Winkeltegoed

Je kunt winkeltegoed weergeven als betaalmethode bij de checkout. Nadat je winkeltegoed aan een klant hebt toegewezen, kan die klant dat winkeltegoed bij de checkout toepassen wanneer hij of zij is ingelogd bij je webshop via nieuwe klantaccounts.

Bekijk de volgende voorbeelden van wanneer je winkeltegoed aan een klant zou kunnen toewijzen:

• als welwillend gebaar
  • als een vorm van klantretentie
  • als onderdeel van een marketingcampagne
  • als beloning of stimulans, zoals een loyaliteits- of verwijzingsprogramma

Winkeltegoed beheren

Winkeltegoed is standaard geactiveerd in je winkel. Je kunt beheren of je winkeltegoed als betaalmethode wil weergeven in de instellingen van Klantaccounts van je Shopify-beheercentrum.

Als je wil beheren of winkeltegoed wordt weergegeven als een betaalmethode, moet een medewerker de medewerkersmachtiging Winkeltegoed hebben. Meer informatie over het beheren van medewerkersaccounts.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Klantaccounts.
  2. Schakel in de sectie Nieuwe klantaccounts de knop Winkeltegoed in.

Winkeltegoed accepteren bij de checkout

Klanten kunnen hun winkeltegoed alleen gebruiken als betaalmethode in je winkel wanneer ze zijn aangemeld via nieuwe klantaccounts. Gebruik een van de volgende opties om aanmeldingsgegevens van klanten te ondersteunen met behulp van nieuwe klantaccounts:

Aandachtspunten bij het accepteren van winkeltegoed als betaalmethode

Lees de volgende aandachtspunten voordat je winkeltegoed als betaalmethode instelt:

• Winkeltegoed is alleen als betaalmethode beschikbaar in je webshop en wordt niet geaccepteerd op andere verkoopkanalen. Klanten kunnen bijvoorbeeld niet in de Shop-app betalen met winkeltegoed.
  • Winkeltegoed is niet bruikbaar als betaalmethode voor conceptbestellingen, bewerkte bestellingen, B2B-bestellingen of Point of Sale-transacties (POS).
  • Klanten kunnen winkeltegoed gebruiken voor de eerste aankoop van een abonnement, maar niet voor terugkerende abonnementsfacturen.
  • Als een klant winkeltegoed in meerdere valuta's op zijn account heeft staan, dan ziet de klant bij het afrekenen alleen het winkeltegoed dat overeenkomt met de valuta van je checkout.
  • Alleen het volledige winkeltegoedbedrag kan worden toegepast als betaalmethode. Klanten kunnen geen gedeeltelijk bedrag van hun winkeltegoed selecteren om daarmee een bestelling te betalen.

Vervaldatums van winkeltegoed

Je kunt een vervaldatum voor je winkeltegoed instellen. Bekijk de volgende aandachtspunten bij het instellen van een vervaldatum voor winkeltegoed:

• Controleer voordat je een vervaldatum voor winkeltegoed instelt eerst de wetgeving voor vervaldatums van winkeltegoed in jouw land.
  • Winkeltegoed verloopt op de vervaldatum die je hebt ingesteld, aan het einde van de dag in de tijdzone van je webshop. Als een klant zich in een andere tijdzone bevindt dan je winkel, verloopt het winkeltegoed volgens jouw tijdzone en niet volgens de tijdzone van je klant.
  • Als een klant meerdere winkeltegoeden heeft met verschillende vervaldatums, wordt het saldo afgeschreven van het tegoed met de eerstkomende vervaldatum. Je kent bijvoorbeeld aan een klantaccount $ 10,- winkeltegoed toe dat op 10 maart 2024 vervalt. De volgende dag ken je aan dezelfde klant $ 10,- winkeltegoed toe dat op 15 maart 2024 vervalt. Als de klant op 9 maart 2024 $ 10,- betaalt met winkeltegoed, wordt het afgeschreven van het tegoed met de vervaldatum 10 maart 2024, omdat dit als eerste vervalt. Een winkeltegoed van $ 10,- dat op 15 maart 2024 vervalt, blijft op het klantaccount staan.

Winkeltegoed toekennen aan een klantaccount

Je kunt winkeltegoed aan een klant toekennen via het Shopify-beheercentrum. Als je winkeltegoed bij een klantaccount wil bijschrijven, moet een medewerker de medewerkersmachtigingen Winkeltegoed en Winkeltegoed bewerken hebben. Meer informatie over het beheren van medewerkersaccounts. Meer informatie over het beheren van medewerkersaccounts.

Nadat je winkeltegoed hebt uitgeven, wordt het saldo van de klant verhoogd in de sectie Winkeltegoed van dat klantprofiel en wordt het weergegeven als een gebeurtenis op de tijdlijn van de klant.

Je klanten ontvangen geen meldingen wanneer je winkeltegoed uitgeeft voor hun account. Als een klant winkeltegoed heeft, wordt dit weergegeven als betaalmethode bij de checkout. Meer informatie over de winkeltegoed-klantervaring.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.
  2. Klik op het klantprofiel waar je winkeltegoed aan wil toewijzen.
  3. Klik in de sectie Winkeltegoed op Bewerken.
  4. Selecteer Tegoed in de sectie Aanpassing.
  5. Optioneel: Als je winkel meerdere valuta's accepteert, selecteer je in de vervolgkeuzelijst Valuta de valuta waarin je winkeltegoed wil toewijzen.
  6. Voer in het veld Bedrag de waarde in die je van je tegoed wil uitgeven.
  7. In de sectie Vervaldatum doe je een van de volgende dingen:

• Als je winkeltegoed wilt toekennen dat altijd geldig blijft, selecteer je Geen vervaldatum.
    • Als je een vervaldatum aan het winkeltegoed wilt toevoegen, selecteer je Vervaldatum instellen en kies je een vervaldatum op de kalender. Hier vind je meer informatie over vervaldatums voor winkeltegoed.
  8. Klik op Wijzigingen controleren.

9. Klik op Tegoed {Bedrag} om het winkeltegoed toe te wijzen.

Lees storeCreditAccountCredit in de documentatie voor ontwikkelaars van Shopify voor meer informatie over winkeltegoedtransacties.

Winkeltegoed verwijderen van een klantaccount

Je kunt het winkeltegoed van een klantaccount in hun klantprofiel verwijderen of verlagen vanuit het Shopify-beheercentrum. Als je winkeltegoed van een klantaccount wil afschrijven, moet een medewerker de medewerkersmachtigingen Winkeltegoed en Winkeltegoed bewerken hebben. Meer informatie over het beheren van medewerkersaccounts.

Nadat je winkeltegoed hebt afgeschreven, wordt het saldo van de klant verlaagd in de sectie Winkeltegoed van dat klantprofiel en wordt het weergegeven als een gebeurtenis op de tijdlijn van de klant.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.
  2. Klik op het klantprofiel waarvan je winkeltegoed wil afschrijven.
  3. Klik in de sectie Winkeltegoed op Bewerken.
  4. Selecteer Debet in het dialoogvenster Saldo bewerken in de sectie Aanpassing.
  5. Optioneel: Als de klant winkeltegoed heeft in meerdere valuta's, selecteer je in de vervolgkeuzelijst Valuta de valuta waarin je winkeltegoed wil afschrijven.
  6. Voer in het veld Bedrag het bedrag in dollars in dat je wil afschrijven.
  7. Klik op Wijzigingen controleren.
  8. Klik op Debet om het winkeltegoedsaldo van de klant te verlagen.

Zie storeCreditAccountDebit in de documentatie voor ontwikkelaars van Shopify voor meer informatie over debettransacties.

Winkeltegoed terugbetalen

Als een klant winkeltegoed gebruikt als betaalmethode voor een bestelling en later een terugbetaling aanvraagt, wordt het winkeltegoed weergegeven als een Restitutiebedrag wanneer je een bestelling terugbetaalt.

Je kunt alleen de waarde terugbetalen van winkeltegoed dat een klant in eerste instantie als betaalmethode voor de bestelling heeft gebruikt. Je kunt winkeltegoed niet aanbieden als terugbetaling voor bestellingen die zijn betaald voor het gebruik van andere betaalmethoden, zoals een creditcard.

Het saldo van het winkeltegoed van een klant bekijken

Je kunt het tegoedsaldo en de transactiegeschiedenis van klant bekijken vanuit het Shopify-beheercentrum in hun klantprofiel. Dat omvat het huidige saldo van de klant en de vervaldatums indien van toepassing.

Als een medewerker de gegevens van de winkeltegoedtransacties van een klant wil bekijken, moet deze de medewerkersmachtigingen Winkeltegoed en Winkeltegoedtransacties bekijken hebben. Meer informatie over het beheren van medewerkersaccounts.

Als er nooit vervaldatums zijn geweest in het winkeltegoed van een klant, kun je alleen een transactiegeschiedenis bekijken.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Klanten en klik vervolgens op het klantprofiel dat je wil bekijken.
  2. Klik in de sectie Winkeltegoed op het winkeltegoedsaldo van de klant.
  3. Bekijk de volgende informatie over de winkeltegoedtransacties van de klant:
    • Klik op Alle transacties om alle winkeltegoedtransacties tot nu toe op het klantaccount te bekijken. Klik op een transactierij voor meer informatie over een transactie, zoals het bedrag, de transactiedatum, de bron en de transactie-ID.
    • Klik op Vervallen bedragen om alleen winkeltegoed met een vervaldatum op het klantaccount te bekijken.

Klantervaring

Wanneer klanten winkeltegoed beschikbaar hebben en zijn aangemeld bij hun nieuwe klantaccount in je winkel, wordt de waarde van het winkeltegoed weergegeven bij de checkout in de sectie Winkeltegoed. Klanten kunnen Winkeltegoed toepassen selecteren om hun winkeltegoed als betaalmethode te gebruiken.

Klanten kunnen het saldo van hun winkeltegoed bekijken in hun accountgegevens wanneer ze zijn aangemeld bij hun klantaccount. Meer informatie over de klantervaring voor nieuwe klantaccounts.

Winkeltegoed-analytics

Winkeltegoed wordt in de volgende rapporten als betalingsprovider weergegeven: