Klantaccounts

Als je klantaccounts inschakelt, slaat Shopify met een wachtwoord beveiligde gegevens op over de identiteit van een klant, de bestelgeschiedenis en de status van de huidige bestelling. De gegevens van je klanten, zoals adresgegevens, worden tijdens de checkout automatisch ingevuld op basis van de opgeslagen informatie. Als je klantaccounts wilt gebruiken, heb je het verkoopkanaal Onlinewinkel nodig.

Je voorkeuren voor klantaccounts instellen

Je kunt het klantaccounts verplicht of optioneel maken of ze helemaal uitschakelen. Als klanten de mogelijkheid wordt geboden of verplicht worden om een account te maken, worden ze omgeleid naar een afzonderlijke pagina voor het maken van een account.

Hieronder volgen de vereiste opties voor klantaccounts

• Accounts zijn uitgeschakeld: klanten zien bij de checkout geen optie om een account aan te maken of in te loggen. Ze moeten hun details bij de checkout zelf invullen, omdat dit niet automatisch gebeurt. Als de klant het veld Deze informatie opslaan om in het vervolg sneller af te rekenen aanvinkt, wordt de informatie van de klant door een browsercookie opgeslagen (alleen voor die winkel).

• Accounts zijn optioneel: Klanten kunnen een account aanmaken, maar dit is niet verplicht om te kunnen afrekenen. Als klanten een account hebben en zijn ingelogd, worden hun adresgegevens automatisch ingevuld wanneer ze een bestelling plaatsen. Klanten kunnen ervoor kiezen in te loggen via de link Heb je al een account? Log hier in boven het veld waar je het e-mailadres kunt invoeren. Als klanten op deze link klikken, kunnen ze hun e-mailadres en wachtwoord invoeren, een nieuw account aanmaken of doorgaan met afrekenen als gast.

• Accounts zijn vereist: Klanten moeten een account aanmaken of al een account hebben. Ook moeten ze zijn ingelogd om te kunnen afrekenen. Deze instelling is handig als je bijvoorbeeld een groothandel of een winkel voor alleen leden hebt. Adressen worden automatisch ingevuld wanneer de klant een bestelling plaatst. Als je Accounts zijn vereist selecteert, wordt de optie voor je klanten om een account aan te maken, niet verwijderd. Als je de toegang tot je winkel wilt beperken, pas je het thema van je winkel aan.

Als je klanten verplicht een account te maken, kan dit de verkoopconversies verlagen.

Voorkeuren van klantaccounts instellen

Adres (klant)

Als klanten tijdens de checkout zijn ingelogd, kunnen ze een van de adressen selecteren die ze onlangs hebben gebruikt. Ze kunnen hun adres ook typen. Klanten kunnen niet kiezen welke vijf adressen ze willen opslaan.

Klanten uitnodigen om accounts te maken

Als je klantaccounts instelt op optioneel of verplicht in je Checkout-instellingen, kun je klanten rechtstreeks uitnodigingen sturen om hen aan te sporen een account te activeren. Ze krijgen dan een e-mail met het verzoek om een eigen wachtwoord aan te maken. De e-mailuitnodiging is slechts 30 dagen geldig.

Je kunt op de profielpagina van de klant verifiëren of hij/zij een account bij je winkel heeft.

Je kunt een e-mail voor het uitnodigen van een klantaccount genereren voor individuele klanten of voor al je klanten.

Voordat je begint

Als je het e-mailbericht maakt dat naar de klanten wordt verzonden, is er een standaard onderwerpregel en berichttekst. De content in de vakken Onderwerp en Aangepast bericht kan worden bewerkt door naar Instellingen > Meldingen > Klanten > Klantaccount uitnodigen te gaan.

Meer informatie over het bewerken van meldingstemplates.

Afzonderlijke accountuitnodigingen verzenden

Voordat je klanten uitnodigt om een account te maken, moet de klant al aan je winkel worden toegevoegd. Als de klant niet aan je winkel is toegevoegd, zijn ze niet beschikbaar in de klantenlijst. In dit geval moet je eerst de klant toevoegen.

Uitnodigingen voor klantaccounts kunnen alleen worden verzonden vanaf de desktopversie van je Shopify-beheercentrum. Deze optie is niet beschikbaar in de Shopify-app.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op de naam van de klant die je wilt uitnodigen.

3. Klik op Accountuitnodiging verzenden.

4. Optioneel: werk het veld Onderwerp bij.

5. Typ een bericht voor je klanten in het veld Aangepast bericht. Als je dit veld leeg laat, wordt het standaardbericht naar de klant verzonden.

6. Klik op Controleren en vervolgens op Melding verzenden.

Uitnodigingen voor klantaccounts in bulk verzenden

Je kunt een app gebruiken om accountuitnodigingen te verzenden naar al je klanten die zich nog niet hebben aangemeld.

Bekijk de app in de App Store van Shopify.

De actieve abonnementen van je klanten bekijken

Wanneer klanten een abonnements product kopen, worden abonnementsgegevens weergegeven in hun klantprofiel. Je kunt de producten bekijken waar een klant zich voor heeft aangemeld en wanneer hun volgende bestelling is gepland in het gedeelte Actieve abonnementen.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op de naam van de klant.

3. Doe een van de volgende dingen in het gedeelte Actieve productabonnementen:

Account van een klant uitschakelen

Als klantaccounts vereist zijn, kun je een account uitschakelen om te voorkomen dat een bepaalde klant een bestelling bij je plaatst.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Klanten.

2. Klik op de naam van de klant.

3. Klik op Account uitschakelen.

Overwegingen voor klantwachtwoorden

Omdat wachtwoorden zijn versleuteld, kun je geen wachtwoorden van klanten migreren van een ander platform naar Shopify. Hierdoor worden alleen klantrecords naar Shopify gemigreerd, en geen klantaccounts.