending om een retourzending aan te maken zonder informatie over retourzending.

1. Klik op Retour maken.

Als je ervoor kiest om een retourlabel te maken, wordt je gevraagd om het label te maken en te verzenden. Voor instructies, raadpleeg Retouretiketten maken en verzenden.

Filter bestellingen op retourstatus

Je kunt de bestellingen op je pagina Bestellingen filteren op retourstatus.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op het tabblad Open om alle openstaande bestellingen weer te geven.

3. Klik op Meer filters.

4. Klik op Retourstatus.

5. Selecteer Retournering in uitvoering en Geretourneerd om de geretourneerde bestellingen weer te geven.

Een bestelling terugbetalen

Wanneer je een bestelling terugbetaalt, stuur je de betaling terug naar de klant. Je kunt een volledige bestelling of een deel van een bestelling terugbetalen. Je kunt een bestelling ook terugbetalen zonder een retour aan te maken, maar je kunt geen retourzending maken nadat een terugbetaling is uitgevoerd. In sommige gevallen kun je een bestelling annuleren en een terugbetaling uitvoeren.

Als onderdeel van het restitutieproces heb je de mogelijkheid om de artikelen aan te vullen en een notificatie-e-mail naar de klant te sturen. Als er geen restitutie is, kun je de artikelen uit de bestelling aanvullen.

Als je Shopify Payment gebruikt en een terugbetaling uitvoert, dan wordt het bedrag afgetrokken van je volgende beschikbare uitbetaling.

Als je Shopify Payments gebruikt en je uitbetaling onvoldoende saldo heeft voor een retourzending, zijn er verschillende resultaten, afhankelijk van waar je je bevindt. Voor winkels in:

• Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Hongkong, Ierland, Italië, Nederland, Singapore, Spanje, Zweden, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, wordt de rest van de terugbetaling afgetrokken van de volgende uitbetaling totdat het terugbetaalde bedrag is gedekt.

• Verenigde Staten, Canada en Australië wordt het saldo afgeschreven van je bankrekening op de dag van de uitbetaling.

Een terugbetaling wordt na maximaal tien werkdagen bijgeschreven voor je klant.

Als de uitbetaling vanwege een negatief saldo mislukt, wordt de uitbetaling binnen 3 werkdagen opnieuw geprobeerd. Raadpleeg de veelgestelde vragen over Shopify Payments voor meer informatie over het uitvoeren van terugbetalingen met Shopify Payments.

Als je een terugbetaling bij het winkeltegoed voegt via Shopify POS, dan kun je het bedrag later terugbetalen aan de oorspronkelijke betaalmethode. Raadplaag Point of Sale voor meer informatie over Shopify POS.

Als er in je Shopify Payments-account een negatief saldo wordt weergegeven, kun je mogelijk geen terugbetaling uitvoeren. Terugbetalingen worden vermeld als In behandeling totdat je voldoende verkopen hebt uitgevoerd om een positief saldo in je Shopify Payments-account te hebben. Vervolgens kun je een terugbetaling uitvoeren.

Een volledige bestelling terugbetalen

Je kunt een volledige terugbetaling doen voor alle artikelen in een bestelling.

Stappen:

Een deel van een bestelling terugbetalen

Je kunt een gedeeltelijke terugbetaling voor specifieke artikelen in een bestelling uitvoeren. Je kunt vervolgens aanvullende gedeeltelijke terugbetalingen uitvoeren totdat je het totale beschikbare bedrag voor terugbetaling hebt bereikt, wat het oorspronkelijke bedrag van de bestelling is.

Stappen:

Een bestelling aanvullen

Als er voor een bestelling geen betaling voor restitutie is, kun je de artikelen aanvullen zonder een retourzending of restitutie te creëren.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de bestelling die je opnieuw wilt bevoorraden.

3. Klik op Aanvullen.

4. Voer het aantal artikelen in dat je wilt aanvullen.

5. Klik op Artikelen aanvullen.

Bestelling markeren als geretourneerd

Nadat je een retour hebt aangemaakt, de artikelen van de klant hebt ontvangen en de betaling hebt terugbetaald, is de bestelling compleet. Als je ervoor kiest om de artikelen aan te vullen als onderdeel van de terugbetaling, wordt de bestelling automatisch gesloten. Als je de artikelen niet hebt aangevuld, kun je de bestelling markeren als geretourneerd nadat je de artikelen van de klant hebt ontvangen.

Stappen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de bestelling die je als bezorgd wilt retourneren.

3. Klik op Markeren als geretourneerd.

De transactiegeschiedenis van een bestelling controleren

De gedetailleerde transactiegeschiedenis voor de bestelling wordt weergegeven in het gedeelte Tijdlijn van de overzichtspagina van een bestelling en bevat informatie over retouren, terugbetalingen en herbevoorrading.